Senast provat

 

2014 Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling Erste Lage

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg
Provningsdatum: 2020-05-29
Pris: 179kr

Till vinet >>

Limezest, vit persika, grönt äpple, honung. En liten rondör. Bett i syrorna. Och sen kommer mineralpuffen. Utsökt Riesling menar vi.

2019 Beaujolais Villages Nouveau

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2020-05-28
Pris: 149kr

Till vinet >>

Viol och blodigt kött. Precis som vi vant oss vid. Bär och granit. Kanske rentav vår favorit-nouveau. Mår alltid bra av ett par år i viloläge. Knappt halvvägs mot toppen nu alltså. Siar vi.

2011 Les Picasses Olga Raffault

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Olga Raffault
Provningsdatum: 2020-05-24
Pris: 199kr

Till vinet >>

Vi brukar förvisso må bra när vi får Cabernet Franc i glaset men det här är nästan overkligt gott och ursprungstypiskt. Silkigt och sömlöst. Så fräscht och balanserat. Grön paprika med måtta, blåa plommon, mineral och svartpeppar.

2013 Gardelin

Region: Primorski
Appellation: Goriska Brda
Producent: Klinec
Provningsdatum: 2020-05-22
Pris: 319kr

Till vinet >>

Med marginal det godaste i orangeväg vi provat!

2001 Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2020-05-22
Pris: 310kr

Till vinet >>

Vi behöver alla dricka söt tokajer då och då. Såklart. Här en välbalanserad variant i harmonisk utveckling just nu. Aprikoser och nektarin. Apelsinmarmelad, botrytisbeska, jasmin och honung. En 5-puttare som levererar i lagom söt stil. Rent och snyggt. En riktig folkhemstokajer.

2013 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2020-05-21
Pris: 130kr

Till vinet >>

En gammal favorit som med ålder blir allt mer Bourgognelik. Mandelmassa och rökig mineral. Jasmin. Limepigga syror vittnar om ytterligare goda år för den som vill lagra vidare. Fick vi önska lite så skulle eken närvara i något lägre utsträckning. Men ändå ett imponerande vin för en högst rimlig peng (130:- på bolis när den här årgången begav sig).

2004 Château d'Arlay Blanc Tradition

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Provningsdatum: 2020-05-16
Pris: 219kr

Till vinet >>

Fantastiskt vacker gulgrönbeige färg. Doften är minst sagt djup och komplex i oxiderad stil med torkad frukt, röda äpplen, salt blåstång, macadamianötter, curry och ingefärsmarmelad. Smaken fyller på med tobak, Sherry, mjöl, havtorn och citronskal. Det är friskt och fullständigt balanserat och harmoniskt. Lent och fylligt trots syrliga syror och rund frukt. Eftersmaken är lång och dynamisk. Vän av stilen blir närmast tårögd. Prislappen är löjeväckande för det hantverk som ligger bakom och den slutprodukt som presenteras. Magiskt.

2016 Morgon

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Marcel Lapierre
Provningsdatum: 2020-05-16
Pris: 224kr

Till vinet >>

Den här har helt klart stillat sig under ett par år i källaren. Svarar upp mot förväntningarna med det härliga rostiga brunnsvattnet som vi gillar så oerhört. Mosade söta hallon, smultron och jordig mineral. Nymald svartpeppar av bättre sort. Jäkligt gott nu men vi låter resterande flaskor ligga ett par år till bara för att se vartåt det tar vägen.

2016 Milan Nestarec Pinot Noir Forks & Knives

Region: Moravia
Appellation: Moravia
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2020-05-09
Pris: 300kr

Till vinet >>

En härlig pinne som närmast för tankarna till Barral med sina mogna, röda äpplen, lätt animaliska ton, rostiga spikar och josiga känsla. Här får vi söt frukt i lätt, syrlig stil med sammetslena tanniner. Inte likt pinot så som vi känner druvan, istället väldigt säreget, personligt och framförallt sanslöst gott.

2009 Domäne Wachau Riesling Smaragd Singerriedel

Region: Niederösterreich
Appellation: Wachau
Producent: Domäne Wachau
Provningsdatum: 2020-05-09
Pris: 199kr

Till vinet >>

Feta vita blommor och pepprig mineral. Tropisk frukt och honung. Lite bitter i avslutet. Koncentrerad och mäktig i munrund stil men pigga syror som väger upp. Perfekt utveckling just nu enligt våra smaklökar men kan säkert sparas länge till om så önskas.

2010 Saint Louans Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2020-05-09
Pris: 199kr

Till vinet >>

Cab franc i mogen skepnad med mjuka tanniner, rund munkänsla och sammansatta smaker. Bärigheten är krämig och josig med bara hintar av grön paprika och stall. Koncentrerat och smakrikt med massor av år kvar för den som vill. Ett fantastiskt vin, kanske det med mest finess vi hittills har provat av Breton.

2015 Radikon Slatnik

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Azienda Agricola Radikon
Provningsdatum: 2020-05-08
Pris: 259kr

Till vinet >>

Äppelcidervinägersyror, småsträva tanniner, aprikosfrukt, mineralitet. Örtigt, skalbeskt, rooiboste, halm. Personligt var bara förnamnet. Spretigt och komplext. Utvecklat? Svårt att säga. Gott? Mer intressant än gott. Köpa igen? Inte på ett tag.

