Senast provade vinerna

 

2006 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Asinone

Region: Toscana
Appellation: Vino Nobile di Montepulciano (DOCG)
Producent: Poliziano
Provningsdatum: 2018-11-11
Pris: 349kr

Till vinet >>

Höst och gryttider gör att vi rotar fram lite robustare saker ur källaren. Initialt är det en hel klase kvisttomater, kakao, julkryddor och chokladtryffel. Eukalyptus, kaffe, balsamico, björnbär och körsbär följer. Visst anar vi både ek och alkohol (14,5%) men allt känns integrerat och komplext. Vinet är ordentligt utvecklat såklart men det är ingen fara på taket ännu. Det är väldigt gott just nu.

2000 Chateau Simard

Region: Bordeaux
Appellation: St. Émilion
Producent: Château Simard, Vignobles Vauthier-Maziere
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 199kr

Till vinet >>

Moget från starkt år i utvecklad men inte överutvecklad stil. Murrigt av läder, höstlöv och tobak. Frukten är torkad åt korinter och plommon. Rejäl grillkolssvärta. Gott och imponerande med tanke på åldern. Ytterligare lagring känns inte nödvändigt.

2008 Weinert Cabernet Sauvignon

Region: Mendoza
Appellation: Mendoza
Producent: Bodegas Weinert
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 169kr

Till vinet >>

Tät, röd färg med tegelkant. Utvecklad, nyanserad doft med lakrits, peppar, mintchoklad, ceder, läder och häst mot en djupt blåfruktig botten. Smaken är utvecklad i ekig, småtung och söt stil med russin, choklad, höstlöv och sälta. Drickfärdig och småkomplex smak där ek och alkohol tar lite för stor plats (vilket säkert kan tilltala många).

2016 Domaine des Soulié Saint-Chinian

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Saint Chinian
Producent: Domaine des Soulié
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 70kr

Till vinet >>

Rödlila färg. Bärig, lite charkköttig doft med blåbär och björnbär. Smaken ger småsöt frukt med godistoner i mjuk, rättfram och lite eldig stil. Lättklunkat och hyggligt fräsch med jordgubbar och röda äpplen som mest framträdande markörer. Gott i all enkelhet och lättglömt.

2012 Château La Gravette Lacombe

Region: Bordeaux
Appellation: Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 159kr

Till vinet >>

Urtypiskt från sval årgång med svarta vinbär, kokta rotfrukter, kaffe, grafit och rostad ek. Gott om syra och tanniner men lite svag stoppning för långlagring. Klassiskt och gott redan nu efter rejäl luftning.

2013 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 130kr

Till vinet >>

Utvecklad smak mot mandelkubb, arrak och pomerans. En rejäl dos popcornrökighet, mineral och såklart hög syra. Maffigt och gott såklart även om en viss mättnad har infunnit sig. Våra smaklökar söker sig hellre till lite lättare doningar nu för tiden och ekebitterheten i eftersmaken upplevs faktiskt smått störande.

2016 Müller-Thurgau Trocken

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weinhaus Zur Sonnenuhr
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 70kr

Till vinet >>

Mineral och stenfrukt om vartannat med god syra och lite yllig fetma som stadgar upp. Ren, snygg smak med hygglig längd. Jättegott utan att vara särskilt komplext eller intressant.

2016 Milan Nestarec Forks and Knives White

Region: Moravia
Appellation: Moravia
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2018-11-10

Till vinet >>

Tjeckisk müller thürgau. Orangevin light. Skalmacererat tre dagar. Minimal intervention. En rejäl volatil twist inleder; äppelcidervinäger och rabarber. Det här är inte för alla skulle man kunna säga. För oss som gillar och dricker vidare går associationerna till champagne utan bubblor. Det är bokna äpplen, kakao, arrak och honung. I munnen knastertorrt. Lite kalkig mineral i efterhänget.

2017 Moscato d'Asti

Region: Piemonte
Appellation: Moscato d'Asti (DOCG)
Producent: G.D. Vajra
Provningsdatum: 2018-11-06
Pris: 109kr

Till vinet >>

En härligt blommig och druvig skapelse. Mycket gott i alla enkelhet.

