Alla provade viner från regionen Piemonte

Röda viner

2018 Altare Dogliani

Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: Azienda Agricola Altare di Altare Nicholas
Provningsdatum: 2019-11-22
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Finns det någon annan Dolcetto som kombinerar söt frukt med mineral så snyggt som Dogliani? En förförisk fruktighet med sötsyrliga skogsbär balanseras av lakrits, våt asfalt och rökig mineral. Man kan även ana den typiska marsipangrisen. Det är är sensationellt gott och bara skriker efter fredagspizzan. 

2016 Asinoi

Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Azienda Agricola Carussin
Provningsdatum: 2018-01-20
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Lätt, kolsyrakittlande munupplevelse med sura körsbär och röda vinbär. En avlägsen nyans av choklad och en mer närvarande stallton ger mer komplexitet. Det här är ett svingott, lättklunkat vin med föredömligt låg alkholhalt. Upplevelsen påminner inte så lite om bra gamay från Beaujolais.

2010 Austri San Fereolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Stökiga provningsförhållanden med mat och barn som främsta störande faktorer. Kanske är det därför det inte riktigt klickar denna gång med favoritvinet? Vi upplever en lite störande värme och en frukt som drar åt burktomat och torkade bär. Viss ekighet och lite kladdig choklad drar ner betyget. När maten är uppäten och barnen åter leker (och vinet har fått ett uns luft) vidgas upplevelsen och vinet blir mer harmoniskt. Förmodligen värt att prova igen under andra förhållanden men ikväll blir det inga hurrarop.

2008 Austri San Fereolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-05-12
Pris: 169 kr

Till vinet >>

San Fereolos Austri '08 är i en fin mognadsfas med pigg syra och nerslipade tanniner. Vi får en murrig kompott av fikon, marsipan, örtagård, kvisttomat och körsbär. Hög % som dock inte stör.

2007 Barbaresco

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2011-02-18
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Ljusröd, granatäppleröd färg. Mycket ren, finstämd och elegant, småblomming, ungdomlig, frisk doft med inslag av rosor, körsbär, örter, rostad ek samt en lätt anstrykning av läder. Saftig, härligt syrlig, sötbärig smak i medelfyllig, småsträv stil. Inslag av körsbär, rosor, jord, kaffe, kola och läder. Ett tydligt, välgjort, drickvänligt vin, kanske inte superkomplext men riktigt gott och helt klart färdigt att dricka nu.

1989 Barbaresco DOCG Bricco de Neuiss Riserva

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Azienda Agricola Dante Rivetti
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 459 kr

Till vinet >>

Ett vitalt, vackert parfymerat och mycket harmoniskt vin med stor nyansrikedom i form av tjära, tryffel, höstlöv, läder, memma, torkad frukt, kvisttomater och kanderat socker. Visst tanninbett och pigga syror. Vi tror knappast att längre lagring skulle göra vinet bättre. Riktigt gott nu.

2008 Barbaresco Enrico Serafino

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Enrico Serafino
Provningsdatum: 2012-09-29
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Rejält frisk och påtagligt sträv smak med ganska väntade toner av jordgubbar, körsbär, rosor, choklad och sandelträ. Det här ett mer än godkänt vin, tyvärr med lite väl påtaglig ekkänsla och en liten avsaknad av komplexitet. Gott nu men kan säkert lagras.

2003 Barbaresco Il Bricco

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Pio Cesare
Provningsdatum: 2011-03-05
Pris: 495 kr

Till vinet >>

Röd färg med tegelton. Stor, något utvecklad, rik doft med inslag av julmust, kryddor, choklad, tomat och romrussin. Så långt har vi svårt att hitta någon som helst druvtypicitet. Mintig, mustig, fyllig, eldig, rejält ekad smak med något torra tanniner och en lätt fruktsötma. Smakar mest som mörk choklad. Syrorna är balanserade, koncentrationen riktigt god men vinet blir lätt lite otydligt och tröttsamt. Årgången är väl det enda typiska med det här vinet som känns helt drickfärdigt just nu. De flesta halvblinda gissningarna drar åt spansk cab. Kan eventuellt ha lagrats för varmt.

2004 Barbaresco Pajé

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Röd färg med tegelkant. Stor, parfymkryddig, tät, lite mystiskt murrig, sammansatt doft med inslag av nypon, mynta, ramslök, målarlåda, mocca och choklad. Smaken är frisk, fyllig men saftig, ännu sträv men läskande och balanserad med inslag av hallon, körsbär, rosor, sandelträ och orientaliska kryddor. En riktigt stor smakupplevelse överhuvudtaget med harmoni och god längd. Känns ganska drickvänlig just nu även om tanninerna fortfarande är ganska massiva men klarar såklart längre lagring.

2004 Barbaresco Pio Cesare

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Pio Cesare
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 379 kr

Till vinet >>

I färgen utvecklad med rödbrunt tegel. Himmelsk, ytterst komplex doft med söta hallon- och kolaremmar, tunga rosor, rökelser, tjära och nymålad lagård. Smaken är utvecklad med gott nedslipade tanniner, pigg syra i medelfyllig, lättdrucken stil. Verkligen ett elegant och förnämt vin med hög lyxfaktor. Så pass gott och genom lagring sammansatt att analysen blir lidande till förmån för smakandet.

2013 Barbaresco Produttori del Barbaresco

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Produttori del Barbaresco
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Tydlig stämpel av druva och ursprung. Hallon, rosor, nyponsaft, lätt animalitet, ett uns lakrits och rökelser. Tanninerna är rejäla men klart drickbara, syran uppfriskande och munkänslan lätt och fin. Läskande och nyansrikt att drickas nu eller i framtiden. Imponerande.

2009 Barbera d'Alba

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Matteo Correggia
Provningsdatum: 2015-07-02
Pris: 123 kr

Till vinet >>

God utveckling med små aningar av stall och läder, samtidigt fruktpackad med framförallt syrliga körsbär och björnbär. Tanninerna är i stort sett helt nedslipade vilket gör vinet oemotståndligt drickvänligt. Pigg syra och härlig kryddighet ger det här vinet fin energi. Klockrent sådär lite lätt nedkylt en varm sommarkväll. Oerhört välgjort och personligt och ett hundraprocentigt återköp. Priset är skrattretande lågt.

2016 Barbera d'Alba Busije

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Giacosa Fratelli
Provningsdatum: 2018-02-16
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Vi känner oss generösa ikväll och tycker att det här vinet är både typiskt och gott. Frukten är moget söt men syran är frisk och tanninerna snälla så klunkabiliteten är på topp. Fruktigt med mörka körsbär, mandel och choklad. Okej tryck i koncentration och smakfull finish utan alltför mycket kladd. Återköp är inte omöjligt även om det kanske inte är ett måste.

2015 Barbera d'Alba Superiore

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-05-04
Pris: 186 kr

Till vinet >>

Mintfräsch smak med rik, mörk bärighet genom körsbär och plommon. Här finns parfymerade och blommiga toner invävda samt lite örtbeska och någon slags svärta, kanske tobak. Helhetsupplevelsen är dock fruktsöt och lättdrucken även om vinet är kruttorrt. Otroligt gott och välgjort med fingerspitz vad gäller balans och finess. Drick eller spara, även om vi nog lutar åt drick.

2009 Barbera d'Alba Trevigne

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Domenico Clerico
Provningsdatum: 2018-12-17
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Mörkröd i färgen. Näsan ger ett moget intryck med mörk frukt, julkryddor, fat, dill och Bounty. Någon vädrar övermoget och kokt. Smaken är mycket av allt i stram, sträv, frisk och fyllig stil. Det mörka, svarta dominerar med svarta vinbär, russin, syrliga körsbär och vanilj. Förbannat gott men något överekat för vår smak och dessutom lite på väg utför.

2011 Barbera del Monferrato

Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Ny årgång av en liten pärla i sortimentet. Även denna gång enkelt men gott i mörkbärig, småmintig stil med en del torkade örter, viss blommighet och den där smörkolan som vi kanske hade klarat oss utan. Som hand i handske till osso buco med risotto Milanese men trevlig även på egen hand. Rekommenderas igen i sin prisklass.

2010 Barbera del Monferrato

Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Verkligen en liten pärla att söka upp. Förvisso enkelt men gott och välgjort för pengen. Mörbärigt och småköttigt med mintig touch. Smörkolan kunde vi klarat oss utan men den luftar bort efter hand. Eftersmaken är ganska kort. Trots sin simpla framtoning fyller man gärna på i glaset vilket ju är ett kvalitetstecken så gott som något.

2009 Barbera del Monferrato

Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2015-11-29
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Färgen skvallrar om en viss utveckling. Det drar år det tegelröda ute i kanterna. Doften domineras initialt av tertiära aromer som stall och cigarrlåda. Men med luftning träder primära aromer som violer och körsbär fram. I avslutet kommer sekundäraromer i form av en lätt vaniljnyans. I munnen ligger vinet medelfylligt och friskheten är påtagligt vital. Tanninerna börjar slipas ner men det finns ryggrad så det räcker till. Avslutet är lite animaliskt och väldigt långt. Vinet känns på det hela taget dynamiskt och komplext. En titt på prislappen och vi hajar till av lycka. Gillar man mogen Barbera med ytterligare potential är köprekommendationen självskriven.

2009 Barolo Azienda Agricola Azelia

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Provningsdatum: 2014-10-11
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Ungdomlig, intensivt fruktig, småsträv, läskande smak med inslag av mörka bär, rejäla doser ek, kaffe, tjära och stenig mineral. Slank, fin och elegant textur men också kraftig och välstrukturerad nog med bra tanniner och syra för längre lagring. Kanske kan den något träiga eken behöva integreras något men redan nu är vinet fullt njutbart.

2011 Barolo Fontanafredda

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Fontanafredda
Provningsdatum: 2015-11-18
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Redan nu tillgänglig med inte alltför aggressiva tanniner, apelsinsyrlig syra och härligt öppen frukt. Smaken är väldigt Nebbioloisk med rosor, körsbär, jordgubbar, sandelträ och en fint svärtat bläckighet. Kraftfullt, välgjort och gott. Enda invändningen är en något grovyxad textur med en lite utanpåliggande alkoholeldighet men den kommer utan tvekan att slipas ned med några års lagring. Imponerande kvalitet för att vara en basbarolo av en storproducent. Köp och lägg!

2004 Barolo Josetta Saffirio

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Josetta Saffirio
Provningsdatum: 2013-06-21
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Smågrumlig, tegelröd färg. Utvecklad, komplex, rosenblommig doft med inslag av nypon, moreller, romrussin, mörk choklad, farinsocker och läder. Torr, balanserad, fyllig smak med markerad men anrundad strävhet. Inslag av violgodis, nyponsoppa, choklad, sandelträ och läder. Ett oerhört harmoniskt vin med både muskler och elegans. Känns färdigutvecklat och redo att drickas just nu men klarar alldeles säkert flera år till i källaren.

