Röda viner
Hela charkbodens syrliga, rökiga register samlade i ett glas, väl kompletterat med mörk fruktighet och en lite chokladkakevaniljig eksötma. Annars väldigt torrt, fräscht och piggt med god men lite intetsägande smakprofil. Trevlig tanninstruktur och helt okej täthet i frukten gör detta till ett gott men inte överväldigande vin.
Tät, lila-blå-svart färg. Mustig, mörkbärig doft med saltlakrits och osöt ek i intressant, lite rustik stil. Smaken är frisk, mycket fyllig och med sträva men fullt drickbara tanniner. Här har inte sparats på krutet och vi får rejält extraherad frukt, en värmande dos alkoholvärme (15%) och en hel del rostade ektoner. På något sätt har man ändå lyckats få ihop en balanserad helhet som känns hyggligt fräsch och energisk. Gott och välgjort även om den rejäla stilen kanske inte hittar ända hem hos oss. Kan funka som ett roligt alternativ till en Napacab för den som är lagd åt det hållet eller som ett hopplöst vin att gissa på i blindprovning.
Nej, det här är inte vår stil av vin. Antingen är det årgången, eller så gillar vi helt enkelt inte stilen. Det är stickig alkohol och en störande sötma. Mineral och frukt får tyvärr stå tillbaka.
På plussidan: eken har integrerats väldigt fint; endast en hint i bakgrunden. Det finns eleganta ansatser. På minussidan: det drar år russin och körsbärslikör; vi har helt enkelt svårt för vinstilen. Det är Syrah-köttigt och Grenache-jordgubbigt, men den spritiga alkoholen stör verkligen. Den går inte att lagra bort. Tur i oturen att vi inte proppat källaren full av det här.
Mörkröd, ganska tät färg. Ungdomlig, fruktig, något kalkig doft med inslag av plommon, björnbär, hallon och jordgubbar. Smaken är medelfyllig, ung och torr med en något obalanserad alkohol och rejält tuggiga tanniner. Vi får en ganska svart upplevelse genom lakrits, jord och svarta bär. Det hela sötas upp något av jordgubbar och gräddkola. Det här är ett vin i en stil som vi inte riktigt gillar. Det hela är rätt eldigt vilket döljer vinets eventuella karaktär. Blir visserligen mer nyanserat vid luftning men på det hela taget inget som vi kommer att återkomma till.
Röd färg med viss utveckling. Doften är stor, utvecklad och kryddig med inslag av vitpeppar, örter, rosor och köttgrytans alla ingående beståndsdelar. Tyvärr inte helt övertygande med lite gröna, örtbittra toner. Smaken är mjuk och utvecklad med fint syrlig ton i saftig och fräsch stil. Ganska nyanserad smakbild med röda bär, läder, rökt renkött och mineral. Vinet dyker tyvärr rejält efter ett tag i glaset och känns glest och kartigt med en lite otäck metallisk eftersmak. Kanske har vi här ett för gammalt vin eller ett vin från en klen årgång? Oavsett är det inte speciellt roligt att sitta och smutta på, betydligt bättre till mat då, i det här fallet citrusinlagd fläskfilé med getostpaj.
Färgen är blåröd och utstrålar pigg ungdomlighet. Doften är bläckigt blåfruktig med pepprigt anslag. Vi får syrliga blåbär och hallon i kombination med friska örter och kryddor. Ekfaten gör sig påminda genom choklad- och kaffetoner. Varken bombastiskt eller robust utan snarare elegant och finlemmat så långt. Smaken är lingonsyrlig och ung med härligt fräscha bärtoner. Vi får en mustig och samtidigt saftig smakupplevelse full av livlig frukt och intressant krydda. Tanninerna är närvarande och matvänliga men knappast taggiga. Eftersmaken är inte jättelång men vi bjuds på enriktigt fin balans vad gäller ek och alkohol. Det här vinet dricker vi med glädje i dess ungdom men det är nog inte heller fel att spara ett par flaskor ett par-tre-fem år.
Härligt sval, moget körsbärsbärig smak med balanserad syra och visst grepp i strävheten. Mörka bär, örter, viss blommighet och en lätt mineralsälta i samararbete med rostade ektoner ger ett hyfsat komplext vin. En liten alkoholvarm ton i avslutet är knappast störande, snarare avslöjar det ursprung. Det här är egentligen inte så mycket att orda om mer än att vi har att göra med ett riktigt gott vin med balans och elegans, gott att smutta på i sin ungdom.
Färgen är kompakt och tät med en blåsvartviolett nyans. På näsan får vi en någorlunda typisk syrahpalett med mörka bär, örter och violblom men också en hel del stenig mineral och rostad ek. Smaken är slank och frisk med små, taggiga tanniner. Frukten upplevs sval och fräsch. Efter rejäl luftning (som får bort lite kartiga, kärva nyanser) är det inga problem att dricka det här vinet i sin ungdom men visst finns potentialen där för ett antal år i källaren. Eken kan gott få integreras ytterligare också. Gott.
