Nytt på bolaget

 

2018 Breton Bourgueil Trinch

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Lättsam svartvinbärsdricka med minimalt drickmotstånd redan i nu. Fullt mogna bär ger en söt fruktighet med anstrykningar av blåbär, violgodis, örter och grafit. Inget funk i sikte i den här flaskan. Riktigt gott och välgjort utan att vara i närheten vad gäller komplexiteten hos producentens vassare viner.

2017 Lagar de Baixo

Region: Beiras
Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 169kr.

Till vinet >>

En finstämd Baga med röda bär, kalk och örter. Viss återhållsam ekpåverkan förgyller och ger djup. Stilen är lätt och saftig med syrliga godistoner. Mycket gott och säreget redo att drickas nu.

2018 Terres Doreés Beaujolais Blanc

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais
Producent: Terres Dorées
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Ung, något kalkig smak med inslag av honungsmelon, gula päron och gul kiwi. Ett enkelt, friskt vin med avsaknad av ek. Gott men lättglömt.

2017 Elio Grasso Dolcetto d´Alba Dei Grassi

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Elio Grasso
Provningsdatum: 2020-01-29
Pris: 219kr.

Till vinet >>

Power-dolcetto. Djup doft och smak av mörk körsbärsfrukt. Mjuka tanniner, gräddig i texturen, köttig och blodig. Vuxengodis i flytande form.

2010 Diebolt-Vallois Fleur de Passion

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Diebolt-Vallois
Provningsdatum: 2019-12-31
Pris: 959kr.

Till vinet >>

Stor smak med fin mousse och lätt utveckling i frukten. Röda bär, vinteräpplen möter upp kex och nougat. Finstämt och kraftfullt på samma gång och såklart omöjligt att ogilla. Vissa runt bordet gillar det här vinet mycket mer medan andra dricker upp och går vidare.

2019 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2019-12-29
Pris: 145kr.

Till vinet >>

Slank och fin. Apelsin och granit i den rödbäriga frukten. Inte samma funk som tidigare år men precis lika god som vanligt. Ett givet köp!

2014 Mosset de Sabaté i Coca Nature Brut

Region: Spanien
Appellation: Spanien
Producent: Castellroig Finca Sabaté ii Coca
Provningsdatum: 2019-12-27
Pris: 189kr.

Till vinet >>

Riktigt gott i den fruktiga skolan, helt befriad från orenheter och andra störande moment. Små, fina bubblor, friska syror och en mineralisk svans i kombination med god, lite smått utvecklad frukt gör upplevelsen riktigt angenäm och lyxig.

2019 Beaujolais Villages Nouveau

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2019-12-15
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Efter luft väldigt hustypiskt vågar vi säga; ungt och bärigt såklart med krossad granit och funkiga/animaliska undertoner. Som vanligt en seriöst strukturerad saft som kommer att hålla ett bra tag och utvecklas fint i en vettig källare men framförallt är det väldigt gott. En låda av det här vinet är verkligen inte orimligt varje tredje torsdagen i november.

2018 Syrah Vignes d'à Côté

Region: Rhône
Appellation: VdP des Collines Rhodaniennes
Producent: Caves Yves Cuilleron
Provningsdatum: 2019-12-14
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Purungt och lite stökigt, det vill säga i behov av lagring för att putsas till i kanterna. Vi dricker såklart ur ändå och finner både ursprungstypisk stramhet och druvtypisk kryddighet. Den pigga frukten är blålila och ackompanjeras snyggt av lagerblad, svarta oliver och viss chark. Vinet har ett personligt anslag och balans mellan de ingående komponenterna vilket gör att vi mer än gärna gömmer några flaskor i källaren. Fem år på rygg borde ge en extra skjuts vad gäller komplexitet och drickbarhet.

2016 Tukma Gran Torrontes

Region: Salta
Appellation: Salta
Producent: La Pascuala
Provningsdatum: 2019-12-13
Pris: 80kr.

Till vinet >>

Torrontes dricker vi inte så ofta; och än mer sällan i ekad skrud. Så när vi provar den här höghöjdsodlade och ekfatslagrade varianten har vi så att säga inga direkta referensramar att utgå ifrån. Vi får direkta associationer till Pukka Lemon, Ginger & Manuka Honey utblandat med rosenvatten. Vinet är kralligt nog för att stå upp mot örtmarinerad kyckling med mangosås. Det närmaste vi kommer på som jämförelse i den här lite oljigt viskösa stilen är Bordeaux. Eken är möjligen lite väl framträdande i sin pepprighet för att vi ska fundera på återköp, men citrussyrorna gör det både läskande och matvänligt på samma gång.

2018 Nik Weis Bockstein Riesling Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Nik Weis
Provningsdatum: 2019-12-08
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Alltid kul när det dyker upp välbalanserad och fräsch Moselriesling som inte kostar skjortan på hyllorna. Restsötman på 35 g/l balanseras snyggt av krusbärssyror och skiffermineral. Vi borde köpt flera tänker vi efterklokt.