2004 Barolo La Rocca e la Pira

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 389 kr

Till vinet >>

Röd färg med orange kant. Doften är djupt mörkbärig men ändå lite återhållsam med inslag av hallon, smultron, parfym, tjära och målarlåda. Mineralfrisk, sträv smak med ett otroligt djup i frukten, rejäl men avstämd ek, en lätt animalisk ton. Inslag av hallon, körsbär, violer och rosor. Ett fantastiskt rikt vin som ändå lyckas vara så elegant och balanserat. Makalöst gott redan nu men kan såklart lagras ytterligare för avrundning och utveckling.

2004 Barolo La Serra

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Voerzio Gianni
Provningsdatum: 2017-04-16
Pris: 288 kr

Till vinet >>

I glaset tätt, rödsvart med tegel mot kanten. Sniffet är skrattretande förförisk och fjäskigt med chokladtryffel, djup blåfruktighet, lätt violblommighet, korinter och övertoner av målarfärg. Utvecklat men inte på något sätt på väg utför. Smaken är rejäl och kraftfull i fyllig stil. Otroligt gott utan att vara särskilt komplicerat eller tankekrävande. Tanninerna är mjuka nog att matcha en pankopanerad kyckligfile med ratatouille. Alla är nöjda och glada och nämner något om avsaknaden av elegans, mineral, parfym och annat oväsentligt.

2004 Barolo La Serra

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Voerzio Gianni
Provningsdatum: 2012-03-31
Pris: 288 kr

Till vinet >>

Röd, tät färg. Utvecklad, inbjudande, knäckig doft med inslag av kalkstensdamm, lakrits, körsbär och plommon. Smaken är utvecklad, frisk och fylligt tät med inslag av körsbär, plommon och svarta vinbär. Ett superbt utvecklat vin med bibehållen frukt. Suverän harmoni och finess.

2011 Barolo Revello Fratelli

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Revello Fratelli
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 371 kr

Till vinet >>

En dynamisk smakupplevelse; saftig men sträv, lättillgänglig men lagringsduglig, balanserad men med bra tryck i alkoholfylligeten. Snygg parfym och bärighet med lång eftersmak. Gott nu eller sen alltså.

2009 Barolo Riserva

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 449 kr

Till vinet >>

Lätt, tegelröd färg. Komplex, sammansatt näsa med nypon, rosor, tjära och målarlåda. Precis det man önskar uppleva i sin Barolo alltså. Smaken är frisk och småsträv och hyfsat tillgänglig redan nu även om ytterligare lagring såklart inte är några problem. Det här är bara så outstanding gott att man storknar. Alkohol i fullständig balans och de tanniner som möjligen kan upplevas lite tuffa rundas av fint med mozarellapizzan. Storslaget.

2007 Barolo Serralunga d'Alba

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Fontanafredda
Provningsdatum: 2012-01-04
Pris: 235 kr

Till vinet >>

Det här är ett harmoniskt och drickfärdigt vin redan nu. Tanninerna är avrundade vilket gör munkänslan riktigt behaglig. Vi får en ganska modern vinupplevelse, d.v.s. en hel del frukt och nya fat. Småsyltiga moreller, chokladtryffel, te och mocca. En ganska påtaglig animalisk ton lyfter vinet från medelmåttigt till riktigt bra. Det finns även en dynamik mellan det något grovhuggna och det eleganta som tilltalar oss. Inget stort vin, bara mycket gott.

2006 Barolo Serralunga d'Alba

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Massolino
Provningsdatum: 2015-01-17
Pris: 315 kr

Till vinet >>

En slank, elegant och rödbärsdominerad Barolo i medelfyllig, mjuk stil med perfekt integrerad ek. Fantastiskt god och välutvecklad i saftig, drickvänlig stil. Inte ett under av komplexitet men onekligen väldigt välsmakande.

2005 Barolo Serralunga d'Alba

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Massolino
Provningsdatum: 2014-11-11
Pris: 315 kr

Till vinet >>

Koncentrerad, utvecklad smak med mjuka tanniner. Härligt tryck i frukten med lång, ihärdig eftersmak. Ett elegant men samtidigt kraftfullt vin med röda, söta bär, lätt nyans av ekfat, brunt socker, sandelträ och kryddlåda. Otroligt gott och välbevarat, främst med tanke på att lagringsomständigheterna inte har varit de allra bästa. Välbevarade exemplar av det här vinet kan säkert sparas längre men den här flaskan har nått sin absoluta topp nu.

2008 Barolo Sistaglia Deltetto

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Deltetto
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 292 kr

Till vinet >>

Lång, elegant smak med kryddor, örter, plommon, rosor, läder och cigarr. Lite ung med viss kärvhet i nuläget men absolut med komplexitet.

2001 Barolo Vigna Rionda Riserva

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Massolino
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 575 kr

Till vinet >>

Rödbrun färg som släpper igenom en hel del ljus, På näsan kraftfull med mörka och röda bär, tjära, violblom, stenig mineral och örter. Smaken är vidöppen och mycket koncentrerad med goda tanniner, fin syra och härligt läskande fruktighet. Vinet upplevs ganska ofjäskigt i torr, stram stil. Eftersmaken har en enorm längd med höstlöv, tryffel och parfym. Storslaget och fruktansvärt gott.

2013 Boffa Angelo Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Boffa Angelo
Provningsdatum: 2014-07-09
Pris: 50 kr

Till vinet >>

Ett fruktigt och smakrikt vin i typisk lätt stil. Vi får rejält med generösa körsbär och slånbär i doft och smak. Syran är bra och vi låter det lätt kylda vinet skölja ner pizzan med välbehag utan att bry oss om småttigheter som bristande komplexitet eller koncentration.

2014 Borgogno Barbera d'Alba Superiore

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2016-11-25
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Det här är med sin friska syra och nätta tanniner närmas Bourgognelikt, sånär som på den något yppigare och mörkare bärigheten. Frukten går föredömligt i fronten medan nyanser av ek bara anas. Det här är ett mycket fräscht, småkryddigt och bärigt vin med elegans och energi. Inte alls så klumpigt och flabbigt som barbera kan bli om den misshandlas. Bara ren, juiceig drickglädje med total balans på alla plan. Imponerande och högst klunkvänligt lite lätt kyld. Köprekommendationen är solklar.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Arketypiskt på alla sätt och vis. Det börjar i den röda färgen som övergår i tegelkant. Näsan är komplex med målarlåda och tobak. Smaken ger ett sammansatt uttryck där tanninerna fortfarande är påtagligt närvarande. Stramt, rent, tydligt blir ledorden där småblommiga toner, flyktiga kemiska noter och ekfat samsas. Gott men tufft för tandköttet.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2018-07-14
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Tydligt vad gäller druva och ursprung med omgående drickbarhet. Här hittar vi struktur och frukt i fin balans med en ganska lagom utveckling. Nyansrikt värre med parfym, violer, rosor, målarlåda, nypon, körsbär och korinter. Inte mycket att klaga på. Stabilt och mycket gott.

2008 Borgogno Barolo Riserva

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2017-09-30
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Vi blev rejält överraskade när systemet fick in en Barolo med lite ålder i ordinarie. Och det är till vår glädje ett mångfasetterat och ruggigt gott vin. Det levererar både viss mognad och en syrligt pigg frukt; såväl en rustik sida som en saftighet. Vi känner igen typiska saker som körsbär, nypon, choklad och rosenvatten. Lite målarlåda anländer efter en stund. Vinet behöver tid för att släppa loss hela registret. En varm frukt samsas med rejält bett i tanninerna. Kan säkert lagras vidare om man önskar ännu mer av mognad, men funkar bra nu.

2011 Braja Riserva

Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Deltetto
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 196 kr

Till vinet >>

Härligt saftig och bärig med fräsch syra. Lätt i stilen men koncentrerad och Nebbiolosträv och -frisk. Hyggligt tillgänglig redan nu men borde kunna ligga till sig i många år. Här blir det nog ett återköp.

2001 Bricco Manzoni Langhe

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Podere Rocche dei Manzoni
Provningsdatum: 2011-02-16
Pris: 269 kr

Till vinet >>

Färgen är orangeröd och skvallrar om viss utveckling. Doften är sagolikt väldoftande med djup och finess. Vi hittar godisviol, rosor, mynta, läder och ekkryddighet i en stor, generös, fruktig, samtidigt finstämd och harmonisk stil. Smaken är torr, syrlig och medelfyllig med fina eknyanser av choklad och sötlakrits. Vi hittar en hel del bärighet i form av körsbär och lite parfymerade, blommiga toner men på det hela taget är smakerna sammansmälta till en komplex helhet. Utvecklingen och ungdom går hand i hand på ett utomordentligt sätt även om vi tror att vinet mycket väl kan lagras ytterligare. Avslutningen är härligt fruktig med en lätt värmande ton. Vinet är fruktansvärt gott även om vi givetvis hade hoppats på ytterligare lite tryck i koncentration och längd.

2007 Ca' di Pian Barbera d'Asti

Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2011-08-13
Pris: 182 kr

Till vinet >>

Typiskt tät, rödblå färg. Fruktpackad, sötbärig smak med gräddig, chokladig, lakritsosande ek. Några exempel ur fruktkorgen: moreller, blåbär, lingon. En kalkig doft återfinns också. Tänk nyligen vågsköljd havstulpan. Smaken är syrahögt syrlig med stabila men avrundade tanniner. Frukten är ganska söt med drag av sockerinlagda körsbär. Lakrits, lagerblad och te kompletterar. Det här är ett ungdomligt, lite småklumpigt vin som kanske behöver några år i källaren för att stabilisera sig. I nuläget känns det lite tröttsamt och ger ingen större wow-upplevelse.

2018 Claré JC Langhe Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: G.D. Vajra
Provningsdatum: 2019-09-20
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Frisk och pepprig smak med en explosion av jordgubbar och rosor. Ett elegant och mineraliskt vin med lång eftersmak.

2015 Colombera & Garella Bramaterra

Appellation: Bramaterra (DOC)
Producent: Colombera & Garella
Provningsdatum: 2019-10-07
Pris: 245 kr

Till vinet >>

Småsträvt och mycket friskt men smaken är vidöppen så vi ser inga problem med att dricka redan nu. Många druv- och ursprungstypiska associationer såklart genom nypon, rosor, körsbär, målarfärg, apelsin. Riktigt gott med en liten värmande ton i eftersmaken.

2016 Colombera & Garella Coste della Sesia

Appellation: Coste della Sesia (DOC)
Producent: Colombera & Garella
Provningsdatum: 2019-02-05
Pris: 155 kr

Till vinet >>

En ren och fräsch upplevelse där druvor och framförallt ursprung får tala fritt. Syrligt och småsträvt i munnen med körsbär, tjärpastiller, nypon och örter. Det finns en härlig mineralsälta i eftersmaken vilket förhöjer drickglädjen. Kanske inte ett stort vin, åtminstone inte ännu, men tveklös väldigt gott och välgjort. Transparent och ärligt. Nästa flaska får ligga några år.