2018 Saar Riesling Weingut Van Volxem

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem
Provningsdatum: 2020-05-08
Pris: 169kr

Till vinet >>

En rökig skifferbomb med bra drag i honung och frukt. Ung syra såklart. Mycket gott nu eller i en framtid.

2015 San Lorenzo Etna Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Girolamo Russo
Provningsdatum: 2020-05-06
Pris: 329kr

Till vinet >>

Den där EtnaNebbioloBurgundiska axeln. Nypon och asfalt. Lätt krämig textur. En stil vi gillar. Helt otroligt att alkoholen kan trollas bort så. Stadiga 14,4% som inte märks av. Och då kan vi vara rätt tetiga. Kan såklart rundas av och visst finns det lite ek som kan integreras ytterligare men det bjuder en härlig upplevelse redan nu.

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Provningsdatum: 2020-05-02
Pris: 59kr

Till vinet >>

Semillonylle och -gummi direkt i sniffet. I smaken följer sauvignonaktiga noter av svartvinbärsblad och nässlor. Fin koncentration och viss utveckling redan. Det här är ett friskt, gott och smakmässigt ganska intressant vin med viss komplexitet. Klarar och kan säker vinna på ytterligare några års lagring om man är lagd åt det hållet. En stabil matlirare till lax med syrlig, gräddig sås.

2010 Château Croix Mouton

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2020-05-02
Pris: 180kr

Till vinet >>

Sista flaskan ut och de negativa intrycken från tidigare består. Här är starkt med rejäl ek och ihåligt med svag frukt. En för stor kostym på en för liten kropp. Trots gnäll den bästa flaskan där vinet har mjuknat och gått in i en syrlig, josig fas. Fortfarande stora frågetecken för ursprungstypicitet och koncentration.

2014 Nuits d'Ivresse

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2020-05-02
Pris: 189kr

Till vinet >>

Hus-, druv-, ursprungstypiskt på alla sätt. Snäppet upp i koncentration och kraft från Beaumont. Vansinnigt snygg utveckling. Nu saftigt, stalligt, blåbärigt och vinbärigt. Makalöst gott.

2018 Kvaszinger Hárslevelü

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Kvaszinger Borászat Kft.
Provningsdatum: 2020-05-02
Pris: 99kr

Till vinet >>

Ett riktigt trevligt vin med ursprungskänsla. Den vulkaniska mineraliteten finns där, liksom druvtypiska toner. Visst är det ett vin i den enklare skolan men riktigt väl makat, bra balans mellan syror och frukt. Gott och lättdrucket. Om man vurmar lite för Ungerska viner och druvan Harslevelü är det här ett givet köp!

2016 Petér Wetzer Kékfrankos

Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2020-05-01
Pris: 189kr

Till vinet >>

Djupt bärig, småköttig smak med god längd. Körsbär, blodapelsin och jordgubbar. Örter och mineral i svansen. Föredömligt torrt, rent och halvsträvt. Bra driv i syrorna. Kraftfull elegans. En helt egen stil med respekt för druva och ursprung. Så sanslöst gott från king of kék.

2013 Gardelin

Region: Primorski
Appellation: Goriska Brda
Producent: Klinec
Provningsdatum: 2020-05-01
Pris: 319kr

Till vinet >>

Något sträv, frisk smak med kanelpudrade äpplen, ingefära, vitpeppar, rödavinbär, rooiboste, mandariner och apelsinpastiller. Klingande rent och piggt med otrolig nyansrikedom och längd. Ganska tveklöst det bästa orangevin vi har provat till dags datum. Svårt att säga något om utveckling då vinet uppträder ungt och energiskt med fortsatt potential.

2014 Von Winning Pinot Noir II

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Von Winning
Provningsdatum: 2020-04-30
Pris: 239kr

Till vinet >>

Vapfalz? Jo vi sa att tysk pinot kan vara jordigt, mineraliskt och lingonbärigt läskande. Skön kryddblandning och sandelträ också. Den här kan säkert vinna på ytterligare några år i källaren då eken kommer att integreras ytterligare. Men det är balanserat och gott redan nu i sin lätt krämiga stil.

2014 Gramona Imperial

Region: Spanien
Appellation: Spanien
Producent: Cava Gramona sa
Provningsdatum: 2020-04-30
Pris: 219kr

Till vinet >>

Ett härligt bubbel utan någon egentlig utveckling trots viss ålder. Vinet upplevs ungt, piggt och rent med läskande syra och sprittande mousse. Bland det gröngula äppliga och grapeiga smyger noter av nougat och rostat bröd fram och skänker djup till vinet. Högst stabilt utan att få oss att hoppa högt av lycka.

