Alla provade viner från producenten Chateau Montelena Winery

Röda viner

2009 Montelena Estate Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Provningsdatum: 2018-10-28
Pris: 849 kr

Till vinet >>

Mjuk, balanserad smak med stabil struktur i syrlig och fräsch stil. Löjligt gott med sötmogen frukt, syrliga körsbär, lakrits och tobak. Oavsett om man inte faller pladask för den välpolerade stilen är det omöjligt att inte gilla vinet.

2010 Napa Valley Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Rödblå färg, ganska tät. Stor, mullig, generöst blåbärssötfruktig doft med rejäla, luxuösa fattoner som drar åt Bourbonvanilj och mjölkchoklad. Verkligen lockande och rejält utan att bli alltför kladdigt. Smaken är oväntat sval i frukten, kanske med ett uns svag syra för att möta upp den söta bärigheten och de påtagligt vaniljekiga faten, men helt klart på rätt sida om sliskgränsen. Inget tal om att det här är ett småseriöst vinbygge och drickfärdigt redan nu utan egentliga pretentioner eller konstigheter; vinet är gott att dricka rätt upp och ner utan krusiduller och vi hittar knappast några fel eller brister. Samtidigt är vinet lite själlöst och opersonligt och har egentligen inte fått någon riktig karaktär vare sig från druva eller ursprung. Och kanske är det just de epiteten som man främst söker i ett vin?

Vita, torra viner

2010 Napa Valley Chardonnay

Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Här snackar vi kraft och elegans i ett med både fyllighet och fräschör. Välstrukturerat och mycket gott med lite oväntad komplexitet. Passionsfrukt, inlagda citroner och mandelmassa har käkat upp eken riktigt duktigt vilket gör vinet ganska färdigt för den som inte vill spara längre. Imponerande.