2010 Corniolo Livio Pavese

Appellation: Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Favorit i repris, denna gång blint. Ursprunget är givet med rosor och körsbär. Vi får en fint kryddig, medelfyllig, ganska mjuk upplevelse med en hel del komplexitet och nyanser. Vi förundras åter hur vinet kan vara så vitalt efter så pass många år på flaska (relativt prisklassen). Svarta vinbär, blodapelsin, Coca cola och rostad ek bygger på upplevelsen. Ett mycket bra vin. Gott.

2010 Corniolo Livio Pavese

Appellation: Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-02-11
Pris: 130 kr

Till vinet >>

Genom näsborrarnas mynning letar sig en läderbomb vilken kort därefter exploderar i undervegetation, tobak, bigarråer och rostiga spikar. Elegant och komplext så långt med tydlig adress från Barberan och fint ackompanjemang av de franska druvkompisarna. Smaken är mjuk och utvecklad med läskande mineralitet, fint avrundad frukt och återhållsam ekbehandling. Här hittar vi personlighet och tydligt budskap för inga pengar alls. En avlägsen aning av russin berättar för oss att drickfönstret håller på att stängas. Ingen jättepanik dock.

2012 Di Fatto Monferrato Luigi Tacchino

Appellation: Monferrato (DOC)
Producent: Tacchino di Tacchino Romina
Provningsdatum: 2016-06-27
Pris: 144 kr

Till vinet >>

Tät, blåröd, ung färg. Smaken är uppbyggd av kokos, kakao, mörk frukt och viss blommighet. Texturen är fyllig, frisk och sträv i tät, koncentrerad stil. Viss alkoholvärme men knappast så det stör. Ett torrt, stramt och oflörtigt vin som ber om ytterligare lagring. Strukturmässigt på gränsen till stort. Extremt mycket vin för pengen.

2017 Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-11-09
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Härligt blåfruktig, lite örtig, och mycket italiensk i karaktären. Formligen skriker efter en napolitansk pizza.

2016 Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2020-05-16
Pris: 146 kr

Till vinet >>

En rivig och ganska kraftfull dolcetto med viss utveckling. Frukten är fortfarande pigg men börjar mjukna och byta skepnad. Läder och tobak bidrar till mognad men tanninerna är fortfarande stabila så det är verkligen ingen brådska. Mörka, småbittra bär, dammig grusväg, torkade örter, svarta oliver och mörk choklad. Nyanserat, gott, stabilt hantverk. Något av en oslipad diamant.

2016 Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-07-14
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Härligt tjurig och kärv med sura, mörka bär, våta stenar, färska örter och aska. Fina tanniner och friska syror bär upp. Gott och lite lagom komplext/enkelt.

2016 Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Lätt och fin i klunkig stil om man inte räds det brettiga anslaget. Annars allt vad som förväntas av kvalitativ dolcetto; grus, mörka bär, smånafsiga tanniner, alla tänkbara köttgryteörter och lingonsyrlig syra. Och som sagt: en rejäl stallton (som delvis luftar loss). Kul, gott, välgjort, personligt, egensinnigt, fokuserande och engagerande.

2016 Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-10-15
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Vi gillar verkligen när dolcetto uttrycker sig så här lättsamt och omedelbart. Det är initialt lite stall som vädrar bort; sedan blir det röda körsbär och asfalt med lite sälta av typ lakritsrot. Det finns smågrusiga tanniner som säkert borgar för lagring några år; men vinet rinner lätt och friskt nu.

2013 Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2016-07-09

Till vinet >>

Seriös druvjuice, kanske det bästa vi har provat av druvan, med lager på lager av mörka och röda, solmogna bär, mjuk örtighet, kryddighet och syrliga apelsinsyror. Alltihop förpackat i en drickvänlig, saftig stil utan alltför tungkrullande tanniner. En rejäl stallighet smyger sig skamset bort med luftning och släpper fram den härliga körsbärsfrukten. Storartat och framförallt förföriskt gott.

2015 Dolcetto d'Alba Rochettevino

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Agriviticola Voerzio Martini
Provningsdatum: 2017-06-24
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Det här är drickglädje från början till slut. Vi misstänker att det är en generös årgång eftersom vi upplever en ovanligt fyllig Dolcetto. Juiceig och saftig så det förslår töms flaskan i ett nafs. Vi hinner notera mörka bär och lingon, lite typisk viol, och en återhållen anstrykning av ekfat. Mycket gott och ett vin som alltid bör finnas hemma på kylning.

2003 Dolcetto di Dogliani Superiore

Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-03-28
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Vi brukar fullkomligt älska San Fereolos karaktärsfulla viner, så vi kastar oss med höga förväntningar över den här åldrade dolcetton. Vi finner en sötsyrlig doft med mandelmassa och mörka körsbär. Läder, torkade örter och kaffe dominerar i smaken. En metallisk mineral fräschar upp i avslutet. Men, den fyllighet och utveckling som vi gillade så mycket i '07:an som vi drack för ett par år sedan har här tippat lite för mycket åt portvinshållet för vår smak. Kanske årgången spelar in, vi snackar soliga 14,5%, eller så är det bara dagsformen hos smaklökarna.

2005 Duecorti Barolo

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Duecorti
Provningsdatum: 2013-08-10
Pris: 155 kr

Till vinet >>

En rejäl dos utveckling i både färg och doft. Näsan möts av nyponsoppa, burktomat, torkad frukt och ett uns rosor. I gommen återfinns fat, torkad frukt, örter och körsbär. Ett hyggligt vin med bra struktur. Syra och viss strävhet finns. Bör dock inte lagras längre.

2017 Elio Grasso Dolcetto d´Alba Dei Grassi

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Elio Grasso
Provningsdatum: 2020-01-29
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Power-dolcetto. Djup doft och smak av mörk körsbärsfrukt. Mjuka tanniner, gräddig i texturen, köttig och blodig. Vuxengodis i flytande form.

2016 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2020-07-11
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Lysande, tät, söt, mogen frukt med köttiga, järniga undertoner. Rikt med örter, blåblommighet och mintchoklad. Lagom fyllig, härligt frisk och med drickklara tanniner. Kalasgott.

2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-12-14
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Superfruktigt med godistoner, violblom, körsbär, sötlakrits och mandelmassa. Upplevelsen är lite köttig med läderinslag. Fin syra och rejäla tanniner borgar för lagring men det här är otroligt gott redan nu. Svansen är mineralisk och stilen är härligt läskande. Ett ärligt hantverk i den funktionella skolan som förtjänar hyllningar.

2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-08-11
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Vinet ger oss syrliga mörka körsbär och blyertspenna med mjuk tanninstruktur. Mycket italienskt i karaktären och läckert klunkvänligt lite lagom kylt. Inköpt via Caviste.

2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2017-12-10
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Otroligt läskande, syrlig smak i torr, ren stil. Röd- och mörkbärigheten slår igenom med lingon, hallon och körsbär och förfinas av stenighet och färska örter. Bra koncentration och längd och fantastiskt gott att dricka på den relativt unga frukten. Vi hittar inga störande moment över huvud taget. Ändå lyckas vinet uppvisa personlighet och egensinnighet. Förföriskt gott.

2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-01-29
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Intet nytt senaste halvåret: fortfarande ett otroligt gott vin i syrlig, tanninmjuk stil med rödlila bärighet och krossade stenar. Bourgognereferensen är uppenbar men en lätt lakritston tar oss tillbaka till Piemonte. Josigt och och sanslöst läskande med föredölmligt låg alkohol. Rekommendationen att dricka upp årgången har nu uppfyllts.

2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2017-08-26
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Nyligen provat och intrycken består. Här får vi närmast Bourgognelika (någon gissar Dolcetto) vibbar genom skogshallon, violpastiller och kalkdamm. Strukturen är också den burgundisk med små, fina tanniner, fjäderlätt josighet och pigga syror. Syrliga körsbär och lätt lakritston röjer ursprunget (men inte druvan) till slut. Så otroligt gott och lättdrucket med sina 12,5 % alkohol. Vi ser ingen anledning att spara det här vinet längre. Rekommendationen kvarstår: drick upp.

2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2017-06-03
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Här får vi närmast Bourgognelika vibbar genom skogshallon, violpastiller och kalkdamm. Strukturen är också den burgundisk med små, fina tanniner, fjäderlätt josighet och pigga syror. Syrliga körsbär och lätt lakritston röjer ursprunget till slut. Så otroligt gott och lättdrucket med sina 12,5 % alkohol. Vi ser ingen anledning att spara det här vinet längre. Drick upp alltså.

2014 Ferdinando Principiano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2020-07-16
Pris: 285 kr

Till vinet >>

Säregen smak där stalltoner slår igenom initialt. Vinet visar återhållsamma nebbiolo- och Barolonyanser genom viol, lakrits, lacknafta, rosor, ädelträ och jordgubbskompott. Otroligt egensinnigt och gott framförallt efter rejäl luftning men en får vara beredd på ansenliga mängder animaliskt. Tätt och välstoppat med fortsatt lagringspotential.

2013 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2020-05-15
Pris: 285 kr

Till vinet >>

Hallonröd färg, något orange mot kanten. Nypon, målarlåda, körsbär, tjärpastiller, jordgubbskompott och rosenbuske. En fräsch och typisk näsa alltså. Motstånd bjuds i gommen med tanniner och pigga syror men det är verkligen inga problem att klunka redan nu. Läskande med begynnande utveckling. Ingen brådska på taket. Mycket gott men knappast överväldigande. Ett stramt, småkärvt och lite låst vin att dricka eller lagra vidare. Nästa flaska öppnas nog runt 2033.

2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 255 kr

Till vinet >>

Transparent och hyggligt tillgänglig med skir frukt i återhållsam stil. Någon tycker otypiskt medan andra finner rosor, målarlåda, tjärpapp, viol, hallon och kryddlåda. Alla tycker dock gott om vinet men det är enighet kring att vinet knappast är jättekomplext. Rent och gott i alla fall med tanniner som gott kan rundas av ytterligare.

2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 255 kr

Till vinet >>

Med tanke på ursprungsbeteckningen måste det här vinet sägas vara hyfsat lättillgängligt redan nu. Visst, tanninerna kan upplevas tuffa och frukten något spretig och outvecklad men det stör knappast helhetsintrycket. Den som väljer att inte lagra vidare får en öppen doft med komplex kryddighet, djup fruktighet och den där parfymen, violblommigheten som ju är så förförisk. Viss tjära och målarlåda anas men knappast något utanpåliggande ek. Smaken är rejäl och andas traditionell vinmakning. Inget fjäsk bara fin frukt via bottis ner i flaskan och sen får årgången tala. Vi uppskattar verkligen ett sånt här hantverk.