2016 Papaskarasi Rouge

Region: Turkiet
Appellation: Turkiet
Producent: Chamlija Wines
Provningsdatum: 2019-12-05
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Riktigt gott i lätt, läskande, rödbärig stil med pepprighet och återhållsamma ekfatstoner. Kan närmast liknas vid en blandning av röd Bourgogne och Etna med sin jordgubbsbärighet, rosenblommighet och kanelkryddighet. Även de friska blodapelsinsyrorna passar fint in i liknelsen. Verkligen en ögonöppnare som ger mersmak trots att vinet kanske saknar lite djup och komplexitet. Stark rekommendation.

2018 Garage Wine Isidore Vineyard Semillon

Region: Valle Central
Appellation: Maule Valley
Producent: Garage Wine
Provningsdatum: 2019-11-29
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Kattpiss på den berömda busken slår emot oss med kraft. I gommen följer svart vinbärsblad, syrligt godis, örter, blommor, blodgrape, ylle eller liknande animaliska toner samt en viss tvålighet. Nyansrikt och spännande med andra ord. Ett egensinnigt, personligt och udda vin som lyckas undvika att bli alltför druvstereotypt. Känslan är snarare att ursprunget skiner igenom här. Mycket bra.

2018 Church Road Grand Reserve

Region: Hawke's Bay
Appellation: Hawke's Bay
Producent: Church Road Winery Ltd
Provningsdatum: 2019-11-29
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Popcornosande och vaniljdoftande från rostade ekfat väl underbyggt av fet men frisk tropisk frukt, ylle, smör och mineral. Vi dricker av olika anledningar sällan vinstilen nu för tiden men det här manar till återseende. Mycket gott och intressant i genren.

2018 Altare Dogliani

Region: Piemonte
Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: Azienda Agricola Altare di Altare Nicholas
Provningsdatum: 2019-11-22
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Finns det någon annan Dolcetto som kombinerar söt frukt med mineral så snyggt som Dogliani? En förförisk fruktighet med sötsyrliga skogsbär balanseras av lakrits, våt asfalt och rökig mineral. Man kan även ana den typiska marsipangrisen. Det är är sensationellt gott och bara skriker efter fredagspizzan. 

2017 Nuits d'Ivresse

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2019-11-10
Pris: 229kr.

Till vinet >>

Fullt njutbar på uppstuds från favoritadressen. Typiskt på alla sätt vad gäller druva, ursprung och producent med svarta vinbär, örter, hallon, blyertspenna och en lättsam naturlig känsla av lantliga nyanser, alltihop inlindat i syrlig syra och finkorniga tanniner. Gamla stockar från kalkrik grund ger djup och fokus. Klockar in på drickvänliga 12,5 % alkohol. Fantastiskt gott även i denna årgång.

2017 Crozes Hermitage La Mule Blanche

Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Paul Jaboulet Ainé
Provningsdatum: 2019-11-09
Pris: 229kr.

Till vinet >>

Ruskigt gott i fyllig, välmatad stil där syror över förväntad nivå skänker fräschör och lättar upp. Det är solmoget med gul frukt, bivax, fat och vanilj. Alltihop på en lagom nivå. En härlig blommighet är pricken över i. Dricks fint nu på egen hand. Bland de bättre vinerna i genren på länge.

NV Fred #3

Region: Slovakien
Appellation: Slovakien
Producent: Strekov 1075
Provningsdatum: 2019-11-09
Pris: 189kr.

Till vinet >>

Galet god druvjuice i ung, pigg stil. Lättsamt men seriöst bärigt med lite funk i bakgrunden. Pepprigt och örtigt men överlag lent och klunkvänligt. Dricks förmodligen bäst just nu.

2017 Dolcetto d'Alba

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-11-09
Pris: 139kr.

Till vinet >>

Härligt blåfruktig, lite örtig, och mycket italiensk i karaktären. Formligen skriker efter en napolitansk pizza.

2016 Codronchio Romagna Albana Secco

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Albana di Romagna (DOCG)
Producent: Monticino Rosso
Provningsdatum: 2019-11-08
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Inte alls illa om man är sugen på ett fylligt, lite fatat vitt med nyansrikedom. Det är en ganska torkad gul frukt som fylls på med bivax och tung blommighet. Mycket av allt men förpackat i ett balanserat paket där syra och alkohol vävs in snyggt. Kul och gott.

2017 Petér Wetzer Kékfrankos

Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2019-11-01
Pris: 189kr.

Till vinet >>

Saftig, bärig och mineralisk. Mer tannin i årgången än tidigare? Fräscht och busigt ger stor drickglädje men det här vinet får gärna lugna ner sig ett tag i källaren. Underbart gott och intressant.

2018 Raig de Raïm

Region: Katalonien
Appellation: Terra Alta (DO)
Producent: Celler Piñol
Provningsdatum: 2019-10-26
Pris: 109kr.

Till vinet >>

Tvåligt och oljigt med blommiga inslag i det fruktpackade. Hyfsat fräscht trots fylligt anslag med ung frukt. Alkoholen sticker iväg något och stilen tilltalar oss inte supermycket men vinet uppträder ändå som förväntat med bra koncentration och god nyansrikedom.

2018 Abbia Nòva Senza Vandalismi Passerina del Frusinate Bianco

Region: Lazio
Appellation: IGP Frusinate
Producent: Abbia Nòva
Provningsdatum: 2019-10-20
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Bland det piggaste och godaste på länge. Djup fruktighet i det klara, friska, lätta registret där citrus, örter, rödäpplighet och mineral samsas om utrymmet. Lager på lager av nyanser i den dynamiska eftersmaken. Ett otroligt härligt vin.

