Röda viner
Sötbärig, ekvaniljig smak med inslag av körsbärskärna, hallon och viol. Syrahn slår igenom något med lagerblad och vitpeppar. Medelfyllighet och elegans med balanserad syra och strävhet ger fin drickbarhet redan nu. Eken ligger lite utanpå och stör något vilket vi tror kan avhjälpas med bara några års lagring. Helhetsintrycket ger ett inte alltför komplext vin som känns lite konstlat, ganska gott för stunden men vi blir inte jättesugna på att återvända till det här.
Röd färg med viss genomsläpplighet. Något stum, outvecklad doft med inslag av violgodis, lakrits och choklad. Stram, sträv, elegant smak med inslag av svarta vinbär, röda bär och jord. Ett smårobust vin, i dagsläget helt knutet. Kan bli något riktigt bra med lagring.
Rödblå färg. Kraftig, mustig, pepprig doft med svarta toner. Alldeles för ungdomlig, mustig, rökig, sträv smak med inslag av svart kaffe och en något utstickande alkohol. Efter ett halvt dygns luftande i karaff får vi en hel del blåaktig frukt och stalltoner men det här är ett vin som till varje pris måste lagras många år för att komma till sin rätt.
Rödblålila färg. Örtig, pepprig, något svart och knuten doft med nyans av blod. Stram, något rökig smak med hyggliga tanniner och inslag av svarta vinbär, grön paprika, slånbär och gräs. Mycket svårjobbat och stängt i nuläget. Kräver således lång lagring. Potentialen finns onekligen.
Röd färg med tegelnyans i kanten. Doften är tydligt utvecklad och något animalisk med inslag av köttgryta, romrussin, farinsocker och Coca Cola. Smaken bjuder mjukt nedslipade tanniner och en rejält mogen frukt som drar åt kokta rödbetor. Vi får torkade plommon, russin, Earle Grey, en lätt läderton och en mintighet som bidrar till fräschör. Vi känner att vi förmodligen prickar mitt i drickfönstret. Vinet är riktigt gott och intressant men saknar kanske lite längd och komplexitet.
Färgen är tät och röd med viss utveckling mot kanten. Doften är utvecklad och kryddig med torkad frukt, plommonkompott, rostat kaffe, mörk choklad och mindre angenäm burktomat. Av sniffet att döma är vinet knappast dött men inte heller så vitalt som man skulle önska. Detta bekräftas i smaken som är tydligt övermogen, helt mjuk såklart men fortfarande med intakt syra. Trots allt inte alls så tokigt, framförallt imponerande i sin prisklass, inte heller helt okomplext. Eftersmaken hänger i ett ganska bra tag dessutom men vi skulle definitivt ha druckit det här vinet för kanske 3-4 år sedan istället.
Röd färg. Något anonym, utvecklad, snapsörtig, animalisk doft med inslag av hallon, violgodis och rosor. Stallig, något utvecklad, fyllig smak med inslag av hallon, violgodis och rosor. Ett riktigt gott vin med fortsatt potential. Riktigt bra koncentration med lång, varm eftersmak.
Brunröd färg. Stor, fruktig och ekchokladig doft med körsbär, äppelpaj med kanel, Coca Cola, rosor, svartpeppar och te. Smaken är stor, fruktig och fyllig med superb utveckling. Toner av körsbär, tranbär, läder och en rejäl dos ekfat. Ett modernt stylat vin som har klarat lagring riktigt bra. Intakt energi och bra längd.
Tveklöst i ett mycket fint drickfönster just nu även om ytterligare lagring inte är några som helst problem. Avrundat och harmoniskt, utvecklat såklart men fortfarande energiskt och fräscht. Vi får bruna nyanser av mocka, höstlöv, tryffel och jord men också frukt i skepnad av korinter, tranbär och torkade jordgubbar. Viss blommighet och parfymerade övertoner ger djup och finess. Det var länge sedan vi drack ett så nyanserat och samtidigt sammansatt vin. Komplext är bara förnamnet, speciellt efter några timmars luft. Stort på egen hand eller till köttgrytan med potatispurén.
Fint fruktig smak med balans vad gäller ek och syra. Otroligt välstrukturerat och koncentrerat med körsbär, nötter, stall och mineraler. Helt klart drickbar redan nu efter lite luftning. Supergott.