2017 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2020-07-29
Pris: 115 kr

Till vinet >>

Mörkbärigt och örtigt i lite syrlig, tjurig stil med tanniner som känns men knappast är vassa. Medelfylligt och väldigt fint balanserat med låg alkohol vilket bidrar till den eleganta, lena känslan. Knappast någon utveckling att tala om. Precis så här ser vi gärna vår dolcetto.

2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2019-12-20
Pris: 115 kr

Till vinet >>

Inte mycket har hänt med det här vinet efter ett par år på rygg. Det är fortfarande ett härligt, bärigt vin med en lite grusig tanninstruktur där lingon, körsbär och våt asfalt framträder tydligast. Gott och fräscht fortfarande med fortsatt potential.

2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2019-08-10
Pris: 115 kr

Till vinet >>

Nyplockade lingon och regnvåt skogsväg. En lätt mineralsälta. Tanninerna sammetslena. Saftigt och mjukt. Fantastico! Drick opp och njut om ni har flaskor kvar. Ur Cavistelåda #77.

2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2017-12-13
Pris: 115 kr

Till vinet >>

Nyligen provad och inget särskilt har hänt. Ingen direkt flaskvariation heller. Det här är lysande lingondricka med röda bär, stenig mineral, påtagliga tanniner och nästan sträva syror. Saftig, torr munkänsla och förmodligen struktur för längre lagring än vi anar. Fantastiskt bra.

2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2017-11-19
Pris: 115 kr

Till vinet >>

Cavistelådan med Principianos viner anländer och vi är snabba att poppa Dolcetton. Och vi kan egentligen kopiera noterna från årgång '15. För det är lätt, bärigt och med en lite grusig tanninstruktur även av den här årgången. Tänk lingon, körsbär och våt asfalt. Gott och fräscht. Kan säkert ligga till sig något år för att slipa de syrliga syrorna lite, om man vill.

2015 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-08-31
Pris: 105 kr

Till vinet >>

Kryddigt och syrligt med rödbärighet, lättrökt chark och en jordig ton. Bärigheten drar åt körsbär, krossade blåbär och hallon. Tät smak men inte tung. Bra längd och tanninstruktur. Överlag mycket välgjort och ruskigt gott utan att vara superkomplext.

2015 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2016-12-09
Pris: 105 kr

Till vinet >>

Vinet ligger tätt blålila i glaset. På sniffen får vi en mörk frisk frukt, en rökig mineral och en aning jästig skumbanan. Jordig rentav efter en stund. Hade gissningarna varit i blindo hade tankarna gått mot Beaujolais. Men vi är i Piemonte, av allt att döma de svalare delarna. Eller så är årgången väldigt lyckad. Vuxensaft. Gott så.

2015 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2016-10-29
Pris: 105 kr

Till vinet >>

Lingonsyrligt med småtaggiga tanniner och bra längd. Violer, våta stenar och lätt animalitet adderar komplexitet och personlighet. Drickbarheten är total men det skulle nog inte skada med ett par års avrundning i en bättre källare. Vi ska dock inte sväva iväg; det här är i grunden ett enkelt och funktionellt vin, dock ytterst välgjort och med tydlig riktning och du lär knappast hitta ett bättre vin för dryga hundringen på den statliga vinshopen.

2010 Fontanafredda Grignolino Cireseto

Appellation: Piemonte (DOC)
Producent: Fontanafredda
Provningsdatum: 2013-05-23
Pris: 60 kr

Till vinet >>

Frisk och ung smak i lätt, lite småkärv stil. Ursprungtypisk med sin körsbär, lingon, rosor, örter och lakrits. Ett enkelt, lite obalanserat vin med god smak och trevlig nyansrikedom.

2012 Francesco Rinaldi & Figli Nebbiolo d'Alba

Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: Francesco Rinaldi & Figli
Provningsdatum: 2016-06-11
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Något mjukare och mer integrerade smaker än när vi provade vinet för ett drygt år sedan. Fortfarande saftig och bärig i smaken med eleganta noter av viol, parfym, kryddor och hallon. Gott och klunkvänligt men samtidigt lite väl polerat och intetsägande. För den här pengen finns det betydligt mer intressanta viner, speciellt från appellationen ifråga.

2012 Francesco Rinaldi & Figli Nebbiolo d'Alba

Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: Francesco Rinaldi & Figli
Provningsdatum: 2015-02-28
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Ljus och tunn, tegelröd färg. Doften är försiktig men finessrik med avlägsna noter av röda bär, kryddlåda, rosor och parfym. Smaken är inte helt balanserad i nuläget med medelfyllig kropp, frisk körsbärsyra och rejält taggiga tanniner. Med den fina 2011:an i färskt minne antar vi att det krävs viss lagring för att det här vinet ska blomma ut ordentligt. Vi anar att förutsättningarna finns. I nuläget är det visserligen gott men lite väl knutet.

2011 Francesco Rinaldi & Figli Nebbiolo d'Alba

Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: Francesco Rinaldi & Figli
Provningsdatum: 2015-02-12
Pris: 165 kr

Till vinet >>

I utseendet röd med en del tegelnyanser. Släpper igenom en del ljus. På näsan elegant och utvecklad med fin nyansrikedom i form av röda bär, nypon, torkade tomater, lakrits, läder och kalk. Smaken är saftig och utvecklad med inslag av röda och mörka bär, lakrits och rostad ek. Fantastiskt gott på gränsen till det stora med fina mognadstoner trots sin ringa ålder. Absolut köpläge igen om tillfälle ges.

2011 Gio Dominico Negro Langhe Nebbiolo Angelin

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Gio Dominico
Provningsdatum: 2014-10-24
Pris: 170 kr

Till vinet >>

Klassiskt genomsläppligt tegelröd och klar i färgen. Doften är frisk och violblommig med generös blå frukt. Texturen är (redan) väldigt lättillgänglig med mjuka tanniner, generös frukt och fräsch syra. Efter luftning enormt med rosor och nypon. Ekfaten har använts delikat varsamt. Vinet andas hög kvalitet och tillgänglighet. Vi köper gärna vinet igen om vi kommer över det.

2013 Il Bacialé Barbera Monferrato

Appellation: Monferrato (DOC)
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Provningsdatum: 2017-02-01
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Knallröd färg som släpper igenom en hel del av led-lampans sken. På nosen drösvis med körsbär och tillhörande kärnor, salvia, lakrits och grusväg. Generöst och rejält så långt med elegant ambition. Smaken harmonierar fint med doftintrycken och ger ger rik, syrlig frukt med krämig chokladmousse från ekfaten. Balans och måttlighet upprätthålls genom bra syror och en närvarande men sammetslen tanninstruktur. Komplementdruvorna ger Barberan tyngd och maffighet och känns berättigade i detta sammanhang. Ett riktigt gott och välgjort vin som vi gärna dricker igenom även om Braidas rena Barbera d'Asti Montebruna föll bättre i gommen med sin svalare och mindre fruktsöta stil.

2004 Il Provinciale San Fereolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Fortsatt ett imponerande vin med mycket av det som gör att vi återkommer till Piemonte och Nebbiolo. Blålila, torkad frukt med ros- och violblommighet slår emot oss redan när vi bevittnar den tegelröda färgen. Till näsan adderas läder, tjära, kryddnejlika och mandelmassa. Intrycken skiftar likt en kameleont i regnskogen med luftning. Otroligt komplext och njutbart och såklart svårt att inte smaka. I munnen ett småsträvt, tydligt utvecklat vin med fräschör genom syror och vital frukt. En del har hänt sedan vi senast provade vinet för snart två år sedan; den petige anmärker på en lätt teighet och tannintorrhet, den givmilde påminner om nyansrikedom och djup. För investerad peng är detta ett toppenvin med balans, typicitet och lager på lager av intryck. Populisten skulle kanske kalla vinet för en mini-Barbaresco. Vi skulle inte säga emot.

2004 Il Provinciale San Fereolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2015-12-18
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Utvecklad smak, fortfarande med vital bärighet. Arketypiska inslag av rosor och stabila tanniner. Den rejäla ekfatskaraktären luftar ganska snabbt bort och integreras fint i helheten. Anteckningarna är knapphändiga då det här vinet verkligen träffade mitt i prick hos oss och flaskan därmed tog slut lite för snabbt. Hur som helst ett otroligt gott vin med imponerande struktur. Håller säkert ett tag till men vi dricker vår återstående flaska inom kort.

2016 Laccento

Appellation: Ruché di Castagnole Monferrato (DOCG)
Producent: Società Agricola Montalbera
Provningsdatum: 2018-12-30
Pris: 240 kr

Till vinet >>

Otroligt vackra Piemontska nyanser av rosor, hallon- och lakritsbåtar, Läkerol original, salvia och ädelträ. Samtidigt lite klumpigt av hög alkohol. Trots gnäll ett udda och kul vin att prova och dricka.

2013 Laccento

Appellation: Ruché di Castagnole Monferrato (DOCG)
Producent: Società Agricola Montalbera
Provningsdatum: 2015-07-12
Pris: 239 kr

Till vinet >>

Hallonröd färg som släpper igenom en hel del dagsljus. Doft och smak ger en riktigt nyansrik upplevelse med söta, röda bär, aprikoser, örter, Cherry Coke, rosor, parfym och blommor samt en lite rökig mineralitet. Saftig och fräsch i ungdomlig stil. Vinet är helt rent, mycket komplext och extremt personligt. Kan säkert lagras ytterligare men vi ser ingen direkt anledning till detta.

2012 Langhe A Mont Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Conterno
Provningsdatum: 2014-08-29
Pris: 169 kr

Till vinet >>

I smaken väldigt lik föregående årgång med lite otypiska söta bär såsom jordgubbar, smultron och hallon. Överlag väldigt snäll och saftig med mjuka tanniner, smårostad ek och lite ungdomlig kärvhet. Balanserad och god men väldigt enkel och lockar knappast till återköp.

2011 Langhe A Mont Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Conterno
Provningsdatum: 2013-10-26
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ljusröd, ganska genomskinlig färg. Ung, frisk, tydligt kalkig, sötbärig, något blyg doft med inslag av hallon, smultron och blandat godis. Snyggt och rent men inget under av komplexitet så långt. Smaken går på i samma anda med elegans och fräschör. Ungt bärig, småsträv och inte så värst druvtypisk med jordgubbar, mineral och rostad ek. Fin balans men kanske lite väl nätt i stilen och en god men lite för kort eftersmak.

2015 Langhe Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-06-08
Pris: 182 kr

Till vinet >>

En doftexplosion av körsbär, ädelträ, orientaliska kryddor, parfymer och blomsterkvastar. Tät och fokuserad smak, alldeles lagom mjuk och drickvänlig. Underbart gott nu men kan såklart ligga längre.