2018 Santa Cruz de Coya

Region: Region del Sur
Appellation: Bío-Bío Valley
Producent: Roberto Henriquez
Provningsdatum: 2019-10-19
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Härlig och ärlig vuxensaft i en stil vi ha lärt oss uppskatta. Det är rödbärigt, mjukt och syrligt med pepprigt inslag och en liten skopa funk. Svalt serverat är det här vinet väldigt gott trots avsaknad av komplexitet och djup för närmare analys.

2015 Megyer

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Pajzos Zrt
Provningsdatum: 2019-10-18
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Fruktdrivet med mineralstänk och viss påverkan av ekbehandling. Smaken är lätt avrundad och torrt sötaktig med gula päron, bivax, mandel, smör, rostad macka och rökig mineral. Ett rakt igenom gott och intressant vin redo att drickas på uppstuds (har redan några år på nacken).

2018 Orange Wine

Region: Norra massivet
Appellation: Felsö-magyarországi
Producent: Gál Lajos Pincészete
Provningsdatum: 2019-10-11
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Fylligt och fräscht med kraftfull nyansrikedom. De mogna aprikoserna dignar, ängens blommor står i full blom, apelsinen är skalad och vitpepparn är nymald. Ett riktigt gott vin i genren med en liten strävhet och en minimal ekfatston vilket borde kunna utnyttjas i matsammanhang.

2017 Stettener Häder Lemberger Weingut Karl Haidle

Region: Württemberg
Appellation: Württemberg
Producent: Weingut Karl Haidle
Provningsdatum: 2019-10-05
Pris: 225kr.

Till vinet >>

Bärig, småblommig smak med en fin mångfald av smakupplevelser: jordgubbar, hallon, violgodis, mineral, smått rostade toner. Syran är lite bubblig men stillar sig snabbt. Ett torrt, saftigt vin med bra kraft. Riktigt bra.

2017 La Cerisaie

Region: Loire
Appellation: Anjou
Producent: Domaine de la Bergerie
Provningsdatum: 2019-10-04
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Ungt vin som kräver luftning eller lagring. Efter ett par timmar i karaff är det fortfarande ganska kärvt. Den sista skvätten får lufta i flaskan i ett par dagar och då öppnar det upp. Doften levererar svarta vinbär, cederträ, tobak och mörk choklad. Smaken är stram och medelstor. Fortfarande ung men ändå drickvänlig, fruktig med tydliga toner av Cabernet-franc. Köp, lagra några år eller lufta ordentligt.

2014 Fontanafredda Alta Langa DOC Limited

Region: Piemonte
Appellation: Alta Langa (DOCG)
Producent: Fontanafredda
Provningsdatum: 2019-10-04
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Ett bra, fruktdrivet, mousserande vin med sötmandel, vit choklad, mariekex, apelsin, gula äpplen och inlagda päron. Hygglig mousse och föredömligt torrt. Förmodligen inget vi köper igen men vinet var gott på egen hand och till vickningschips.

2014 The Bernard Series Organic Syrah

Region: Coastal Region
Appellation: Paarl (District)
Producent: Douglas Green Bellingham
Provningsdatum: 2019-10-04
Pris: 165kr.

Till vinet >>

Kul med utvecklad syrah, särskilt när vinet är så här klassiskt skolat och med tanke på ursprung återhållsamt. Frukten är inte direkt syrahtypisk så som vi känner druvan; svartpeppar snarare än vitpeppar, jordgubbar snarare än blåa bär. Men de köttiga, rökta nyanserna är på plats såklart. Kanske anas en lätt gummiton men annars finns inget att klaga på. Riktigt fint.

2009 Viña Gravonia Crianza

Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: R López de Heredia Viña Tondonia
Provningsdatum: 2019-09-28
Pris: 185kr.

Till vinet >>

En rik upplevelse för en ringa peng tycker vi. Det är nötter och bokna äpplen. Trots mognaden och den kamomillörtiga oxidationen är det bitande friskt och vitalt på alla fronter. En mineralisk avslutning lyfter helheten på ett snyggt sätt.

2014 Elpenor Reserva Tinto

Region: Beiras
Appellation: Dão (DOC)
Producent: Julia Kemper Wines Quinta do Cruzeiro
Provningsdatum: 2019-09-27
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Vitpeppar, mörka bär, småbittra örter, eneträ och violblom. Utvecklat med mjuknande tanniner och torkade frukttoner. Det här är ett stramt, torrt och riktigt läskande vin med balans och elegant ambition.

2018 Claré JC Langhe Nebbiolo

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: G.D. Vajra
Provningsdatum: 2019-09-20
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Frisk och pepprig smak med en explosion av jordgubbar och rosor. Ett elegant och mineraliskt vin med lång eftersmak.

2016 Cara Nord Trepat

Region: Katalonien
Appellation: Conca de Barberà (DO)
Producent: Cara Nord Celler
Provningsdatum: 2019-09-13
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Intensiv, bitsk smak där det kryddiga, peppriga, mörkbäriga står i centrum. Torkade bär, örter och mineral i en lätt kropp med mjuka tanniner ger ett lättdrucket men också lättklunkat vin. Trots allt hyfsat gott och intressant.