2016 Juliane Eller Juwel Riesling

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Juliane Eller
Provningsdatum: 2018-11-04
Pris: 149kr

Till vinet >>

Läskande och bra bruksriesling. Mineral och vita blommor i pigg skrud. En riktig juwel så att säga.

NV Cancelli Rosso

Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2018-11-03
Pris: 155kr

Till vinet >>

Nyligen provat och upplevelsen är liknande. Det som skiljer är att vi denna gång uppfattar en liten men tydlig sötma i smaken. Inget som stör men annorlunda. En naturlig, brettig känsla är också nytt vilket adderar intresse. Annars en lätt och saftig munkänsla men ändå välstrukturerat genom läskande syror och närvarande tanniner. Vi hittar en bärighet som pendlar mellan det röda och det blå. Vi landar mer i blåbär än i hallon även om båda är framträdande. Lite kvistar och blad från bären är också närvarande. Småkryddigt och -örtigt genom salvia och svartpeppar men den mjuka, fräscha fruktigheten står ändå i centrum.

2005 Château de Malle

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-10-28
Pris: 179kr

Till vinet >>

Otroligt nyansrik smak med koncentration och längd. Apelsin, aprikospaj, äppelmust, ingefära, hjortron, mandelmassa, knäck, havssälta och botrytis. Inget att klaga på här och det känns som om de flesta pusselbitar har fallit på plats. Stort.

2017 La Cuisine de ma mère

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2018-10-28
Pris: 135kr

Till vinet >>

Ung, blåbärig, saftig och fräsch smak med god underliggande struktur. Blåbär, örter, svarta vinbär, grafit ger typicitet om än förpackat i en intressant, personlig kostym. Drick eller spara några år. Löjligt gott.

2009 Montelena Estate Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Chateau Montelena Winery
Provningsdatum: 2018-10-28
Pris: 849kr

Till vinet >>

Mjuk, balanserad smak med stabil struktur i syrlig och fräsch stil. Löjligt gott med sötmogen frukt, syrliga körsbär, lakrits och tobak. Oavsett om man inte faller pladask för den välpolerade stilen är det omöjligt att inte gilla vinet.

2009 Château Petit Village

Region: Bordeaux
Appellation: Pomerol
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-10-28
Pris: 510kr

Till vinet >>

Helt len och mjuk smak i torr, djupt fruktig stil. Oerhört balanserat och av tidens tand polerat med viss reservation för alkoholhetta i avslutet. Integrerad ek som med tid kommer att smälta in ännu bättre. Mörk frukt, jord och mineralsälta. Kan finnas anledningar att spara längre men visst är vinet supergott och drickvänligt redan nu.

2009 Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten

Region: Niederösterreich
Appellation: Wachau
Producent: Domäne Wachau
Provningsdatum: 2018-10-28
Pris: 199kr

Till vinet >>

Perfekt utvecklad i torr, stenig stil med krämig frukt, honungstoner, diesel och mineral. Bra längd och fortfarande fräsch. Riktigt gott.

2015 PoggioargentierA Syrah

Region: Toscana
Appellation: Toscana (IGT)
Producent: Poggio Argentiera
Provningsdatum: 2018-10-27
Pris: 199kr

Till vinet >>

Tung, djupt fruktig smak i fyllig, småsöt stil med bra ös i alkoholen och rejäl fatkaraktär. Inte mycket druv- eller ursprungskaraktär kvar men bland kokos och vanilj hittar vin plommon, björnbär, svartpeppar och en smårökig fläskton. Bra till rustika och feta pastagratängen men väldigt klumpig på egen hand.

2014 Bourgogne Tonnerre Vieilles vignes Champs Boudons

Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-10-25
Pris: 159kr

Till vinet >>

Mineralstinn och citrussyrlig nog att förväxlas med en bättre Chablis Premier cru. Mineralen är kalkig och frukten krämig. Något grönt dyker upp också - gurkskal eller ärtskott kanske? Viss utveckling med rund känsla. Ett ruskigt bra vin med lång eftersmak och överlägset det bästa vi har druckit från producenten och appellationen.

