Alla provade viner från regionen Nya Zeeland


Mousserande viner

Card image cap

NV Cloudy Bay Pelorus

Mousserande viner |  Nya Zeeland |  Nya Zeeland |  Nya Zeeland |  Cloudy Bay |  75 cl |  119 kr

Druvsammansättning: Chardonnay

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2012-12-24

Provningsanteckningar: Det här var bland det piggare utomeuropeiska bubbel vi har druckit på länge. Riktigt pigg syra och fräsch mousse lyfter fram ungdomliga toner av äpplen, citrus och päron. Kexchoklad och mineral bidrar till viss komplexitet. Generöst fruktigt och samtidigt torr och elegant.

Till vinet >>


Card image cap

NV Legacy Methode Traditionnelle

Mousserande viner |  Nya Zeeland |  Nya Zeeland |  Nya Zeeland |  Soljans Estate Winery |  75 cl |  199 kr

Druvsammansättning: 60% chardonnay och 40% pinot noir

Information om vinet i denna årgång: Ursprung: Druvorna till detta mousserande vin kommer från två olika regioner i Nya Zeeland - chardonnay från Hawke's Bay och pinot noir från Marlborough. Vingårdarna i Marlborough ligger på flodterrasser där jordmånen är stenig. Klimatet är varmt och torrt men med svala nätter om hösten. Vingårdarna i Hawke's Bay är planterade i sten och lera. Här är det betydligt varmare än i Marlborough och soltimmarna är många. Samtliga vingårdar vetter mot norr. Jordmån: Jordmånen skiljer sig lite åt mellan regionerna men domineras av sten och lerjord. Skörd: Pinot noir skördades manuellt och chardonnay skördades med maskin. Druvorna plockades första veckorna i mars. Skördeuttaget var 45 hektoliter per hektar. Tillverkning: Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Dosagen i detta vin var 13 gram socker per liter. Lagring: Vinet har lagrats fem år tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

Provningsdatum: 2021-09-17

Provningsanteckningar: Smålyxig känsla genom kraftigt gul färg och pigga bubblor, aprikos- och nougatmättad näsa samt intensiv, fruktstinn smak. Lite banala godistoner balanseras upp av fräsch syra och vitstenigt. Riktigt gott med personlighet nog att trollbinda och törstsläcka en bra stund.

Till vinet >>