Alla provade viner från regionen La Rioja

Röda viner

2011 Baigorri Crianza Tempranillo

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Baigorri
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Fyllig, mjuk smak med mörk frukt, kaffe och stall. Ganska lång smak som präglas av ekbehandlingen. Gott och enkelt.

2010 Baigorri Reserva Tempranillo

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Baigorri
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Kraftfullt fruktig och lagringsduglig med rejäla skopor vaniljig ek. Helheten är dock torr och stramt balanserad med röda bär som bygger upp mot syrlig syra och sträva tanniner. Eftersmaken är lång. Ett fint strukturerat vin som nog behöver lagras ytterligare för mer harmoni. Gott men något saknas för att vi ska bli helt sålda.

2010 Baron de Ley Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Baron de Ley
Provningsdatum: 2015-11-21
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Arketypisk med sin kräftskiva, komplett med krondill samt torkade plommon med vaniljstång. Den syrliga bärigheten som vi gillar i Rioja bryter igenom en i övrigt ganska trött, mjölkchokladig eksötma. Både bu och bä alltså och vi avstår ytterligare köp.

2012 El Coto Crianza

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas El Coto
Provningsdatum: 2016-03-25
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Det lätta bäriga anslaget i doft och smak ackompanjeras av lite rostad ek och vanilj i en dos som inte stör. Vinet är inte komplext eller intressant i sig men fungerar klanderfritt lite lätt kylt till påskbuffén.

2006 Faustino de Autor Reserva Especial

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Faustino
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 199 kr

Till vinet >>

En ganska trött och murrig upplevelse med stall, dill, kryddor, rökt paprikapulver, svart mineral och kryddor. Frisk syra och hyfsat runda tanniner gör vinet drickvänligt men helhetsintrycket är inte överdrivet positivt.

2001 Faustino I Gran Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Faustino Martínez
Provningsdatum: 2015-08-09
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Här har tiden stått stilla sedan vi provade vinet för ett år sedan. Vi chockeras fortfarande av den här fjortonåringens ungdomliga bärighet. Visst finns det en rejält stallig ton som skvallrar om ålder och visst börjar ekfaten äta upp frukten en aning men överlag är det här ett mycket piggt och välbevarat vin. Vi hittar fortfarande fräschör i syra och mineralitet och även en viss strävhet som kanske delvis kommer från ekfaten. Frukten drar åt syrliga körsbär och är komplext sammanfogad med en uppsjö av sekundära och tertiära aromer. Ett supervin, kanske inte för den ovane vindrickaren, men en stor upplevelse för oss andra. Ett av få guldkorn i bolagets ordinarie sortiment.

2001 Faustino I Gran Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Faustino Martínez
Provningsdatum: 2014-08-29
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Mörkröd färg med viss orange kant. Doften är superkomplex med lager på lager av sekundära och tertiära aromer. Rostat kaffe, mjölkchoklad, vanilj, punchpraliner, russin, körsbärslikör, stall bland mycket annat. Moget såklart men också en oväntad fräschör. Smaken ger oss en nära nog Napacabbig upplevelse med tät mörkbärighet, sötchokladig ek och härlig tobaksutveckling. Fantastiskt strukturerad med syrlig syra, intakta men avrundade tanniner i saftig, läskande stil. Egentligen inte alls träigt, dilligt eller sötsliskigt som man skulle kunna tänka sig på förhand, bara balanserat, harmoniskt och förbaskat gott.

1999 Faustino I Gran Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Faustino Martínez
Provningsdatum: 2012-11-17
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Medeltät, något utvecklad röd färg. Doften är rejält lantligt dassig och mogen med inslag av moreller, burktomat, vaniljpraliner och choklad. Smaken är småsträv och utvecklad med fin balans. Vi får en lite uttorkad frukt och rejält animaliska toner. Det här är ett klassiskt och härligt tillgängligt vin om man gillar den stalliga stilen.