Oluftat beter sig det här vinet torrt, stramt, strävt, kärvt och syrligt. Dessutom stör en ganska chokladsmetig ek helhetsintrycket. Smaken lugnar ner sig efter lite tid i glaset och ger oss syrliga körsbär, Coca cola, tobak, mocka och en lätt stallighet. Kanske har vi inte smaklökarna med oss just denna dag men vi tycker absolut att det här vinet underpresterar rejält i sin prisklass. Oharmoniskt.
Suveränt mogen smak, fortfarande med massor av vital frukt. Stor Bordeauxkänsla med svarta vinbär, ceder och choklad men också körsbär, färska örter och en solmogen fruktighet som röjer ursprunget. Komplext, generöst och balanserat i sin kraftfullhet. Otroligt mycket vin för pengen och gillar du Cabernet i något tyngre stil än i Bordeaux så är det här ett måste.
Doften ger direkt ett moget, ja nästan övermoget, intryck med russin, korinter, burkade tomater och häststallar. Primär frukt får vi leta länge efter men visst finns det, åtminstone när man vet vilken druva vi har att göra med, en del svarta vinbär. Smaken är också den mogen men betydligt mindre murken. Fräsch surkörsbärssyra skjutsar fram nyanser av svarta vinbär, läder, kaffe och choklad. Tanninerna är lite teigt torra, vilket stör helheten något. Vi anser nog att det här vinet borde ha druckits för några år sedan men det är ändå fint balanserat, elegant och gott.
Violblommig och körsbäärsfrisk med unga om än drickbara tanniner. Här bjuds på dans med kraft och elegans i full balans och en läskande mineralisk svans. Örtiga toner, vildhallon, körsbär, svenska jordgubbar: här finns mycket att analysera men det är inte en jättelätt uppgift när vinet är så förbaskat gott. Resterande flaskor får nog vila några år även om de lockar redan nu. Otroligt bra för små pengar.
Körsbär med kärna, lingon med sitt ris, kryddlåda, tobak och rostat kaffe. Stenkross, häststallar, parfym. Nyanserat och komplext värre alltså och oerhört givande att sitta och smutta på. Lätt mittenparti men småtaggigt och syrafriskt avslut; fortfarande med en struktur som bjuder motstånd. Ett vin lika kärvt, vresigt och charmigt som gubben på etiketten.
Genuin drickglädje. Mer välordnat och -strukturerat jämfört med producentens Rosso. Samma nycklar till ursprung och druva men uppbackat av lite stora ekkfat. Drick eller spara.
Rödorange färg, av det ljusa slaget. Utvecklad, harmonisk, nästan söt doft med inslag av hallon, jordgubbar, rosor, mandelmassa, brunt socker och kalk. Smaken har en syrlig syra, viss strävhet och en härligt saftig bärighet. Avslutet är lite pepprigt och alkoholvarmt. Visst stryker det här vinet något medhårs men det finns ändå både karaktär och egensinnighet. Rätt bra tryck på alla fronter och överhuvudtaget ett jättebra vin i rätt prisklass. Drick nu och lufta inte för länge.
Stor kraft och fläskighet i smaken som tyvärr är något over-the-top vilket gör frukten lite ofräsch och tanninerna lite torra. Vi får burktomat, Jenka, kaffe och läder men också drag av mer ungdomliga körsbär. Vi bedömer att vinet är gjort i en hyfsat modern stil med viss restsötma och rejäla ekdoningar. Inget fel med det även om vi saknar lite elegans och finess. På det hela taget ett mycket stabilt vin, fortfarande komplext och nyanserat, som säkert hade kunnat få ytterligare några betygspoäng för ett par, tre år sedan.
En riktig fruktbomb med tät, mörk frukt och mängder av mintchoklad och korinter. En lätt stallighet smyger sig på och förgyller. Skön längd och flörtig lättillgänglighet i en lite opersonlig stil som kanske inte tilltalar oss fullt ut men visst andas vinet kvalitet och vi tackar knappast nej om det bjuds igen.
Fint utvecklad på näsan med stall, choklad, jord och körsbär. Dessutom med en angenäm kryddighet, nästan Syrahrökig, med en härlig stuns i frukten. Smaken är elegant med nedsmälta tanniner, en skönt utvecklad smak och fortfarande med fräsch syra. Riktigt gott. När vi läser notater från tidigare provningar kan vi ana en viss flaskvariation (även om flaskorna har varit i olika faser av sin utveckling). Det känns därför bra att landa i ett gott exemplar eftersom det är den sista flaskan ur samlingen av den här årgången.
