Alla provade viner från producenten Giacomo Borgogno

Röda viner

2014 Borgogno Barbera d'Alba Superiore

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Provningsdatum: 2016-11-25
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Det här är med sin friska syra och nätta tanniner närmas Bourgognelikt, sånär som på den något yppigare och mörkare bärigheten. Frukten går föredömligt i fronten medan nyanser av ek bara anas. Det här är ett mycket fräscht, småkryddigt och bärigt vin med elegans och energi. Inte alls så klumpigt och flabbigt som barbera kan bli om den misshandlas. Bara ren, juiceig drickglädje med total balans på alla plan. Imponerande och högst klunkvänligt lite lätt kyld. Köprekommendationen är solklar.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Arketypiskt på alla sätt och vis. Det börjar i den röda färgen som övergår i tegelkant. Näsan är komplex med målarlåda och tobak. Smaken ger ett sammansatt uttryck där tanninerna fortfarande är påtagligt närvarande. Stramt, rent, tydligt blir ledorden där småblommiga toner, flyktiga kemiska noter och ekfat samsas. Gott men tufft för tandköttet.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Provningsdatum: 2018-07-14
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Tydligt vad gäller druva och ursprung med omgående drickbarhet. Här hittar vi struktur och frukt i fin balans med en ganska lagom utveckling. Nyansrikt värre med parfym, violer, rosor, målarlåda, nypon, körsbär och korinter. Inte mycket att klaga på. Stabilt och mycket gott.

2008 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Provningsdatum: 2017-09-30
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Vi blev rejält överraskade när systemet fick in en Barolo med lite ålder i ordinarie. Och det är till vår glädje ett mångfasetterat och ruggigt gott vin. Det levererar både viss mognad och en syrligt pigg frukt; såväl en rustik sida som en saftighet. Vi känner igen typiska saker som körsbär, nypon, choklad och rosenvatten. Lite målarlåda anländer efter en stund. Vinet behöver tid för att släppa loss hela registret. En varm frukt samsas med rejält bett i tanninerna. Kan säkert lagras vidare om man önskar ännu mer av mognad, men funkar bra nu.