Den täta blåröda färgen skvallrar om ungdom. Doften är stor och generös på tydliga och typiska aromer av buljong, kött, gräddkola, läderbälte, peppar, mörka bär, smör, kalkmineral och stall. Smaken är mineralisk och frisk, eken är ännu något ointegrerad och bidrar med en vaniljsötma, tanninerna är tuffa och frukten blåbärsgenerös. Vinet ligger medelfylligt till fylligt mot gommen. Vi ser gärna att eventuella övriga flaskor lagras ytterligare minst fem år. Potentialen finns för ökad harmoni.
Färgen är röd med viss utveckling. Vi finner sammansatta doftaromer av charkuterier, mörk frukt och stall. Vinet har helt klart integrerats och antagit en portvinslik komplex kompott. Smaken är elegant med kalkmineral och bra syror och generös längd. Eken är perfekt integrerad och vi finner inget övrigt att önska. Ett praktexemplar Crozes-Hermitage på sin topp. Drick nu.
Ung, blåfruktig smak i josig, mjuk stil. Vi får lite eksötma, eneträ, örter och krossade stenar. Riktigt gott och läskande redan nu men magkänslan säger att det här trots allt är ett lite för ungt och oförlöst vin. Koncentration och balans finns för positiv utveckling i åtminstone fem år, säkert längre.
Typiskt utan att vara överdrivet med svarta oliver, vitpeppar, örter, blåbär och syrligt violgodis. Otroligt välstrukturerad och balanserad, dessutom fin drickfas nu med lätt läderton och cigarrlåda. Underbart gott faktiskt med kraft och elegans i symbios. Borde köpt fler.
Ärketypisk med begynnande utveckling. Rökt chark, svarta oliver, eneträ, de mörkaste bären, violblom och mineralisk sälta. Lätt och läskande i saftig stil, dock med stark struktur. Ingen panik för den som sitter på fler flaskor. Ruskigt bra syrah.
Ett mycket ungt vin såklart men tvivelsutan njutbart redan nu för den som gillar mörkbärighet, lätt örtighet och krossad sten i kombination med närvarande men ganska snälla tanniner och en fräsch syra. En tunn, tunn skiva lättrökt Norrboda lägger sig som en behaglig, ursprungstypisk hinna i gommen. Mycket gott men trots allt inte vidöppet och ett uns avrundning och utveckling borde höja vinet ytterligare ett snäpp. Här finns tveklöst substans för lagring.
Fortfarande ungt med viol- och mörkbärig frukt. Rökt bacon har adderats sedan förra gången, annars som senast kryddigt med lakrits och mineral. Sista flaskan av årgången och kanske öppnade vi den för tidigt med tanke på vinets inneboende potential? Saftigt och oemotståndligt gott nu hur som helst så ingen ånger här.
Inte mycket har hänt sedan vi provade vinet för två år sedan. Möjligen har en fin, orientalisk krydda och en lätt läderanimalitet adderats till röd- och mörkbärigheten. Violer och hallon, stenig mineral och finstämd lakrits består. Mjuka tanniner och en allmän saftighet gör det här till ett magnifikt vin. Källaren full tack och lov.
Intrycken från senast vi provade vinet består. Färgen är mer än medeltät och ungdomligt mörklila. På näsan får vi en tät, rödbärig upplevelse med solmogna violer och hallon, stenig mineral och finstämd lakritskryddighet. Lätt rostade ekfat anas men frukten är helt klart i centrum. Smaken är fokuserad med god syra, kraftfull men sval rödbärighet, krossade stenar, järn och blod. Eftersmaken är lång, läskande, och balanserad. Drickbarheten är redan nu på topp med mjuka tanniner och ljuvlig fräschör men här finns absolut material för ytterligare lagring för den som så önskar.
Färgen är mer än medeltät och vackert, ungdomligt vinröd. På näsan får vi en tät, rödbärig upplevelse med solmogen frukt, stenig mineral och finstämd kryddighet. En lätt pust av köttkoket med dess lagerblad och kryddpeppar kan anas, liksom lätt rostade ekfat, men frukten är helt klart i centrum. Smaken är otroligt fokuserad och löper genom god syra, kraftfull men sval rödbärighet, krossade stenar, järn och blod. Eftersmaken är lång, läskande och nästan löjligt balanserad och harmonisk. Drickbarheten är redan nu på topp och det är nästan svårt att tänka sig hur ytterligare lagring skulle kunna göra vinet bättre.
Ett fantastiskt vin med alla beståndsdelar på plats. Lagom utvecklat just nu med silkeslena tanniner och rund frukt. Mörka och röda bär är i fokus tillsammans med diverse örter, kryddor och charkuterier. Men helheten är större än de ingående beståndsdelarna. Balans och harmoni är ledorden. Det här är ruskigt gott och, tycker vi, i perfekt drickfas just nu.