2014 Langhe Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2020-01-24
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Fin aromatik här med körsbär i grädde, rosor och violer, tjärpastiller, aska och läder. Fortfarande sträv och frisk nog att vilja rundas av ytterligare men onekligen god redan nu. Varken bombastiskt eller robust, snarare skirt och transparent. Slår inte knock full ut med visst är det gott och nyanserat till sista droppe.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Provningsdatum: 2019-01-25
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Elegantare, blommigare och lite mer parfymerat än vad vi minns vinet. Kanske är det för att frukten nu tydligt börjar torka ut? Helt oekat talar den blålila frukten fritt genom ett filter av rosor, violer, krossade stenar och lakrits. Riktigt gott och som vi ser det alldeles lagom utvecklat. Friska syror och avrundade tanniner ger fin drickbarhet. Gott, intressant, typiskt och bra utdelning på några års lagring.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ekbefriat och fruktigt åt det torkade hållet. Kära nyanser av rosor, violer, jordgubbar, körsbär och lakrits. Bra bett i tanninerna även om de är fullt drickbara. Syran är mer än frisk och släpar med sig aromer långt efter det att vinet har nåt magmunnen. Stenig mineralkänsla i grunden gör detta till ett intressant och mycket gott vin. Vinner nog inte på ytterligare lagring varför vi klipper sista flaskan ganska snart.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Provningsdatum: 2015-07-25
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Helt ren, juicig, mycket vindruvsdruvig smak med inslag av violpastiller, körsbär, hallon, rosor och nypon. Bitiga tanniner och frisk syra. Ungefär som man kan förvänta sig att en ståltankad, ung Nebbiolo smakar alltså men här får vi ett kraftfullt lager-på-lager-djup i frukten och en energisk mineralitet som skänker komplexitet. Kan gott få ligga till sig några år i källaren även om det är otroligt gott redan nu. Har lugnat ner sig och blivit betydligt mer harmoniskt på bara ett halvår. Ett underbart och egensinnigt vin med stort plus för sin ekbefriade stil.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Provningsdatum: 2014-11-18
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Utseendet skvallrar om ung Nebbiolo med sin hallonröda genomskinlighet. På näsan får vi ytterst primära och helt ekbefriade nyanser av mörka bär, lakrits, violpastiller och tjära. Fantastiskt skönt att få en rent druvfruktig upplevelse i doften. Smaken är ung, frisk och lite småsträv med enormt djup och koncentration i frukten. Vinet uppträder i nuläget något ointegrerat och disharmoniskt, fullt drickbart såklart - rentutav väldigt gott - men helt klart i behov av ytterligare lagring. På många sätt intressantare än producentens standardbarolo.

2011 Langhe Nebbiolo Il Crutin

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Giovanni Manzone
Provningsdatum: 2015-10-03
Pris: 182 kr

Till vinet >>

En fantastiskt ren och tydlig Nebbiolo med typicitet både vad gäller druva och ursprung. Saftigt röd- och svartbärig med lätt viol- och rosblommighet och med bara en antydan till fatkrydda. Frisk syra och lite småtjuriga tanniner gör att det här vinet fungerar både i källaren och på matbordet. Bra koncentration och längd med tanke på att det är ett basvin vi har i glaset. Förtroendet för Langhe är återupprättat.

2011 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2018-01-19
Pris: 189 kr

Till vinet >>

En sötfruktig nebba med massor av solmogna körsbär, choklad och blyertspenna i avslutet. Med lite luft anländer florala övertoner och nagellacksborttagningsmedel. Visst finns det tanniner att tugga på men vi tycker att årgången är väldigt god och drickbar just nu. Ett vin i balans trots sina 14%.

2009 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2014-07-11
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Det här vinet har verkligen stabiliserats och blivit mindre påfluget sedan vi provade det för två år sedan. Tanninerna är nu mer drickvänligt avrundade och den kraftfulla ekningen har integrerats på ett bra sätt. Frukten har blommat ut med finstämda nyanser av hallon, viol och körsbär. Som vanligt i La Spinetta finner vi ekbehandlingen något överdimensionerad och frukten väl extraherad men den här flaskan håller sig åtminstone i nuläget hyfsat inom gränserna. Vidöppet drickfönster nu, bara att konsumera.

2009 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2012-03-15
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Fjäskigt inbjudande blommig doft med inslag av hallon, söta körsbär och vit choklad. Smaken bjuder på en fyllig kropp, rejäla tanniner och balanserad syra. Frukten är fortfarande ganska ungdomligt mörk och sötaktig men riktigt tät och lagringsduglig. Ganska gott om ektoner som kräver lagring för att integreras. Vi dricker utan problem det här vinet redan nu men vi ser samtidigt en tydlig poäng med att lagra ett par år.

2008 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2015-02-13
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Fin näsa med massor av lyxiga ektoner, choklad, vanilj och arrak. En del rödbärighet, rosenblom och parfym letar sig igenom den massiva fatlagringsväggen och avslöjar ursprung. I gommen tyvärr lite uttorkad på frukten med småbittra tanniner och ekträig eftersmak. Vi har lite svårt för den här bombastiska tolkningen av Nebbiolo. Inget snack om att det i grunden är ett riktigt bra druvmaterial med både koncentration och fräschör men helheten blir väldigt kladdig av den massiva lagringen. Vi avstår ytterligare köp och avnjuter denna sista flaska till gräddiga renskavsgrytan med trattkantareller och färsk pasta.

2008 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2013-09-28
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Granatröd färg med lite mattare rödbrun nyans mot kanten. Stor, maffig doft med slösaktiga nyanser av söta körsbär, sötlakrits, violpastiller, punchpraliner och muskot. Okej för att det kännas något överekat och överextraherat för somligas näsor men visst är det både komplext och generöst nog att få mungiporna att peka uppåt. Smaken ger ett lite stramare och mer seriöst intryck med bra bett i tanniner och syra. Frukten har torkat ihop något och lämnat en lite bitter ek- och örtsmak men vi hittar en del nyanser av rosor, violgodis och hallon som förgyller. Vinet befinner sig i en lite knepig fas för oss då det inte känns helt harmoniskt just nu och vi tvivla att ytterligare lagring skulle ge ett positivt resultat. Tvivelsutan ett generöst och hyfsat komplext vin som vi kanske inte längtar tillbaka till men inte heller ångrar att vi köpte.

2007 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2014-01-15
Pris: 209 kr

Till vinet >>

Förmodat högkvalitativ frukt i form av syrliga körsbär, björnbär och korinter, som tyvärr är lite överextraherad vilket ger ett något klumpigt och sött intryck. Frukten är även illa dold i allt för hård ekfatsbehandling vilken ger oss en chokladsöt träighet. Alkoholen är lite obalanserat het vilket är väldigt synd på ett så bra vin som faktiskt har utvecklats helt okej som fortfarande har både tanniner och syra i behåll. Det här är trots allt gnäll ett gott vin i ganska små doser som sorgligt nog känns lite berövat på sin själ.

2007 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2011-09-30
Pris: 209 kr

Till vinet >>

Ganska transparent körsbärsfärg med antydan till orangebrun nyans på tungan. JA, vinets tunga. Sniffet är förföriskt med sensuell parfym, bärighet i form av tranbär och körsbär samt fint rostad ek som bidrar med nyrostat kaffe. Vi ges också viol, rosor, tjära och lakrits, alltihop i en ungdomligt fräsch tappning. Vi smakar och får en riktigt frisk syra och inledningsvis ganska vassa tanniner. Vinet blir mildare efter luftning och öppnar upp ett brett register av blålila frukt och delikata ektoner. Även en örtig, lite kärv ton som lätt associeras till vulkanisk aska finns där. Det här är bara så fruktansvärt gott, på egen hand eller till Lulles rökta korv, eller till en bit Camembert. Det känns som en evighet från La Spinettas sötklumpiga Barbera som vi provade häromsistens i samma prisklass. Fantastiskt välgjort, välstrukturerat och välsmakande. Drick nu eller spara flera år.

2006 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2013-02-23
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Mörkröd färg med tegelreflexer. Utvecklad, sammansatt doft med komplexa toner av violpastill, svartvinbärsvingummi, burktomat, Coca Cola, salvia, choklad, tjära och målarpensel. Något torrt teig smak med bra power i fruktsöt, glycerolfet stil. Mer klassisk i smaken med körsbär, kaffe och mörk choklad. Ektonerna dominerar lite då frukten tydligt har tappat i intensitet. Kanske inte den utveckling vi hade hoppats på men ett mycket bra vin om man gillar den moderna skolan.

2016 Langhe Nebbiolo Leunin

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Fratelli Giacosa
Provningsdatum: 2017-12-02
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Nej det här var inte kul. Känns omoget och orent. Doften påminner om nån flaska man köpt någon gång utomlands i nåt lågprisvaruhus för 25kr. Gästerna har vid blindprovning svårt att hitta några nebbiolotoner. Smaken är kärv och intetsägande, lite lakrits och blåbär/hallon-soppa. Vid en sökning på producentens hemsida hittas inte vinet!? Kanske skulle det kunna hända något vid lagring? Vi lägger dock hellre våra pengar på nåt annat.

2014 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2018-09-29
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Kraftfullt kryddig nebba med tydlig utveckling. Bra struktur med tanniner och syra på plats. Torkad frukt, lakrits- och hallonbåtar, kanel, nyponsoppa och mörka körsbär. Kanske inte supertypiskt men supergott. Årgången håller flera år till.

2012 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2018-01-15
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Första dagen: Kanske en dålig dag för vin, eller så är Scavinos langhenebba precis så bitter och besk som vi upplever den. Medicinalörter och ek skymmer den fina frukt som ändå kan anas. Även lite väl hög alkohol som sticker och stör. Kanske kan vinet vinna på ytterligare lagring. Andra dagen: Vinet är bjussigt med körsbärsfrukt och nypon. Tanninerna är inte alls särskilt bråkiga, alkoholen stör inte nämnvärt, och även om vi inte slår frivolter av upphetsning är det ändå i mångt och mycket som ett helt annat vin idag. Slutsats: Snåla inte med luftningen. Och underskatta inte dagsform.

2012 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2014-11-07
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Ungdomligt fruktig med rejält kärva tanniner och en skönt rödvinbärssyrlig syra. Smaken är väldigt fint balanserad och elegant med röda bär, småbeska örter, stenig svart mineral och lätt rostad ek. Den här årgången känns betydligt mer klassiskt välstrukturerad och i behov av ytterligare lagring än 2011an som var mer direkt och drickfärdig vid releasen. Ett riktigt bra vinbygge som vi gärna tar del av igen om några år eller så. Fantastiskt prissatt dessutom.

2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2017-07-18
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Det här vinet har vi följt under fyra års tid och nu känns det som om utvecklingen har nått sin topp. Läge att dricka upp alltså. En del nyanser går igen från det unga vinet; saltlakrits, körsbär, violgodis och en nästan pepparmyntaaktig örtighet. Vad gäller utvecklingen har tanninerna slipats ner ytterligare och komplexitet har adderats genom läder och höstlöv. Syran består, liksom drickvänligheten och den fint invävda ekhanteringen. Det här är ett vin som känns alldeles självklart från början till slut. Klunkvänligt och samtidigt komplext nog att trollbinda flaskan ut.