2015 Gabaxo

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Olivier Riviere
Provningsdatum: 2017-11-04
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Stramt och strävt med lite knuten frukt och en något störande buljongsälta inledningsvis. Efter massor med luft öppnar en trevlig, småsöt frukt upp genom mörka plommon, hallon och körsbär. Färska och torkade örter samt fat ger en lite bitsk beska. Buljongen övergår i jordiga toner vilket vi kan uppskatta. Spontant känns det som om viner behöver rejält med tid på rygg för att förlösas. I dagsläget är det rätt tufft och lite ogint.

2006 Lecea Gran Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Lecea
Provningsdatum: 2019-03-02

Till vinet >>

Här finns mycket av det som gör Rioja till ett unikt vin; fattoner en masse, torkad frukt, kryddighet och mjuka tanniner. Imponerande vitalitet med tanke på sin ålder och inga direkta tecken på utförsbacke. Saknar lite djup och finess men det vägs upp av god smak och fräschör (om man nu kan tala om det i Riojasammanhang). En bra direktimport.

2007 León Dormido

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Miguel Merino
Provningsdatum: 2012-07-24
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Färgen är rubinröd och ganska tät i mitten, lite glesare mot kanten. Synintrycket säger att det här är ett ungt vin. På näsan får vi dock mer utveckling i form av läder, lite torkade plommon, mogna jordgubbar och saltlakrits. Vi tackar för en ganska sparsam ekbehandling men finner ändå fint integrerade nyanser av choklad och vanilj. Det finns också en liten blommighet som skänker fräschör åt doften. Smaken känns modern med bra tryck i frukten, samtidigt som en lite mer konservativ svärta är närvarande. Tankarna drar lite åt bättre Carignan från södra Frankrike med körsbär, hallon, lakritsbåtar och violgodis. Smaken är redan ganska mjuk och drickvänlig med syror som bär upp smakerna fint. Vi saknar lite längd men i övrigt är det här ett ypperligt drickfärdigt vin i saftig, läskande stil. Hög köprekommendation.

2003 Marqués de Riscal Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Marqués de Riscal
Provningsdatum: 2014-12-05
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Färgen skvallrar om utveckling, den drar åt tegelrött på tungspetsen, men det finns fortfarande en blåröd täthet. Doften är stor och omedelbar med kräftspad och vanilj i främsta rummet. Sedan öppnas dörren till körsbär och kakao. I sista rummet finns korinter, tobak och torkad frukt. I munnen är vinet medelfylligt och en relativt hög alkohol ger sig tillkänna, dock utan att störa. På det hela taget ett skolboksexempel på prisvärd klassisk Rioja.

2007 Montecillo Gran Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Montecillo
Provningsdatum: 2015-09-11
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Rioja. Kräftspad och vanilj? Nej, inte nödvändigtvis. Vi möter här en modernt fruktig skapelse med körsbär och delikat rostad ek. Vinet är medelfylligt och inte utan elegans. Mineralitet och frisk syra ger ett piggt vin som är fullt drickmoget just nu. På minuskontot skulle vara den initialt nämnda icketypiciteten, om det nu är gammaldags Rioja man är ute efter.

2012 Muga Selección Especial

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Muga
Provningsdatum: 2018-12-24

Till vinet >>

Kraftfullt fruktigt med stora doser ek (28 månader på främst franska men också amerikanska fat). Fylligt och alkoholvarmt dock med balansen i behåll. Vanilj och kokos täcker ett hav av mörka körsbär, plommon, björnbär och jordgubbar. Vi får en del spännande tobaks- och lädernyanser. Helt klart gott utan att bli klibbigt men visst tilltalar oss den superekade stilen oss allt mindre även om det här vinet skötte sin uppgift på julaftonskvällen alldeles galant.

2007 Oscar Tobia Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Tobia
Provningsdatum: 2014-03-19
Pris: 181 kr

Till vinet >>

Efter rejäl luftning bjuder den här moderna Riojan på riktigt elegant, rik frukt som drar åt körsbär och björnbär, stor stallighet och välintegrerade ektoner. Tanninerna är ganska markanta och mår säkert inte dåligt av ytterligare lagring. På det hela taget ett riktigt välstrukturerat och välgjort vin. Stort köprekommendation.