Läskande smak med lite svärtad grönpepprighet, tydlig ekkrydda och en ganska avskalad fruktighet. Vi får tyvärr inte alls samma fina upplevelse som med 2009an. Vinet uppträder i nuläget inte helt harmoniskt och både syra och tanniner spretar lite åt alla möjliga håll. Tveksamt om lagring kan råda bot på det här då vinet känns något klent och okoncentrerat. Vi dricker nog upp våra resterande flaskor inom kort och då förmodligen till en bit kalv med syrlig sås.
Åh, vilket härligt drickbart, saftigt vin. Lätt och elegant och präglat av renhet, fräschör och balans. Smakfulla, läskande nyanser av körsbär, hallon, mandelmassa och viol. Väldigt fokuserad frukt som aldrig blir tungrodd utan istället tillåter mineralitet och ekfatstoner att smyga fram. Kan sparas i många år men är trots visst tanninmotstånd så pass lättklunkat redan nu att det blir svårt. Sangiovese precis som vi vill ha den.
Rejält utvecklad både i doft och smak med chark, höstlöv, kaffe, lakrits och en besynnerligt död frukt. Det är dammigt, dovt och platt. Defekt, för gammal eller felaktigt förvarad frågar vi oss för så här borde det verkligen inte vara. En besvikelse.
Röd, ganska ljus och genomskinlig färg. Ungdomlig doft med röda bär och kalk samt en hel del ek i form av smörkola och vanilj. Smaken är stram och frisk med främst körsbär och marsipan. Det här är ett läskande och lättklunkat vin men oj så knutet och oförlöst i nuläget. Strukturen finns onekligen för lagring och frågan är om man inte ska peta ner några flaskor av vinet i källaren.
Otroligt fin utveckling nu mot korinter, tobak och nysvettad häst. Frukten är intakt genom djupt sötfruktig körsbärsjuice och svart vinbärsgelé. Ursprung röjs ytterligare genom grusvägar, svarta oliver och örtighet. Här finns också en köttig, närmast blodig nyans som tilltalar. Den rika frukten till trots är det här ett stramt vinbygge med finfin struktur som säkert pallar ytterligare år på rygg. Mycket gott redan nu dock och ett superb utdelning på några års lagrande.
Det här är en mycket trevlig Chianti Classico i sval, ganska lätt stil. Visst finns här ekplanka inblandat men vi tycker ändå att frukten får spela huvudrollen. Vi hittar redan en liten utveckling men tvekar inte på att stoppa ner några flaskor i källaren för senare bruk. Ytterligare fem år borde inte vara några problem; här finns både tanniner och fruktsyror så det räcker och blir över och det är inget fel på koncentrationen heller. Kryddigt och örtigt genom rosmarin, kanel och ekfat. solmoget bärigt genom körsbär, jordgubbar och tranbär. På det hela taget en finfin juice som möter upp svamp- och korvpizzan perfekt.
En lätt, ren och fin Sangiovese om än lite lätt och anonym. Rödbärig och mineralisk med en god dos ek som behöver integreras ytterligare. Gott med fina syror och inte mycket att klaga på men inget som etsar sig fast i minnet. Knappast ett återköp i vår bok.
Lätt och ung med pigg syra och snälla tanniner. Röda, syrliga bär såsom körsbär, transbär och lingon ges viss komplexitet av örtig, lite parfymerad rosmarin. Ett saftigt, välgjort vin att dricka nu eller att spara några år.
Vinet är klassiskt rött med körsbär och kaffe i entrén. Sedan följer en rad röda bär och kryddor. Muskotnöten ligger så att säga inlindad i smultron och hallon. Plommonen markerar också närvaro. En slående fin balans gör att vinet ligger fullt njutbart mot gomseglen redan nu men det finns en ryggrad som gör oss nyfikna på vad fem år eller mer i källaren kan tillföra. Rökig cigarrlåda i avslutet. Snyggt.
Småsträv, syrlig och relativt stram smak. Vi får en rejäl körsbärsfrukighet med lite småstalliga, bruna inslag. Bra intensitet med viss komplexitet. Möjligen lite obalanserad alkohol men överlag ett vin vi gärna dricker igen och kanske till och med slösar några hål i vinkällarens hylla på.