2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2015-12-04
Pris: 150 kr

Till vinet >>

I stort sett samma intryck som för två år sedan - vilket ju bekräftar att det här är ett i grunden riktigt välstrukturerat vin. Ungdomlig strävhet och vass syra möter en slank munkänsla och sval fruktighet med fina nyanser av violpastiller, körsbär och mineralsalt lakrits. Mycket gott och finessrikt både på egen hand eller till gnocchin med svartpeppriga och parmesanstinna fläskfärsen. Kanske bland det bättre vi har testat i Langheväg.

2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2013-11-08
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Initialt väldigt strävt och slutet men ett betydligt öppnare och generösare vin efter bara någon timmes luftning. Härligt klunkvänlig i sin medelfylliga stil med finfin balans mellan egentligen samtliga komponenter. Fruktigheten är yppig med druvtypiska toner av nypon, rosor och körsbär. Ekfaten är snyggt inbäddade men skänker komplexitet i form av kanel och rostat kaffe. Ett superbt välstrukturerat och gott vin för omedelbar konsumtion eller lagring.

2010 Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Produttori del Barbaresco
Provningsdatum: 2018-04-20
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Intensiv doft och smak med små. bitska tanniner, syrlig bärighet, unga syror och en lätt hetta i eftersmaken. Fin typicitet genom violgodis, hallon, lakritsremmar, målarfärg och rökig torv. Superstabilt och klunkigt nu eller om fem år. Riktigt vasst i sin prisklass.

2013 Langhe Rosso Marapika

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-12-29
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Äntligen! Med tålamod har vinet rundats av på ett behagligt sätt. Borta är de slånbärskartiga tanninerna och istället får vi njuta mogen röd frukt. Ett stort lyft från tidigare provade flaskor.

2013 Langhe Rosso Marapika

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-12-01
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Ett vin som aldrig riktigt har lyft för oss. Lite ofokuserat och spretigt utan riktning. Bärigt, saftigt och ganska lätt i stilen med markerade tanniner. Stenig känsla i eftersmaken med torkade örter och lätt, lätt rosenblom. Frukten upplevs något stum. Någonstans finns en ursprungskänsla som vi uppskattar men annars är detta bara ett ok, ganska enkelt vin.

2013 Langhe Rosso Marapika

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-05-05
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Vi blir inte riktigt kloka på det här vinet. Är det gott eller inte? Vi enas om att det saknar ursprugstypicitet och att det var bättre som ungt, utan någon lagring alls (även om vi då förespråkade lagring). Smaken är i alla fall fruktig med god tanninstruktur och bra syror. Vi hittar körsbär, blåbär och andra lite kärvare bär samt en lätt stallton och mald mandel. Inte producentens mest minnesvärda vin men fyller en funktion till de grillade korvarna.

2013 Langhe Rosso Marapika

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2016-07-13

Till vinet >>

Rejält mörkbärig smak med köttiga undertoner och blommiga övertoner. Körsbär såklart, uppbackat av lätt örtighet och sötlakrits på en grund av mineralisk stenighet. Munkänslan är tudelad: dels upplevs vinet kantigt och ungdomligt småsträvt, dels känns det saftigt och juiceigt. Ett par år på rygg skulle nog vara på sin plats tror vi men för den som inte räds lite tuffare doningar dricks vinet väl redan nu. Eftersmaken är energisk och ihärdig med en lätt värme som vi också anar lugnar ner sig efter några års lagring. Mycket gott trots allt gnäll men visst föredrar vi producentens Dolcetto framför detta.

2013 Maggio

Appellation: Piemonte (DOC)
Producent: Vino Veritas
Provningsdatum: 2018-04-27
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Körsbärsfrisk med rödbärighet och påklistrade fat. Lätt utveckling genom läder och aningen russin men annars rätt ungdomlig i smaken. Lättviktigt anslag med saftigt anslag. Ett ok men lite eksött rödtjut med något otydligt budskap.

2016 Massolino Dolcetto d'Alba

Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Massolino
Provningsdatum: 2017-12-30
Pris: 150 kr

Till vinet >>

En oväntat robust dolcetto i glaset. Det är sötmogna blå plommon i förgrunden och söt lakrits i bakgrunden. Avslutet drar mot snus och en rökpuff. Ovanligt fyllig för dolcetto. Den skiljer sig dramatiskt från till exempel Principianos slanka dolcetto av samma årgång som vi provat nyligen. Tvingas vi välja väljer vi nog den lättare stilen av druvan, men Massolinos variant sitter som en smäck till fredagspizzan.

2006 Monchiero Carbone Roero Printi Riserva

Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Monchiero Carbone
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 277 kr

Till vinet >>

Otroligt stramt, med närmast hårda tanniner och vässad syra. Vi får avlägsna nyanser av tjära, rosor, kryddor, tobak, målarfärg och något animaliskt. Tidens tand bidrar med torkade körsbär, russin och en tetorr munkänsla. Ett vin som vi har försökt vänta ut utan att riktigt lyckas men visst anas kvalitet i bakgrunden. Svårt att dricka på egen hand.

2006 Monchiero Carbone Roero Printi Riserva

Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Monchiero Carbone
Provningsdatum: 2014-05-17
Pris: 277 kr

Till vinet >>

Klar, röd, medeltät färg med viss tegelkant. Doften är efter lång luftning ganska öppen med mörkbärighet, tjära, tunga rosor, målarlåda och parfym. Vi får också rejäl ekkrydda i form av kokos och lakritskola. Riktigt komplext och inbjudande så här långt men också lite vädjande om ytterligare lagring. I smaken får vi direkt smaka på rejäla tanniner och hög syra. Möjligen något utvecklad men absolut i behov av längre källartid. Smaken är torr och lite knuten med inslag av hallon, rosor, violgodis, farinsocker och smörkola. Vi får här ett makalöst välstrukturerat vin med en i nuläget alldeles för sträv smakprofil för vår smak. Enorm potential dock.

2006 Monchiero Carbone Roero Printi Riserva

Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Monchiero Carbone
Provningsdatum: 2012-09-25
Pris: 277 kr

Till vinet >>

Röd färg med lite typisk tegelgles kant. Doften är klingande ren och efter lite luftning fullständigt vidöppen. Vi bjuds på en komplext sammansatt kompott av hallon, citrus, violgodis, målarpensel, sandelträ och tjära. Detsamma återkommer i smaken som är mycket frisk och rejält sträv. Kanske till och med något störande sträv. Strålande balans och koncentration. Den orädde dricker redan nu, vi andra lagrar vinet ett par-tre-fem-tio år till.

2006 Monchiero Carbone Roero Printi Riserva

Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Monchiero Carbone
Provningsdatum: 2012-09-01
Pris: 277 kr

Till vinet >>

Rödbrun färg, gles i kanten som sig bör. Fullständigt strålande, vidöppen och komplett doft med hela spektrat av röda och mörka bär, rosor och violgodis, farinsocker, parfymig rökelse, lakrits och målarfärg. Sniffet känns både ungdomligt och utvecklat med en slående renhet i frukten och totalt integrerad ek. Smaken bjuder direkt på fin syra och rejäla tanniner i kombination med komplexitet, stramt och nyanserat som Bolaget skulle ha kallat det. Körsbären återkommer, liksom blommigheten. Underbart lätt och elegant i stilen trots visst motstånd i strävheten. Ett stort litet vin som utan tvekan kan lagras mycket längre för ytterligare drickvänlighet.

2015 Montebruna Barbera d'Asti

Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En ny fin årgång av vinet där det mesta är på plats för att skapa klockren drickbarhet; höga syror, avrundade tanniner, finstämd, sval frukt och en lagom dos ek. Blåa och röda bär dominerar tillsammans med en mjuk örtighet. Nyansrikt och komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.

2014 Montebruna Barbera d'Asti

Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Provningsdatum: 2016-11-26
Pris: 159 kr

Till vinet >>

En fantastiskt fin Barbera med skyhöga syror, avrundade tanniner, rejäl men finstämd frukt och en alldeles lagom dos ek. Blåbärskorgen är full och visst har det slunkit med ett och annat lingon och kanske även lite harsyra och gökört. Körsbär ger ursprung tillsammans med en svag nyans av russin och salvia. Nyansrikt, komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.

2009 Nebbiolo d'Alba Ochetti

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Renato Ratti
Provningsdatum: 2015-06-19
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Rejält dammig smak med alldeles för avdomnad frukt för vår smak. Lena, finkorniga tanniner, torkade, röda bär och viss parfymerad blommighet men en syra som inte klarar att ge spänst till upplevelsen. Vissa gillar säkert det här vinet men vi tycker att det saknas energi och fräschör. Borde ha druckits tidigare.

2009 Nebbiolo d'Alba Ochetti

Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: Renato Ratti
Provningsdatum: 2012-03-31
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Stor, fruktig, saftigt god smak med inslag av söta körsbär, stall och rostade ekfat. På minuskontot hamnar en lätt eldighet i eftersmaken men annars är det ett trevligt vin som är lättdrucket nu men med fortsatt lagringspotential.

2007 Nebbiolo d'Alba Ochetti

Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: Renato Ratti
Provningsdatum: 2013-04-26
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Utvecklad, varmt kryddig, lite småsöt smak med inslag av körsbär, läder, nejlika, julkryddor, kaffe och choklad. Kanske inte jättetypiskt men riktigt gott och välstrukturerat. Bra utdelning på några års lagring.

2011 Nebbiolo d'Alba Valmaggiore

Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: M. Marengo
Provningsdatum: 2014-05-09
Pris: 208 kr

Till vinet >>

Parfymerad, pinotlik näsa med viss örtighet, jordgubbssylt och svamp. Smaken är saftig, lättviktigt , nästan vattnig med viss strävhet. Vi får söta, röda bär, hallon- och lakritsbåtar och smörkola. Nä, det här glömmer vi snabbt; en riktigt otypisk nebba med klen frukt, alkoholspretighet och en allmänt tunn munkänsla. Tråkigast på länge från Langhe.

2017 Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore

Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: Giacomo Grimaldi
Provningsdatum: 2020-02-29
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Ett saftigt men välstrukturerat vin med hallon- och lakritsbåtar, violgodis, lakrits, körsbär och lacknafta. Ungt och hyfsat strävt men klart drickbart redan. Riktigt gott även om vissa anmärker på utebliven druvtypicitet.

2013 Pecchenino Dogliani Sirì d'Jermu

Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: Fratelli Pecchenino
Provningsdatum: 2016-01-15
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Röd färg mellan hallon och jordgubbe med gott siktdjup. Doften är ung, rödbärig och något köttig med lätt örtighet och jordighet. Smaken är ung och frisk med ganska sträva tanniner, dock i saftig, läskande stil. Småkomplex komposition med röda bär, chokladdoppad marsipangris och lakrits. Ett gott vin med en lite eldig finish.