Ett år senare har det här vinet blivit betydligt mer harmonisk och saftigt drickvänligt. Smakmässigt ungefär samma fina kompott av mörka bär, kryddor och lite köttiga, järnmineraliska toner, men till helhetskänslan har adderats ytterligare balans och finessrik utveckling. Tvivelsutan en magnifik Crozes med de flesta beståndsdelar på plats. Påfyllning alltså.
Balanserad, slank och sval munkänsla med typiska inslag av mörka bär, viol och chark. Lyckas vara både finstämd och rejäl med harmonisk juiceighet och köttiga, kryddiga nyanser. Redan nu något utvecklad och drickvänlig men absolut med tanniner som borgar för ytterligare lagring. 2012an var i våra ögon strået vassare.
Röd, tät färg. Doften känns bärig och lite örtig med mörka bär såsom björnbär i centrum. Inte direkt druvtypiskt, snarare terroirdrivet med en påtagligt stenig känsla. Smaken är mycket frisk i bärig, saftig stil. Nästan löjligt drickvänligt just nu med osträv, juicig känsla utan att för den skull tulla på koncentration, längd och struktur. Otroligt gott och välgjort utan vare sig kletig ek eller tung alkohol. Här blir det påfyllning å det snaraste då prislappen verkligen inte avskräcker.
Lika gott och rejält som för ett år sedan men nu med mindre violblommighet och körsbärsbärighet till förmån för chark och köttkoket med alla dess kryddor och örter. Mer utveckling alltså, på gott och ont. Å ena sidan känns vinet mer komplext och komplett, å andra sidan kan vi sakna lite ungdomlig fräschör och spänst. Nåja, vi ska absolut inte gnälla när det som bjuds är så gott och intressant. Läder, blodiga köttstycken, rostiga spikar och jord kompletterar den lite dova mörkfruktigheten. Stilen är som sagt var kraftfull och fruktkoncentrerad snarare än transparent och elegant. Faktum är att frukten nu känns rejält söt. Det passar perfekt som kontrast efter en seriös provning av diverse vita viner. Tanniner och syra är intakta så det är bara att låta ligga längre i källaren för den som vill ha ytterligare flaskmognad, men gott och färdigt nu för den ivrige.
Seriös näsa med läder, kryddor mörka bär, blodigt kött och rostiga spikar. Smaken är mörkt saftig med kött, jord och sträva, svarta bär i centrum. Gott om syror och tanniner som ber om längre lagring men absolut gott redan nu. Violblommiga övertoner tillsammans med mättad aprikospuré skänker komplexitet. Stor rekommendation för den som vill ha lite gott nu och om fem år.
Vinröd, medeltät färg. Rödbärig, örtig doft med vit- och kryddpeppar, viol och lakritsbåtar. Verkligen en elegant och finstämd näsa. Smaken är ung och frisk med småkärv stramhet. Vi får röda och mörka bär, örter och mineral. På det hela taget ett läskande och saftigt vin med viss komplexitet och längd. Når inte upp till storebror Le Rouvre men vi fascineras av renheten och elegansen. Dricks förmodligen perfekt i sin ungdom.
Skönt juicig smak med lagom mjuka tanniner och pigg syra. Frukten drar åt det mörkt körsbärsbäriga med en del blåbär. Vi får en lätt örtig beska, en lite stenig mineralitet och köttiga nyanser i eftersmaken. Ett otroligt gott, saftigt och välstrukturerat vin som vi gärna ser tar upp några platser i vinkällaren. Torde passa utmärkt till höstens viltstekar men sköter sig föredömligt i gommen även på egen hand.
Generöst rödbärig smak med drickvänliga, avrundade tanniner. Smaken är vackert sammansatt och ganska komplex med söt frukt och stenig mineral i centrum. Verkligen gott och helt med avsaknad av det unkna köttkoket med tillhörande kryddor som vi ibland kan besväras av i Syrah. Istället får vi en ren, energisk, fruktig smak med fräsch syra. Håller flera år till men dricks mycket väl just nu.
Kraftfullt mörkfruktig och charkrökig med mintig fräschör och stenmineraliskt avslut. Ett rejält vin med god struktur genom fin syra, småbitiga tanniner och bra koncentration. Rätt bra drag i eftersmaken som är kompakt men sval. Borde förmodligen fått ligga lite längre i källaren och mjukna då upplevelsen är lite kantig och rov i nuläget. Gott och småkomplext ändå. Ett riktigt bra köp.
Bärig, köttig och örtig smak i medelfyllig, generös stil. Enbär, lakrits, svartpeppar och chark bildar en god nyansrikedom och balanseras fint av frisk syra och småtuggiga tanniner. Drickfärdigt men med fortsatt potential, precis som vi vill ha det. Gott och välgjort..