2017 Vauchaumier

Region: Loire
Appellation: Anjou-Saumur
Producent: Domaine de la Bergerie
Provningsdatum: 2019-09-13
Pris: 279kr.

Till vinet >>

Typisk ung chenin med honung, gul frukt och en rejäl skopa mineral. Hög syra såklart och tät koncentration som skriker efter lagring. Riktigt god redan nu men här finns potential att blomma ut till något stort.

2018 Nerocapitano

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Lamoresca
Provningsdatum: 2019-09-06
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Fredagspizzan i ugnen. Rödtjutet upphällt. Livet är stort i det lilla enkla. Det är sötsyrliga röda bär. Blodapelsin och vulkanisk aska. Avlägsen deodorant. Avnjutes väl kyld.

2017 La Source Ferraton Père & Fils

Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Ferraton Père et Fils
Provningsdatum: 2019-08-31
Pris: 239kr.

Till vinet >>

Torr, frisk, medelfyllig smak med lätt ekton. Tropisk frukt och mandelkubb samsas med en redig mineralitet (som kanske förväxlas med nämnda ek). Lite trist men kraftfull och energisk för den som gillar stilen.

2017 Superlógico

Region: Mendoza
Appellation: Tupungato
Producent: Finca don Emilio S.A. (Gen del Alma)
Provningsdatum: 2019-08-24
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Superfruktigt och välstrukturerat med naturliga toner av piss och stall. Vi får snygga nyanser av björnbär och lingon i kombination med lite mer rustik, skitig textur. Det här är en vattendelare i panelen. Dessutom har vi fått rejäl flaskvariation på de flaskor vi har testat. Svårt men kul.

2018 Glup Cinsault

Region: Region del Sur
Appellation: Valle del Itata
Producent: Viña Longavi SPA
Provningsdatum: 2019-08-10
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Fräscht, ungt, bärigt med örtiga toner. Något som upplevs som rejäl mineral - lakrits? Saftigt med syrligt godis, små fina tanniner. Torrt och läskande. Drick ungt och lätt kylt. Ett härligt vin.

2015 Pegasus Bay Aged Riesling

Region: Canterbury / Waipara Valley
Appellation: Canterbury / Waipara Valley
Producent: Pegasus bay winery
Provningsdatum: 2019-08-10
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Inte mycket att gnälla på här förutom avsaknad av ett uns tysk syra för att väga upp den rejäla sötman. Rikt fruktig mot det gula, tropiska. Halvtorr smak med utvecklade toner av petroleum. Viss mineral också men tydligt fokus på frukten trots allt. Ett riktigt bra vin.

2017 Superlógico

Region: Mendoza
Appellation: Tupungato
Producent: Finca don Emilio S.A. (Gen del Alma)
Provningsdatum: 2019-08-06
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Otroligt gott och komplext från två skilda världar: det strama, friska, sträva från Cahors, det fruktiga, generösa från Mendoza. Den storslagna frukten drar åt det blå, violblommiga och hjälper till att tygla det kantiga och örtiga. Bland det godaste vi har druckit från Argentina och ett nytt hopp för denna vinnation.

2017 Lioco Chardonnay Sonoma County

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Lioco
Provningsdatum: 2019-08-02
Pris: 189kr.

Till vinet >>

Underbart fruktig och samtidigt mineralisk med fin skärpa i syran. Ungt och piggt med grillad citron, ananas och färska skaldjur. Lite smörigt och örtigt adderar djup och komplexitet. Mycket bra. Mycket gott. Tips: behöver luftas.

2017 David & Nadia Pinotage

Region: Coastal Region
Appellation: Swartland (District)
Producent: David & Nadia
Provningsdatum: 2019-07-29
Pris: 249kr.

Till vinet >>

Sanslöst bra pinotage i en för oss ny stil där frukt och elegans samspelar. Kryddigt och rikt men med ett saftigt, lätt anslag som för tankarna till bättre Beaujolais eller kanske svalodlad garnacha från Vinos de Madrid. Hela upplevelsen är sval och lingonsyrligt fräsch med klarbär, röda vinbär, nyponsoppa och tomatblad. En ögonöppnare.

2016 Coto de Gomariz

Region: Galicien
Appellation: Ribeiro (DO)
Producent: Coto de Gomariz
Provningsdatum: 2019-07-27
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Gul, fet frukt samsas med ansenliga doser ekfat och en syra som inte riktigt lyckas skänka fräschör. Munkänslan är smörfet och vaxig i fyllig, matorienterad stil. En grillad kyckling hade kanske funkat till vinet men på egen hand upplever vi det lite baktungt och klumpigt.

2018 Pichler-Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg

Region: Niederösterreich
Appellation: Kremstal
Producent: Weingut Pichler-Krutzler
Provningsdatum: 2019-07-27
Pris: 249kr.

Till vinet >>

Ung, oförlöst smak som öppnar upp något med luft. Aprikoser, päron på burk, våta stenar och sötmandel. Lite snål i nuläget men på pluskontot hamnar grym koncentration och längd och en nästan torr, ren upplevelse. Gör såklart inte ont att dricka redan nu men spara helst.

