Alla provade viner från producenten Domaine Viticole du Château de Cabidos

Vita, torra viner

2010 Cabidos Comte Philippe de Nazelle Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP Pyrénées-Atlantiques IGP
Provningsdatum: 2015-04-11
Pris: 134 kr

Till vinet >>

Det mesta är sig likt sedan vi provade det här vinet senast. Smaken är fortfarande härligt läskande syrlig och rikt nyanserad med citrus, mineral, bivax och en fet örtsmörighet. Riktigt gott och respektingivande i en säregen stil som vi alltför sällan dricker. Stark köprekommendation till den som kommer över en flaska.

2010 Cabidos Comte Philippe de Nazelle Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP Pyrénées-Atlantiques IGP
Provningsdatum: 2014-11-08
Pris: 134 kr

Till vinet >>

Påtagligt frisk smak med nästan sträv syra. Vinet kommer i en fyllig stil med rik, söt citron, bivax, gräs, ramslök och kalkig mineral. Fantastiskt komplex smakbild med fin nyansrikedom. Koncentration och struktur som klarar lång lagring men helt klart läskande redan nu. Når inte riktigt upp till föregående årgångs storhet, likväl ett ruskigt bra vin.

2009 Cabidos Comte Philippe de Nazelle Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP Pyrénées-Atlantiques IGP
Provningsdatum: 2014-03-29
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Riktigt imponerande smakbild med frisk syra, rikt solmogen frukt och viss mineralsälta. Ypperligt balanserad alkohol vilket enbart bidrar till en lätt värme. Texturen är fyllig och nästan lite vaxigt oljig. Eftersmaken är lång och intensiv med honung, gula plommon, en lätt malolaktisk smörkänsla och en intressant halmighet som vi närmast förknippar med Sémillon eller Chenin blanc. Vinet uppträder väldigt harmoniskt och generöst just nu, kanske som en följd av några års flasklagring, men det lär hålla och kanske utvecklas ytterligare i en bra källare. Storartat, oväntat och helt klart ett måste-köp. En fullträff till Schweinhaxe med surkål och potatismos.

2014 Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP du Comté Tolosan
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Fet och fyllig utan att kännas tung. Kraftfull, tropisk frukt med mango och papaya i centrum. Limeskal, viss örtighet och mineral kompletterar och ger finess och fräschör. Eftersmaken är lång med bra tryck hela vägen. Anas en lätt sötma i eftersmaken? Kanske, men svårt att säga då syran verkligen slår i taket. Ett kanonvin som lätt kan lagras många år.