Alla provade viner från producenten Domaine du Haut Bourg

Vita, torra viner

2012 Origine du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Provningsdatum: 2019-06-11
Pris: 168 kr

Till vinet >>

Frisk men samtidigt fet smak med mogen och utvecklad frukt, kraftfull mineralitet och lång eftersmak. Vinet är munrunt och harmoniskt med mogen mango, gul persika och ingefärskokta päron. Det finns en vaxig, fyllig textur i vilken den fina syran kan skära. Ett smakrikt, nyanserat, egensinnigt och väldigt fint åldrat vin.

2005 Origine du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Provningsdatum: 2015-08-22
Pris: 186 kr

Till vinet >>

Här får vi en ganska udda och riktigt positiv upplevelse i glaset - utvecklad Muscadet är verkligen inget vi klunkar i oss på daglig basis. Färgen är gul med det typiskt beigea skimret, klar och fin. Doften känns inte alls särskilt åldrad, tvärtom ungdomligt fruktig med gula plommon och äpplen, mandelkubb och en riktigt fet mineralitet. Verkligen intresseväckande och personligt så här långt. Smaken är mycket frisk och här känner man utvecklingen lite mer med den avrundade frukten och den sammansatta helheten. Stark mineral och mognad genom tobak och lätt svampighet men samtidigt energisk, fräsch och läskande. Den petige invänder mot lite klen koncentration och avsaknad av längd men vinet står bra upp med sin komplexitet och egensinnighet. Ett roligt köp.

2012 Signature du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 140 kr

Till vinet >>

En återkommande favorit som släpps med några år på flaska vilket druvan i fråga verkligen vinner på. Utvecklad i frukten men frisk och med mineralisk energi. Mandelblommig och plommonfruktig med lätt jästig eftersmak. Rent, gott och småkomplext. Helt klart värt ett köp när det dyker upp på statens hyllor.

2012 Signature du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Provningsdatum: 2017-04-14
Pris: 140 kr

Till vinet >>

Initialt får vi en lätt gröngulskimrande transparens i glaset. Doften är primärt fruktig med kiwi, krusbär, nätmelon, äpplen och päron. Precis som man tänker sig. I munnen ligger vinet lätt spritsigt och mineralen träder fram. Så långt precis som väntat. Men med en stund i glaset och högre temperatur får vi en lite fetare upplevelse, rentav lite bivax. Och vinet står faktiskt upp mot en laxfjäril med smörslungad dillpotatis och ärtpesto. Gott, fräscht och matvänligt alltså. Men inget ämne för djupare analys.