Vinet är rejält tegelfärgat, och doften ger lite arrak. I munnen är det mest te, och höstlöv. En liten sträng syrlig frukt anas och man kan med lite gissningar spåra ursprunget. Efter en stund smakar det mest pappkartong. Ändå intressant som ett pedagogiskt exempel på överlagring.
Saftig, mörkbärig smak med silkiga tanniner och frisk syrlighet. Stram men ändå tillgänglig redan nu med småpepprighet och viss prickig korvcharkighet. Om vinet någonsin har haft kontakt med ek så har denna verkligen integrerats fint då frukten utan tvekan sjunger högst. Vi går igång rejält på den mjuka, juiciga, lågalkoholiga, lättillgängliga stilen och beställer fler flaskor. Det här vinet kommer att hålla ett bra tag i en vettig källare även om det är riktigt gott redan nu.
Roströd färg. Doften ger ett lite kokt intryck av lagerblad, buljong, jord och rotfrukter men även lite mer fräscha nyanser av hallon, lakrits, vitpeppar och viol. Smaken är torr, mjuk och frisk i medelfyllig stil. Smaknyanserna drar åt jord, ekplanka, lakrits, läder och hallon. På det hela taget ganska bra utdelning på några år i källaren. Vinet är drickvänligt mjukt och trevligt utvecklat med en suveränt låg alkohol vilket bidrar till en ganska lyxig, elegant touch. Visst finns det luckor både i mitten och på slutet men det som bjuds är gott.
En riktigt god, inte alltför stereotyp Crozes-Hermitage som gärna dricks på den unga frukten men som säkert har stoppning nog för lagring. Vi hittar inga direkt störande ekfatstoner, snarare är det den småsöta, generösa frukten som får tala genom björnbär och hallon, snyggt ackompanjerat av en lätt violblommighet, smårökt chark och söt tobak. Modest alkohol gör vinet saftigt och mungott. Väl värt att smaka. Nu eller om fem år.
Fräscht vin med pigg Syrahfrukt, helt befriat från kladd sötma och alkohol. Smått utvecklat nu meden aning läder bland svarta vinbär och oliver, enbär, vitpeppar och lagerblad. Saftigt och drickvänligt med god längd och eftersmak. Gillar man Syrah från norra Rhône beställer man såklart några flaskor av det här vinet. Levererar solklart över sin prislapp. Supergott.
Exakt sådant här häller vi upp i glasen så ofta som möjligt just nu känns det som; saftiga, juiceiga, mjuka viner som samtidigt bjuder på karaktär och koncentration och som gärna befinner sig i gränslandet mellan det ungt fruktiga och det utvecklade. Vi får en kraftfull men sval frukt med nyanser av svarta oliver, svarta vinbär och enbär, en rejäl kryddighet av fat och druva, samt de obligatoriska lagerbladen. Alltihop bärs fram av en fräsch syra. Ett supergott vin i perfekt balans som levererar klart över sin prislapp.
Viol och sälta. Alla markörer på plats. Ett svingott exempel på mogen Saint-Joseph.
Tiden verkar stå stilla när det gäller utvecklingen i det här vinet. 12 år efter skörd får vi en visserligen utvecklad upplevelse men med den ungdomliga, vitala och yppiga frukten intakt. Det är saftigt, syrligt och läskande med typicitet och finess. Tät frukt och helt integrerad ek med blåbäriga, småblommiga, kryddiga och örtiga nyanser. Charken är såklart på plats men tar inte över. Enorm QPR, speciellt med tanke på åldern.
Så saftig och syrligt läskande och fortfarande fullt vital '07 Cuilleron är. Alla markörer sitter på rätt plats; frukten är blå och sval, tanninerna lagom nerslipade, violblom och rökta kryddor, och en lagom skvätt korvspad. Kul när det kommer mogna viner på bolis till ett bra pris!
Fortfarande ett suveränt vin, fullt med liv och energi trots begynnande ålder. Tät blåfrukt och pepprigt, rökigt med violblommighet och en kvist eneträ. Sval känsla och ypperlig harmoni rakt igenom. Tanninkänsliga behöver inte rädas, här är det nedslipat och mjukt. Makalöst gott.
Vi gillar Syrah både i sin ungdom och med ålder. Som tur är kommer det ibland mogna varianter på Bolis. I det här fallet en klockrent ursprungstypisk Saint-Joseph som dessutom är modest prissatt. Den är i högsta grad fräsch och vital; en härlig och pigg frukt läskar gommen. Men det finns givetvis mognadstoner och så den typiska pepparn och charken. Det tippar aldrig över i korvspad dock, även om lagerbladet är på plats. Säljs lådvis i BS.
Härligt mogen Syrah med det mesta på plats; sval frukt åt det torkade hållet, nedslipade tanniner, energisk syra, läcker violblommighet och en mjuk kryddighet. En sammansatt helhet där nyanser kommer och går medan vinet andas i glaset. Korvkokskryddor, blå plommon, eneträ och violnickel sticker ut. Makalöst gott och generöst även om 2005:an kanske var ytterligare ett snäpp vassare. Syrah får med fördel ha lite ålder. Då blir våra gommar nöjda.
