Alla provade viner från regionen Lombardiet

Röda viner

2016 Rosso di Valtellina Arpepe

Appellation: Rosso di Valtellina (DOC)
Producent: Arpepe
Provningsdatum: 2018-09-27
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Lätt, frisk och elegant. Små, fina tanniner, pigg syra och en saftig stil. Alla nebbioloepitet man kan tänka sig men i puttenuttig form. Inga stora penseldrag. Nypon, rosor, tjära, jordgubbar, röda körsbär, violblommor. Mycket bra. Mycket gott. Redan nu.

2012 Rupestre Sassella

Appellation: Valtellina Superiore (DOCG)
Producent: Menegola Walter
Provningsdatum: 2019-07-06
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Härligt utvecklat med nedslipade tanniner och torkad frukt. Munkänslan ger ett ganska lätt vin med en hel del druvtypicitet. Smaken är dynamisk och intressant nog att analysera och samtidigt läskande och god. Återköp är inte omöjligt. Riktigt bra.

2011 Uì Valtellina Superiore

Appellation: Valtellina Superiore (DOCG)
Producent: Rivetti & Lauro Societa Agricola Srl
Provningsdatum: 2017-03-18
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Först ett varningens finger: det här vinet kollapsade totalt efter bara ett dygn i öppnad flaska. Kvar blev en unken, kokt och bedrövligt ofruktig, ekskadad sörja. Kvällen dessförinnan hittar vi ett alldeles lagom utvecklat och druvtypiskt vin med körsbär, nypon, rosor, blodapelsin och läder. En del av druvorna till vinet har lufttorkats enligt appassimentometoden men vi kan inte påstå att vi känner varken sötma eller russintoner (och detta brukar vi vara smått allergiska emot). Tvärtom är vinet ganska slankt, svalt och riktigt smakintensivt med läskande syror och bra tanninstruktur. Eftersmaken är dock ganska kort och lite ekfatsträig. Vi avstår ytterligare köp.

Vita, torra viner

2016 i Frati Lugana Cà dei Frati

Appellation: Lugana (DOC)
Producent: Azienda Agricola Ca dei Frati
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 134 kr

Till vinet >>

Ett av de mer udda vinerna vi har provat på mycket länge. Animalisk, nästan metallisk smak med päron, krusbär och rökig mineral. En tydlig vattendelare i panelen; någon ser komplexitet och egensinnighet, en annan upplever vinet svettigt och smått otäckt. Nästan så man vill prova igen. Men bara nästan.

Mousserande viner

NV Monte Rossa Rosé Brut

Appellation: Franciacorta (DOCG)
Producent: Monte Rossa
Provningsdatum: 2016-06-03
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Helt torr, riktigt citrusfrisk, ganska fullmatad smak med jordgubbar, smultron och blodapelsin i god kombination med mariekex, nougat och krispig mineralitet. Bubblorna kunde ha varit något mer finkorniga för ytterligare luxuös känsla men i övrigt har vi inget att klaga på. Eftersmaken är lång och god. Det här köper vi gärna igen.