Alla provade viner från producenten Gonzalez Byass


Starkviner

Card image cap

NV 12 Años Amontillado Seco

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  120 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2018-04-14

Provningsanteckningar: Rund, mjuk, nyanserad smak med sälta. Vanilj, arrak, noriblad, bakade äpplen, bulldeg. Sinnebilden av ett komplext vin som ändå är lätttdrucket. Otroligt gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Nectar Pedro Ximénez

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  37,5 cl |  90 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2020-08-16

Provningsanteckningar: Simmigt sött med knäck, choklad, fikon, sirap, russin och nötter. Otroligt gott såklart även om stilen är svåranalyserad. Ska man gnälla på något så skulle det kunna vara att vi upplever en viss obalans i alkoholen. I övrigt är vinet och vinstilen oemotståndlig, säregen och fullt rimligt.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  37,5 cl |  59 kr

Druvsammansättning: Palomino

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2018-03-17

Provningsanteckningar: Bättre än vad vi minns den senast vi provade för tre år sedan. Enkel men typisk och god smak av äpplen, bulldeg, nötter och apelsiner. Syran känns stabil och ger vinet liv och fräschör. Mer än okej.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  37,5 cl |  59 kr

Druvsammansättning: Palomino

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2015-08-09

Provningsanteckningar: Inga direkta felaktigheter här men trots allt en ganska enkelspårig upplevelse med jäst, gröna äpplen och milda nötter. Syran upplevs som något låg vilken gör att vinet inte bjuder den fräschör som vi ser som självklar hos en god fino.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2020-06-26

Provningsanteckningar: Havssalt, jäst, umami, curry, gula äpplen. Här är balans i intensiteten. Mjuk syra och fylligt med fullt ut integrerad alkohol. 2020 års version är vad vi kan minnas den bästa hittills. Så otroligt välgjort och gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2020-06-11

Provningsanteckningar: Havssalt, jäst, umami, curry, gula äpplen. Här är balans i intensiteten. Mjuk syra och fylligt med fullt ut integrerad alkohol. 2020 års version är vad vi kan minnas den bästa hittills. Så otroligt välgjort och gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2018-06-17

Provningsanteckningar: En riktig Sherry Darling som vi återkommer till. 2018 års utgåva är möjligen lite rundare och mindre salt än tidigare. Men gott och komplext för en ringa peng.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2017-07-12

Provningsanteckningar: 2017 års tappning. Andra flaskan. Vi kan inte nog betona hur harmoniskt och munmjukt det här vinet är välkylt direkt ur flaskan. Komplext javisst men samtidigt helt naturligt gott att dricka utan omsvep. Noterandet får stanna där. Köp!

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2017-06-09

Provningsanteckningar: Galet gott i år igen. Här samsas hela havet med sin sälta och umami med det omkring; havtorn, kvittenfrukt och ängssyra. Det är ett myller av intryck men samtidigt en stor, harmonisk helhet som binds ihop fint av en silkeslen jästighet. Man blir poetisk av att klunka det här vinet och närmast religiös (eller generad) när man ser prislappen. Otroligt bra.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2016-08-06

Provningsanteckningar: Återbesök hos den här favoriten. Vi upprepar tidigare noteringar och hoppas att fler än vi får upp ögonen för det här vinet: ett otroligt rent och primört vin med perfekt balans trots sina 15% alkohol. En frisk syra och lite oljefyllig textur lägger grunden för citruspastiller, gula äpplen, macadamianötter, sushins sjögrästillbehör, stendammig mineral och lakrisal. Så fantastiskt mycket komplexitet och personlighet för en obetydlig peng för den som gillar stilen. Polerat och mjukt utan att för den sakens skull tulla på egensinnighet och budskap. Köp! Köp flera!

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2016-06-10

Provningsanteckningar: Ett otroligt rent och primört vin med perfekt balans trots sina 15% alkohol. En frisk syra och lite oljefyllig textur lägger grunden för citruspastiller, gula äpplen, macadamianötter, sushins sjögrästillbehör, stendammig mineral och lakrisal. Så fantastiskt mycket komplexitet och personlighet för en obetydlig peng för den som gillar stilen. Polerat och mjukt utan att för den sakens skull tulla på egensinnighet och budskap. Köp! Köp flera!

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2015-09-19

Provningsanteckningar: Direktheten där land möter hav är slående. Det lantdoftande torra höet samsas med en sältad havsbris. Smaken är komplex med Läkerol-halspastiller och citronfriska syror som biter tag och ger längd. Det finns genomgående en brödighet som växelverkar med en fräsch fruktighet. Sältan finns där också. Ett fantastiskt gott och mångfacetterat vin som måste provas om man bejakar det udda i vinvärlden.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2015-08-28

Provningsanteckningar: Våra Finokunskaper är ganska begränsade men det här måste ändå vara bland det bättre vi har testat i genren. Framförallt upplever vi en renhet och fräschör som vi kanske har saknat i lite enklare Fino. Klassiska toner av äpplen, jäst och milda nötter dominerar men också en läcker mineralsälta i avslutet. Stark rekommendation.

Till vinet >>