Alla provade viner från regionen Coastal Region

Röda viner

2013 Allesverloren Tinta Barocca

Appellation: Swartland (District)
Producent: Allesverloren Wine Estate
Provningsdatum: 2016-06-27
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Ljus, hallonröd färg. Smaken bjuder på söt ek, tobak, läder, rökt korv, hallon, körsbär och katrinplommon. Vi får en mjuk, behaglig, solmogen och fräscht bärig upplevelse i munnen. Suverän drickbarhet och riktigt bra balans gör det här till ett härligt allroundvin. Mycket gott.

2005 Backsberg Pumphouse Shiraz

Appellation: Paarl (District)
Producent: Backsberg
Provningsdatum: 2010-11-17
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Syrah har väl egentligen aldrig varit vår druva och Sydafrika har vi för länge sedan tappat förtroendet för som vinland. Men, som vindrickare är det alltid dumt att låsa sig vid vissa föreställningar, man kan ju missa något! Så, på inrådan från externt håll ger vi oss i kast med Backsberg Pumphouse Shiraz från Paarl. Vi ger vinet några timmar i Spiegelaukaraffen och kör därefter igång. Färgen är tätt röd med en närmast svart kärna. Första sniffen ger en massiv men delikat fruktighet. En hel skål med mosade, solmogna, varma jordgubbar, mörka körsbär och björnbär står framför oss. Lagrat på detta finns en del exotiska kryddor, jord, lakrits och mörk choklad. På det hela taget en komplex doft med väl avvägd ekbehandling och fräsch frukt. Det finns också en liten antydan till mognad i form av katrinplommon och läder. Läckert och inbjudande så långt. Smaken ger initialt en rejäl alkoholeldighet som bränner till i tandköttet och i gommen. Texturen är tät men mjuk. Syrorna är helt klart på plats och lyfter fram den ganska utvecklade smaken på ett fint sätt. Vi hittar diverse torkade örter såsom lagerblad, timjan och oregano, vitpeppar, torkade frukter, jord, hallon och björnbär. Tyvärr dominerar en ganska rejäl ekfatsträighet något. Det här känns som ett gott hantverk, kanske lite obalanserad ek och alkohol, men i övrigt rikt och välsmakande. Vad vi saknar främst är kanske lite mer personlighet. Det här vinet smakar tyvärr ungefär likadant som merparten av ”nya världens” shirazer. Priset på producentens hemsida, d.v.s. hälften av det den svenska importören vill ha, känns rimligt att betala.

2011 Kanonkop Cabernet Sauvignon

Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Fruktdrivet, lite gräsigt och pepprigt med svarta vinbär och undervegetation. Någon hittar blint en rökig referens men i övrigt är vinet silkeslent och harmoniskt med topputveckling. Texturen är något köttig, klart fyllig och med viss fruktsötma. Otroligt gott och väl värt att vänta på. Ett kanonko¨p.

2009 Kanonkop Cabernet Sauvignon

Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2015-07-25
Pris: 229 kr

Till vinet >>

På de flesta sätt typiskt så som vi känner något utvecklad cabernet från Sydafrika; mjuka tanniner, småsyltig känsla, viss eldighet i eftersmaken, grön paprika, cassis, blyerstpenna och rökig askkopp. Ett gott (men inte jättegott), välgjort vin som saknar personlighet. Vi vill helst inte ha det så här tryggt och tillrättalagt i glaset men tackar heller inte nej när det bjuds.

2011 Kanonkop Paul Sauer

Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2016-07-02
Pris: 269 kr

Till vinet >>

Ett kraftfullt vinbygge med frukt och ek i fokus, inte helt utan elegans och finess ska sägas. Inte mycket har hänt sedan vi provade vinet för ett år sedan: fortfarande pigg cab-frukt och god choklad från ekbehandlingen. Den känslige ryggar lite för alkoholvärmen i avslutet. Otroligt gott men varken superkomplext eller intressant. Något saknas definitivt för att ett återköp ska vara troligt.

