Alla provade viner från regionen Western Cape

Röda viner

2014 Dig This! Cabernet Sauvignon Organic

Appellation: Western Cape
Producent: Stellar Winery
Provningsdatum: 2015-11-07
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Inte mycket för intresseklubben att notera här utöver att vinet är hyggligt rent och orökigt med lätt, godisaktig frukt och viss lakritskänsla. Passar alldeles utmärkt till hemsnickrade pizzan men bjuder i övrigt inte på något analyserbart.

Vita, torra viner

2011 Bellingham Ancient Earth Grenache Blanc

Appellation: Coastal Region
Producent: Douglas Green Bellingham
Provningsdatum: 2012-12-24
Pris: 89 kr

Till vinet >>

En för oss lite udda Rhônedruva som i det här fallet har odlats i Sydafrika. Det här exemplaret har lite piggare syra än normalt vilket gör att de lite vaxiga, fatfeta, alkoholvarma tonerna känns balanserade. Bra med tropisk frukt som papaya och mandariner, viss blommighet samt en lite bitterbesk mandelton. Ett småintressant, välgjort vin som kanske med sin fylliga tyngd passar bäst till en stekt fisk. Hyfsat svårgissat i en blindprovning.

2019 Bon Eco Chenin Blanc Verdelho

Appellation: Western Cape
Producent: Leeuwenkuil
Provningsdatum: 2019-10-12
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Fruktigt och aromatiskt i massor och långt ifrån vad vi har vant oss vid från druvan. Tropiska frukter dominerar genom kiwi, papaya och ananas. Gula päron och äpplen kompletterar. Insmickrande sötma i eftersmaken men en syra som ändå stadgar upp. Ett småtrevligt vin som med fördel dricks rejält kylt.

2013 Hartenberg Tenacity Riesling

Appellation: Coastal Region
Producent: Hartenberg Estate
Provningsdatum: 2016-02-12
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Nyligen provat och de goda omdömena består. Denna gång testade vi blint och visst är det ett otypiskt och svårt vin att gissa på. Rejält, vaxig fyllighet med bra umpf i det alkoholvarma avslutet. Generöst av söt, solmogen frukt av typen persikor, apelsiner, i sockerlag inkokta gula päron och rosenkvitten. Fin kryddighet och rökighet (mineral?) förgyller helheten även om vi kanske hade önskat oss en lite vassare syra för balansens skull. Ett egensinnigt och nyansrikt vin med koncentration och föredömlig torrhet.

2013 Hartenberg Tenacity Riesling

Appellation: Coastal Region
Producent: Hartenberg Estate
Provningsdatum: 2015-11-25
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Ganska långt ifrån den lätta, eleganta, mineraliska Riesling vi är vana vid att konsumera men i sin genre är det här ändå ett väldigt gott vin. Rejält, vaxig fyllighet med bra umpf i det alkoholvarma avslutet. Generöst av söt, solmogen frukt av typen persikor, apelsiner, i sockerlag inkokta gula päron och rosenkvitten. Fin kryddighet och rökighet (mineral?) förgyller helheten även om vi kanske hade önskat oss en lite vassare syra för balansens skull. Hur som helst ett egensinnigt och nyansrikt vin med koncentration och föredömlig torrhet. Rekommenderas för den som vill vidga sina vyer eller för den som bara vill ha ett riktigt gott vin.

2018 Nederburg Organic Chenin Blanc

Appellation: Western Cape
Producent: Nederburg Wines
Provningsdatum: 2018-11-16
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Rejäl och rik smak med flera av druvans grundkaraktäristika: bivax, viss ylle och persika. Det finns också en rätt kraftfull saltlakritston som både förbryllar och förgyller. Syran är på plats och vinet uppvisar en hel del karaktär även om koncentrationen är tveksam. Helt klart gott och bättre än mycket annat i samma pisklass men trots allt lite stökigt och orent med godistoner i förarsätet.

2016 Rall White

Appellation: Coastal Region
Producent: Rall Wines
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 279 kr

Till vinet >>

Friskt och fräscht med tropisk frukt, honung och smöriga popcorn. Otroligt fin, solmogen frukt som mynnar ut i en mineralisk svans. Knastertorrt med viss fruktsötma och en ekton som snarare förgyller än stör. Riktigt gott och koncentrerat.

Mousserande viner

NV Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir

Appellation: Western Cape
Producent: Boschendal Estate
Provningsdatum: 2012-11-03
Pris: 98 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg med hyggligt bubblande. Doften är stor och fruktigt generös med inslag av päron, lime, stenar och samarin. Smaken är fyllig och ganska grovhuggen, dock med bra syra och fin mousse. Upplevelsen är ganska syrlig och fräsch med päron, citrus, rostad mandel och nybakt bröd. Vi bortser från en lite alkoholfet ton och fokuserar på den givmilda smakrikedomen. Mer än godkänt tycker vi.

NV Pongrácz

Appellation: Western Cape
Producent: Bergkelder
Provningsdatum: 2015-05-22
Pris: 120 kr

Till vinet >>

Ett friskt bubbel som kanske inte lämnar några bestående minnen men som verkligen är friskt och gott för stunden. Visst finns det lite luckor i koncentrationen men det kompenseras av fin, äpplig frukt och lyxig brödighet. Egentligen varken bu eller bä och ibland är det ju ett ganska gott betyg till ett vin.

Roséviner

2011 Mulderbosch Rosé

Appellation: Coastal Region
Producent: Mulderbosch Vineyards
Provningsdatum: 2012-07-14
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Det här brukar vara en stabil rosé i den lite frukttätare stilen och 2011an är inget undantag. Färgen är lite mer rödvinskraftig än vad vi är vana vid. Doften är tät av röda och svarta vinbär med stråk av citrus och känns ganska druvtypisk i all sin enkelhet. Smaken är rik och saftig i fruktig stil med goda syror och ungdomlig citrusfräschör. Vi får svarta vinbär och granatäpplen och en liten stram örtighet på slutet. Ett enkelt men trevligt vin som passar både på egen hand och till de lite rejälare rätterna av kyckling.