2007 Castelnau de Suduiraut

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2020-04-25
Pris: 159kr

Till vinet >>

Botrytisladdat, simmigt sött med evighetslång eftersmak. Harmoniskt och sammansatt nu men samtidigt nyansrikt genom saffran, hjortron, kanderade citrusskal, mandelmassa, honung och tobak. Bland mycket annat. Otroligt gott och enligt våra gommar finns ingen anledning att lagra längre. Enorm syra som skänker fortsatt fräschör. Om man nu kan tala om fräschör i detta sammanhang.

2009 Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Domaine l'Entre Deux
Provningsdatum: 2020-04-25
Pris: 175kr

Till vinet >>

Djupt fruktig med integrerad ek. Viss utveckling men fortfarande vitalt och spänstigt. Plommon, björnbär, kaffe, tobak och korinter. Mulligt och mustigt med kraft i kombination med balans. Ett kanonvin nu eller i en framtid. Härligt häng i gommen med klassiska, goda eftersmaker.

2017 Saumur Rouge "Clos Mazurique"

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine Arnaud Lambert
Provningsdatum: 2020-04-25
Pris: 170kr

Till vinet >>

Typisk på alla möjliga sätt med svart vinbärs, rejäl grön paprika, ene- och cederträ, örter och saltlakrits. Naturlig känsla genom funkig och animalisk saftighet. Nätta tanniner och friska syror. Ingen direkt komplexitet men gott och funktionellt till kolgrillade korven med sötstark senap.

2014 Bandol Rouge Château Vannières

Region: Provence
Appellation: Bandol
Producent: Château Vannières
Provningsdatum: 2020-04-25
Pris: 278kr

Till vinet >>

Tät, röd färg som glesar ut lite mot kanten. Fruktig, varm doft med viss animalitet och ett överflöd av bruna kryddor och örter i full blom. Smaken är mullig och fyllig med rik blålila frukt, kalkig mineral och söt tobak. Sval finish men värmande, med balans och finess. Det godaste röda på ett bra tag. Drick nu eller lagra läng(r)e.

2018 BLU Profondi Catarratto Zibibbo

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Icon Wines
Provningsdatum: 2020-04-25
Pris: 49kr

Till vinet >>

En löjligt enkel smak med päronsplit och blandat godis som huvudsakliga associationer. Lite oljig fyllighet och okej syra bidrar med stabilitet. I övrigt finns inte mycket att säga och med det sagt så kan nog det här tilltala den bredare massan vindrickare. Drick med fördel iskallt.

2014 Julius Kayser Grüner veltliner

Region: Pannon
Appellation: Pannon
Producent: St Ursula
Provningsdatum: 2020-04-25
Pris: 59kr

Till vinet >>

Utvecklat med rund, gul frukt, mineraltoner och lite lagom diesel. Grön skalbeska och ärtskottsörtighet ger fräschör. Det som bjuds är gott och betydligt mer intressant än vad det unga vinet gav. Samtidigt är det här fråga om ett tunt, tunt, tunt vin utan längd och djup.

2018 Pierre Chavin Côtes de Provence Rosé

Region: Provence
Appellation: Côtes de Provence
Producent: Domaines Pierre Chavin
Provningsdatum: 2020-04-24
Pris: 125kr

Till vinet >>

Ljust, läskande laxrosa färg. På näsan stenigt och rödbärigt med fräscha blodapelsintoner och en örtighet. Rik smak där det lätta röda möter det vita med smultron, grapeskal, basilika och mineralpepprighet. En riktigt bra rosé, långt ifrån det blaskiga, att klunka iskall på solig balkong.

2016 Ziereisen Steingrüble Gutedel

Region: Baden
Appellation: Baden
Producent: Weingut Ziereisen
Provningsdatum: 2020-04-24
Pris: 189kr

Till vinet >>

En härlig mineralbomb med popcornrökighet. Bra tryck i den finlemmade päronfrukten och bra klös i syran. Efterklangen är fet, torr och stenmineralisk. Ett kanonvin precis som man vill att exempelvis gängse ekad chardonnay skulle smaka.

2017 Gisselbrecht Pinot Noir Tradition

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Willy Gisselbrecht
Provningsdatum: 2020-04-23
Pris: 99kr

Till vinet >>

Rejält med mörk frukt, tanniner och fat här, mer än vad vi är vana vid och önskar från druvan. Körsbär, jordgubbar, örter och lite parfymrökiga toner. Ett enkelt vin som tyvärr känns lite grovt och oelegant.

2011 Château D'Arlay Côtes du Jura Rouge

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Provningsdatum: 2020-04-18
Pris: 219kr

Till vinet >>

Rostig, köttig smak med torkade röda bär och blommor, järn och sten. Mäktigt tät med viss strävhet och en utveckling som inte pekar nedåt. Ett lätt men tätt vin med sträva tanniner, pigg syra och gött häng där förväntningarna kanske överskuggar upplevelsen något.

2011 Château d'Arlay Blanc Tradition

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Provningsdatum: 2020-04-18
Pris: 219kr

Till vinet >>

Frisk och fyllig i utvecklad men intensiv, energisk stil. Nötter, mimosa, jäst, gurkmeja, gråpäron och massiv mineralsälta. Eftersmaken är len och lång. Gott, komplext, koncentrerat och nyansrikt. Ett fantastiskt hantverk och det känns som om det här är det bästa vita på mycket länge.