2010 Kanonkop Paul Sauer

Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2018-06-29
Pris: 269 kr

Till vinet >>

Bordeauxig smakprofil men lite mjukare och med sötare frukt. Paprika, svarta vinbär, örter, ceder och en snyggt integrerad ek som ger hintar av vanilj och kokos. Ligger någonstans mellan det moderna och det klassiska. Komplext och superbalanserat trots 14,5 procent. Sömlöst men inte sömnlöst. Möjligen det bästa vin vi har druckit från Sydafrika.

2010 Kanonkop Paul Sauer

Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 269 kr

Till vinet >>

Rubinröd färg. Stor, fruktig, cabbig doft med inslag av rostad ek, choklad och kaffe. Smaken bjuder på en fräsch syra, mjuka tanniner och en fin, drickvänlig medelfyllighet. I eftersmaken en gnutta alkoholeldighet men annars ett väldigt balanserat och välsnidat vinbygge. Pigg, cassisinfluerad frukt och läcker mintighet ger oss ledtrådar om druvkompositionen och ganska chokladig ek skvallrar om rejäl fatlagring. Väldigt gott att bara sitta och smutta på och inte helt utan komplexitet. Drickfönstret är vidöppet och vi ser ingen anledning att lagra det här vinet längre.

2005 Thelema Cabernet Sauvignon

Appellation: Stellenbosch (District)
Producent: Thelema Mountain Vineyards
Provningsdatum: 2014-05-17
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Tät, mörkröd färg med fällning. Kraftfull, kryddig, utvecklad men fortfarande fräsch näsa med stor komplexitet i fruktkompott, soltorkade tomater med basilika och oregano, svarta vinbär, korinter, mintchoklad och tobak. Smaken är frisk och fruktig med fin utveckling, torkad, kryddig frukt med viss fruktsötma, läskande mintighet och ett uns tobaksrökighet. Tanninerna är mjukt drickbara och ger utrymme för en komplex smakpalett och en smått imponerande kraftfull struktur. God koncentration och längd gör det här till ett av de bättre Sydafrikanska vinerna vi har testat. Drick nu.

2009 Tokolosh Merlot

Appellation: Coastal Region
Producent: Tooverberg Boerdery
Provningsdatum: 2010-07-03
Pris: 74 kr

Till vinet >>

Typexempel på massproducerad Merlot från ett alltför varmt klimat. Klibbig, söt frukt med utanpåliggande ektoner och avsaknad av tanniner. Vanilj, sötlakrits, plommonsylt. Viss druvtypicitet kommer helt bort bland sötma och märklig ekbehandling. Underkänt i vår bok. Publikt, fjäskigt och opersonligt.

Vita, torra viner

2015 Simonsig Chenin Avec Chéne

Appellation: Stellenbosch (District)
Producent: Simonsig Estate
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Nyansrik, fet smak med rund frukt och inte överdrivet mycket ek. Eftersmaken är lång och komplex och ger nyanser av nötter, ylle, gula plommon, blommor, kryddor och rökig mineral. Lite varmare helhetskänsla än vad vi är vana vid från Loire men i sanning ett riktigt bra vin med koncentration och finish på plats.

Starkviner

2009 Allesverloren Fine old Vintage

Appellation: Swartland (District)
Producent: Allesverloren Wine Estate
Provningsdatum: 2015-12-31
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Som vanligt en mycket fin och seriös vinupplevelse. Här får vi mycket av det som originalet kan erbjuda i form av torkad frukt, fatkryddighet och söt fyllighet. Vinet saknar visserligen lite av Portens strävhet men i gengäld får man en välbalanserad och lättdrucken brygd med stort användningsområde. Viss utveckling kan anas i den harmoniska smaken men man kan säkert lägga undan några flaskor flera år till. Rekommenderas såklart.

2007 Allesverloren Fine old Vintage

Appellation: Swartland (District)
Producent: Allesverloren Wine Estate
Provningsdatum: 2010-07-30
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Ny årgång för oss av denna bolagsfavorit. Smaken är söt utan att bli klibbig, balanserat körsbärsfrisk med generösa smaksensationer. Korinter, lakrits, mörka bär, plommon i mängder. Nästan till perfektion inbegripen ekbehandling och invävd alkohol. Det här vinet slår verkligen många "riktiga" portviner på fingrarna. Till skillnad från tidigare årgångar känner vi att de mjuka tanninerna knappast borgar för ytterligare lagring.