Alla provade viner från regionen Cuyo

Röda viner

2010 Catena Alta Malbec

Appellation: Cuyo
Producent: Bodega Catena Zapata
Provningsdatum: 2014-01-20
Pris: 275 kr

Till vinet >>

Harmonisk och balanserad smak i Bordeauxlik stil. Något mjukare och fruktsötare dock men med fin, ren blåfruktighet. Snygg ek, bra tanniner och bara ett uns alkoholhetta i slutet. Som vanligt stabilt från Argentina men också lite slätstruket och opersonligt i våra gommar. Borde tilltala många dock och ett glas eller två är absolut inte fel en måndagkväll. Matchar vildsvinssteken med gräddiga såsen alldeles utmärkt.

2008 Catena Malbec

Appellation: Cuyo
Producent: Bodega Catena Zapata
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Rödblå färg med viss genomskinlighet. Stor, komplex, sötfruktig doft med inslag av godis, svarta vinbär, äpplemust och ölbrödighet. Varm, fruktig, fyllig smak med alltför framträdande ek och väl sötsyltig frukt. Vi saknar syra och ställer oss frågande till de märkliga doft- och smakupplevelserna.

2017 Proemio Syrah Reserve

Appellation: Maipú
Producent: Proemio Wines
Provningsdatum: 2019-03-16
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Mulligt, maffigt och rejält fruktigt med småkladdig, utanpåliggande ek. Överekningen känns onödig för vi tycker oss finna fin, fräsch frukt under choklad och trä. Uppenbara druvreferenser genom svarta oliver, och köttgrytekryddor och -örter. God struktur överlag genom syror och tanniner men det här känns som ett vin för omedelbar konsumtion. Gott men opersonligt.

Vita, torra viner

2017 Mendel Semillon

Appellation: Cuyo
Producent: Bodega Mendel
Provningsdatum: 2019-05-24
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Blint går tankarna till vit Bourgogne med ananasfrukt, lite nötiga, smöriga toner och stenig mineralitet. Efterhand framträder mer druvtypiska nyanser av gummi och bivax. Den balanserade syran hör också hemma i ett något varmare klimat. Det här är verkligen ett elegant, välgjort vin som vi gärna återkommer till. Prismässigt väldigt mycket vin för pengarna.

2015 Mendel Semillon

Appellation: Cuyo
Producent: Bodega Mendel
Provningsdatum: 2016-06-17
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Mendels tolkning av Sémillon är sensationellt torr, elegant och transparent med lysande mineralitet uppbackad av grapebeska och gröna krusbär. Frisk syra, pepprig fräschör och småvaxig textur ger en personlig och intressant smakprofil. Inte alls så stökig och fläskig som vi känner druvan från andra delar av vinvärlden. Kan vara bland det bättre vi har provat i vitvinsväg från Argentina.