2014 Morgon Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Georges Descombes
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 215kr

Till vinet >>

Ett vackert utvecklat vin med sandiga tanniner och superfräschör. Ytterst terroirdrivet och naturligt med rostiga spikar, krossade stenar, blodigt kött, snyggt ackompanjerade av rosenblad och mosade hallon. Drick eller spara längre för en stor upplevelse.

2015 Kamara Nimbus Russus

Region: Thessaloniki
Appellation: Thessaloniki
Producent: Kamara Winery
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 209kr

Till vinet >>

Krämig frukt som andas varmt klimat. Vi får en något animalisk smak med svärta, kakao, korinter och burktomat. Kryddigheten påminner om viner från Priorat med kryddnejlika, mynta och kokos. Mjuka tanniner och acceptabel syra gör att vinet känns något fräschare. Helt klart bättre med ganska lång luftning men ändå en smakprofil som vi inte faller helt för.

2015 Weingut Julius Spätburgunder Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Julius
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 169kr

Till vinet >>

Druvtypisk i aromatiken med parfymerade övertoner, körsbärsbärighet och sandelträ. I stilen otroligt lätt och frisk varför notaterna blir knapphändiga - flaskan går åt. Här får det nog bli påfyllning, det här var gott.

2015 Monrosso

Region: Toscana
Appellation: Chianti (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 109kr

Till vinet >>

Ett enkelt men gott rödpang. Det är körsbär (såklart) och koltablett, och en skvätt vaniljyoughurt i avslutet. Det är ingenting ämnat för djupare analys, men det gör sitt jobb helt klart till hembakade pizzan.

2016 Naturé Côtes du Jura

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Domaine L’Aigle á Deux Têtes
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 259kr

Till vinet >>

Förväntningar som infrias. Finns det något bättre? Ja det skulle vara förväntningar som överträffas. Och vi rör oss i det häradet här. Fyllig men aldrig klumpig. Frisk men aldrig obalanserad. Det mesta faller på plats med lite tid i glaset. Skrädmjöl och Läkerol Original omfamnar en kärna av passionsfrukt. Kalk och liljekonvalj förgyller. Rent ut sagt svingott från ett nyhetssläpp nära dig.

2014 Crozes Hermitage Le Rouvre Yann Chave

Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Yann Chave
Provningsdatum: 2018-10-20
Pris: 219kr

Till vinet >>

Ärketypisk med begynnande utveckling. Rökt chark, svarta oliver, eneträ, de mörkaste bären, violblom och mineralisk sälta. Lätt och läskande i saftig stil, dock med stark struktur. Ingen panik för den som sitter på fler flaskor. Ruskigt bra syrah.

2015 Breton Les Galichets

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-10-20
Pris: 179kr

Till vinet >>

En kraftfull men saftig cab franc med ganska djupa toner av röda vinbär, cederträ, stenar och stall. Kroppen är lätt men vi hittar en fin struktur genom syra och tanniner och framtiden i källaren ser ljus ut. Naturligt och gott från favoritproducenten.

2017 Grenouillere Jérémie Mourat

Region: Loire
Appellation: IGP Val de Loire de Vendée
Producent: Jérémie Mourat
Provningsdatum: 2018-10-19
Pris: 199kr

Till vinet >>

Rak och frisk smak i violblommig, godisgod stil. Det här är ett slankt och ungdomligt piggt vin med hög syra och saftig munkänsla. Lakrits, örter och en ganska djup blåbärighet adderar till nyansrikedomen men i övrigt har vi ett ganska enkelt vin i glaset, om än väldigt välgjort och rent. Druvan har vi inte jättekoll på men Loirekänslan är absolut på plats.

2017 Aterciopelado

Region: Valle Central
Appellation: Maule Valley
Producent: Viña Morandé
Provningsdatum: 2018-10-18
Pris: 169kr

Till vinet >>

Mjukt och klunkigt av país med stadgande struktur och blåfruktighet av malbec. Helt ekbefriat blir upplevelsen röd- och mörkbärig med peppriga, småörtiga och lätt violblommiga inslag. Addera en skopa personlighet så har du ett riktigt trevligt vin att sippa på och analysera. Inget för källaren men mycket gott just nu.