2016 Fritz Haag Mosel Riesling QbA

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Fritz Haag
Provningsdatum: 2020-04-18
Pris: 159kr

Till vinet >>

Mycket citrus och päron såklart men även något djupare saker som petroleum och kanderad ananas. En pytteliten sötma kan skönjas. Vi gissar på någonstans kring 6g/liter. Summa summarum en kvalitetsriesling för en högst rimlig peng. Kostar 159 spänn på bolis.

2015 Ponte Mouchão

Region: Alentejo
Appellation: Alentejo (DOC)
Producent: Herdade de Mouchão
Provningsdatum: 2020-04-17
Pris: 179kr

Till vinet >>

Inledningsvis kärv och mörkt otillgänglig. Med luft lite mjukare med söta bär, lakrits och torkade plommon. Vi hittar också en rökig ton, mineralsälta och viss örtighet tillsammans med ekfat. Stabilt i den fylliga, kraftfulla skolan med viss komplexitet och djup. Föredömligt torrt och stramt men vi har ändå svårt att se någon vinning i ytterligare lagring.

NV Krohn Tawny Port 20 Anos

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Wiese & Krohn
Provningsdatum: 2020-04-15
Pris: 329kr

Till vinet >>

Rostade och kanderade mandlar, gula russin och fudge. Och en liten hint av röda bär som visar att det finns frukt kvar i den här '13-buteljeringen. Balanserad vågar vi påstå.

2016 Silberberg Wetzer

Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2020-04-12
Pris: 219kr

Till vinet >>

Mineralstinnt bland kärva, mörka bär och färsk örtighet. Ett vin som bjuder på motstånd innan söta, röda bär och blodapelsin slår igenom. Strålande komplexitet och struktur, samtidigt josigt och lättdrucket. Fantastiskt gott.

2016 Saint-Joseph

Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Domaine Jean-Claude Marsanne
Provningsdatum: 2020-04-12
Pris: 269kr

Till vinet >>

Ungt såklart men väldigt gott och drickbart. Svarta oliver varvas med chark. Peppar med mineral. Mörk blå frukt; björnbärssötma. Allt är i balans och lovar gott för den som vill lagra.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2020-04-11
Pris: 119kr

Till vinet >>

Hela hästen med dess avträde. Mörka bär och svett. Tanniner och syror känns spänstiga och bjuder fortfarande på vitalt motstånd. Slankt och fint i egensinnig, utmanande, otroligt god stil.

2008 Kaseler Nies'chen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Bischöfliche Weingüter Trier
Provningsdatum: 2020-04-10
Pris: 169kr

Till vinet >>

Ett gott och välutvecklat vin med det mesta på plats vad gäller druva och ursprung; clementiner, honung, gröna vindruvor, lätt mineralitet och ett uns cykelverkstad. Tyvärr lite ihålligt och okoncentrerat vilket ger en något klen och kort upplevelse. Det som bjuds är dock helt okej och plussidan väger något tyngre varför vi ändå känner oss hyfsat nöjda.

2014 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves Blanc

Region: Bourgogne
Appellation: Beaune 1er Cru
Producent: Le Grappin
Provningsdatum: 2020-04-10
Pris: 445kr

Till vinet >>

Det här är stort i alla bemärkelser. Stora vita blommor. Stor flintarökig mineral. Stora penseldrag över lag. En fet upplevelse helt enkelt.

2018 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2020-04-07
Pris: 145kr

Till vinet >>

Fantastiskt harmonisk nu med bibehållen ungdomlighet och intensitet. Hallon, sötlakrits, grus, småköttiga nyanser. Vinet har en djup bärighet och andas fräschör och renhet, sådant man förknippar med cruviner från regionen. Underbart gott just nu.

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Provningsdatum: 2020-04-07
Pris: 59kr

Till vinet >>

Semillonylle och -gummi direkt i sniffet. I smaken följer sauvignonaktiga noter av svartvinbärsblad och nässlor. Fin koncentration och viss utveckling redan. Det här är ett friskt, gott och smakmässigt ganska intressant vin med viss komplexitet. Klarar och kan säker vinna på ytterligare några års lagring om man är lagd åt det hållet.

2018 Beaujolais Villages Nouveau

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2020-04-06
Pris: 129kr

Till vinet >>

Köttig, blodig, örtig, ja närmast Rhônesk i stilen. Vi hittar enlätt animalitet och mineraliska toner. Bärigheten har tagit ett par steg tillbaka till förmån för vuxnare nyanser. Här känns det som solklart drickläge innan något går sönder. En finfin upplevelse just nu.

2014 Caparsino Chianti Classico Riserva

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Caparsa
Provningsdatum: 2020-04-06
Pris: 194kr

Till vinet >>

En sömlös upplevelse där det unga och det utvecklade mös i körsbär, korinter, rosor, läder, kanel, torkade örter, violgodis. Mjuknande tanniner och syrlig syra. Tätt fruktig med tobak och mineralpuff i svansen. Ett supervin i vår bok perfekt att drickas nu.

