Alla provade viner från regionen Transdanubien

Röda viner

2012 Kopár Villány Cuvée

Appellation: Villány
Producent: Attila Gere
Provningsdatum: 2019-12-07
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Lagom utvecklad nu med något avrundade tanniner, kanderad frukt och integrerad ek. Stilen är totalmaffig med vanilj och tobak från faten, kraffull frukt som närmast för tankarna till Napacab, samt en rejäl fyllighet genom viss sötma och påtaglig alkohol. Gillar man stilen är det här närmast ett stort vin. Frågan är dock om det inte är läge att dricka upp redan nu när drickfönstret är på vid gavel. Vi ser en risk i att längre lagring slutar i ekbitterhet och alkochock. Vinet klarade inte en natt i halvtom flaska särskilt bra.

2013 Signature

Appellation: Villány
Producent: Malatinszky Kúria
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Snygg ungersk tolkning av Bordeaux ungefär där ungdom möter ålderdom. Rökig mineral, körsbär, korinter, kaffe och gräs ger balans åt fina tanniner och pigg syra. Eftersmaken dröjer kvar med vuxna toner av inrökt fåtölj, torra höstlöv och svettig mockakavaj. En viss svärta drar ner helheten men den positiva känslan består. Det här vill vi dricka igen, både yngre och äldre årgångar.

2013 Signature

Appellation: Villány
Producent: Malatinszky Kúria
Provningsdatum: 2017-04-13
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Vi har en Bordeauxblend från Villány i glaset. Och det är vi bekväma med eftersom vi vet att framförallt Cabernet Franc härifrån brukar vara bland det bästa, om inte allra bäst, som står att finna utanför Loire. Färgen ger oss en ungdomligt intensiv blålila färg. Det finns ändå transparens. Den omedelbara doften är stall. Stallet luftas iväg och ersätts av röd och blå frukt. Det är svarta vinbär, röda vinbär, björnbär och körsbär. I en tredje fas kommer läder och chark. I munnen är vinet torrt och medelfylligt. Det känns fräscht med mycket sirlig primär frukt och en lagom återhållen dos ek. Det finns en fin pepprig smak. En rå köttigt metallisk smak landar i avslutet. Parmaskinka. Vinet är väl balanserat trots sina stadiga 14,5%.

2012 Villány Cabernet sauvignon

Appellation: Villány
Producent: Attila Gere
Provningsdatum: 2016-10-08
Pris: 120 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg. På näsan cabbig och fruktig känsla med cassis, grön paprika och jord. Smaken är mintig, något sträv och stram med lite utanpåliggande ek. Inslag av plommon och svarta vinbär. Ett mycket välstrukturerat och lagringsdugligt vin med imponerande balans trots stadiga 14,5% alkohol.

2012 Villányi Kékfrankos Nagytótfalu

Appellation: Villány
Producent: Weingut Hummel
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Bärig och småkärv med besk örtighet som druvan ibland kan uppträda. Tyvärr ekat upp över öronen vilket visar sig i choklad och vanilj. Synd på ett så bra vin men visst slinker det ner ändå. Imponerande ungdomlig fräschör trots ålder.

2013 Vylyan Pinot Noir

Appellation: Villány-Siklós
Producent: Vylyan
Provningsdatum: 2015-01-30
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Färgen är druvtypiskt genomsläpplig röd. Doften är kryddig och bärig med en hint av vanilj. Smaken ger oss Lakrisal och kaffe kryddat med svartpeppar och muskot. Frukten är frisk med jordgubbar och hallon. På det hela taget ett enkelt men klanderfritt vin. Prissättningen är förvånansvärt låg sett till kvaliteten. Men smakupplevelsen är ringa.

Vita, torra viner

2006 Badacsonyi Kéknyelü

Appellation: Badacsony
Producent: Szeremley
Provningsdatum: 2018-06-20

Till vinet >>

Osannolikt ungdomligt med citroner, kiwi, gröna druvor, apelsin och salt lakrisal. Kraftfull, rökig mineral och lätt cykelslang backar upp. Känslan i munnen är knastertorr och superelegant med koncentration utan tyngd. Ett otroligt gott vin, fräscht och elegant utan några större tecken på ålder sånär som på en fläkt av hö och tobak.

2016 Budai Irsai Olivér

Appellation: Etyek-Buda
Producent: Nyakas Pince Zrt
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Parfymen. Man börjar vrida på huvudet och undrar vem som parfymerat sig. Men det är ur glaset det blommar upp. Muscat skulle nog de flesta säga. Men det är Irsai Olivér i glaset. Vi gillar, men efter ett par glas infinner sig mättnaden. Lite som att åka hiss med någon som överparfymerat. Det funkar ett par våningar. Sen vill man ut.

2016 Budai Irsai Olivér

Appellation: Etyek-Buda
Producent: Nyakas Pince Zrt
Provningsdatum: 2017-04-23
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Ett lättsamt och friskt vin som lyckas förföra med sin blommiga parfym. Blommigheten hålls på rätt sida gränsen och ackompanjeras finns av clementin, blodapelsin och ett lätt mineraliskt skimmer. Med sin blygsamma alkoholhalt och lätta anslag kan man ta stora, kalla klunkar utan att analysera alltför djupt. Rent och snyggt utan att vara alltför komplext.