2017 Piesporter Goldtröpfchen Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Haart
Provningsdatum: 2019-07-27
Pris: 179kr.

Till vinet >>

En seriös Kabinett med tropisk frukt, pigga gröna äpplen och en lagom dos mineral.

2016 Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay

Region: Kalifornien
Appellation: Santa Rita Hills (AVA)
Producent: Sandhi Wines
Provningsdatum: 2019-07-17
Pris: 299kr.

Till vinet >>

Sta. Rita Hills "Villages" med skärpa. Kiwi, mineral och nötter. Ungt såklart men med en härlig balans och drickbarhet redan nu. Den som har mer tålamod än oss kommer att bli rikligt belönad, tror vi.

2016 Brouilly Reverdon

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Château Thivin
Provningsdatum: 2019-07-08
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Otroligt god och len smak utan några som helst störande moment. Man får vad som förväntas med druvan och ursprunget men med en personlig touch. Ungt, friskt, syrligt och kryddigt med röda bär, granitmineral, rostiga spikar. Ett superbt vin som dricks fint redan nu.

2012 Rupestre Sassella

Region: Lombardiet
Appellation: Valtellina Superiore (DOCG)
Producent: Menegola Walter
Provningsdatum: 2019-07-06
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Härligt utvecklat med nedslipade tanniner och torkad frukt. Munkänslan ger ett ganska lätt vin med en hel del druvtypicitet. Smaken är dynamisk och intressant nog att analysera och samtidigt läskande och god. Återköp är inte omöjligt. Riktigt bra.

2011 Berg Roseneck Katerloch

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Weingut Leitz
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 399kr.

Till vinet >>

Utvecklad, smörig, koncentrerad smak med balanserade syror. Honung, litchi, aprikoser och mineral dominerar. En fantastiskt god riesling med alldeles lagom utveckling för oss. Drick upp!

2010 Pertois-Moriset L'Année Grand Cru

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Pertois-Moriset
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 449kr.

Till vinet >>

Torr, frisk smak med god utveckling. Fin längd och koncentration. Nyansrikt drar åt vinteräpplen, bröd, honung, nougat och mineral. En uppfriskande upplevelse men samtidigt något av en besvikelse. Lever inte riktigt upp till sällskapets förväntningar.

2012 Arbois Rouge Tradition

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine Rolet
Provningsdatum: 2019-06-15
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Solmogna jordgubbar och skolkrita (ni yngre får googla). Riktigt läckert och drickbart just nu. Säljes i sexpack på bolis.

2012 Origine du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Producent: Domaine du Haut Bourg
Provningsdatum: 2019-06-11
Pris: 168kr.

Till vinet >>

Frisk men samtidigt fet smak med mogen och utvecklad frukt, kraftfull mineralitet och lång eftersmak. Vinet är munrunt och harmoniskt med mogen mango, gul persika och ingefärskokta päron. Det finns en vaxig, fyllig textur i vilken den fina syran kan skära. Ett smakrikt, nyanserat, egensinnigt och väldigt fint åldrat vin.

2017 Zilliken Saarburger Riesling Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Zilliken
Provningsdatum: 2019-06-08
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Må vi aldrig glömma vilka fina viner det finns i Saar. Här får vi en härlig skärpa av knivsegg mot sten uppblandat med lime och päron. Syrorna kan säkert stilla sig lite med något år i källaren, men med lite luftning är det förbannat gott redan nu. Finns i skrivande stund en del flaskor kvar på det statliga monopolet.

2016 Raats Dolomite Cabernet Franc

Region: Coastal Region
Appellation: Stellenbosch (District)
Producent: Raats Family Wines
Provningsdatum: 2019-05-25
Pris: 175kr.

Till vinet >>

En härligt stram upplevelse med bra tannin- och syraavtryck. Vi får Bordeauxvibbar genom mörkbärighet, mint och stilig ek. Nyansrikt och balanserat med sval känsla. Ett kanonvin.

2015 Cabernet Rosu Sec Leuntea Vin

Region: Moldavien
Appellation: Moldavien
Producent: Leuntea Vin
Provningsdatum: 2019-05-25
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Ett josigt, mjukt vin med saftig, småsöt mörk- och rödbärighet. Naturlig känsla utan direkt ekpåverkan. Kryddor och örter adderas bärigheten och ger ett välgjort vin med annan karaktär än vi är vana vid från druvan. Gott men i sanningens namn ganska enkelt.

2017 Mendel Semillon

Region: Cuyo
Appellation: Cuyo
Producent: Bodega Mendel
Provningsdatum: 2019-05-24
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Blint går tankarna till vit Bourgogne med ananasfrukt, lite nötiga, smöriga toner och stenig mineralitet. Efterhand framträder mer druvtypiska nyanser av gummi och bivax. Den balanserade syran hör också hemma i ett något varmare klimat. Det här är verkligen ett elegant, välgjort vin som vi gärna återkommer till. Prismässigt väldigt mycket vin för pengarna.

2016 Arbois Poulsard Vieilles Vignes

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine Rolet
Provningsdatum: 2019-05-17
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Förföriskt lättdrucken Poulsard med jordgubbar, körsbär och våta stenar i förgrunden.

2016 Boina Tinto

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Portugal Boutique Winery
Provningsdatum: 2019-05-14
Pris: 139kr.