Här hittar vi en bortglömd flaska med otroligt fin utveckling. Torkade bär och läder vittnar om ålder men på det hela taget känns vinet oförskämt ungdomligt och energiskt trots betydande ålder. Gommen upplever ett helt torrt, medelfylligt och piggt syrligt vin där tanninerna har slipats ner till ultimat drickbarhet. Ekfaten är helt integrerade och låter frukt och mineralsälta skina igenom fullt ut. Eftersmaken är lång och matchar den vinstinna köttgrytan perfekt. Det här är tveklöst det godaste vin vi har druckit på mycket, mycket länge.
Ganska tät, röd färg. Doften är svart och något knuten med Coca cola och jordgubbar. Några runt bordet hittar mängder med söta, likördränkta bär medan andra tycker att den tunga alkoholen ligger som ett lock över alla nyanser. Det samma gäller smaken, som är stor och kraftfull, mustig och svärtad med söta bär och mentol. För den som gillar maffiga vinbyggen är det här paradiset, övriga ställer sig mer frågande till vad detta handlar om och kan knappt svälja brygden.
Mixade hallon, lakrits, grus och torkade örter. Ett lätt pepprigt bett av alkohol men förvånansvärt bra blans trots allt med fräsch frukt och rätt svalt uttryck. Riktigt gott och med tanniner som säkert kan slipas ner några år i en sval källare.
Tolv år på den, det trodde man inte. En smått sagolik jordgubbsnäsa övergår i en seriöst utvecklad smak där torkad frukt möter mineral och läder. En hel uppsjö kryddor och örter såklart, främst med kalopskok i åtanke. Ek och alkohol är suveränt inbroderat i den medelfylliga kostymen och över lag är vinet suveränt drickfärdigt och harmoniskt. Fantastisk utdelning och en påminnelse att alltid ha ett antal uddaviner gömda och glömda i källaren.
Stram och mineraldriven i stilen gör det här vinet till en utmaning i gommen för den som är van vid fruktbomber. Lätta stråk av skogsbär och viol markerar närvaro men i övrigt är det rejält med järn, sten, aska och julkryddor. Fylligt såklart med fin utveckling och en lagom värme i eftersmaken. På det hela taget andas vinet fräschör och klassisk vinmakning där terroir har fått stå i fokus. Inga tanniner att tala om gör vinet drickvänligt just nu. Gott och komplext.
Här får vi en härligt grenachig jordgubbskompott med seriös kryddlåda, en släng av sydfranska örter och lite lagom med ekplanka. En lätt eldighet stör något men försvinner med luft (eller kanske i takt med att flaskan töms), Väldigt lätt och fin i munnen med nedslipade tanniner och läskande syra. Det här vinet behöver absolut inte mer tid i källaren tycker vi utan dricks gärna nu medan spänsten är intakt. Riktigt gott och med komplex personlighet.
Utvecklad, lite murrig, syrlig smak med något torra tanniner. Vi får en nyanserad palett av katrinplommon, körsbär, läder, russin, korinter och soltorkade tomater. Fin balans men några år over-the-top.
Småglöggig, varm medelfyllig smak. Bra syra och viss strävhet. Mörka bär, torkade örter, svarta oliver. Josig och god och redo att drickas i en inte helt okomplex stil.
Domaine del' Echevin gör här en 95 %-ig Syrah (med 5 % Grenache) från två vingårdar belägna på lite högre höjd vilket verkligen avspeglar sig i fräschör och finess. Solmogna röda och mörka bär slåss om utrymmet med de klassiska korvkokskryddorna liksom provencalska örter och blommor. Här finns finess och balans i kombination med generositet och flörtig frukt. Verkligen snyggt vinmakande men frågan är om inte vinet hade vunnit på ett par års lagring för att locka fram utveckling och komplexitet. I dagsläget är det väldigt rättframt och utmanar inte direkt gommen. Hur som helst gott på egen hand men suveränt till ett par skivor salami.
Röd färg som släpper igenom rejält med ljus. Doften ger mörka och röda bär, apelsin och lime samt ett skimmer av kalkdamm. Smaken är oerhört harmonisk med god, inbäddad syra, perfekt mogen bärighet och mineralisk finess. Finishen är silkeslen med längd och utvecklingen är alldeles lagom för vår smak. Ett storartat vin utan några egentliga brister.
Färgen är utvecklad tegelröd. Vi får dofter som är typiska, det vill säga lagerblad, peppar, höstlöv, jordmylla och stall. Smaken är integrerad med mineral och något torra tanniner. Vinet är ”lätt på foten” och en bismak av äpplecidervinäger antyder att vi borde druckit upp för några år sedan. Burktomat och nypon bekräftar tesen ytterligare. Vinet är överlagrat med några år.
