Alla provade viner från regionen Valle Central

Röda viner

2017 Aterciopelado

Appellation: Maule Valley
Producent: Viña Morandé
Provningsdatum: 2018-10-18
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Mjukt och klunkigt av país med stadgande struktur och blåfruktighet av malbec. Helt ekbefriat blir upplevelsen röd- och mörkbärig med peppriga, småörtiga och lätt violblommiga inslag. Addera en skopa personlighet så har du ett riktigt trevligt vin att sippa på och analysera. Inget för källaren men mycket gott just nu.

2009 Chaski Petit Verdot

Appellation: Maipo Valley
Producent: Pérez Cruz
Provningsdatum: 2012-11-17
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ung, tät, röd färg. Kraftig, fruktig, lätt rökig, något grönstjälkig doft med inslag av körsbär, svarta vinbär och salvia. Smaken är mycket frisk, ganska mjuk och fruktpackad med inslag av körsbär och mintchoklad. Torrt, smårökigt och lite kartigt men välgjort och generöst mulligt med bra tryck på alla fronter. Vi saknar personlighet och tycker att frukten står lite väl mycket i fokus. Inte omöjligt att ett par års lagring skulle kunna runda av vinet något.

2017 Erasmo Barbera Garnacha

Appellation: Maule Valley
Producent: Viña la Reserva de Caliboro
Provningsdatum: 2018-09-07
Pris: 135 kr

Till vinet >>

En rätt skön mix av småkärv, körsbärsbärig barbera och generös, smultronsöt grenache. På pappret en ohelig allians men i glaset en intressant kombo. En udda upplevelse vilket håller intresset vid liv flaskan ut. Gamla stockar, sval odling och sparsam ekbehandling har gett oss ett vin som talar både från druva och jord. Fruktdrivet såklart en med påtaglig mineralkänsla och ett torrt uttryck som tilltalar oss. Välgjort och småkomplext.

2017 Santa Helena Varietal Carménère

Appellation: Valle Central
Producent: Viña Santa Helena
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 79 kr

Till vinet >>

En liter Carménère ur pet-flaska, kan det vara nåt? Javisst, när frukten är så här sval och torr och alkoholen så här låg och balanserad är det en riktigt trevlig drink. Blindgissarna spikar vid första sniffet så typiciteten får säga vara maxad. Svarta vinbär, ceder, peppar och den där örtiga tonen som vi ofta hittar i Chile. Mjukt och runt men med pigga syror. Enkelspårigt såklart men vi kan tänka oss att bli bjudna på det här igen. Varför inte till en grillad korv med senap?

2014 Torres Las Mulas

Appellation: Valle Central
Producent: Miguel Torres
Provningsdatum: 2015-09-19
Pris: 85 kr

Till vinet >>

Tag ett paket JO druvjuicekoncentrat. Späd med lite för lite vatten. Glöm inte att aska cigaretten i blandningen. Då har du ett fullgott alternativ.

2016 Vigno Carignan Field-Blend

Appellation: Maule Valley
Producent: Garage Wine
Provningsdatum: 2019-11-29
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Fruktpackat och örtigt med naturliga vibbar av dassighet och röda äpplen. Vinet uppträder ungt, syrligt och josigt trots ett rätt kraftigt, fylligt anslag. Röda bär, cola, mandelkubb och en lätt ek adderas smaken där frukten är sötmogen och härlig och alkoholen är balanserad. Ett egensinnigt vin som vi gärna återkommer till.

2015 Vigno Carignan Field-Blend

Appellation: Maule Valley
Producent: Garage Wine
Provningsdatum: 2018-11-16
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Förmodligen något av det intressantaste vi har provat från Chile. Vinet är med koncentration, fullt mogen frukt och alkoholstyrka (14 %) såklart fylligt och rejält men lyckas samtidigt vara torrt, saftigt och balanserat med härlig, syrlig fräschör. Eken är närvarande med fudge, vanilj och kaffe men frukten talar genom den med björnbär, plommon, violgodis och fikon. Sötlakrits och mörk choklad kompletterar. Ett maffigt vin som verkligen exploderar i munnen. Stilen är modern men med tydliga riktlinjer att uppträda som en sydfransos. Mycket bra.

2010 Viña Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Azul Viña Tarapacá

Appellation: Maipo Valley
Producent: Viña Tarapacá
Provningsdatum: 2014-01-20
Pris: 241 kr

Till vinet >>

Vi möts av ett brutalt överdåd på alla fronter: superextraherad frukt, tungt söt ek och en väldig alkoholhetta i avslutet. Frukten lyckas vara både syltig, grön och bränd på samma gång. Cab francen lyser igenom med karaktärisiska nyanser av svarta vinbär, ceder och mynta. Syrahn antas addera örtighet och pepprighet. Det här vinet är alldeles för maffigt och obalanserat för oss, faktiskt i det närmsta odrickbart. Less is fortfarande more.