Till vinet >>

Tät fruktighet och i övrigt fin struktur. Violblommigt i glaset med lakrits, björnbär och färska örter. Ett rätt kraftfullt, lite rustikt vin med lagringspotential. På det hela taget ett gott vin med en lagom dos personlighet och charm. Ganska enkelt trots allt men etiketten är fin.

2017 Irancy La Croix Montjoie

Region: Bourgogne
Appellation: Irancy
Producent: La Croix Montjoie
Provningsdatum: 2019-05-03
Pris: 199kr.

Till vinet >>

En lättviktig med god pinot med druvans kryddighet, parfym, jordighet och rödbärighet. Eftersmaken klingar ut i mineral och violblommighet. Svalodlad känsla med lingonkärvhet, ett litet tanninbett och superpigga syror. Gott och personligt utan att sopa undan benen på oss.

2017 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-04-30
Pris: 189kr.

Till vinet >>

Den nya årgången bjuder på samma omedelbara drickglädje som tidigare, Det är härligt josigt även om det absolut finns struktur genom hög syra och närvarande tanniner. Smakmässigt väldigt ursprungstroget med körsbär, rosmarin och och rökig mineral. Söta toner och viol och parfym förgyller. Det här är ett farligt gott vin, så pass farligt att analyserandet blir lidande. Slå i glasen!

2017 Keller Scheurebe Kabinett

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Keller
Provningsdatum: 2019-04-27
Pris: 187kr.

Till vinet >>

Så kom sommaren. Och med den Kabinett-suget. Vi väljer Kellers Scheurebe och blir positivt överraskade av den pigga äppelsyran som balanserar sötman. Nätmelon och krusbär adderar mumsfaktor. Kalkig mineral bidrar med fräschör. Finns just nu kvar på bolis i Gårda för den som vill prova.

2017 Katharina Wechsler Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Katharina Wechsler
Provningsdatum: 2019-04-26
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Otroligt lättdrucken med läskande syra i ganska lätt stil. Fortfarande ungdomlig och outvecklad vilket gör upplevelsen ganska enkelspårig, om än god. Vi ser gärna några års lagring här för att få citrusfrukten att blomma ut lite mer. Ingen direkt mineral att tala om, här är det frukt och syra som får tala. Lite snålt och ospännande i nuläget som sagt.

2017 Montirius Vacqueyras Garrigues

Region: Rhône
Appellation: Vacqueyras
Producent: Montirius
Provningsdatum: 2019-04-15
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Ganska saftigt och josigt anslag även om det finns struktur genom tät frukt och tanniner. Lättdrucket hur som helst utan ekpåverkan med druv- och ursprungstypiska nyanser av röda bär, vilda örter och lila blommor, lakrits, svartpeppar och någon slags rökig stenighet. En lantlig dassighet smyger fram men kräver nog lagring för att blomma ut helt och hållet. Riktigt välgjort och gott med balans på alla fronter, inklusive alkoholen.

2017 Turonia Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Quinta Couselo S.L.
Provningsdatum: 2019-04-12
Pris: 149kr.

Till vinet >>

Ungt och piggt i den fruktdrivna skolan även om en mineralsälta i avslutet visst kan anas. Vi håller inte riktigt med i bolagets uppfattning om fyllighet och syra utan tycker snarare att det här är ett lite lättare vin med ganska rund, balanserad syra. Gula och gröna tropiska frukter ger ett gott vin om än inte superintressant.

2017 Carrick Unravelled Pinot Noir

Region: Central Otago
Appellation: Central Otago
Producent: Carrick Wines
Provningsdatum: 2019-03-29
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Pinotkryddigt med härlig, godisgod frukt och ett lite blommigt inslag. Fat och alkohol finns men stör inte direkt. Ett korrekt, gott vin med rätt ambitionsnivå kontra pris.

2017 Ameal Solo Único

Region: Minho
Appellation: Minho (VR)
Producent: Quinta do Ameal
Provningsdatum: 2019-03-28
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Lätt, syradriven smak med lime, citron och ängssyra. Rent och fräscht utan tillstymmelse till komplexitet eller djup. Gott men lite väl enkelt kanske. Ett sting av mineral hade inte direkt skadat helhetsupplevelsen.

2016 Valdaya Ribera del Duero

Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: De Haan Altés
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 289kr.

Till vinet >>

Initialt väldigt fatig och kraftfull. Med luft betydligt lättare och mer välintegrerad. Frukten är mörk åt det bärig hållet med rejäla skopor grus, nästan kalk, samt med småblommiga toner. Fylligt och småsträvt såklart men fullt drickbart med vidöppen palett. Alkoholen (14,5 %) är otroligt bra balanserad vilket gör att vinet aldrig blir baktungt. Imponerande.

2017 Old Vines White

Region: Coastal Region
Appellation: Swartland (District)
Producent: Mullineux
Provningsdatum: 2019-03-15
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Ett rätt igenom gott och välgjort vin. En elegant känsla genomsyrar hela vinupplevelsen och vinet rinner ned väldigt fort. Väl integrerade fat blandas med smaker av melon, ananas, gula äpplen, gula plommon och ett uns vanilj. Kanske inget vin man hoppar jämfota över men stabilt och gott. Jämförelser med vin vi provat från Loire är lätt att ta till, med skillnaden att därifrån erbjuds ofta en extra krydda av spänning. En nyfikenhet väcks dock kring vad lagring skulle kunna göra med detta vin, då det upplevs som ungt. Kanske inhandlas en flaska för källaren.