Vackert vinröd, något transparent färg. Doften är härligt mogen och lockande med lager på lager av klassiska nyanser såsom viol, vit- och kryddpeppar, köttgryta med lagerblad, höstlöv, liquid smoke och textilier. Smaken är kraftfull och lång men frisk och fräsch i sammetslen, elegant, saftig stil. Fullständigt sagolik drickbarhet med goda nyanser av syrliga karameller, tranbär och vitpeppar. Här lyckades vi nog pricka in vinets utvecklingspeak helt perfekt.
Syrahig med violgodis, kött, lavendel och lakrits. Mjölkig, blommig, lantlig, munkänsla och viss hetta i eftersmaken. Mjuk i tandköttet men frisk och småkomplex.
Det här vinet andas egentligen mer ursprung än druva. Solmogen sötbärighet, lite alkoholvarma toner i kombination med örtblommighet och stenig kryddighet ger ett härligt och generöst vin. Här finns fyllighet och tyngd men vinet balanserar ändå på ett fint sätt upp den kraftfulla frukten genom frisk syra och småsträva tanniner. Tydligt, fokuserat och energirikt. Här finns tveklöst struktur för längre lagring men dricks också väldigt bra just nu. Mycket gott.
Urtypisk med läskande sälta, torkade sydfranska örter, mörka kryddor, skimrande violblommighet och hallonbärighet. Vi får en torr, balanserad och fortfarande ung upplevelse där tanninerna säkert kan rundas av ytterligare vid lagring. Elegant, nyanserat och lagom ekat. Bland det godaste vi har provat från appellationen känns det som.
Skönt fjäskig smak med rejäl, kryddig ek, mjuka tanniner och extraherad, men inte överdrivet söt frukt. Ändå fräsch och pigg med syrliga körsbärssyror och frisk örtighet. Gott och okomplicerat. Perfekt till syrliga risotton med Saltimbocca.
Oväntat elegant, ren och lätt stil. Tar igen vad den saknar i tyngd och djup på fräschör och drickvänlighet. Visst, vi hittar en liten alkoholhetta i avslutet, men denna vägs snyggt upp av frisk syra, röda bär, viss örtighet och välavvägd ek. Mycket gott utan att vara överdrivet komplext.
Något genomsläpplig blåröd klar färg. Plommonkompott och körsbär möter näsan. Smaken är fyllig och texturen mjuk och len. Lagom med ek bidrar till cigarrlåda och blyertspenna. Ingen anledning att stoppa pressarna men ett gott och publikt (lättillgängligt) vin som inte stör någon.
Här får vi en oväntat kraftfull syrah som säkert hade vunnit på att lagras några år. Frukten är djup och ekfatstonerna rejäla. Många komponenter är på plats; bra tanniner, frisk syra och viss koncentration. Munkänslan är fördömligt sval och alkoholsvag trots varmt ursprung. Smaken är typisk med mörka bär, svarta oliver, korvkokskryddor och violblom. Producentens egen notering om bacon slår också igenom. På det hela taget ett habilt hantverk som saknar lite finish och vars smak kanske inte riktigt faller oss på läppen. Smakfull etikett ska tilläggas.
Riktigt tät och fruktig smak i ungdomlig skepnad. Inte direkt som vi förställer oss en syrah från norra Rhône, snarare nya världenlik med söt, solmogen, blå frukt och lite gummiaktig rökighet. På det hela taget ett gott vin som vi kanske hellre hade druckit med lite ålder. Eller från en svalare årgång.
Ganska saftigt och josigt anslag även om det finns struktur genom tät frukt och tanniner. Lättdrucket hur som helst utan ekpåverkan med druv- och ursprungstypiska nyanser av röda bär, vilda örter och lila blommor, lakrits, svartpeppar och någon slags rökig stenighet. En lantlig dassighet smyger fram men kräver nog lagring för att blomma ut helt och hållet. Riktigt välgjort och gott med balans på alla fronter, inklusive alkoholen.
Udda noter av körsbär, blomstjälkar, medicinalörter, besk mineral (saltsten) och ljusare nyanser av fläder, grapefrukt och jenka. Tät frukt och i övrigt härlig struktur. Mycket bra och personligt.
En total scenförändring genom ett antal års lagring. Liksom tidigare hittar vi svärtade lakrits- och mineraltoner men frukten är nu betydligt mer lättillgänglig med sötare, rödare bär och violblommighet. Vinet uppträder också mjukare och överlag snällare för gommen. Intressant på många sätt men framförallt väldigt gott och balanserat. Finns säkert mer att hämta för den som vill lagra längre.
Tät, mörkröd färg. Kryddig, något stängd doft med främst mörka bär och sötlakrits. Sträv, ungdomligt knuten och återhållsam smak med röd- och mörkbärighet, lakrits och sten. Ett mineraldrivet vin i intressant men inte jättegod stil. Vi är inte helt övertygade om det här vinets storhet, kanske har vi bara svårt för stilen.