2016 Dolcetto d'Alba

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-10-15
Pris: 146kr

Till vinet >>

Vi gillar verkligen när dolcetto uttrycker sig så här lättsamt och omedelbart. Det är initialt lite stall som vädrar bort; sedan blir det röda körsbär och asfalt med lite sälta av typ lakritsrot. Det finns smågrusiga tanniner som säkert borgar för lagring några år; men vinet rinner lätt och friskt nu.

2015 Reinhold Haart Piesporter Riesling Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reinhold Haart
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 159kr

Till vinet >>

Ett ungt, ruskigt friskt vin i fruktdriven stil med lätt anstrykning av våta stenar. Frukten drar åt lime, citron, vita vinbär och omogna krusbär. Friskt och gott men också lite endimensionellt. Skulle nog vinna på att få ligga lite längre.

2015 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 159kr

Till vinet >>

Aromatisk och rik med djup honung, grillad citron, ängssyra och skimrande mineral. Kanongott och välbalanserat. Drick nu eller spara.

2009 Le Roi Domaine de Rocheville

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ännu en suverän flaska av årgången och nästan osannolikt ungdomlig trots ålder. Cabernet francig såklart men inte övertydligt på något sätt, snarare harmoniskt och rent med lätta anstrykningar av vinbär, körsbär,gräs och eneträ. Avrundade tanniner, fortsatt pigga syror och stadig fruktighet ger drickbarhet på topp. Sista flaskan av årgången. Ett stort litet vin.

2014 Brouilly Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Georges Descombes
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 185kr

Till vinet >>

Rost, rosor, funk, blod och granit. Lätt och klunkig men seriös och otroligt intressant smak. Naturvinskänslan är tydligt närvarande. Ingen panik men dricks suveränt just nu.

2017 Kir-Yianni Assyrtiko

Region: Makedonien
Appellation: Florina
Producent: Kir-Yianni Estate
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 99kr

Till vinet >>

Päronaktig smak med rökig mineralitet. Balanserat och gott om än lite enkelspårigt. Druvan har såklart mer att ge men det här är ändå ett okej uttryck. Vi saknar lite spets i syran och hittar uppenbara luckor i koncentrationen.

2014 Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP du Comté Tolosan
Producent: Domaine Viticole du Château de Cabidos
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 169kr

Till vinet >>

Fet och fyllig utan att kännas tung. Kraftfull, tropisk frukt med mango och papaya i centrum. Limeskal, viss örtighet och mineral kompletterar och ger finess och fräschör. Eftersmaken är lång med bra tryck hela vägen. Anas en lätt sötma i eftersmaken? Kanske, men svårt att säga då syran verkligen slår i taket. Ett kanonvin som lätt kan lagras många år.

2015 Riesling Kabinett Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 229kr

Till vinet >>

Inte lika omedelbart generös som föregående årgång. Men vi läskas av vita blommor och mineralsälta; diskret däckverkstad och sötsyrliga ananaskarameller. Fortfarande i yngsta laget men säkert med en fin framtid för sig.

2015 Chateau Cap de Faugeres

Region: Bordeaux
Appellation: Côtes de Castillon
Producent: Chateau Cap de Faugeres
Provningsdatum: 2018-10-12
Pris: 199kr

Till vinet >>

Ungdomligt med söt ek och flörtig frukt. Typiska markörer av svarta vinbär, kaffe och choklad. Bra tanniner och syra som nog mår bra av några år på rygg. Inget jättevin men helt okej drickbarhet som ungt och med framtidsutsikter. Lite väl polerat för vår smak.

2015 Riesling Vieilles Vignes Cuvée Daniel

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Nicolas Zusslin
Provningsdatum: 2018-10-12
Pris: 132kr

Till vinet >>

Ruskigt god, aromatisk riesling med tropisk frukt, honung och distinkt mineralitet. Syror som känns mer balanserade än vassa och överlag en ganska munrund upplevelse med begynnande utveckling. Ett ärligt vin som dricks bra nu utan att erbjuda någon jättekomplexitet.

