Alla provade viner från regionen Moravia

Röda viner

2015 Vinarství pánu z Lipé Frankovka

Appellation: Popice
Producent: Botanická zahrada Praha
Provningsdatum: 2019-05-25

Till vinet >>

Ett välstrukturerat vin med bra tanniner och syra. Anslaget är ganska lätt och elegant med aprikoser och röda bär. Bra kraft och lång eftersmak.

Vita, halvtorra viner

2014 Ryzlink rýnský Kabinetní víno

Appellation: Melnická
Producent: Botanická zahrada Praha
Provningsdatum: 2015-06-26
Pris: 80 kr

Till vinet >>

Ren, fin, mycket frisk smak med lätt restsötma i avslutet. Blommig, mineralisk och med en touch av gröna krusbär. Ganska bra koncentration men trots allt lite enkelspårig. Hur som helst väldigt gott och välgjort. En mycket positiv överraskning.

Orangeviner

2016 Milan Nestarec Forks and Knives White

Appellation: Moravia
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2019-01-25
Pris: 300 kr

Till vinet >>

Efter skakande och hällande får vi ett grumligt, gult mot ljustoranget vin i glaset. I munnen kruttorrt med rabarbersyror och mogna persikor. En stor kryddbukett följer upp liksom en kalkig bakgrundston. Det här är ruskigt gott för den som gillar den lite bokna stilen och inte räds syror som drar åt äppelcidervinäger. Härlig kraft och koncentration utan att någonsin bli klumpigt.

2016 Milan Nestarec Forks and Knives White

Appellation: Moravia
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2018-11-10

Till vinet >>

Tjeckisk müller thürgau. Orangevin light. Skalmacererat tre dagar. Minimal intervention. En rejäl volatil twist inleder; äppelcidervinäger och rabarber. Det här är inte för alla skulle man kunna säga. För oss som gillar och dricker vidare går associationerna till champagne utan bubblor. Det är bokna äpplen, kakao, arrak och honung. I munnen knastertorrt. Lite kalkig mineral i efterhänget.