2015 Morgon Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Georges Descombes
Provningsdatum: 2020-04-06
Pris: 215kr

Till vinet >>

Solmoget men otroligt välbalanserat från en omdiskuterad årgång. Mörk frukt, viol, rått kött och bazarkryddor. En fin lakritsmineral i avlutet. Det finns lite tuggmotstånd här. Kan med största sannolikhet vinna på ytterligare att par år i källaren men det är svårt att vänta när det är så gott redan nu.

2017 Primavolta Vignano

Region: Toscana
Appellation: Toscana (IGT)
Producent: Societa Agricola Fanucci s.r.l.
Provningsdatum: 2020-04-05
Pris: 129kr

Till vinet >>

Mandel- och mineralbeska (skulle kunna vara smak av ek). Annars fruktigt och friskt utan någon direkt karaktär eller nyansrikedom. Gott och balanserat trots allt så tummen får peka uppåt.

2018 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg
Provningsdatum: 2020-04-02
Pris: 139kr

Till vinet >>

En fruktig och mineralig grüner med päron, honungsmelon och grönpeppar. Medelfylligt och friskt utan behov av lagring, det här viner dricks fint nu. Gott och välgjort men avsaknad av komplexitet.

2017 Saumur Blanc "Clos de Midi"

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine Arnaud Lambert
Provningsdatum: 2020-03-31
Pris: 200kr

Till vinet >>

Nektar, mango, papaya, gul kiwi, gula plommon och flintrökig mineral uppbackat av ung, vass, tandköttsfrätande cheninsyra. Ytterligare komplexitet genom avlägsna toner av hö, mandelkubb och äppelpaj. Ett otroligt nyansrikt, komplext och gott vin som dricks superfint redan nu men som såklart kan sparas väldigt länge om man har den tiden eller den smaken.

2017 Chateau Pey-Bonhomme Les-Tours

Region: Bordeaux
Appellation: Blaye Côtes de Bordeaux
Producent: Château Peybonhomme-Les-Tours
Provningsdatum: 2020-03-31
Pris: 159kr

Till vinet >>

En klassisk Bordeaux-doft blir omedelbar vid dekantering. Vinet är rätt strävt nu och behöver en stund i karaffen. Doften bjuder på moreller, lakrits, mörka bär och cederträ. En liten stallton finns. Smaken är riktigt skön. Sval och syrlig, medelstor och med inslag av svarta vinbär, lakrits, cederträ och moreller. Ett riktigt trevligt vin som bjuder på just det man ofta vill ha när man öppnar en flaska bra Bordeaux. Det är ingen bomb men det kanske man inte kan kräva för den prislappen. Vi köper några flaskor och lägger i källaren.

2015 Domaine Jessiaume Santenay Les Gravières Rouge Premier Cru

Region: Bourgogne
Appellation: Santenay Premier Cru
Producent: Domaine Jessiaume
Provningsdatum: 2020-03-30
Pris: 279kr

Till vinet >>

Muskot, blå plommon och jordgubbar. Peppar och mineral. Härligt rustik och oinställsam pinne som säkert mår bra av ytterligare ett par år i källaren.

2014 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc

Region: Bourgogne
Appellation: Savigny-lès-Beaune
Producent: Le Grappin
Provningsdatum: 2020-03-28
Pris: 295kr

Till vinet >>

Initialt lite popcorn. Grape och smör. Vita blommor och ananas. Bergamott med bra bett i syrorna. Kalkig mineral. Jäkligt gott rent ut sagt och i en perfekt drickfas enligt vår bedömning. Och förväntningarna stegras härmed inför resten av Le Grappin-lådan från Caviste.

2009 Château de Rochemorin

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2020-03-26
Pris: 182kr

Till vinet >>

Fantastiskt fint utvecklad med tobak, tryffel, kaffe, svarta vinbär, korinter och mörk mintchoklad. Sammetslena tanniner, bra drag i den täta frukten och lång eftersmak. Det här är ett elegant, nyansrikt och ruskigt gott vin som dricks väldigt bra just nu.

NV Rosso di Caparsa

Region: Toscana
Appellation: Rosso Toscano (IGT)
Producent: Caparsa
Provningsdatum: 2020-03-25
Pris: 148kr

Till vinet >>

Saftig med tät frukt och grusiga undertoner. Mjuk och lättillgänglig med lätta stalltoner. Smaken är bärig med mörka körsbär och saltlakrits. Gott och intressant nu eller framöver. Det känns tryggt och bekvämt med e låda i källare. (Tappad på flaska 2019).

2018 Brouilly Reverdon

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Château Thivin
Provningsdatum: 2020-03-22
Pris: 188kr

Till vinet >>

Härlig blåbärs- och hallosaft med svarta och röda godisbåtar, stenig granit och torkad örtighet. Ungt och piggt såklart med bra tanninpåslag bland de syrliga syrorna. Man slås av renhet och fruktkoncentration. Otroligt gott och välgjort. Nu eller senare.

