Alla provade viner från producenten Bodega Catena Zapata

Röda viner

2010 Catena Alta Malbec

Region: Cuyo
Appellation: Cuyo
Provningsdatum: 2014-01-20
Pris: 275 kr

Till vinet >>

Harmonisk och balanserad smak i Bordeauxlik stil. Något mjukare och fruktsötare dock men med fin, ren blåfruktighet. Snygg ek, bra tanniner och bara ett uns alkoholhetta i slutet. Som vanligt stabilt från Argentina men också lite slätstruket och opersonligt i våra gommar. Borde tilltala många dock och ett glas eller två är absolut inte fel en måndagkväll. Matchar vildsvinssteken med gräddiga såsen alldeles utmärkt.

2014 Catena Cabernet Franc Appellation San Carlos

Region: Mendoza
Appellation: Mendoza
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Det är långt från Loire till Mendoza men här är i alla fall ett vin som uppvisar vissa likheter med det unika originalet. Avtrycket i munnen är svalt och fräscht om än aningens frukt- och eksött (det ska sägas att vi är rätt känsliga för sånt). Tanninerna är närvarande men väldigt medgörliga (knappast robusta som producenten menar). Frukten är rik och generös med svarta vinbär och halvmogna björnbär. Till detta adderas lite mintig eukalyptus och grön örtighet. Eken är fint avlägsen/inarbetad och stör knappast. Med luft får vi ett riktigt trevligt vin en bit ifrån det vi brukar dricka. Gott.

2008 Catena Malbec

Region: Cuyo
Appellation: Cuyo
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Rödblå färg med viss genomskinlighet. Stor, komplex, sötfruktig doft med inslag av godis, svarta vinbär, äpplemust och ölbrödighet. Varm, fruktig, fyllig smak med alltför framträdande ek och väl sötsyltig frukt. Vi saknar syra och ställer oss frågande till de märkliga doft- och smakupplevelserna.

Vita, torra viner

2014 Catena Zapata White Stones

Region: Mendoza
Appellation: Mendoza
Provningsdatum: 2019-12-31
Pris: 549 kr

Till vinet >>

Något av det mer udda men också mäktiga vi har provat. Näsa och gom knockas totalt av after eightig chokladmintighet och djup blommighet innan en härligt syrlig, tropisk citrusfrukt träder fram. Lång, harmonisk eftersmak med mineralnyhyvlad ekplanka (framträder lite mer efter luftning) och kamomillte. Syran är inte sylvass, snarare åt det runda hållet vilket harmoniserar fint med vinets smakprofil. Stort, häftigt och en riktig snackis runt bordet.