Alla provade viner från regionen Apulien

Röda viner

2015 Askos Malvasia Nera

Appellation: Salento (IGT)
Producent: Masseria Li Veli
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Kryddigt och mulligt med småsöt frukt som drar åt burktomat, russin och körsbärslikör. Varm, redan nu något utvecklad, småstallig smak som för tankarna till varmklimatsodlad cabernet sauvignon. Druvan är svårgissad men ursprunget känns typiskt. Ett hyfsat nyanserat vin men den något baktunga stilen känns lite tröttsam.

2015 Askos Verdeca Massera Li Veli

Appellation: Valle d'Itria
Producent: Askos
Provningsdatum: 2016-10-22
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Nyligen provat och då med superlativen haglande. Läge för ett återbesök med mer kritiska näsor och gommar påkopplade alltså. Här finns dock inga skäl att ställa sig skeptisk till originalomdömena, vi faller nämligen ganska hårt för det här vinet. Fruktigheten är bedövande stor och ger tropisk frukt av den fräschare sorten. Stråk av mineral och kryddighet ger elegans och struktur. Munkänslan är fylligt oljig och smakerna biter sig kvar riktigt länge. Ett riktigt seriöst vin som borde tilltala de flesta. Köprekommendationen kvarstår om inte annat för att testa något lite udda.

2015 Askos Verdeca Massera Li Veli

Appellation: Valle d'Itria
Producent: Askos
Provningsdatum: 2016-10-14
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Färgen är gyllengul och klar. Doften är fruktig med aprikos, päron, jasmin, fläder, saffran och mogen citrus, främst satsumas. Även kalkmineral och ananaspastiller bidrar till komplexiteten. I munnen finner vi en fyllig närmast oljig textur. En nötighet och pepprighet anländer med lite tid i glaset. Vi har inga tidigare referenser till druvan men det är ett både seriöst och publikt vin som vi faller pladask för. Säkerligen det bästa vita vin vi provat från den italienska klacken. I ett blindtest hade man utan att skämmas kunnat gissa på en oekad Chardonnay/Viognier-blend. Stark köprekommendation.

2015 Gran Appasso

Appellation: Puglia (IGT)
Producent: Domaine Wines
Provningsdatum: 2017-01-14
Pris: 90 kr

Till vinet >>

Så, det är alltså det här Systembolaget vill att Svensson ska dricka till tacosen och På spåret om fredagarna? Ett fullständigt vansinnigt vin med 14,5% plonk,14 gram socker per liter och en syra som inte pallar balansera upp dumheterna. Det är glögg, portvin, Amarone och Aladdinasken om vartannat. Vi fattar ingenting och vi vill inte fatta. Det här är konstlat, oärligt och själlöst. Så långt ifrån riktigt vin man kan komma i vår bok och går det här hem i stugorna är allting över och förbi.

2018 Rosso Puglia

Appellation: Apulien
Producent: Progetto Calcarius
Provningsdatum: 2019-11-15
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Ett piggt och fräscht vin med naturlig känsla genom kolsyrepuff vid kronkapsylavlägsnandet och stalliga noter på näsa och gom. Det är lättsamt och bärigt med jordiga undertoner, i stort sett befriat från tanniner. En lätt blommighet förgyller men behållningen är den syrliga, blålila frukten och det brettiga anslaget. Ett högst personligt vin i föredömlig enlitersbutelj. 11,5 % alkohol harmonierar fint med vinstilen. Läggs till återköpslistan utan förbehåll.

Roséviner

2018 Rosa Puglia

Appellation: Apulien
Producent: Progetto Calcarius
Provningsdatum: 2019-05-29
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Grumligt oreangerött. Citrusfriskt med blodapelsin, röda vinbär och lite gräsiga toner. Lätt naturkänsla genom lantliga toner men i övrigt otroligt rent och fräscht. Ärligt och härligt men i den lättdruckna och lättglömda skolan.

Orangeviner

2018 Orange Puglia

Appellation: Apulien
Producent: Progetto Calcarius
Provningsdatum: 2019-07-24
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Småjästig smak med volatila syror, skalbeska och med inslag av aprikoser, gula plommon och äppelmust. Bra intensitet i frukten och lite lagom lång eftersmak. Välkylt är det här väldigt gott på stekheta balkongen för den som gillar stilen men trots allt lite enkelt relativt prisnivån.