Alla provade viner från regionen Venetien

Röda viner

2005 Amarone della Valpolicella Classico Corte Vaona

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Novaia
Provningsdatum: 2014-11-22
Pris: 195 kr

Till vinet >>

Röd färg med viss tegelnyans i kanten. Vi får ett mjukt och moget vin med stor nyansrikedom i form av torkad frukt, burktomat, knäck, choklad, tobak och portvin. Smaken är fruktsöt och fyllig men samtidigt elegant, mintig och läskande med körsbärskärnefrisk syra. Möjligvis har vinet sparats något år för länge men smaken är trots allt fortfarande hyfsat vital i intressant, väldigt god, saftig, lättgillad stil.

2007 Case Vecie

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Brigaldara
Provningsdatum: 2016-05-29
Pris: 434 kr

Till vinet >>

Färgen är ogenomträngligt svartlila. Doften är komplex med lager av aromer. Det är mörka bär, kvisttomater, kaffe, söt tobak, plommon i madeira. Det lovar gott. Vi lockas att smaka. Det blir en alkoholchock som leder till en vämjelig känsla av ren sprit. Det är som att dricka ett grovt tillyxat portvin utan balans eller finess. Trist. Vi avstår resten av flaskan som hamnar i frysen som framtida grytbas.

2006 Castel Forte Amarone della Valpolicella

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Cantine Riondo
Provningsdatum: 2011-02-16
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Röd, ganska tunn färg. Örtig, dov, lite kokt, mycket otydlig doft med inslag av jord, buljong, vitpeppar, fudge och jordgubbssylt. Inte helt angenämt så långt. Smaken är än värre. Vi får en alkoholig, snapsörtig, lite söt, överfatat smak i total obalans. Nyanserna drar åt lakrits, gräddkola, aska och omoget plommon. Eftersmaken är grön och ekbitter. Det här är ett riktigt dåligt vin, oredigt gjort, helt utan ambition. Vi tvingas efter att ha gett vinet en rejäl chans att lufta loss, slutligen hälla ut. Personalen i systembutiken upplyste stolt om att detta vin har sålt så pass bra att det har kvalat in från beställningssortimentet till det fasta. Billig Amarone verkar alltså vara svenska folkets våta dröm. Vi river en vacker dröm.

2009 Glenn Strömberg Collezione Bardolino Classico

Appellation: Bardolino (DOC)
Producent: Cantine Lenotti
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 102 kr

Till vinet >>

Hallonröd, tunn färg. Ung, kärv doft med inslag av hallon, jordgubbar och tvål. Tunn, bärig, helt mjuk smak i lätt still. Sällsynt nyansfattigt och vattnigt, möjligtvis med en lätt anstrykning av jordgubbar. Det här kan vi knappast rekommendera till någon.

2006 Le Mantesine

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Corte Gonella
Provningsdatum: 2012-12-01
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Doften är mustig och kryddig i rik, modern stil. Vi får en söt frukt i form av körsbär och mogna plommon och en lika söt, flörtig ek i form av choklad, mocca och arrak. Lite väl fjäskigt och enkelspårigt för våra kräsna näsor men vi smakar såklart ändå. Smaken är svåranalyserad, mest på grund av den massiva alkoholobalans som råder. Noter av söta jordgubbar, körsbär, russin och multna löv sopas nästan helt bort av de sexton procenten. Helhetsintrycket ger oss ett grovhugget och oelegant vin med alltför klen stoppning för att kunna möta den absurda alkoholhalten.

2008 Luigi Righetti Amarone Della Valpolicella Classico

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Luigi Righetti
Provningsdatum: 2015-01-31

Till vinet >>

Viss tegelton antyder utveckling. Doften är stor och generös. Vi får den typiska mockatonen och de typiska körsbären samt fuktig tobak. Smaken är munrund och fyllig. Vi adderar choklad och pinjenötter och en rejäl fruktsötma. Ett gott Amaronevin om man är ute efter tydliga och enkla smaker. Vi saknar dock komplexitet för att tycka att det ska bli riktigt spännande.

2009 Masi Amarone Costasera

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 599 kr

Till vinet >>

Oväntat parfymerad och elegant. Visserligen fyllig och småeldig men helhetsintrycket är ändå hyfsat svalt, torrt, mjukt, mineraliskt och lätt. När flaskan avtäcks känns portvinstoner och fruktsötma såklart men innan dess går tankarna både till Bordeaux och Douro. En upprättelse för Amarone. Gott.

2007 Masi Amarone Costasera

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 600 kr

Till vinet >>

Här en -07 Magnum Amarone som vi fick i present för några år sedan. Fruktkaka med torkad aprikos och svart kaffe med en skvätt Kirsberry. Alkoholen i sans och vinet i balans. En fin utveckling. Lite väl söt för våra smaklökar men matchar balsamico och parmesanhyvlade rostbiffen.