2012 Churchill's Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Churchill
Provningsdatum: 2018-10-11
Pris: 99kr

Till vinet >>

Balanserat sött med något lättare textur än tidigare årgång (2011). Härligt fruktig smak med torkat som pockar på. Inslag av tobak, torkade rosor och fikon. Den här årgången dricker vi på uppstuds utan tid i källaren även om lagring såklart är möjlig.

2015 Chiara Condello

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Romagna (DOC)
Producent: Chiara Condello
Provningsdatum: 2018-10-10
Pris: 139kr

Till vinet >>

Hyfsat mjuk och saftig munupplevelse men samtidigt stöddigt kärv och ettrig. Smakerna drar åt körsbär, plommon, torkade örter, kanel och svartpeppar vilket känns någorlunda druvtypiskt men helhetsintrycket ger något annat än det vi är vana vid från Toscana. Ett trevligt och personligt litet vin, väl värt ett köp och kanske även värt ett par platser i lagringshyllan.

2005 Castelnau de Suduiraut

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 159kr

Till vinet >>

Det är avrundat och sammansatt. Marmeladerna i doften består av aprikos, apelsin och kvitten. Vi får även marsipan och bananpuré. Det är en lagom dos botrytisbeska toppat av en skvätt rosenvatten. En fin och lagom komplex utveckling för den ringa pengen alltså. Troligen ingen poäng att lagra vidare.

2001 Chateau Le Coteau

Region: Bordeaux
Appellation: Margaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Här bolmar ladugård, höstlöv, läder och en sötsyrliga frukt ur glaset. Det är blå plommon och svarta vinbär i frukten. En stenig mineral och en slank och sval munkänsla toppas av pigga syror. Fortfarande kanongott. Ett utmärkt exempel på lagringsduglig BDX till ringa peng.

2013 Lalama

Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Dominio de Bibei
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ribeira Sacra; Den heliga stranden. ’13 Lalama har nu fått lite utveckling men kan säkert med fördel ligga till sig lite till och få käka upp de ekfatsinslag som finns där. Det är örtsalt, blå frukt, och en liten kyss av vanilj. Och en härlig Lakrisalmineral. Det är lite rustikt och elegant på samma gång. Riktigt gott. Årgång ’14 finns på de statliga hyllorna just nu

2004 Clos St Yves Savennières

Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 189kr

Till vinet >>

Det är igenkännliga saker som tropisk nektar, grönt äpple, svamp, halmtapp och arrak. Enormt pigg syra och stålmineral i en slank kropp borgar för vidare lagring. Men vi avstår nog återköp. Det är lite för förutsägbart.

2008 Clos St Yves Savennières

Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 189kr

Till vinet >>

Vi känner igen svamp och arrak. Texturen är feta och oljigt fyllig. Det känns rätt klumpigt. Det finns även Läkerol original, kaffe, granskog och Lovikkavante. Vi avstår återköp. Det måste vara årgången som spökar.

2016 Nerocapitano

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Lamoresca
Provningsdatum: 2018-10-05
Pris: 189kr

Till vinet >>

Saftig, torr smak med härlig fräschör och sandig tanninstruktur. Mininaturvinskänsla genom stallighet och äpplemustvilda syror. Ett ganska lättsamt vin utan större komplexitet, däremot väldigt gott. Klarbär, tomatjuice, kanel, lakrits, färska örter och en stenig känsla dominerar smakbilden. Toppen.

2013 Simonnet-Febvre Cuvée S2011 Crémant de Bourgogne

Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Simonnet-Febvre
Provningsdatum: 2018-09-29
Pris: 169kr

Till vinet >>

Rejält utvecklad med avrundad syra, krämig mousse och äpplig känsla. Ett torrt vin med bra längd. Intressant, gott och lite udda med röda krusbär och äpplen, grönpepprighet, rostat bröd och stålmineral.