2014 Azienda Agricola Zidarich Prulke

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGP)
Producent: Azienda Agricola Zidarich
Provningsdatum: 2020-03-22
Pris: 260kr

Till vinet >>

Fantastisk doft och lätt oxiderad och vaxig smak med inslag av bokna äpplen, hö, tall, skrädmjöl, diverse gula kryddor, nötter, inlagd mandarin osv. Pigga syror och mineral lyfter det hela ytterligare. En liten sälta på slutet sätter pricken över i. Kompromisslöst och otroligt gott; orangevin light.

2015 Damigiana Rosso

Region: Abruzzerna
Appellation: IGP Colline Pescaresi
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2020-03-21
Pris: 255kr

Till vinet >>

Kraftfull och kryddig med bruna, mustiga nyanser på näsan. Tungt blommig och örtig och packad med mogen frukt. Smaken är något nättare, fylld av syra, tanniner, rökt kött, solmogen mörk frukt och krossade stenar. Helt torrt trots solvarm frukt i massor. Det här var ett oväntat välstrukturerat vin på gränsen till för ungt. Ändå helt öppet smakmässigt så det skadar verkligen inte att dricka redan nu. Mycket. Mycket. Bra.

2013 Cecchi Riserva di Famiglia Chianti Classico Riserva

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Cecchi
Provningsdatum: 2020-03-20
Pris: 150kr

Till vinet >>

Fantastiskt fint utvecklad med nedsmälta tanniner, intensiv bärighet som börjar dra mot det torkade, mjuk örtighet och en lätt anstrykning av ekfat. Lätt köttighet och stallighet men det pigga, friska och fräscha går först i led. Ett utmärkt vin från början till slut.

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Provningsdatum: 2020-03-20
Pris: 59kr

Till vinet >>

Semillonylle och -gummi direkt i sniffet. I smaken följer sauvignonaktiga noter av svartvinbärsblad och nässlor. Fin koncentration och viss utveckling redan. Det här är ett friskt, gott och smakmässigt ganska intressant vin med viss komplexitet. Klarar och kan säker vinna på ytterligare några års lagring om man är lagd åt det hållet.

2009 Château Gaudin

Region: Bordeaux
Appellation: Pauillac
Producent: Scea Château Gaudin
Provningsdatum: 2020-03-19
Pris: 209kr

Till vinet >>

Perfekt utveckling nu enligt våra gommar när det unga fruktiga möter det mogna, utvecklade. Oerhört fint sammansatta smaker med svartvinbärsfrukt, korinter, torkade plommon, kryddlåda, nymalet kaffe, stall och tryffel. Fullt ut integrerad ek och sammetslena tanniner. Vi dricker upp innan det här sticker iväg mot murriga tongångar. Classy.

2017 Primavolta Vignano

Region: Toscana
Appellation: Toscana (IGT)
Producent: Societa Agricola Fanucci s.r.l.
Provningsdatum: 2020-03-15
Pris: 129kr

Till vinet >>

Mandel- och mineralbeska (skulle kunna vara smak av ek). Annars fruktigt och friskt utan någon direkt karaktär eller nyansrikedom. Gott och balanserat trots allt så tummen får peka uppåt.

2018 Kvaszinger Hárslevelü

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Kvaszinger Borászat Kft.
Provningsdatum: 2020-03-15
Pris: 99kr

Till vinet >>

Ett riktigt trevligt vin med ursprungskänsla. Den vulkaniska mineraliteten finns där, liksom druvtypiska toner. Visst är det ett vin i den enklare skolan men riktigt väl makat, bra balans mellan syror och frukt. Gott och lättdrucket. Om man vurmar lite för Ungerska viner och druvan Harslevelü är det här ett givet köp!

2017 Gisselbrecht Pinot Noir Tradition

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Willy Gisselbrecht
Provningsdatum: 2020-03-14
Pris: 99kr

Till vinet >>

Rejält med mörk frukt, tanniner och fat här, mer än vad vi är vana vid och önskar från druvan. Körsbär, jordgubbar, örter och lite parfymrökiga toner. Ett enkelt vin som tyvärr känns lite grovt och oelegant.

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Provningsdatum: 2020-03-14
Pris: 59kr

Till vinet >>

Semillonylle och -gummi direkt i sniffet. I smaken följer sauvignonaktiga noter av svartvinbärsblad och nässlor. Fin koncentration och viss utveckling redan. Det här är ett friskt, gott och smakmässigt ganska intressant vin med viss komplexitet. Klarar och kan säker vinna på ytterligare några års lagring om man är lagd åt det hållet.

2014 Peluda

Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Cellers Comunica
Provningsdatum: 2020-03-14
Pris: 190kr

Till vinet >>

Fortfarande pigg blå frukt och svart mineral. Väldigt gott och välgjort vin från Montsant.

2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2020-03-14
Pris: 220kr

Till vinet >>

En härligt solig nektar med många goda år kvar om man vill ha mer utveckling. Klassiskt.

2013 Torelló Tradicional Brut Nature

Region: Spanien
Appellation: Spanien
Producent: Bodega Torelló Llopart SA
Provningsdatum: 2020-03-13
Pris: 188kr

Till vinet >>

Utvecklad, rund smak med karamelliserad tropisk frukt, vingummi, jord och mineralsälta. Fräsch syra och uppiggande bubblor. Väldigt rent och gott med fullständig balans och bra längd. Lätt ett av de bättre spanska mousserande viner vi har provat. Imponerande.

