Alla provade viner från producenten Dr Loosen

Vita, halvtorra viner

2015 Dr L Riesling

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2016-08-29
Pris: 87 kr

Till vinet >>

Instegsriesling från storproducent. Vi får mer druva än lägestypicitet. Det är klassiska piggelintoner och rejäl honungssötma. Balansen är bra och vinet slinker lätt ner i stora kalla klunkar. Vi saknar dock all form av komplexitet. Ett enkelt vin. Helt enkelt.

2009 Dr L Riesling

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2011-02-25
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Syrlig, välbalanserad smak med viss sötma. Vi får citrus, mineral och diesel i en lagom smakrik och generös kompott. Ett gott, anspråkslöst vin som vi gärna dricker i sin ungdoms dagar, välkylt i stora klunkar.

2013 Dr Loosen Riesling Kabinett Blue Slate

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2014-09-13
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Färgen är ungdomligt gröntransparent ock klar. Vi får skarp mineral som dominerar rakt igenom, men även en generös fruktighet av krusbär, persika och citrus. Även en blommighet bidrar med komplexitet. Sagosoppan gör sig gällande i avslutet. Vän av syror blir inte besviken. En balanserad sötma ger fyllighet. Ett elegant vin med typiskt hög kvalitet från Dr Loosen. Köp om ni kommer över.

2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2018-04-06
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Dr Loosens Kabinett öppnar lite reduktivt på näsan. Lemoncurd och metallisk mineral följer i smaken. Ett långt efterhäng av ananaspastill avslutar. Och så de markerade syrorna som gör att man nästan missar sötman som finns där. Gott nu, inte allt för komplext, men kan säkert vinna på något år i källaren.

2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2016-06-17
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Härligt fruktdriven Kabinett med ungdomlig citron, lime och rabarber i centrum. En fjäderlätt mineral skänker elegans tillsammans med en riktigt vass syra. Dessutom alldeles lagom sött för att ändå kännas fräscht och läskande. Här finns inget att gnälla på, det är bara att kyla hårt och klunka i sig.

2009 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2011-10-07
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Halvtorr, ungdomlig smak med superbt balanserad syra. Toner av lime och örter brukar vara kabinettypiska epitet och återfinns även här. Vi hittar också skaldjursliknande mineraler. Det här är ett riktigt gott och fräscht vin med viss komplexitet. Möjligtvis lite otypiskt tungfotad och klumpig för att vara en kabinett och troligen rejält överprissatt men det kan man ju bortse ifrån om man blir bjuden.

2014 Loosen Riesling Kabinett Old Vines

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Mosellätt i munnen såklart med fräsande syror och väl maskerad sötma. Förvånansvärt tät och koncentrerad smak där honung, citrusfrukter och ångande skiffer möter en ganska påtaglig dieselton. Otroligt gott och lite imponerande från doktorn.

Söta viner

2013 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 116 kr

Till vinet >>

Det är sött och syrligt. Tropisk frukt och honung med en smörig svans. Väldigt gott och i behändigt format att ha hemma för det lilla sällskapet när sötsuget faller på. Finns i ordinarie bolissortiment. Bara en sån sak.

2010 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2017-04-15
Pris: 110 kr

Till vinet >>

På färgen kan man inte ana någon ålder. Det är gyllene, kristallklart och djupt. Doften ger oss mogna tropiska frukter som mango, nektarin och guava. Därtill finns en smörighet, smörstekta fläskkotletter rentav. Man anar även lite petroleum. I munnen är sötman det första som smaklökarna reagerar (positivt) på. Sedan kommer syran smygande, och bettet är rejält. Honung och ett litet sting av ingefära anländer och skvallrar om botrytis. Det är egentligen ingen skillnad mot när vi drack vinet för cirka tre år sedan. Sett till literpriset kanske det ändå saknas något, men vi kan inte riktigt sätta fingret på vad det skulle vara. Otroligt gott är det. Den lilla pygméflaskan känns plötsligt i minsta laget.

2010 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Provningsdatum: 2014-06-22
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Ett vin i mycket elegant och balanserad stil som tack vare den markerade syran aldrig blir överdrivet sött. Men sött är det givetvis. Sammansatta nyanser av aprikoser, mandelmassa och honung blandas med botrytisbitterhet. Rena godiset alltså. Balansen är utmärkt och längden tilltagen. Ska man önska något ytterligare skulle det vara lite mer komplexitet. Men det är snarast en randanmärkning som kanske kan lagras fram.