2015 Château Bouscassé Les Jardins Philosophiques

Region: Sud-Ouest
Appellation: Pacherenc du Vic-Bilh
Producent: Alain Brumont
Provningsdatum: 2019-03-09
Pris: 139kr.

Till vinet >>

En Lakrisal- och mineralbomb som samtidigt bjuder på fin, solmogen, gul frukt och jästiga övertoner. I gommen fylligt och med balanserade syror. Eftersmaken är lång och pepprig. Riktigt gott och intressant.

NV Kreinbacher Brut Nature

Region: Ungern
Appellation: Ungern
Producent: Kreinbacher Birtok Kft
Provningsdatum: 2019-03-09
Pris: 179kr.

Till vinet >>

Initialt något blyg i smaken med citrus och mineral. Med luftning rikare genom bulldeg, grape, mariekex och nougat. Upplevelsen är knastertorr med läskande mousse. Vi gillar det här skarpt och både rekommendation och återköp känns givna.

2017 La Croix des Rameaux Jean Claude Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2019-03-04
Pris: 215kr.

Till vinet >>

Lite mer rejäl och generöst fyllig än vad vi är vana vid från producenten och regionen. Verkligen gott om man är ute efter lite stöddigare Bojo där kraft och stor frukt går före elegans och transparens. Anslaget är kryddigt och lite fatigt med mörk frukt och lätt örtighet. Trots viss tyngd är vinet mjukt och friskt och sitter som en smäck till Camemberten. Ett mycket stabilt även om andra årgångar har känts lite mer spännande och finessrika.

2016 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2019-03-02
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Den här versionen känns mer drickbar på studs än andra årgångar. Eken är inte utanpåliggande utan snarare integrerad och sammanfogad med mineraltonerna likt i en välgjord Bourgogne. Den gula frukten lyser starkt och binds upp av mycket friska syror och fyllig munkänsla. Den som orkar lagra kommer få belöning genom mandelkubb och arraksboll men annars fungerar vinet utmärkt redan nu i sin ungdom.

2017 Tyrrell's Hunter Valley Semillon

Region: New South Wales
Appellation: Hunter Valley
Producent: Tyrrell's Wines
Provningsdatum: 2019-03-01
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Fruktdrivet utan att vara överdådigt eller svulstigt. Snarare imponeras vi av finstämdheten i vinet. Det är ganska smakrikt men lätt och alkoholsvagt i stilen vilket vi kan uppskatta. Bivax, honung och gula plommon ger viss druvkaraktär men kanske hade vi hoppats på lite mer gummiverkstad och blommiga kamomilltoner. Syran kunde ha varit ett snäpp vassare också.

2016 Contadino Etna Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Frank Cornelissen
Provningsdatum: 2019-03-01
Pris: 223kr.

Till vinet >>

En skön Nerello Mascalese-dominerad blandning av diverse druvor. Den har legat till sig ett tag. Här händer det grejer. Det är josigt och mineraliskt. Det är packat med sprittande röd frukt, blodapelsin och blommor och lite brända örter, tjära. Stor drickglädje.

2017 Jimenez-Landi El Corralón

Region: Kastillien-La Mancha
Appellation: Méntrida (DO)
Producent: Bodegas Jimenez-Landi
Provningsdatum: 2019-02-19
Pris: 159kr.

Till vinet >>

Rödbärig, örtig och mineralisk smak där syrahn slår igenom lite med kryddpeppar och lagerblad. Bären drar iväg härligt mot det syrliga, lite kartiga genom lingon och klarbär. Friskt och klunkigt utan minsta motstånd vad gäller tanniner eller fat. Vinet känns ärligt men saknar lite personlighet och wow-faktorn uteblir. 14 % känns men stör inte. Inte idag i alla fall.

2010 Barbera della Stoppa La Azienda Vitivinicola La Stoppa

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Emilia IGT
Producent: La Azienda Vitivinicola La Stoppa
Provningsdatum: 2019-02-16
Pris: 229kr.

Till vinet >>

Bra tryck i den här barberan som med sina lädertoner och parfymer närmast för tankarna till Barolo. Bråddjup frukt med lager på lager av nyanser; plommon, viol, tobak, örtbeska, kryddlåda och våta stenar. Eftersmaken är lång med tandköttsdröjande tanniner och läskande syra. Och visst upplever vi någon slags hustypisk (?) sötma i avslutet? Ett ruggigt bra vin som i våra ögon borde vara på sin utvecklingstopp just nu.

2016 Trebbiolo Rosso La Stoppa

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Emilia IGT
Producent: La Azienda Vitivinicola La Stoppa
Provningsdatum: 2019-02-15
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Skönt funkig med rödbärighet och en lite köttig eftersmak. Fräschör uppnås genom pigga syror och mineralisk sälta. Här finns tanniner för ytterligare lagring men visst är det här vinet tänkt att drickas på uppstuds? En lätt lätt sötma dröjer sig kvar i munnen men balaseras fint av det syrliga. Ett härligt vin med stor personlighet.