Djupt fruktig åt det svalt blåbläckiga. Alla beståndsdelar är perfekt integrerade; ek, alkohol, tanniner. Harmoniskt och fräscht utan minsta fel. Superbt gott alltså men samtidigt lite väl polerat och opersonligt. Det känns egentligen löjligt att gnälla på sådana petitesser, det här är svingott och vi dricker det när som helst igen (det bjuds). Strukturerat och välmatat nog att klara riktigt lång lagring för den som önskar.
Ljusröd, lätt genomsläpplig färg. Stor, kryddig, varm och sötfruktig doft med nyansrika inslag av sten, röda bär, buljong, en släng kogödsel och orientaliska kryddor. Smaken är ung, medelsträv och medelfyllig. Vi talar om ganska strama tyglar med nyanser av plommon, torkade örter och lakritsrot. Riktigt torrt, saftigt och läskande, kanske inte jättetypiskt varken vad gäller ursprung eller druva men oavsett det riktigt gott. Vi snackar rejäl drickbarhet redan nu men anar att det här kan visa sig bli riktigt bra om, säg, fem år.
Färgen är klar och röd. Något genomsläpplig. Doften är initialt lite skumbananfruktig, sedan följer moreller och kryddor. Vinet ligger relativt lätt mot gommen, balansen är inget fel på, men vinet andas enkelhet. Ett klanderfritt vin som väl matchar pastan och kalvfärsköttbullarna med fänkål i tomatsås.
Mitt i prick när det gäller utveckling och drickbarhet. Mycket har hänt sedan vi provade vinet för dryga två år sedan. Bittra och animaliska toner har ebbat ut. Istället får vi en mjuk, bärig smak med total balans och harmoni. Saftigt men ändå mot en botten av stabil tannin- och syrastruktur. Lite rostat och rökigt anas men smälter in fint bland violgodis, röda körsbär och svenska jordgubbar. Det finns också en tydligt stenig känsla. Så värt att vänta på.
Vinröd, något genomskinlig färg. Rödbärig, medicinalörtig, lite rökig doft med jordgubbar, lakrits och Oreokex. Smaken är frisk, sträv, något stallig med bärig godissyrlighet i ganska lättviktig stil. Woweffekten uteblir men visst är det här ett gott och juiceigt vin. Kanske kan bli nåt med ytterligare lagring.
Utvecklad med tydliga stalltoner både i doft och smak, samtidigt fint körsbärsfruktig och mineralisk. Ett klassiskt skolat vin med härlig struktur som känns väldigt harmoniskt och drickfärdigt nu.
Vinröd färg. Parfymerad, örtig Beaujolaisnäsa med inslag av jordgubbar, hallon och vaniljspäckad mjölkchoklad. Smaken är syltig och parfymerad med inslag av hallon och jordgubbar. Mycket av allt i fjäskig stil för den som gillar sånt. Vi andra tycker att det här är ett märkligt, konstlat vin med övermäktigt sockersötma i eftersmaken.
En svartvinbärs- och plommonkompott följs av en tydlig stallton i doften. Vinet öppnar upp och är generöst direkt. Vidare sniffande ger oss choklad, kaffe och körsbär i likör. Vi smakar och erfar ett rejält och tanninstramt vinbygge i harmonisk, drickfärdig balans i en generös fruktfyllig kropp med ett vaniljigt avslut. Vill man runda av syror och tanniner klarar vinet säkert minst fem år framöver, kanske mer.
Provas under stressiga förhållanden varför noterandet blir något komprimerat. Ursprungskänsla genom körsbär, torkade örter och grusig väg. Ungdomligt och stramt med ännu hög syra och småtaggiga tanniner. Skulle kunna blomma ut med lagring, i nuläget lite stum i frukten och allmänt dammig dock.
Röd färg. Ungdomlig, fruktig, oemotståndlig doft med nyanser av rått kött, tobak, plommon, körsbär och mynta. Något utvecklad, syrlig, cabbig smak med avrundade tanniner. Inslag av svarta vinbär, stall, mynta och körsbär. Ett superharmoniskt, balanserat vin med perfekt mogen frukt. Vi hittar nästan enbart superlativ men kan eventuellt gnälla något på avsaknaden av längd i eftersmaken.