2007 Viu Manent El Olivar Single Vineyard Malbec

Appellation: Colchagua
Producent: Viu Manent
Provningsdatum: 2011-04-23
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Mörkblålila färg. Ungdomlig, mörkfruktig, robust, jordig, animalisk doft. Muskulös, sträv, fruktig, ännu ung och vresig smak med bäriga nyanser. Ett i nuläget tufft och tyket vin som bjuder på ett rejält motstånd. Enorm potential med tanke på tanniner, syra, koncentration och balans.

Vita, torra viner

2011 Casas Patronales Sauvignon Blanc Riesling Gewürztraminer

Appellation: Valle Central
Producent: Casas Patronales
Provningsdatum: 2012-07-07
Pris: 67 kr

Till vinet >>

Det här vinet köptes främst i syfte att hamna i både en moules marinés och en svamprisotto men självklart kan vi inte undgå att göra en liten analys av drycken i fråga. Färgen liknar vatten vari en gurkskiva har simmar. Doften är sauvignonarketypisk med gräs, nässlor, svartvinbärsbuske och fläder. Rieslingen och Gewürzen kan knappast sägas bidra med någonting. Smaken är sur och besk med en lite klibbig sötma i eftersmaken. Ungefär samma smakupplevelser som i doften. Det här är faktiskt bland det mindre goda och mer obalanserade vin vi har smakat på väldigt länge. Syran är dock okej så det får till slut hamna i maten.

2018 Garage Wine Isidore Vineyard Semillon

Appellation: Maule Valley
Producent: Garage Wine
Provningsdatum: 2019-11-29
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Kattpiss på den berömda busken slår emot oss med kraft. I gommen följer svart vinbärsblad, syrligt godis, örter, blommor, blodgrape, ylle eller liknande animaliska toner samt en viss tvålighet. Nyansrikt och spännande med andra ord. Ett egensinnigt, personligt och udda vin som lyckas undvika att bli alltför druvstereotypt. Känslan är snarare att ursprunget skiner igenom här. Mycket bra.

2012 Reserva del Pueblo Riesling

Appellation: Curico Valley
Producent: Contacto
Provningsdatum: 2013-05-18
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Torr, ungdomligt frisk, grön smak i småfyllig stil med bra längd. Vi får limejuice, clementiner, gräs och mineral samt en angenäm skalbeska i avslutet. Vinet känns visserligen lite slätstruket och publikt men det är rent och gott och fungerar perfekt i stora, kalla klunkar.

2010 Viña Tarapacá Ex Zavala Reservado Chardonnay

Appellation: Maipo Valley
Producent: Viña Tarapacá
Provningsdatum: 2015-01-31

Till vinet >>

Färgen är klar med gul touch, skvallrar om viss utveckling och ekbehandling. Doften är generös men enkel. Vi får citrus och tropisk frukt. Smaken adderar främst lime och en hint av vanilj. Inte så fet som man skulle tro. Ett korrekt men ospännande och enkelspårigt vin.

2015 Winemaker's Lot Chardonnay

Appellation: Valle Central
Producent: Concha y Toro
Provningsdatum: 2017-02-18
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Tropiska frukter i mängder med papaya och mango i förarsätet. Småörtiga toner piggar upp medan en smygjästighet mest hintar om billigt vin. Friska syror och småfyllighet gör det här till ett rätt trevligt vin att skölja ner jordnötterna med. Värre då att hitta på utförliga notater.

Roséviner

2015 Maquis Rosé

Appellation: Colchagua
Producent: Viña Maquis
Provningsdatum: 2016-05-21
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Klassisk färg av farmors underkläder. Doften är bärig med vita krusbär och vita vinbär. Smaken är riktigt frisk med inslag av pomelo och grape. En enkel men helt felfri rosé i en överraskande traditionell stil, vilket vi föredrar. Funkar till det mesta eller på egen hand.

2015 Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé

Appellation: Valle Central
Producent: Miguel Torres
Provningsdatum: 2016-04-23
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Röd- och sötbärig smak med tydlig cabernetsvartvinbärighet. Lite gräs och citrus adderar till en riktigt god helhet. Såklart total avsaknad av den komplexitet och elegans vi är vana vid i bättre rosé men ändå ett rent och klunkvänligt vin med frukten i fokus. På minuskontot går en ganska tydlig restsötma som döljs så länge vinet är kallt.