2010 Perbacco Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Provningsdatum: 2017-06-28
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Här var det röd- och mörkbärigt med kanderade toner. Fint nedslipade tanniner och en syra som fortfarande känns balanserad. Tidens tand har gjort sitt vilket bland annat märks genom en alkohol som skiner igen lite väl mycket i eftersmaken. Frukten saknar också lite spänst och energi vilket bidrar till hettan. Det här med överlagring kan i och för sig vara en fråga om tycke och smak. På plussidan härligt söta jordgubbar och körsbär. På minussidan ekbeska, Coca cola och tomatpuré.

2010 Perbacco Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Provningsdatum: 2016-03-19
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Hallonröd, genomskinlig färg med lätt orange ton mot kanten. Mörk- och rödbärig näsa med luxuösa noter av parfym, ädelträ, rosenblad och kryddlåda. Skön ekåterhållsam med frukt i fokus. En doft att bejaka och drunkna i. Svalfruktig, rik smak med bra tryck i både tanniner och syra. Hallon, körsbär, lingon, szechuanpeppar och viol ger en oväntat ungdomlig upplevelse med primär, energisk utstrålning. Ett riktigt bra vin med kvalitet och personlighet. Nästa flaska får nog ligga ytterligare fem år i källaren och rundas av. Vi anar tryffel och silkiga tanniner nånstans runt 2020.

2010 Perbacco Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Provningsdatum: 2013-08-03
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Färgen är klar och röd och släpper igenom en hel del ljus. Doften är tydligt primär med röda bär, rosor och rosmarin, samt en hel del rökiga, ekkryddiga toner. Ganska spretigt och ointegrerat, precis som det brukar vara i ett ungt vin. Rent och fint är det i alla fall i en munvattnande stil. Smaken ger initialt en upplevelse av hög syra och sträva tanniner. Bakom detta döljer sig en skön, söt bärighet av hallon och körsbär och en tydlig ton av något som påminner om tjära eller kanske rökt skinka. Vi får en mycket balanserad smak där druvtypiska nyanser såsom sandelträ, rosor och nypon adderas till helheten. Sammanfattningsvis är det här ett härligt, fräscht vin som känns okonstlat och ärligt. Öppet nog att konsumeras redan nu men stabilt nog att kunna läggas i källaren ett antal år om man önskar avrundning och utveckling.

2008 Perbacco Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Provningsdatum: 2015-02-28
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Mörköd, ganska genomskinlig färg. Doften är vackert utvecklad med kanderad frukt, fin parfym, lyxiga kryddor och svart, stenig mineral. Otroligt inbjudande så långt men smaken håller inte riktigt upp till det som doften lovar. Smaken är något uttorkad med teiga tanniner och en frukt som drar åt svarta oliver, korinter och Coca cola. Visst finns det även fräschör i form av frisk syra och ungdomlig bärighet med det här vinet borde förmodligen ha öppnats för något år sedan. Vi är säkert lite väl gnälliga i våra omdömen för flaskan går åt ganska snabbt trots allt.

2008 Perbacco Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Provningsdatum: 2013-12-31
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Utvecklad, avrundad och ytterst harmonisk smak med superb balans på alla fronter. Den sötmogna frukten börjar så smått dra mot det torkade med fina inslag av läder och parfym. Riktigt härlig Nebbiolokänsla utan tillstymmelse till klibbig ek. Saknar lite tryck i koncentrationen för att vara outstanding men i övrigt ganska fläckfritt med den skönaste av drickbarhet. Supersnygg etikett också.

2009 Pira Langhe Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Luigi Pira
Provningsdatum: 2017-12-30
Pris: 195 kr

Till vinet >>

Klassiska Nebbiolomarkörer såsom rosor, lakrits, tjära, nypon och pomerans. Klart utvecklad med läder och höstlöv. Helt nedslipade tanniner och överlag en saftig men stabil munkänsla. Fin utdelning på några års lagring och vi ser ingen anledning att spara längre. Gott att bara sitta och läppja på och satt som en smäck till svensk moussaka.

2009 Pira Langhe Nebbiolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Luigi Pira
Provningsdatum: 2016-03-12
Pris: 195 kr

Till vinet >>

Efter luftning en alldeles ljuvlig näsa med klassiska noter av viol, rosor, tjära och nagellack. Vi får också lättrostade kaffe- och ekfatstoner samt söt piptobak. Utan tvekan en komplex upplevelse så här långt med en aning utveckling. Smaken är mörkbärig och lite tjurig med rejäla tanniner och hög syra. Svart tjära, rostad ek, kakao slåss om utrymmet med finstämda hallon, violpastiller och rosenblad. Ett stramt, seriöst och otroligt gott vin som bör vinna på ytterligare lagring.

2011 Pirochetta Vecchie Vigne

Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: Cascina Corte
Provningsdatum: 2015-08-22
Pris: 156 kr

Till vinet >>

Här får våra fördomar mot "tredjedruvan" Dolcetto ta ett steg tillbaka. I glaset får vi ett riktigt komplext vin, tät och mörklila i färgen och fint mörkbärig och parfymerad i doften. Smaken är sval och koncentrerad med visst bett i tanninerna. Vi bjuds på klassiskt piemontska nyanser av körsbär, hallon, violer, rosor och lakrits men också blåbär, kaffe och bränt socker. På det hela taget mycket nyanserat och komplext och samtidigt mycket drickvänligt och gott. Klockren köprekommendation.

2010 Prunotto Barbaresco

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Prunotto
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Inte mycket som förändrats sedan vi drack vinet för ett drygt år sedan. Det är mycket hög nebbiolotypicitet på den här. JOKK tranbär, nypon, rosenvatten, hallon och kryddor. Gott och en bra leverans för pengen; om man tycker att det är relevant. Upplevelsen är sval och elegant med bra tanniner och syra. Mycket bra utan att för den skull vara överdrivet komplex eller komplicerad.

2010 Prunotto Barbaresco

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Prunotto
Provningsdatum: 2016-10-09
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Färgen är typiskt transparant och hallonsaftsröd. Doften är initialt knuten men kommer så småningom loss med mineral, florala aromer, orientaliska kryddor och polermedel. I munnen är vinet friskt och lätt. En mogen fruktighet ger njutning. JOKK Tranbär, nypon och tobak blandas på ett snyggt och läskande sätt. Till vår glädje sammanfaller typicitet, drickfönster och prisvärdhet på samma gång.

2010 Ricossa Barbaresco

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: MGM Mondo del Vino
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Intrycken från tidigare består i stort sett: härligt nebbiolotypisk frukt med körsbär, violpastiller, rosor och lakritsrot, som bärs fram av en riktigt läskande fruktsyra. Lite småsträv utan att vara elak och föredömligt snällt ekbehandlad med bara lite fint avvägd träighet. Den här budgetbarbarescon behöver verkligen inte skämmas för sig och den utklassar förmodligen det mesta från Piemonte i samma prisklass på Systembolagets hyllor.

2010 Ricossa Barbaresco

Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: MGM Mondo del Vino
Provningsdatum: 2014-05-17
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Härligt nebbiolotypisk frukt med körsbär, violpastiller, rosor och lakritsrot, som bärs fram av en riktigt läskande fruktsyra. Lite småsträv utan att vara elak och föredömligt snällt ekbehandlad med bara lite fint avvägd träighet. Den här budgetbarbarescon behöver verkligen inte skämmas för sig och den utklassar förmodligen det mesta från Piemonte i samma prisklass på Systembolagets hyllor.

2011 Ricossa Barolo

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: MGM Mondo del Vino
Provningsdatum: 2015-05-23
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Det här har inte särskilt mycket med Barolo att göra, åtminstone inte så som vi vill ha den. Vinet är visserligen småstramt med sandiga tanniner men syran upplevs något låg och frukten jolmig. Sura körsbär och fadda jordgubbar gör ingen glad och vi saknar verkligen kraft och stuns. Vi vill minnas att 2010an var betydligt bättre. Framförallt finns det mycket kraftfullare Nebbiolos på Langhenivå för de här pengarna.

2010 Ricossa Barolo

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: MGM Mondo del Vino
Provningsdatum: 2017-08-31
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Inte i närheten av vad appellationsnivån brukar kunna uppbringa men trots det ett riktigt gott vin. Vi får fint avrundade tanniner och en sval, bärig upplevelse med lätt utveckling. På näsan fina övertoner av parfym och blommor samt lite lakrits och allmän rödbärighet. I munnen uppträder vinet väldigt mjukt och medhårs med fräschör och läskande känsla. Vi blir varken besvikna eller överväldigade, det här är bara ett väldigt gott vin. Tveksamt om ytterligare lagring är till vinets fördel men det finns trots allt en hel del stoppning att bygga på.

2006 Roagna Langhe Rosso

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2017-04-19
Pris: 209 kr

Till vinet >>

I färgen transparent, orange med körsbärsröd kärna. Vackert. Nosen är utvecklad och oerhört komplex med sammansatta nyanser av rosor, snadelträ läder och grus. I munnen uppträder vinet välstrukturerat med syra, tanniner och mineralitet på plats. Alkoholen är fullständigt balanserad och smaken utvecklad och saftig i syrlig, stram, traditionell, helt ofjäskig stil. En slags husstil vågar vi oss nog på att säga. Den här flaskan har legat i källaren ett bra tag och levererar chockerande bra och långt över sin appellationsnivå.

2006 Roagna Langhe Rosso

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2015-03-14
Pris: 209 kr

Till vinet >>

Det här vinet bjuder just nu på en utsökt blandning av röda, söta bär och en alldeles enorm stallighet (vilken luftar bort något efter ett tag). Vi bjuds också på förföriska toner av viol- och rosenblommighet, kryddlåda, hallon- och lakritsbåtar, orientaliska rökelser och flyktiga nyanser av målarfärg. Tanninerna är på plats men fint nedslipade och syran fortfarande vital och fräsch. Upplevelsen är härligt saftig och elegant medelfyllig. Ett fantastiskt liten vin som knäpper betydligt dyrare Borolobröder och Barbarescosystrar rejält på fingrarna. Stort.

2005 Roagna Langhe Rosso

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2014-09-20
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Ett riktigt stramt, klassiskt skolat vin med fortfarande frisk syra och småtaggiga tanniner. Smakmässigt har frukten torkat in ordentligt, kanske lite väl mycket för vår smak. Kvar finns i alla fall rester av klassiska nebbiolonyanser av viol, rosor, röda bär men också en påtaglig stallighet, delikat parfym och mineral. Det här är ett superstabilt vin som vi gärna återvänder till, kanske borde vi ha druckit just den här årgången för något år sedan dock.

2005 Roagna Langhe Rosso

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2014-03-26
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Riktigt saftig och drickvänlig men fortfarande med bra strävhet. Superbt smakrik med både ungdomlig jordgubbs- och körsbärsfruktighet och utveckling i form av kanderad, torkad frukt och hästsadel. Smakbilden är väldigt komplex med aromer av tjära, te, farinsocker, rosor, kaffe, nypon och mineral. Härlig balans och föredömligt medelfyllig i mittpariet samt en lång, harmonisk eftersmak. Det finns egentligen inget att klaga på mer än att vi inte har mer än en flaska kvar i källaren. Den får nog sätta livet till innan året är slut.