Röd färg. Utvecklad doft med inslag av russin, katrinplommon, nypon, burktomat och grönt gräs. Utvecklad smak med avrundade tanniner och tydlig sälta. En hel del ektoner av kaffe och choklad men också torkade frukter och läder. Ett generöst vin som kanske har passerat sin utvecklingstopp något. Ett uns alkoholhetta stör också helheten.
Ung, frisk, mjuk och kryddig smak med körsbär, jordgubbar i mjölk och örter. Ett enkelt, gott, opretentiöst vin som hittar en god vän i den vitlöksstinna lasagnen med ohemula mängder bechamelsås.
Som tidigare beskrivits behövs ingen djupare analys av det här vinet. Det är drink snarare än think. Med det sagt är det här ett väldigt välgjort vin i generös, sötfruktig stil med körsbär (såklart), vanilj, örter och grusväg. Ingen långliggare i källaren men ett par, tre år på rygg skulle nog kunna lugna ner viss busighet och kanske till och med locka fram lite lädernyanser. Låt oss prova det.
Ett enkelt men gott rödpang. Det är körsbär (såklart) och koltablett, och en skvätt vaniljyoughurt i avslutet. Det är ingenting ämnat för djupare analys, men det gör sitt jobb helt klart till hembakade pizzan.
Efter rejäl luftning en hel del skönt körsbärskärniga toner samt lakritskrydda, torkade örter och en svag nyans av läder. Vinet är skönt svalt och transparent vilket ger nyanserna fullt spelutrymme. Fint syrlig syra ger smakerna en extra skjuts in i eftersmaken. Trots allt ett ganska enkelt vin om än välgjort.
Som vanligt en fantastisk vinupplevelse i den lättare, saftiga, lagom utvecklade skolan. Syrliga körsbär, skogsbär och en lätt örtighet möter snyggt integrerad ek och våta stenar. Mjuk och fortfarande friskt vitalt med nyansrikedom och elegans. Fortfarande ett av de godaste vinerna från Chianti vi har provat.
Färgen är röd och släpper igenom en hel del sensommarljus. I sniffet får vi en läckert parfymerad upplevelse med kända markörer så som körsbär och läder. Smaken är torr och bärigt syrlig med körsbär, parfym, cigarrlåda och viss vanilj. Tanninerna är mjuka men något uttorkade och syran är pigg. Helhetsupplevelsen ger ett juicigt, elegant vin med förförisk drickbarhet och lång eftersmak. Kan säkert lagras ytterligare men vi kommer nog att se till att våra återstående flaskor ryker under hösten. Vinet kvalar fortfarande in bland de godaste Sangiovesena vi har provat.
Vackert hallonröd färg som släpper igenom en hel del vårsol. På näsan en ljuv kompott av lyxig parfym, rosor och viol, söta körsbär (förstås) och en mycket snygg ekkrydda. Riktigt lockande och komplext så långt. Smaken är verkligen snyggt sammansatt och komplett uppbyggd av fräsch syrlighet, söt frukt, välintegrerad ek och en perfekt balanserad alkohol. Framförallt är vinet makalöst gott och fantastiskt drickbart i sin medelfylliga, saftiga stil. Det här var bland det bättre vi har druckit från Toscana på rätt länge. Gott att ha fler flaskor på lager och ytterligare några i pipelinen.
Den här Riservan är lite mer ekfatspräglad än sin lillebror och dessutom något strävare. Kanske känns vinet på grund av detta något mer lagringskrävande och i nuläget ointegrerat. Smakerna är dock på plats med typiska nyanser av körsbär, hallon och viol. Mineral och ekig choklad kompletterar. Ledorden blir struktur och balans men vi väljer att spara vinet ett antal år för avrundning.
Stram smak med vinbärig syra och bra grepp i tanninerna. Mustig och stenig med körsbär, svarta vinbär, gräs, svamp och mörk choklad. Alla är överens om att vinet fortfarande är lite väl ungt och någon ser viss utvecklingspotential mot läder och torkad frukt. Redan nu fantastiskt bra till rådjursfilén med potatiskaka, rödvinssås och trattkantarellmousse.
Ren, rödbärig smak med friska syror och småträighet. Oväntat ung i sinnet och saknar helt utvecklade nyanser vilket kanske hade behövts för att ge lite komplexitet. I nuläget känns vinet väldigt enkelt och smakfattigt. Frukten klarar inte riktigt att bära upp syran vilket ger en väldigt syrlig, nära nog sur, känsla. Det gör knappast ont att dricka det här vinet men tillför heller ingenting särskilt. Trist.