2016 Tragaldabas

Region: Kastilien-León
Appellation: Salamanca
Producent: Mandrágora Vinos
Provningsdatum: 2019-02-14
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Rödbärig karaktär med småblommiga inslag. Saftig känsla i munnen i mindre än medelfyllig stil med pigga syror och småsträva tanniner. Det finns inte så mycket mer att säga om vinet än att det är gott och välgjort. Det sista lyftet saknas dock. Vi är inte besvikna men går vidare.

2015 Conceito Vinhos Espumante Brut Nature

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Conceito Vinhos Lda
Provningsdatum: 2019-02-09
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Ett otroligt gott vin med mycket av det man önskar och ofta saknar hos viner av samma typ från ädlare vindistrikt; superfriska syror, småfyllig munkänsla, ung gulfrukt, brödiga och nötiga toner, kalkig mineralitet och ett örtbeskt avslut. Koncentration och längd kombineras med balans och transparent elegans. Fantastiskt bra.

2017 Etna Bianco

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Tenuta delle Terre Nere
Provningsdatum: 2019-02-03
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Vi får inte glömma de vita vinerna från Etna. Här ett härligt exempel från ett nyhetssläpp nära dig. Det är gul frukt och kryddor som anis och kummin. Rökig mineral och bivax adderar komplexitet. Piggt och friskt.

2017 Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Tenuta delle Terre Nere
Provningsdatum: 2019-01-18
Pris: 169kr.

Till vinet >>

Inget snack om att det här är ett fantastiskt gott och välgjort vin, år efter år. Denna årgång andas blodapelsinfräschör och mineralpepprighet samtidigt som rödbärigheten fyller ut både på bredden och längden. Oemotståndlig i sin ungdom med små, fina tanniner i saftig men strukturerad stil. En lätt värme i avslutet skänker behövande tyngd och förstärker intensiteten. Otroligt bra.

2015 Poeirinho Niepoort Vinhos

Region: Beiras
Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 279kr.

Till vinet >>

Fräscht bärig och saftig i lätt, alkoholsvag stil. Traditionellt makad med kalkiga nyanser, lätt naturvinskänsla i syrorna och viss vipepprighet. Ett otroligt egensinnigt vin som andas kvalitet och personlighet, egentligen inte likt något annat vi har druckit.

2010 Weingut Friedrich Becker Cuvée Salome

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Friedrich Becker
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 249kr.

Till vinet >>

Sanslöst frisk med jästiga, brödiga toner bland den syrliga frukten och fina mineralen. Viss utveckling med svamp och kanderad (tropisk) frukt. Mycket imponerande och mycket gott.

2018 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2018-12-19
Pris: 145kr.

Till vinet >>

Intrycken från nyligen består, det här är underbar gamayjuice med allt vad man kan tänkas önska sig från en mästerlig producent som med största sannolikhet vinner på något eller några års lagring. Supersaftigt och druvtypiskt men seriöst ursprungsdrivet och personligt.

1996 Fonseca Guimaraens Vintage Port

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Fonseca Guimaraens
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 199kr.

Till vinet >>

Komplext, sött och delvis sammansatt med hela julbatteriet av russin, korinter och kryddor. Gott men längre lagring hade kunnat ge ytterligare harmoni och utveckling. Saknar lite edge för att kallas stort men tvivelsutan fantastiskt gott.

2016 Rall White

Region: Western Cape
Appellation: Coastal Region
Producent: Rall Wines
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 279kr.

Till vinet >>

Friskt och fräscht med tropisk frukt, honung och smöriga popcorn. Otroligt fin, solmogen frukt som mynnar ut i en mineralisk svans. Knastertorrt med viss fruktsötma och en ekton som snarare förgyller än stör. Riktigt gott och koncentrerat.

2017 Rall Cinsault

Region: Coastal Region
Appellation: Swartland (District)
Producent: Rall Wines
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 279kr.

Till vinet >>

Ljusröd, färg. Doften är kalkig med hallongodis, yoghurt och örter. I munnen friskt och saftig med pepprig och stenigt. Lakrits hallon och skumbanan ger ett ganska enkelt men rent och elegant vin. Riktigt gott även om vi kanske tycker att vinet underpresterar något i sin prisklass.

NV Cancelli Rosso

Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2018-11-22
Pris: 155kr.

Till vinet >>

Så otroligt lättklunkat att vi får kika på våra tidigare notater av samma vin. Och visst finns det en liten sötma som vore det en Beaujolais i ett någon varmare klimat. Men det stör oss absolut inte i det här sammanhanget. Det är bärigt och saftigt för hela slanten. Lite av höstens vin rentav.

2018 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2018-11-17
Pris: 145kr.

Till vinet >>

Underbar gamayjuice med allt vad man kan tänkas önska sig från en mästerlig producent: krossade hallon, rostiga spikar, krossade stenar och en lätt ötbeska. Rent och klunkigt utan störande ingredienser och utan att för den skull tulla på personlighet och finess. Minispritsig tungkittlare vad gäller syra och obefintliga tanniner gör det här till en ruskigt bra aperitif eller digestif eller... Drick eller spara ett, två, tre, fem år. Det viktiga är att det finns gott om flaskor i källaren. Suveränt gott.