2014 Pujanza Finca Valdepoleo

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas y Viñedos Pujanza
Provningsdatum: 2019-10-11
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Kryddigt och rödbärigt med lätt, fräsch munkänsla. Mörkare toner av mineral, peppar, lakrits och kakao bidrar med komplexitet och struktur. Ett fint exempel på vad tempranillo kan bli i rätt händer. En hel del nya fat såklart men med fin frukt som backar upp. Riktigt gott.

2005 Ramón Bilbao Single Vineyard

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Ramón Bilbao
Provningsdatum: 2011-03-26
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Röd färg med svart kärna. Utvecklad, sammansatt, varm, högst inbjudande doft med inslag av söt vanilj, rostad ek, jordgubbar, tobak, mintchoklad och lagerblad. Något utvecklad, elegant, helt harmonisk smak med stabil syra, viss strävhet och bra tryck i koncentrationen. Inslag av körsbär, blåbär, sötlakrits och viol. Smått fantastisk utdelning av några års lagring. Ett vin med kraft och elegans med välutvecklade toner och framförallt, och det är ju det viktigaste, riktigt välsmakande.

1999 Rioja Bordón Gran Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Franco-Españolas
Provningsdatum: 2012-09-25
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Röd, ganska genomskinlig färg med tydlig tegelnyans. Doften har initialt en lätt äggighet som påminner om svavel. Detta luftar dock bort och avslöjar härligt mogna jordgubbar, söt vanilj, mineral men kanske främst en komplex, mogen helhet som är svår att stycka upp i olika enheter. Smaken är fördömligt drickmjuk med syrlig syra och moget uttryck. Vi får hallon, violgodis och läder i en sammansatt enhet. Det här är ett helt färdigt vin som ingen kan tycka illa om. Kanske inte ett under av komplexitet men finessrikt och elegant nog för att flaskan ska tömmas ganska snabbt.

2004 Roda I Reserva

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Roda
Provningsdatum: 2019-11-16
Pris: 699 kr

Till vinet >>

Utvecklat, moget, lent och harmoniskt in i minsta beståndsdel. Bra power men nedslipat och förfinat till silkeslen struktur. Djup bärighet kompletteras med rejäla doser choklad och vanilj samt en pytteliten, spännande dassighet. Alltihop sömlöst sammanvävt till en otroligt snygg och god helhet. Kanske lite för polerat för vissa runt bordet men ingen vettig människa spottar ut det här.

Vita, torra viner

2014 Campillo Blanco Fermentado en Barrica

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Campillo
Provningsdatum: 2017-03-26
Pris: 104 kr

Till vinet >>

Vit Rioja dricker vi inte på daglig basis. Så därför är inte heller förväntningarna vare sig direkt höga eller låga när det landar en flaska efter besök av vänner. Färgintensiteten är låg, en aning gul. Doften ger äpple, päron, jasmin och en antydan till mandelkubb och nötter. Lite pop-corn och mineral skvallrar dessutom om ekfat, och terroir. Ekfaten slår dock aldrig över. Vinet är helt torrt och relativt lätt i kroppen med en fräsch syra och fin längd. Ska vi anmärka på något så finns det en diskret jästton som möjligen skvallrar om ett vin i den enklare kategorin, eller sur lie. Hade koncentrationen varit lite tyngre kunde vi blindgissat på en enklare Bourgogne. Vinet överraskar ändå positivt till pizzan med mozzarella, oliver och kronärtskocka. Helhetsintrycket blir definitivt positivt och vi får mersmak på det vita Rioja. Här finns mer att hämta. Synd att utbudet (i alla fall på Bolis) är så begränsat.

2009 Viña Gravonia Crianza

Appellation: Rioja (DOC)
Producent: R López de Heredia Viña Tondonia
Provningsdatum: 2019-09-28
Pris: 185 kr

Till vinet >>

En rik upplevelse för en ringa peng tycker vi. Det är nötter och bokna äpplen. Trots mognaden och den kamomillörtiga oxidationen är det bitande friskt och vitalt på alla fronter. En mineralisk avslutning lyfter helheten på ett snyggt sätt.