2018 Weemala Pinot Noir Logan

Region: New South Wales
Appellation: Orange
Producent: Logan Wines
Provningsdatum: 2020-03-11
Pris: 145kr

Till vinet >>

Superfruktig med härlig pinotkrydda, jordgubbssylt och fatkaraktär. Lätt blommig och örtig. Här finns mycket av allt utan att tappa fokus. Ett snyggt hantverk där rik, söt bärighet hålls i schack av god, syrlig syra. Inga tanniner att tala om såklart. Bara att klunka i sig på uppstuds. Högst njutbart.

NV Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut

Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Louis Bouillot
Provningsdatum: 2020-03-08
Pris: 129kr

Till vinet >>

Ett trevligt bubbel med blodgrapebeska, mariekexkexighet och smultronrödbäriga nyanser. Fräscht och finbubbligt med intressanta och goda smaker. Absolut värt ett köp.

2018 Charles & Charles Riesling

Region: Washington
Appellation: Washington State (State appellation)
Producent: Trinchero Family Estates
Provningsdatum: 2020-03-06
Pris: 148kr

Till vinet >>

Enkelt men trevligt i den fruktdrivna skolan med melon, päron, persika och grapebeska. En lätt sötma som balanseras upp bra av friska syror. Lätt och alkoholsvagt vilket gör vinet lättdrucket.

2015 Cristom Mt. Jefferson Cuvée

Region: Oregon
Appellation: Willamette Valley (AVA)
Producent: Cristom Vineyards
Provningsdatum: 2020-03-04
Pris: 299kr

Till vinet >>

Nypon och bazarkryddor. Hibiskusvatten med granatäpple. Blyertspenna. Exakt lagom mängd ekfat. Just precis så här vill vi ha vår jänkarpinne. Goddamn så lyxigt och gott från Oregon.

2007 Château Montus

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Provningsdatum: 2020-02-29
Pris: 179kr

Till vinet >>

Klart utvecklad och sammansatt i smaken även om tanninerna fortfarande är (och alltid kommer vara?) hårda. Örtigt, blommigt med muskot, nejlika, te och skaldjursmineral. Bra koncentration och slösaktiga doser rostade ekfat. Oerhört svårt att dricka på egen hand (vilket kanske inte är avsikten?) Mer intressant än gott alltså. De här vinerna kommer förmodligen att överleva oss.

2007 Château Vignelaure

Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2020-02-29
Pris: 199kr

Till vinet >>

Något over the top med lite kokta, unkna inslag. Helt klart drickbart fortfarande dock i fruktpackad stil med mint, lätt russinton, karameller, aska och burktomat. Det här vinet har gett oss mycket glädje tidigare men den här flaskan var lite övergången. Synd.

2017 Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore

Region: Piemonte
Appellation: Nebbiolo d'Alba (DOC)
Producent: Giacomo Grimaldi
Provningsdatum: 2020-02-29
Pris: 189kr

Till vinet >>

Ett saftigt men välstrukturerat vin med hallon- och lakritsbåtar, violgodis, lakrits, körsbär och lacknafta. Ungt och hyfsat strävt men klart drickbart redan. Riktigt gott även om vissa anmärker på utebliven druvtypicitet.

2015 Vouvray Ciel Rouge

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Michel Autran
Provningsdatum: 2020-02-29
Pris: 225kr

Till vinet >>

En otroligt vass, nästan sträv syra slår fullständigt knockout på våra tandkött. Därefter följer kraftfulla, koncentrerade nyanser av våt lovikkavante, stålull, mineral och ung men äpplig fruktighet. Vän av stilen njuter fullt ut och låter sig imponeras.

2015 Domaine de la Touraize Arbois Chardonnay Ammonites

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine de la Touraize
Provningsdatum: 2020-02-29
Pris: 255kr

Till vinet >>

Karamelliserad, söt, gul frukt i superbalanserad, fet och fyllig stil. Här bjuds på lager på lager av komplexitet och nyansrikedom. Vi bjuds på Sherrytoner, valnötter, curry, gula äpplen och mineral. En lätt utveckling kan skönjas och vi ser inga problem med omedelbar konsumtion.

2018 Roter Veltliner Fels am Wagram

Region: Niederösterreich
Appellation: Wagram
Producent: Weingut Wimmer-Czerny
Provningsdatum: 2020-02-29
Pris: 159kr

Till vinet >>

Ett välgjort vin som upplevs lite innehållslöst och tunt. Nätta nyanser av honungsmelon, mandel och päron samt ett lätt skimmer av blomster. Friskt och medelfylligt. Lättglömt.

2017 Solo 575 Uvas

Region: Kastilien-León
Appellation: Sierra de Salamanca
Producent: Viñas del Cámbrico
Provningsdatum: 2020-02-28
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ett fantastiskt fint balanserat vin i len, fruktig och frisk stil. En hel del ek som lyser igenom i nuläget. Annars röd- och mörkbärigt, mustigt, kryddigt och lite brettigt. Skönt drickbara tanniner. Mycket gott.

