Alla provade viner från producenten Schloss Gobelsburg

Vita, torra viner

2018 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Provningsdatum: 2020-04-02
Pris: 139 kr

Till vinet >>

En fruktig och mineralig grüner med päron, honungsmelon och grönpeppar. Medelfylligt och friskt utan behov av lagring, det här viner dricks fint nu. Gott och välgjort men avsaknad av komplexitet.

2014 Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling Erste Lage

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Provningsdatum: 2020-05-29
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Limezest, vit persika, grönt äpple, honung. En liten rondör. Bett i syrorna. Och sen kommer mineralpuffen. Utsökt Riesling menar vi.

2012 Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling Erste Lage

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Provningsdatum: 2014-02-08
Pris: 171 kr

Till vinet >>

Ung, gröngul färg. Doften är efter rejäl luftning fet, jordig, äppelfruktig och citrussyrlig med rejäla doningar krossat skiffer. Väldigt primärt och inte alls så komplext som man kunde önska. Smaken har en lite oljig textur och en syra som upplevs balanserad snarare än hög. Här får vi en total dominans av mineral, knappt så att den päronaktiga frukten får något spelutrymme alls faktiskt. Vi som har vant oss vid den solmogna, rika frukten i tysk Riesling har lite svårt att fullt ut uppskatta den här vinstilen. Men visst, det är utan tvivel ett seriöst och välgjort vin som säkert tilltalar många andra.

2011 Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling Erste Lage

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Provningsdatum: 2016-08-09
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Vi noterar de obligatoriska päron och mineralaromerna. Men vi får så mycket mer. Honung och tropisk frukt varvas med antydan till Läkerol. Blodgrape markerar närvaro. Syrorna är skarpa men har rundats av något av den synnerligen välbehövliga hyllvilan. Vi slår härmed fast att fem år på rygg (för flaskan) är minimum om man vill locka fram komplexiteten i Österrikisk Riesling.