Alla provade viner från producenten Azienda Agricola Azelia

Röda viner

2009 Barolo Azienda Agricola Azelia

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Provningsdatum: 2014-10-11
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Ungdomlig, intensivt fruktig, småsträv, läskande smak med inslag av mörka bär, rejäla doser ek, kaffe, tjära och stenig mineral. Slank, fin och elegant textur men också kraftig och välstrukturerad nog med bra tanniner och syra för längre lagring. Kanske kan den något träiga eken behöva integreras något men redan nu är vinet fullt njutbart.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Provningsdatum: 2019-01-25
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Elegantare, blommigare och lite mer parfymerat än vad vi minns vinet. Kanske är det för att frukten nu tydligt börjar torka ut? Helt oekat talar den blålila frukten fritt genom ett filter av rosor, violer, krossade stenar och lakrits. Riktigt gott och som vi ser det alldeles lagom utvecklat. Friska syror och avrundade tanniner ger fin drickbarhet. Gott, intressant, typiskt och bra utdelning på några års lagring.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ekbefriat och fruktigt åt det torkade hållet. Kära nyanser av rosor, violer, jordgubbar, körsbär och lakrits. Bra bett i tanninerna även om de är fullt drickbara. Syran är mer än frisk och släpar med sig aromer långt efter det att vinet har nåt magmunnen. Stenig mineralkänsla i grunden gör detta till ett intressant och mycket gott vin. Vinner nog inte på ytterligare lagring varför vi klipper sista flaskan ganska snart.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Provningsdatum: 2015-07-25
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Helt ren, juicig, mycket vindruvsdruvig smak med inslag av violpastiller, körsbär, hallon, rosor och nypon. Bitiga tanniner och frisk syra. Ungefär som man kan förvänta sig att en ståltankad, ung Nebbiolo smakar alltså men här får vi ett kraftfullt lager-på-lager-djup i frukten och en energisk mineralitet som skänker komplexitet. Kan gott få ligga till sig några år i källaren även om det är otroligt gott redan nu. Har lugnat ner sig och blivit betydligt mer harmoniskt på bara ett halvår. Ett underbart och egensinnigt vin med stort plus för sin ekbefriade stil.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Provningsdatum: 2014-11-18
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Utseendet skvallrar om ung Nebbiolo med sin hallonröda genomskinlighet. På näsan får vi ytterst primära och helt ekbefriade nyanser av mörka bär, lakrits, violpastiller och tjära. Fantastiskt skönt att få en rent druvfruktig upplevelse i doften. Smaken är ung, frisk och lite småsträv med enormt djup och koncentration i frukten. Vinet uppträder i nuläget något ointegrerat och disharmoniskt, fullt drickbart såklart - rentutav väldigt gott - men helt klart i behov av ytterligare lagring. På många sätt intressantare än producentens standardbarolo.