Utvecklad, orangeröd färg. Doften möter direkt upp med rejäla ektoner i form av söt fudge, sandelträ och bastubänk men också lite mer lockande toner av söta körsbär och solmogna jordgubbar. Utvecklingen är tydlig då doften är riktigt sammansatt i kryddig stil och nyanserna väl integrerade. Läckert och välavvägt men kanske inte jättekomplext så långt. Smaken är välutvecklad med rejäla men fint avrundade tanniner, en fruktighet som drar åt det torkade slaget och lätt animaliska lädertoner. Vinet är svalt och fräscht med en fint mineralisk botten och en malörtsörtig överton. Smaken är något spretigare och mindre harmonisk än doften och känslan säger att det här i grunden var ett lite för enkelt vin för att lagras så pass länge. På plussidan hamnar ursprungstypicitet och ambition. Knappast något vi återvänder till men ganska gott och intressant att analysera för stunden.
Tung, djupt fruktig smak i fyllig, småsöt stil med bra ös i alkoholen och rejäl fatkaraktär. Inte mycket druv- eller ursprungskaraktär kvar men bland kokos och vanilj hittar vin plommon, björnbär, svartpeppar och en smårökig fläskton. Bra till rustika och feta pastagratängen men väldigt klumpig på egen hand.
Höst och gryttider gör att vi rotar fram lite robustare saker ur källaren. Initialt är det en hel klase kvisttomater, kakao, julkryddor och chokladtryffel. Eukalyptus, kaffe, balsamico, björnbär och körsbär följer. Visst anar vi både ek och alkohol (14,5%) men allt känns integrerat och komplext. Vinet är ordentligt utvecklat såklart men det är ingen fara på taket ännu. Det är väldigt gott just nu.
Sval, helt mjuk, fint bärig smak med rosor, jordgubbe, violgodis, farinsocker, körsbär, färsk tobak och lim. Ett gediget vin i traditionell stil med stor nyansrikedom och superb drickbarhet. Det här återvänder vi gärna till.
Tät, mörkröd färg. Stor, utvecklad, fräsch och fruktig smak med inslag av torkade bär, körsbärspaj, svartvinbärssaft, krossade stenar och läder. Mustig, läskande och medelfyllig smak med bra syra och viss strävhet. Riktigt fin komplexitet med sammansatta, utvecklade toner av mörka bär, rostad ek, Pepsi och fudge. Eftersmaken är inte jättelång men väldigt bra balanserad med supersmarrig, nästan söt frukt. Har lagrats till perfektion under nio långa år.
Underbart ungt och saftigt med syrliga körsbärssyror, småkärva tanniner, torkade örter och tjuriga bär, grusväg och stallbacke. Druva och ursprung därmed inringat på ett personligt och intressant sätt. Kan sparas men ruskigt gott redan nu.
Ren och fin smak i rödbärig, lätt örtig och småblommig stil. Ett mycket enkelt vin som inte inbjuder till ytterligare analys. Lite kladdigt av överekning men trots allt funktionellt till mat med sin fina syra och småsträva tanniner. Okej men trist får bli slutorden.
Delar av panelen påstår sig inte ha druckit Chianti på länge. Följaktligen blindas det Chianti. Och gissningarna går åt alla håll utom just till Chianti. Ska man vara snäll, och det ska man ju, så finns det en hel del som skulle kunna tala för ett annat ursprung; det är massor av sötmogen frukt och sandelträ. Men även typiska drag av körsbär och hallon. En liten uns vanilj avslöjar en snygg ekfatsdragning. Annars får frukten tala i en lätt youghurtkrämig stil. Det finns egentligen inget att klaga på. Vinet hänger ihop fint och årgången har en perfekt mognad just nu. Allt till ett sympatiskt pris. Bara att handla alltså.
Det här vinet är stapelvara hemma hos oss och ett gjutet alternativ till torsdagspizzan. Vi får som vanligt en fräsch syra som pushar fram smaker av sura körsbär, svenska jordgubbar, en god nyans av ek och något som påminner om granitbaserad mineral. Våra omdömen sedan tidigare består: det här är väldigt snyggt och lättklunkat vin som inte för den skull tummar på personlighet eller koncentration. Drick eller lagra längre.