2004 Roagna Langhe Rosso

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Tegelröd färg. Stor, fräscht fruktig, komplext parfymerad doft med stor nyansrikedom. Vi får jordgubbar, rosor, hela den orientaliska kryddlådan, stall och ett uns ekplanka. Smaken är frisk, fortfarande något sträv i medelfyllig stil. Nyanserna drar åt hallon, körsbär, torkade tranbär, sandelträ och mineral. Något större doft- än smakupplevelse men otroligt rent och piggt med i det närmsta perfekt utveckling. Drickfönstret är vidöppet. Vänta inte för länge.

2010 Roero

Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Matteo Correggia
Provningsdatum: 2015-07-07
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Supertypisk och supergod Nebbiolo från mindre känd (och mindre dyr) DOCG. Fantastiskt välstrukturerat med stabila, men inte omöjliga, tanniner, frisk syra och bra tryck i frukten. Viss utveckling anas men vinet andas verkligen ungdomlig fräschör. Syrligt körsbär med sin kärna, svart tjära, kanderat socker och stenig mineral. Ett underbart vin, just nu nedsatt till ett löjligt lågt pris, som visserligen håller flera år till i källaren men som knappast blir bättre. Vi köper mer och dricker nu.

2005 Roero Riserva Mombeltramo

Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Malvirà
Provningsdatum: 2016-10-08
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Tegelröd färg. Doften ger fin nyansrikedom och skänker en lyxig känsla med röda bär, rosor, kryddskåp och tryffel. Smaken bjuder på sträva men sandiga, drickfärdiga tanniner, friska syror och på det hela taget en vital upplevelse med körsbär och viol i framkant. Det här vinet är absolut drickfärdigt med viss komplexitet. I vår bok krävs det ytterligare en växel för att tävla med de stora vinerna men oavsett detta: mycket gott.

2007 San Fereolo

Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2015-03-19
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Doften är relativt tung och kryddig med spännande inslag av julkryddor, typiska röda bär och violblommighet. Smaken överraskar med sin fyllighet och mineral och torkad frukt. Vi har aldrig provat en Dolcetto med så mycket unik karaktär. Bums iväg omgående och köp om ni kommer över någon flaska.

2016 Sanpansè Barbera d’Asti

Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Fratelli Rovero
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Nyligen provat och mycket känns igen. Möjligen är den här flaskan lite piggare i frukten och vinet överlag mer harmoniskt. Vi pratar dock fortfarande om ett ganska enkelt vin i matorienterad stil utan större ambitioner att chockera eller imponera. Fatat med mjölkchoklad och nyhyvlad ekplanka vilket döljer den jordgubbsdrivna fruktigheten något. Blåbär, plommon, körsbär och lingon tittar fram. Bra klös i syra och strävhet piggar upp.

2016 Sanpansè Barbera d’Asti

Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Fratelli Rovero
Provningsdatum: 2018-12-14
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Fatat med mjölkchoklad och nyhyvlad ekplanka vilket döljer den jordgubbsdrivna fruktigheten något. Blåbär, plommon, körsbär och lingon tittar fram men helhetsintrycket blir lite dammigt. Bra klös i syra och strävhet vilket piggar upp. Eftersmaken är tunn och kort men ändå ganska gott. Vinet känns matorienterat,

2001 Torraccia del Piantavigna Ghemme

Appellation: Ghemme (DOGC)
Producent: Torraccia del Piantavigna
Provningsdatum: 2016-09-23
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Ögat möts av ett tydligt utvecklat vin med brunröd färg, glesare mot kanten, lite svartare mot mitten. På näsan suverän komplexitet med läder, kryddlåda, rosor, tjära, choklad och lakrits, fortfarande med vital björnbärs- och körsbärsfrukt. Det är svårt att sluta dofta men när så väl sker bjuds man på en syrlig, tanninhalvmjuk och god upplevelse. Körsbären går igen såklart, liksom viol och rosor. Kryddorna är på plats liksom de salmiaksalta inslagen. Höstlöv och tobak markerar ålder. Smaken är dock betydligt mindre nyanserad än doften och inköpspriset avslöjas genom en inte direkt imponerande koncentration. Strunt samma, det här är ett supergott vin och det är en ynnest att få dricka vackert utvecklad Nebbiolo till ett rimligt pris. Chockerande att sådant här återfinns i bolagets ordinarie sortiment. Vi köper igen och beordrar även dig att göra detsamma.

Vita, torra viner

2013 Cascina Valön Langhe Arneis

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Cascina Valön
Provningsdatum: 2014-07-09
Pris: 50 kr

Till vinet >>

En mineralisk och citrusdominerande doft. Vi finner en liknande smak, men inte så mycket mer. Ett helt korrekt men intetsägande vin. Bra syra gör ändå vinet till en läskande aperitif. Men vi springer inte benen av oss för att få prova det igen.

2016 Castello di Tassarolo Spinola

Appellation: Cortese di Gavi (DOCG)
Producent: Az. Castello di Tassarolo
Provningsdatum: 2017-10-28
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Småblommig, örtig, druvig smak i medelfyllig stil. Ett lätt mineralsting skiner igenom det småfylliga och syrabalanserade. Gott och välgjort med personlighet men sätter inga djupare spår i minnesbanken.

2010 Langhe Arneis Bricco Cappellina

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Voerzio Gianni
Provningsdatum: 2012-05-11
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Blekgul och oroväckande bubblig till utseendet. Doften är ganska druvtypisk i anonym, enkel och ofruktig stil. Vi får lite tvåliga nyanser blandat med päron, mandel och mineralvatten. Smaken är ungdomlig och lite mer fruktdriven med ganska bra koncentration. Vi hittar mandel, mineral och päron men inte så mycket mer. Vi ger med nöd och näppe godkänt då vinet, åtminstone till en början, är gott och småtrevligt, men det här är nog inget vi återkommer till.

2012 San Fereolo Coste di Riavolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2017-01-06
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Frisk, nära nog tanninsträv smak med stor personlighet och en uppsjö udda nyanser. Visst, vi får en hel del typiska noter av gråpäron, mandel, aprikos och mineral men också en rejäl animalitet som först får oss att undra om vinet är korrekt. Vått ylle och alla bondgårdens djur (och deras respektive avträde) står som en kvast upp ur glaset och återkommer också tydligt i smaken. Här någonstans delar panelen upp sig i de som avstår och öppnar ett annat vin och de som förtjusta analyserar vidare. Odrickbart, stinkande, magiskt, mäktigt, seriöst och ärligt är några av omdömena. Här handlar det mycket om tycke och smak men den som vill ha ett udda vin testar en flaska.

2010 San Fereolo Coste di Riavolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2015-04-03
Pris: 171 kr

Till vinet >>

Vi provade vinet för inte så länge sedan och var sugna på det igen. Vi ville även bekräfta våra omdömen då vinet upplevdes unikt och gott. Doften är även nu komplex och generös med främst bokna äpplen och mineral. Men även Läkerol (kanske skulle någon säga hostmedicin eller sherry) och bivax samt Finska pinnar och petroleum känns igen från senast. I munnen är känslan alltjämt fylligt oljig med friska syror som stramar upp. Omdömet kvarstår. Köp om ni kommer över och gillar lite konstiga vita viner utanför det vanliga utbudet. Men drick nu, det finns nog risk för överlagring inom kort.

2010 San Fereolo Coste di Riavolo

Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2014-12-06
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Färgen är klar gyllengul och vittnar om utveckling. Doften är komplex och generös med bokna äpplen och mineral, Läkerol och bivax, Finska pinnar och petroleum. I munnen är känslan fylligt oljig med friska syror som stramar upp. Vi har sällan druckit ett så mångfacetterat och överraskande vin. Vinet är koncentrerat och vittnar om en mycket hög ambitionsnivå. Dessutom är vinet väldigt användarvänligt om man söker matcha en bred meny. Om vi inte hade vetat att det var Riesling i flaskan hade vi gissat på Furmint. Klart den godaste Riesling utanför de traditionella rieslingområdena. Vi köper det omgående igen.

Söta viner

2017 Moscato d'Asti

Appellation: Moscato d'Asti (DOCG)
Producent: G.D. Vajra
Provningsdatum: 2018-11-06
Pris: 109 kr

Till vinet >>

En härligt blommig och druvig skapelse. Mycket gott i alla enkelhet.

2016 Moscato d'Asti

Appellation: Moscato d'Asti (DOCG)
Producent: G.D. Vajra
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Det vankas glassbomb; vinvalet faller på något lätt mousserande och lagom sött. Det är typiska drag av fläder och päron. Även lite körsbär. Gott och med bra syra, och så långt vi kan bedöma av bra kvalitet inom sin appellation.

Mousserande viner

NV Asti Martini

Appellation: Asti (DOCG)
Producent: Martini Rossi
Provningsdatum: 2011-06-22
Pris: 69 kr

Till vinet >>

Det finns egentligen inte så mycket att säga om det här vinet, eller den här typen av vin, mer än att det är väldigt gott. Den som inte gillar ett lätt bubbligt, friskt men sött, vitt vin med typiska inslag av fläderblom, tutti frutti, citruspastiller och vindruvor gör sig icke besvär. Vi andra inmundigar detta vin med välbehag i stora, iskalla klunkar

2014 Fontanafredda Alta Langa DOC Limited

Appellation: Alta Langa (DOCG)
Producent: Fontanafredda
Provningsdatum: 2019-10-04
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ett bra, fruktdrivet, mousserande vin med sötmandel, vit choklad, mariekex, apelsin, gula äpplen och inlagda päron. Hygglig mousse och föredömligt torrt. Förmodligen inget vi köper igen men vinet var gott på egen hand och till vickningschips.

Starkviner

NV Batasiolo Barolo Chinato Vino Aromatizzato

Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Batasiolo
Provningsdatum: 2017-01-11
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Någon gång ska ju vara den första. Därför dricker vi en Barolo Chinato. Det är svårt att veta vad som väntar när den lätt brunröda vätskan hamnar i glaset. I doften känner vi orientaliska kryddor, myrra, pomerans och malört. I munnen hamnar vinet rätt fylligt och bittersött. Kanske Angostura bitter eller Vermouth är vettiga referenser. Vinet är sött men med tanniner och en rejäl bitterhet. Tanninerna skiljer vinet från vinglögg men det finns en tydlig julkänsla för oss nordbor. En lätt eldighet avslöjar den höga alkoholen. Om man anstränger fantasin och spetsar smaklökarna kan man förnimma en körsbärskärna som skvallrar om basvinet. Det är rätt gott och mäktigt med lång eftersmak, men nyfikenheten är stillad för ett tag nu. Åtminstone till nästa jul.