2006 Masi Amarone Costasera

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Provningsdatum: 2015-10-14

Till vinet >>

Färgen är närmast svart i mitten och röd utefter kanterna. Doften är stor från början och ger med luftning lager av mörk frukt och moreller, blyertspenna och kaffe latte, och kärleksmums. I munnen ligger vinet rejält fylligt men syrorna balanserar upp den fruktsöta och alkoholtunga kroppen. Vinet blir aldrig jolmigt även om sötman är på gränsen av vad vi klarar av. Det finns en fin cigarrlåda i det långa avslutet som andas lyx. Man har inte snålat med ekfat eller i vinifieringsprocessen. Helhetsintrycket blir trots allt ospännande och vi avstår återköp även om årgången anses stor och vinet råkar komma som tillfällig gäst på Bolis just nu.

2003 Masi Amarone Costasera

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Rödbrun färg- Övermogen, murrig, lite kokt doft med inslag av Coca cola, svamp, burktomat, chark och tjära. Smaken är övermogen, dock med viss komplexitet, med syrlig körsbärssyra och lite alkoholeldighet. Smaknyanserna drar åt Dr Pepper, russin och pepparkakor. Kanske en taskig årgång att långlagra, eller helt enkelt fel lagringsförhållande, oavsett så är det här ett alldeles för gammalt och övermoget vin.

2010 Masi Campofiorin

Appellation: Venetien (IGT)
Producent: Masi
Provningsdatum: 2015-06-17
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Kraftfull, fyllig, söt smak med viss strävhet. Generöst med russin, plommon, korinter, ekfat och vanilj. Plus för en modest, drickvänlig alkoholhalt. Minus för avsaknad av personlighet. Gott i små klunkar men totalt sett ganska ointressant och träigt.

2005 Masi Toar

Appellation: Venetien (IGT)
Producent: Masi
Provningsdatum: 2011-05-21
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Nu har vinet fått ligga till sig ett par år och utvecklats precis som vi hoppats. Frukten har tonats ner något till förmån för stall och cigarrlåda. Nypontonerna och kryddigheten sitter dock kvar och vinet är balanserat och harmoniskt och kan säkert ligga ett par år till. Tyvärr har vinet utgått ur Systembolagets sortiment vilket vi tycker är synd. Det hade utgjort en bra motvikt mot alla sötfruktiga Sydafrikaner i prisklassen.

2008 Monte Santoccio Amarone della Valpolicella Classico

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Monte Santoccio
Provningsdatum: 2014-08-30
Pris: 553 kr

Till vinet >>

Färgen är tät blåröd. Doften är stor, nyanserad och fruktig. Vi får bland annat mogna körsbär och björnbär. I smaken finner vi även choklad och tobak. Vinet är friskt och ungdomligt men känns fullt drickmoget. Alkoholen är som brukligt hög men stör inte. Lång finish som drar åt sandelträ och viol. På det hela taget ett sammansatt och balanserat vin som är svårt att inte tycka om även för oss som inte har Amarone som största intresse.

2010 Negresco Garda Classico

Appellation: Garda (DOC)
Producent: CàMaiol
Provningsdatum: 2016-05-26
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Röd, tät färg med viss utveckling mot kanten. Doften domineras av jordgubbar, örter och vanilj från ekfaten. Tät, och fruktpackad näsa som känns något utvecklad men ändå vital. Smaken ger en fruktig, lite örtig och lite rökigt mineralisk upplevelse med rejäla men integrerade ekfat. Fräsch syra balanserar den kraftfulla fruktkoncentrationen och bildar tillsammans med sammetslena tanniner en skön drickbarhet. Ytterligare komplexitet fås genom köttighet och mineralitet. Riktigt gott och intressant och en solklar rekommendation till den som vill ha en lite annorlunda smakupplevelse. Sånt här blir man glad av på födelsedagen.

2009 Pasqua Ripasso Valpolicella

Appellation: Valpolicella (DOC)
Producent: Pasqua
Provningsdatum: 2012-10-27
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Ljus, hallonröd färg. Stor, generöst fruktig, godisaktig doft med inslag av körsbär, lakrits och örter. Lakritskryddig smak med fin syra och varm fyllighet. Ganska slankt och elegant trots en munrund alkoholsöt ton. Körsbär, jordgubbar och hallonbåtar kompletteras med pepprig ek och apelsinskal. Ett ganska trevligt vin om än väldigt enkelspårigt och okomplicerat.