Frisk och fräsch med sval, ren fruktighet. Fint integrerad ek och alkohol gör vinet mycket harmoniskt. Vi får en typisk sydfransk blommighet och antydan till stenig mineral tillsammans med sköna hallon och plommon. På det hela taget ett väldigt ärligt och välgjort vin med skön drickbarhet om man gillar smakprofilen.
Superläcker, lockande, burgundisk näsa med söta hallon, rosor, violgodis och orientaliska kryddor. Smaken är lite mer kraftfull men ändå elegant med smått fantastiskt balanserad alkohol (trots stadiga 15%). Syran är frisk och skänker vinet fräschör och tanninerna är alldeles lagom bitiga (kan säkert rundas av med lagring). Avsaknaden av ekfatstoner gör att frukt och mineralitet ges fullt spelutrymme. Ett riktigt bra vin i ren, läskande stil, redo att drickas nu eller varför inte om tio år som producenten själv föreslår?
Härligt utvecklad och frukttät smak, fortfarande med friskhet och fräschör. Vi får ett mycket nyanserat och intressant vin i mjuk, drickvänlig stil. Vi hittar bland annat svarta vinbär, korinter, barrskog, vitpeppar, lagerblad och läder. En hel del arketypisk inslag alltså men ändå utvecklat och sammansatt till en större enhet än det unga vinet. Bra utdelning för fyra års lagring.
Utvecklad, sammetsrödlila färg. Stor, komplex, utvecklad doft med inslag av läder, korinter, viol och lakrits. Smaken är utvecklad, mycket frisk med avrundade tanniner. Högst drickvänligt just nu enligt vårt sökande efter balansen mellan det mogna och det unga. Vi bjuds på lagerblad och olika pepparsorter, ja faktiskt hela korvkoket är inblandat, inklusive korvarna. Djup, lite torkad fruktighet, lakrits och viol. Det här är ett vin som var ganska vresigt när vi köpte det men som nu, fem år senare, har gett full utdelning i form av ett mjukt, drickvänligt vin. Syrah, kanske är vi vänner igen?
Fint rödblodig mörkröd färg. På doften får vi typiska aromer av kött, chark, korvspad och lagerblad. Allt vevas samman med en solmogen lätt söt röd frukt. Kanske lite jordgubbar rentav? Peppar, tobak, Terva Lejona och smågrusiga tanniner i en lite gräddig medelfylligt textur följer i gommen. Det är inte mycket ekfat här. Det är svårt att inte klunka i sig vinet i all hast, sådär lätt kyld är klunkabilitetsfaktorn på topp. Kanske anar vi en lite touch av äppelcidervinäger också. Men då är flaskan redan tom.
Ett riktigt bra vin med riktigt skön utveckling. Visserligen har drickfönstret precis öppnats men tanninerna är fullt drickbara och syran och frukten fortfarande fräscha. Tydligt men inte övertydligt vad gäller ursprung med körsbär, lakrits, lagerblad, eneträ och en aning bacon. Tät smak men samtidigt saftig och läskande. Supergott.
Här får vi en riktigt god, fräsch, blåaktig frukt klädd i en ganska mjuk och smal kostym. Tanninerna är fint sammetslena och syran inte överdriven, snarare alldeles lagom pigg för att höja och förlänga smakerna föredömligt. Frukten är sötsyrlig och påminner om violpastiller, körsbär och plommon. Vi får också en svag malörtsbitter ton samt lite rostad ek och viss vitpepprighet. Sammantaget ett småkomplext, väldigt elegant vin som vi gärna dricker på den unga frukten.
Fruktig, lite bränd, alkoholfyllig smak i typiskt örtig, kryddig, småsträv stil. Vi bjuds på mörka bär, en något klumpig ek och lagerblad. Balansen upplevs trots allt som god och fruktigheten är generös. Passa riktigt fint till opretentiösa kalopsen med syrliga tillbehör.
Röd färg med blå nyans som andas ungdomlighet. Doften är generöst bärig med fokus på röda söta sådana. Lite instick av peppar, torkade örter och viss ekchokladtoner väcker intresset rejält. Smaken är medelfyllig med fina syror och lätt eldighet. Härlig bärighet i form av jordgubbar och hallon med en lätt örtkärvhet och ett uns rostad ek. En mjuk med redig strävhet ger stadga åt strukturen. Den lite klena koncentrationen till trots tycker att det här är ett mycket gott vinbygge i lättillgänglig, drickfärdig stil. Varför inte till köttfärssåsen en regnig torsdagskväll i mars?
Vuxengodis med finess. Så tyckte vi för ett år sedan. Och det finns ingen anledning att omvärdera det omdömet. Frukten är fortfarande murrigt mörk och mogen. Orientaliska kryddor och Gott & blandat. Vinet är rejält åt det fylliga hållet. Den tilltagna alkoholen balanseras på ett bra sätt; det går aldrig över styr även om det värmer lite. Gott helt enkelt.
