(sök på hela eller delar av vinets namn, land, region, appellation, producent eller provningsdatum)
Vita, torra viner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | Weingut Rings | 75 cl | 139 kr
Druvsammansättning: Riesling
Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven
Provningsdatum: 2019-07-27
Provningsanteckningar: Härlig, lite kryddig, oljig riesling med god fruktighet. Viss jordighet och rödbärighet vilket vi gärna förknippar med Pfalz. Annars gul frukt genom ananas, apelsin och päron. Ingen direkt mineralitet vilket gör vinet lite mindre spännande. Hur som helst riktigt gott om än ganska enkelt. Årgången dricks nog bäst inom några år.
Till vinet >>
Mousserande viner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | G H von Mumm | 75 cl | 0 kr
Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven
Provningsdatum: 2006-01-27
Provningsanteckningar: En frisk doft med inslag av viss kryddighet. Lätt och frisk smak med inslag av Schweppes Indian Tonic Water. Bubblorna försvinner lika snabbt som smaken, men det är ändå en lustig stämningshöjare.
Mousserande viner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | Henkell | 75 cl | 89 kr
Druvsammansättning: Chardonnay, pinot noir, chenin blanc
Provningsdatum: 2010-04-04
Provningsanteckningar: Tunn, jästig, lite oren smak med inslag av våt sten, gråpäron och mandel. Upplevelsen är torr med ett uns sötma. Moussen är helt okej. Tyvärr tar det taffliga och dåliga överhanden och drar ner omdömet rejält. Vinet känns ambitionslöst, massproducerat och tramsigt.
Mousserande viner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | Franz Keller | 75 cl | 249 kr
Druvsammansättning: 80% pinot noir och 20% pinot blanc
Information om vinet i denna årgång: Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: En deutscher sekt tillverkas enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Dosagen i detta vin är 3 gram socker per liter. 30 procent av basvinet har jäst på gamla ekfat. Lagring: Detta vin degorgerades i juni 2021.
Provningsdatum: 2022-05-14
Provningsanteckningar: Ett snabbt återseende av detta fina vin och intrycken består; fantastiskt läskande och gott med smultron, jordgubbar och granatäpplen i fronten, snyggt uppbackat av lite brödigt, chokladigt och mariekexigt. Syrorna är strama och moussen härlig. Ett riktigt gott vin..
Provningsdatum: 2022-04-08
Provningsanteckningar: Fantastiskt läskande och gott med smultron, jordgubbar och granatäpplen i fronten, snyggt uppbackat av lite brödigt, chokladigt och mariekexigt. Syrorna är strama och moussen härlig. Ett riktigt gott vin som kanske trots allt inte lever upp till den saftiga prislappen.
Mousserande viner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | L Guntrum | 75 cl | 139 kr
Information om vinet i denna årgång: Jordmån: Kalk och lera. Tillverkning: Basvinet jäste vid 16 grader i rostfria ståltankar. En sekt tillverkas enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. Detta vin buteljerades i juni, 2018. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Lagring: Vinet har lagrats två år på sin jästfällning innan degorgering.
Provningsdatum: 2022-04-09
Provningsanteckningar: Ren och fräsch smak med både rött och grönt i form av äpplen, gult genom plommon och mörkaste blått av skiffer. Lättsamt och funktionellt i vårsolens glans.
Provningsdatum: 2022-03-18
Mousserande viner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | Henkell & Söhnlein | 75 cl | 69 kr
Provningsdatum: 2007-12-31
Provningsanteckningar: Hygglig mousse men i övrigt icke välsmakande med toner av besk grapeskal och jäst. Märkligt ofruktigt. Ovärdigt ett nyårsfirande.
Mousserande viner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | Weingut Julius | 75 cl | 194 kr
Provningsdatum: 2020-09-12
Provningsanteckningar: Ett härligt bubbel med frukten i centrum. Solmoget, gult med fräsande syra och fin mousse. Lätta stråk av skalbeska, mineral och mariekex adderar viss komplexitet men i grunden är detta bara ett gott vin utan ambitioner att låta sig analyseras sönder.
Orangeviner | Tyskland | Tyskland | Tyskland | Sybille Kuntz | 75 cl | 299 kr
Information om vinet i denna årgång: Vinifikation: Druvorna handskördas och avstjälkas därefter startar alkoholjäningen spontant. Vinet ligget på öppna fat och genomgår 6-8 veckors skalmaceration Lagring: Vinet lagras 6 månader på ekfat Vol %: 11,5 % Syra: 5,4 g/l Socker: 0,2 g/l Svavel: Vinet innehåller inget tillsatt svavel, 18 mg/ l naturligt Certifiering: Ekocert & Demeter Klarningsmedel: Nej Filtrering: Nej Naturlig jäst: Ja Sybille Kuntz Orange Mosel-Riesling gjordes första gången 2015 som en önskan från TM Kvalitetsviner. Vinet blev ett lyckat projekt och därför har Sybille Kuntz valt att fortsätta producera vinet.
Provningsdatum: 2019-11-16
Provningsanteckningar: Ett finstämt vin i ren och snygg still där vi hade kunna önska oss lite mer substans och nyansrikedom. Vi bjuds på en småkryddig smak med gula plommon, clementiner och mineral. Tanniner skojar till det lite i munnen men på det hela taget är alldeles för anonymt och nära nog trist. What's the message?