Alla provade viner från regionen Abruzzerna

Röda viner

2017 Cerasuolo Amfora

Appellation: Cerasuolo D'Abruzzo (DOC)
Producent: Agricola Cirelli
Provningsdatum: 2018-09-14
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Rosé på montepulciano heter alltså cerasuolo. Då har vi fyllt på med för oss ny kunskap. Och vilken rosé sen. Det är jordgubbar och torkade gojibär. Blodapelsin och mineral. Inte alls den funk som förhandsrapporterna vittnat om. Men det kan säkert vara stor flaskvariation. Jäst och lagrat på amforor av terrakotta. Naturligt och traditionellt. Oerhört livsbejakande.

2015 Concrete

Appellation: Montepulciano d'Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Provningsdatum: 2019-01-14

Till vinet >>

Jäst och lagrat på betong. Buteljerat utan filtrering. Naturligt och gott. Närmast Bordeaux-näsa med stall och mörk frukt. Markerad syra drar upp mungiporna. Riktigt häftigt rent ut sagt.

2015 Concrete

Appellation: Montepulciano d'Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Provningsdatum: 2017-08-01

Till vinet >>

Doften är till en början riktigt obehaglig med musskit och medicinalörter. Detta luftas bort (bäst andra dagen) och släpper fram mildare örter, mörka bär och stenig grusväg. Blommiga övertoner och flyktig parfym adderar djup och komplexitet. I munnen uppträder vinet hyfsat mjukt med en kraftfull fruktighet som aldrig blir söt. Bra drag i syrorna som förlänger den koncentrerade smaken. Ofitrerat, oekat, naturligt gott.

2015 Damigiana Rosso

Appellation: IGP Colline Pescaresi
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2020-03-21
Pris: 255 kr

Till vinet >>

Kraftfull och kryddig med bruna, mustiga nyanser på näsan. Tungt blommig och örtig och packad med mogen frukt. Smaken är något nättare, fylld av syra, tanniner, rökt kött, solmogen mörk frukt och krossade stenar. Helt torrt trots solvarm frukt i massor. Det här var ett oväntat välstrukturerat vin på gränsen till för ungt. Ändå helt öppet smakmässigt så det skadar verkligen inte att dricka redan nu. Mycket. Mycket. Bra.

2010 Tajano Montepulciano d'Abruzzo

Appellation: Montepulciano d'Abruzzo (DOC)
Producent: Umani Ronchi
Provningsdatum: 2012-04-30
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Ganska tunn, hallonröd färg. Ungdomlig, småsyltig, körsbärsbärig doft med nyanser av söta björnbär, mjölkchoklad och en pust violblom. Smaken är ungdomlig, fräscht bärig och ganska mjuk i medelfyllig kropp. Syrliga körsbär, jordgubbar och nyhyvlade ekspån. Det här är ett vin som levererad helt okej vad gäller intensitet och smakupplevelse i sin prisklass men visst kan vi hitta lite ogint gröna och brända toner i eftersmaken.

Vita, torra viner

2015 Don Carlino

Appellation: Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Provningsdatum: 2018-03-15

Till vinet >>

Pecorino heter druvan. Abruzzo är området. En härlig kombo av mogna päron, valnötter och mineral möter våra sinnen. En viss pepprig örtighet anländer med lite tid i glaset. Vinet är åt det mäktiga hållet (tänk verdicchio) men utan att tippa över i smör. Syrorna har rejält bett av citron och vinet känns ungdomligt piggt. Kanske rentav borde fått ligga något år för att rundas av lite.

2015 Don Carlino

Appellation: Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Provningsdatum: 2017-08-03

Till vinet >>

Ett otroligt gott och intressant vin, inte helt olikt bättre Furmint eller kanske snarare Verdicchio. Gul frukt, nötighet och mineral inlindat i fin syra och småfet textur. En lätt smörighet anas liksom skira toner av basilika och ramslök. Inga sensationer av ekfaten vilket känns självklart då frukten är mycket stark på egen hand. Komplext och lättillgängligt på samma gång.