Färgen är något utvecklad röd. Vi får vid första sniffen tobak och plommon i Madeira. Frukten är mörk och mogen. Löven har legat några veckor i höstrusket och stallbacken är nära. Ett stänk vitpeppar avslöjar andradruvan (Syrah). I munnen lägger sig vinet åt det fylliga hållet och den rikliga alkoholen balanseras på exakt rätt sida av snapsavgrunden tack vare den generösa frukten och den steniga mineralen. Kaffe, lakritsrot och mörk choklad anländer och de relativt avrundade men nödvändiga tanninerna hindrar fruktsötman från att gå bananas. Om man (som vi) älskar Hallon- och lakritsdödskallarna är man hemma. Det är vuxengodis med finess.
Vita, torra viner
Frisk och fräsch smak för att vara Viognier som gärna blir lite tung med sin sin låga syra. Nyanserna drar åt persika, aprikos, honung, bacon (!) och apelsinblom med en bitterljuv bergamottbeska i avslutet. Ganska så storslaget på egen hand men kommer bort lite tillsammans med diverse smakrik plockmat. Lång eftersmak och kraftfull koncentration ger oss ett stort vin.
Ljust gul och klar färg. Doften levererar både vita blommor och kalksten, samt något parfymerat som vi tolkar som mysk. I munnen landar vinet åt det fylliga och munrunda hållet, dock utan att bli platt. Balanserande och välbehövliga syror (citrus) finns på rätt plats. Helhetsintrycket blir ändå enkelt men helt korrekt. Vi häller vinet i fiskgrytan och njuter även några glas därtill men avstår nog vidare Clairette-äventyr.
Ruskigt gott i fyllig, välmatad stil där syror över förväntad nivå skänker fräschör och lättar upp. Det är solmoget med gul frukt, bivax, fat och vanilj. Alltihop på en lagom nivå. En härlig blommighet är pricken över i. Dricks fint nu på egen hand. Bland de bättre vinerna i genren på länge.
Gul färg. Fruktig, druvig, blommig, nyanserad doft med inslag av tutti frutti, fläder, rosor, citruspastiller, Stimorol och aceton. Ungdomlig, medelfyllig, fruktig, blommig, kryddig smak med balanserad syra och alkohol. Inslag av päron, Piggelin, citruspastiller, rosor, mandel och kalk. Ett välgjort och smakrikt vin i lite säregen stil. Hög ambitionsnivå men orkar inte hela vägen fram.
Avrundad men inte klen syra ger stadga åt en i övrigt puréfet textur. Aprikoser, gula krusbär, plommon, inlagda päron och mineral slåss om utrymmet i glaset. Piggt, ungt, koncentrerat och på det hela taget väldigt imponerande. Är det här så bra en vit sydrhônare kan bli?
Småfylligt med rund syra. Druvtypiskt värre med gula äpplen, mineral och smält smör. Viss ekfatskänsla genom popcorn och rostat bröd. Något tungt på egen hand men absolut med en kvalitativ känsla av koncentration och finish.
Gul färg. Fruktig, fet, pepprig doft med viss blommighet och inslag av yllefetma och hav. Fet, kryddig, fruktig smak med inslag av yppig frukt, rosor, mandel, lakrisal och rostad ek. Ett högst nyansrikt och komplext vin i svårtillgänglig men intressant stil. Rejält lång eftersmak.
Torr, frisk, medelfyllig smak med lätt ekton. Tropisk frukt och mandelkubb samsas med en redig mineralitet (som kanske förväxlas med nämnda ek). Lite trist men kraftfull och energisk för den som gillar stilen.
Guldgul färg. Utvecklad, köttig, svampig doft med inslag av pistagenötter och smör. Pepprig smak med inslag av apelsin, äpplemust, mandel, peppar och svamp. Vinet är komplext med spännande mognad men känns har en liten faddhet i och med den låga syran. Har ändå utvecklats fint sedan vi provade det för fyra år sedan.
Roséviner
Fruktdriven med allsköns röda bär som bärs upp av fräscha syror. En nästan torr upplevelse med örtig twist och viss stenighet i eftersmaken. Gott men vi gillar lite lättade rosé som drar mer mot vitt vin. Något enkelspårigt.
Orangerosa färg, klar och fin, minst sagt munvattnande. I sniffet får vi en fin balans mellan röda vinbär, smultron, gulnande krusbär och det vita på blodgrapeskalet. Fräsch, purren ungdomlighet ackompanjeras av en lite mer grov nyans av smörstekt köttbit. Allt vad den fina doften lovar uppfylls i smaken. Precis så här vill vi ha vår rosé. Pigg syra, bra fruktkoncentration, fint avvägd rödbärighet och inte alltför lättviktigt. I eftersmaken får vi en lätt mineralitet som bekräftar att det här verkligen är ett seriöst och välgjort vin.