2016 Hárslevelü

Appellation: Transdanubien
Producent: Weingut Hummel
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 140 kr

Till vinet >>

Ganska mjukt avrundade syror klarar att balansera upp en fet, smått tvålig, fruktig smak. Tiden på jästfällningen har gett spännande nyanser av aprikos, apelsin, popcorn och bivax. Eftersmaken klingar ut i mineral och vitpeppar. Ett gott och imponerande vin.

2011 Hilltop Gewürztraminer Sauvignon Blanc

Appellation: Aszár-Neszmély
Producent: Hilltop Neszmély
Provningsdatum: 2012-06-01
Pris: 59 kr

Till vinet >>

Kryddig, druvig, lite småbitter, gewürzoljig smak med inslag av fläder, persika, nötter och mineral. Vinet känns ganska smakrikt och generöst, kanske inte helt rent men med hygglig balans. Vi hade dock kunnat önska lite mer bett i syran. Passar rätt fint till indiska kycklinggrytan med korianderfrön och chilisting.

2008 Olaszrizling Selection

Appellation: Balatonfüred-Csopak
Producent: Figula Winery
Provningsdatum: 2014-12-31
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Sensationellt välutvecklad med djup, gul fruktighet, en massivt pepprig mineral och fet, vaxig textur. Vinet har mycket gemensamt med utvecklade Silvaner som vi har druckit med sin kraftfullhet, avrundade syra och örtkryddiga smak. Drick nu och njut om du skulle råka sitta på en flaska då vinet verkligen är på sin topp.

2015 Parti Szel

Appellation: Balatonfüred-Csopak
Producent: Homola
Provningsdatum: 2017-11-03
Pris: 181 kr

Till vinet >>

Gulfruktig smak med en anstrykning ek. Annars känns smakprofilen igen genom honung, vax, rökig mineral och mogna äpplen. Texturen är småfet med fint syradriv. Lagring är inga problem men vinet drick otroligt bra redan nu. Välstrukturerat, personligt och mycket gott.

2013 Rajnai Rizling

Appellation: Badacsony
Producent: Bencze Családi Birtok
Provningsdatum: 2017-11-05

Till vinet >>

Mycket frisk, medelfyllig smak med viss utveckling. Vi hittar honung, gula plommon, vax, rökig mineral och örtbeska. Eftersmaken är lång och ren. Ett väl byggt, intensivt, personligt och otroligt gott vin. Tänk dig det aromatiska uttrycket i riesling i kombo med den stramt mineraliska strukturen i en Bourgogne så börjar du närma dig sanningen.

2016 Sandahl Riesling Tie Mania

Appellation: Badacsony
Producent: Villa Sandahl
Provningsdatum: 2019-07-03
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Nyligen provat med en mellanlandning i en skadad flaska och intrycken består: ett ganska generöst vin med honung, citronpastiller, apelsinmarmelad och mineral. Vitala syror bygger upp en fräsch känsla och drar med smakerna länge i gommen. Texturen är lite fet och oljig vilket vi inte riktigt är vana vid från druvan. Riktigt gott utan att vara superkomplext och kan säkert ligga några år till i källaren.

2016 Sandahl Riesling Tie Mania

Appellation: Badacsony
Producent: Villa Sandahl
Provningsdatum: 2019-06-14
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Efter rejäl luftning ett ganska generöst vin med honung, citronpastiller, apelsinmarmelad och mineral. Vitala syror bygger upp en fräsch känsla och drar med smakerna länge i gommen. Texturen är lite fet och oljig vilket vi inte riktigt är vana vid från druvan. Riktigt gott utan att vara superkomplext och kan säkert ligga några år till i källaren.

2015 Szigligeti Olaszrizling

Appellation: Badacsony
Producent: Szászi Birtok
Provningsdatum: 2017-11-17

Till vinet >>

Honungstoner, tropisk frukt och rökig mineral om vartannat i ett hav av pigga syror och småfet fyllighet. Eftersmaken är lång med upplevd sötma och hintar av limeskal och harsyraörtighet. Struktur och smak är båda på plats och i ganska hård konkurrens kan det här vara den bästa Olaszrizling vi har druckit. Åtminstone den godaste.

2005 Via Floriana Princess Királyleányka

Appellation: Aszár-Neszmély
Producent: Hilltop Neszmély
Provningsdatum: 2011-03-26
Pris: 39 kr

Till vinet >>

Här är ett vin som har fått ligga till sig ordentligt i vinkällaren. Färgen är mörkgul med orange ton och vittnar om ålder. Mogen, komplex doft med inslag av rengöringsmedel, sherry, bokna äpplen, våta stenar, torkade frukter, örter, pomerans, hjortron och honung. Vi är smått häpna över vad detta från början så nätta, diskret fruktiga vin har att bjuda på efter ett antal års lagring. Smaken ger och en riktigt fin syra med fullmogna toner av bokna äpplen, hjortron och stenig mineral. Möjligen känner vi en viss antydan till pappkartong i smaken, vilket ju brukar vara ett säkert tecken på övermognad men om man blundar för det är det som bjuds både intressant och pedagogiskt. De oxiderade tonerna är väldigt ungerntypiska för de (vi) som gillar den stilen.

2013 Villányi Hárslevelu

Appellation: Villány
Producent: Gere Tamás és Zsolt Pincészete
Provningsdatum: 2016-07-28
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Intressant smakupplevelse med gula plommon, honung, skirat smör, botrytis och en ganska påtaglig mineralton. Trots detta lite klumpig och baktung i smaken med alkohol och ekbehandling ur balans. Frisk syra stadgar upp men helhetsintrycket är ofräscht och det här är knappast en stil av druvan som lockar oss till återköp.