2001 Tommasi Amarone della Valpolicella Classico

Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Tommasi Viticoltori
Provningsdatum: 2016-10-30
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Färgen skvallrar om utveckling. Nosen i glaset får sammansatta aromer av romrussin, portvin, fikon, rökelse. På tungan blir sötman så överväldigande att delar av panelen avstår vidare provning. Den som biter ihop upplever vinet utvecklat, och något platt. Glesheten och alkoholen antyder att vinet borde provats för några år sedan.

2017 Valpolicella ripasso superiore

Appellation: Valpolicella (DOC)
Producent: Tenuta Vignega
Provningsdatum: 2019-08-09
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Ett ganska lättsamt och välgjort vin med modest alkohol och överlag rätt torr, frisk munkänsla. De som har svårt för stilen reagerar på kraftfull ekkrydda och enkelspårig smak av russin och körsbärslikör. Det slinker helt klart ner utan större problem men lämnar inte heller många avtryck i minnesbanken.

NV Victoria La Dolce Vita Capo di Grande

Appellation: Venetien (IGT)
Producent: T.C.S. Borgogno S.R.L.
Provningsdatum: 2019-03-22
Pris: 49 kr

Till vinet >>

Otroligt lättsamt och lite småflörtigt genom söta körsbär och chokladiga nyanser. Fräscht genom hög syra och klunkigt genom snälla tanniner. Det här vinet saknar personlighet och riktning men fyller ett syfte till fredagspizzan. Gott så. Nästa.

Vita, torra viner

2010 Glenn Strömberg Collezione Soave Classico

Appellation: Soave (DOC)
Producent: Cantine Lenotti
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 102 kr

Till vinet >>

Blek, ljusgul färg. Frisk, ungdomlig, aromatisk, mycket enkel doft med inslag av citrus, fläder och nässlor. Fruktig, pepprig, enkel smak med lätt sötma i eftersmaken. Inslag av gula krusbär, piggelin, skumbanan och betong. Ett synnerligen enkelt men rent och drickvänligt vin så länge det är någorlunda kallt.

Mousserande viner

NV Bolla Prosecco Organic

Appellation: Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene (DOC)
Producent: Bolla
Provningsdatum: 2018-04-28
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Ett vattnigt men föredömligt rent och piggt vin. Svårt att säga om det är gott då den inte smakar så mycket men vi hittar spår av melon, fläder och äpplen vilket gör oss nöjda.

NV Casa Belfi Colfòndo Prosecco

Appellation: Prosecco
Producent: Albino Armani
Provningsdatum: 2018-06-22
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Grumligt och naturligt. Vi dricker inte mången prosecco men den här är drickvärd. Det är närmast ciderlikt med sin syrliga äpplighet och torra brödighet. Citrongräs och limebasilika adderar intressanta inslag. Gott och läskande i all enkelhet.

2016 Costadilà 330 SLM

Appellation: Venetien (IGT)
Producent: Costadilà
Provningsdatum: 2019-12-29
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Naturvinsvibbar av torkad gul frukt i torr och lätt pärlande skrud. Gott så, om än ingen kioskvältare.

2016 Costadilà 330 SLM

Appellation: Venetien (IGT)
Producent: Costadilà
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Vi blir lite förvånade över den pigga moussen och fina syra. Bra med äppeltoner i kombo med stålull, jäst och något obestämt animaliskt. Riktigt läskande men knappast komplext. Gott eller ej är en smaksak men intressant och personligt nog att hålla diskussionen uppe och törsten i schack. Gott så.

NV Ecoltura Prosecco

Appellation: Prosecco
Producent: Domaine Wines
Provningsdatum: 2019-05-18
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Päronfruktig, lite oren smak med stora bubblor och en smått rökig nyans. Frisk syra jobbar upp en acceptabel fräschör. Restsötman i eftersmaken (trots extra brut) kämpar emot. Vi är inte helt sålda på den här vintypen varför vi kanske är lite väl kritiska. Iskallt går det ner men blir knappast något återköp.

NV P.Lex Prosecco Brut

Appellation: Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene (DOC)
Producent: Icon Wines
Provningsdatum: 2013-09-28
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Vi bjuds på en okej syra och mousse. Smaken är minst sagt lätt med svårfångade nyanser av päron, gula krusbär och sötlakrits. En lätt sötma i eftersmaken känns som den mest spännande sensationen. Det här är väl i stort sett så enkelt och okomplicerat ett vin kan vara. Samtidigt är det rent och fint i lättklunkad stil vilket gör att vi trots allt känner oss hyfsat nöjda.

NV Prosecco Pizzolato

Appellation: Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene (DOC)
Producent: La Cantina Pizzolato
Provningsdatum: 2011-02-26
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Jästig, lite anonym smak med klen mousse. Smakar mest som unken päroncider med en tämligen ful restsötma. Enkelt, tråkigt och meningslöst. Vi kan inte rekommendera det här till någon.