Inte mycket har hänt på dryga tre kvartal i svala källaren, möjligtvis upplevs vinet något mindre strävt nu. Vinet bjuder fortfarande på delikat, saftig och elegant rödbärig frukt. Frisk syra för fram nyanser av körsbär, örter och en lätt antydan till ekfat. Väldigt snyggt och lättklunkat utan att för den skull tumma på personlighet och koncentration. Vi fyller på med nya årgången.
Verkligen ett seriöst vinbygge med stram, körsbärskärnig smak, hög syra och rejäla tanniner. En lätt stallighet kan skönjas men framförallt är vinet ungdomligt rödbärigt. Saftigt, elegant och lättklunkat redan nu men här finns substans för ytterligare lagring med förmodat positivt resultat.
Tät textur med generös, kompakt fuktighet. Samtidigt klassiskt stram med behagligt integrerad ek. Det italienska avtrycket är tydligt med körsbär, hallon och mandelmassa. Björnbär, gräs och mintchoklad påminner oss om druvsammansättningen. Det här är ett vin med perfekt balans och renhet som dessutom lyckas vara så pass gott att vi knappt bryr oss om att göra någon djupare analys.
Len, utvecklad smak med torkad frukt, läder, rosblommighet och rejält med fattoner. 70-talsgulbrun i stilen med kakao, kanel, kaffe, kryddor, te, körsbär och apelsinskal. Tankarna svävar blint iväg både mot klassisk vinmark såsom Bordeaux, Bourgogne och Piemonte. Kanske är det andelen Cabernet sauvignon som förbryllar? Det här vinet känns helt färdigt att dricka även om det säkert klarar sig ytterligare en tid i en bra källare. Gott nu som sagt utan att vara ett under av komplexitet.
Färgen skvallrar om ungdom. Rött och klart. Buketten innehåller lager av rosor, polishmedel, fikon, korinter, svarta vinbär, nypon och tobaksfabrik. I munnen är körsbären kärva men saftigt mogna. Syrorna ger mungiporna skjuts uppåt. Lite vanilj men relativt sparsmakad ek. Alla beståndsdelar sitter exakt på rätt plats och vinet är gott redan nu men kan såklart lagras. Och det skulle möjligen vara den enda invändningen. Det skaver ingenstans, allt är lyxigt förpackat.
Makalöst snygg utveckling med sval, cabbig känsla. Vinet är helt mjukt med saftig frukt och en hel del stall. Körsbär såklart men påtagligt med svarta vinbär och mörka plommon också. Lyxigt rostad ek, tobak och undervegetation ger komplexitet men framförallt är vinet otroligt harmoniskt och gott. En oväntad men klockren wow-upplevelse. Ett stort vin.
Mellantunn, röd färg. Intressant doft som speglar druvkompositionen väl med körsbärsbärighet, lättkokta rotfrukter, blommor, lacknafta, rökt chark och stallbacke. Smaken är mycket koncentrerad med rejäla tanniner och frisk syra. Vi får en fruktpackad, kraftfull upplevelse med mycket lång eftersmak. Ett stort vin med stor potential. Frågan är om det inte krävs ytterligare år på rygg för att den maximala potentialen ska uppnås.
Härligt typisk i lätt, saftig stil med körsbärskärnor, örter och grusiga vägar. Rödbäriga syror och smånafsiga men ändå drickbara tanniner. Otroligt ungdomligt och vitalt trots fem år på nacken. Smått animaliska toner avslöjar viss utveckling men i övrigt riktigt piggt, bärigt och lättklunkat. Vi ser ingen anledning att spara vinet längre även om det med all sannolikhet är fullt möjligt.
Vita, torra viner
Det här var en trevlig introduktion till appellation och druva. Superungt och -fräscht med grönskimrande bär i framkant: krusbär, lime, honungsmelon och päron. Torrt, rent och snyggt paketerat blir det här en ypperlig drink att smutta på. Men någon djupare analys bjuds vi inte till.
Frisk, lite oljig smak med en drös gröna nyanser i form av krusbär, lime, gröna päron och färska, kärva örter. Rejäl mineralbeska i svansen. Mer intressant än gott men vi blir knappast frestade att dricka mer av det här vinet.
Söta viner
Stark, söt, krämig, sanslöst nyanserad smak med russin, torkad frukt, nagellack, aprikospuré, sirap choklad och en viss rödbärighet. Otroligt gott med evighetslång eftersmak. Inga tecken på trötthet trots ålder.