NV Cancelli Rosso

Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2020-02-22
Pris: 155kr

Till vinet >>

Läskande, saftigt och smått utvecklat med diverse bär, örter och en lätt stallighet. Struktur nås genom tät frukt, pigga syror och ett lätt tanninbett. Ett härligt vin med intressanta smaknyanser.

2018 Terres Doreés Beaujolais Blanc

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais
Producent: Domaine des Terres Dorées
Provningsdatum: 2020-02-21
Pris: 179kr

Till vinet >>

Vi provar igen och låter oss kanske imponeras ett uns mer än förra gången. Det finns mycket som är gott i det här vinet och mixen av mineral och gul frukt är intressant. Samtidigt trollbinds vi inte och honungsmelon, gula päron, gul kiwi, kalkighet och äpplighet går ganska obemärkt förbi. Vit Bojo - what's the message?

NV Rosso di Caparsa

Region: Toscana
Appellation: Rosso Toscano (IGT)
Producent: Caparsa
Provningsdatum: 2020-02-19
Pris: 143kr

Till vinet >>

Djup, sötfruktig smak med finkorniga tanniner och hög syra. Körsbär, rosor, sötlakrits, grusdamm. Gott och smakrikt i klunkvänlig still. Lirar fint ihop med pizzan. (Buteljerad 2017)

2012 Szepsy Tokaj Szamorodni

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: István Szepsy
Provningsdatum: 2020-02-16
Pris: 325kr

Till vinet >>

Det är visköst sött (160 g/l) men till perfektion balanserat. Allt är fullkomligt rent och tydligt. Dynamiskt. Kanderad ingefära, saffran, apelsinblomma, jasmin, honung, nektar, fikon, inlagda päron, Hockeypulver, osv. En Szamorodni som levererar långt, väldigt långt, över sin nivå.

2013 Steinmassel Riesling

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Bründlmayer
Provningsdatum: 2020-02-16
Pris: 199kr

Till vinet >>

Inte mycket har hänt på de fem år som gått sedan vi senast skruvade av kapsylen. Det är fortfarande en lätt krämig och närmast pärlande pigg Riesling med gråpäron, honung, tropiska frukter och mineral. Kvalitet rakt igenom.

2019 Pulenta Sauvignon Blanc

Region: Mendoza
Appellation: Uco Valley
Producent: Bodegas y Viñedos Hugo y Eduardo Pulenta
Provningsdatum: 2020-02-15
Pris: 89kr

Till vinet >>

Fyllig, citrusdominerad smak med skalbeska, stålig mineral och gräsighet. Fina syror bär en kanske inte rakt igenom ren smak. Ett ganska gott men enkelt vin utan alltför stereotypa sauvignontoner.

2018 Breton Bourgueil Trinch

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2020-02-13
Pris: 179kr

Till vinet >>

Så pass gott och lättillgängligt att vi tvingas öppna en flaska igen trots att den förra knappt har hunnit till glasåtervinningen. Någon upplever en något överdimensionerad blyertspenna i glaset men annars är detta en lättsam svartvinbärsdricka med minimalt drickmotstånd redan i nu. Fullt mogna bär ger en söt fruktighet med anstrykningar av blåbär, violgodis, örter och grafit. Inget funk i sikte i den här flaskan heller.

2016 'A Rina

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Girolamo Russo
Provningsdatum: 2020-02-09
Pris: 195kr

Till vinet >>

Det här är som den där godisskålen som står på armlängds avstånd. Man kan inte låta bli den, och så plötsligt är det slut utan att man förstår hur det gått till. Därför inskränker sig omdömet den här gången till "jäkligt gott och lättdrucket".

2015 Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Weingut Leitz
Provningsdatum: 2020-02-09
Pris: 159kr

Till vinet >>

Magic säger etiketten. Och det är rätt magiskt att få ut så mycket riesling i den här prisklassen. Päron och mineral. Och en aning tropisk söt frukt. Vi kan ana en början till mognad men det är ingen brådska.

2018 5 Senses Moschofilero Moscato

Region: Peloponessos
Appellation: Peloponessos
Producent: Lantides Estate
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 109kr

Till vinet >>

Inte så tokigt efter lite luft och några klunkar. Viss druvaromatik genom fläder och godis. Gul frukt och mineraliska toner kompletterar rätt snyggt men på det hela taget är vinet lite tunt och enkelt. Friskt och gott för stunden dock.

2018 Breton Bourgueil Trinch

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 179kr

Till vinet >>

Lättsam svartvinbärsdricka med minimalt drickmotstånd redan i nu. Fullt mogna bär ger en söt fruktighet med anstrykningar av blåbär, violgodis, örter och grafit. Inget funk i sikte i den här flaskan. Riktigt gott och välgjort utan att vara i närheten vad gäller komplexiteten hos producentens vassare viner.

2017 Lagar de Baixo

Region: Beiras
Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 169kr

Till vinet >>

En finstämd Baga med röda bär, kalk och örter. Viss återhållsam ekpåverkan förgyller och ger djup. Stilen är lätt och saftig med syrliga godistoner. Mycket gott och säreget redo att drickas nu.