2015 Bourgogne Tonnerre Vieilles vignes Les Vauceuses

Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-09-29
Pris: 152kr

Till vinet >>

Typisk och generös med småsmörig fyllighet. Paj av gula äpplen och plommon med tillhörande vaniljsås och kalkig mineral. Vinet är runt men med bibehållen fräschör och en ek som säger lagra men frukt som säger drick. Gott i all enkelhet trots lite otydligt budskap.

2014 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2018-09-29
Pris: 149kr

Till vinet >>

Kraftfullt kryddig nebba med tydlig utveckling. Bra struktur med tanniner och syra på plats. Torkad frukt, lakrits- och hallonbåtar, kanel, nyponsoppa och mörka körsbär. Kanske inte supertypiskt men supergott. Årgången håller flera år till.

2016 Rosso di Valtellina Arpepe

Region: Lombardiet
Appellation: Rosso di Valtellina (DOC)
Producent: Arpepe
Provningsdatum: 2018-09-27
Pris: 189kr

Till vinet >>

Lätt, frisk och elegant. Små, fina tanniner, pigg syra och en saftig stil. Alla nebbioloepitet man kan tänka sig men i puttenuttig form. Inga stora penseldrag. Nypon, rosor, tjära, jordgubbar, röda körsbär, violblommor. Mycket bra. Mycket gott. Redan nu.

2009 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-09-19
Pris: 149kr

Till vinet >>

Husvinet. Går bra såväl i oststinna risotton som kocken. Skrädmjöl, grape och honung känns igen. Frukt och syror börjar svikta nu. Dags att dricka upp årgången alltså.

2017 Chemin des Prières Muscadet

Region: Loire
Appellation: Muscadet
Producent: Jérémie Huchet Vigneron
Provningsdatum: 2018-09-18
Pris: 139kr

Till vinet >>

En härlig muscadet i en ännu lite barnslig kostym med päronsplit, citronpastill och mineral som främsta markörer. Här hade krävts tid för att locka fram ytterligare komplexitet och harmoni. Med det sagt är detta ändå ett riktigt gott vin med fräschör, lite jästfet fyllighet och hygglig längd. Frågan är om det inte blir påfyllning här med tanke på de skaldjur som ska ätas hösten 2022 och framåt.

2016 P.F Bobal

Region: Kastillien-La Mancha
Appellation: Manchuela (DO)
Producent: Bodegas y Viñedos Ponce
Provningsdatum: 2018-09-14
Pris: 179kr

Till vinet >>

Seriös bobal med pepprigt och rödbärigt anslag. Stilen är saftig men med stabila tanniner, koncentration och komplexitet. Nyansrikt med körsbärskärnor, färska örter, stjälkar, muskot, kryddnejlika, kakao och björnbär. Riktigt gott och överraskande stramt.

2017 Cerasuolo Amfora

Region: Abruzzerna
Appellation: Cerasuolo D'Abruzzo (DOC)
Producent: Agricola Cirelli
Provningsdatum: 2018-09-14
Pris: 189kr

Till vinet >>

Rosé på montepulciano heter alltså cerasuolo. Då har vi fyllt på med för oss ny kunskap. Och vilken rosé sen. Det är jordgubbar och torkade gojibär. Blodapelsin och mineral. Inte alls den funk som förhandsrapporterna vittnat om. Men det kan säkert vara stor flaskvariation. Jäst och lagrat på amforor av terrakotta. Naturligt och traditionellt. Oerhört livsbejakande.

2012 Signature du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Producent: Domaine du Haut Bourg
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 140kr

Till vinet >>

En återkommande favorit som släpps med några år på flaska vilket druvan i fråga verkligen vinner på. Utvecklad i frukten men frisk och med mineralisk energi. Mandelblommig och plommonfruktig med lätt jästig eftersmak. Rent, gott och småkomplext. Helt klart värt ett köp när det dyker upp på statens hyllor.

2013 Saint-Joseph Equis

Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Equis
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 249kr

Till vinet >>

Ett riktigt bra vin med riktigt skön utveckling. Visserligen har drickfönstret precis öppnats men tanninerna är fullt drickbara och syran och frukten fortfarande fräscha. Tydligt men inte övertydligt vad gäller ursprung med körsbär, lakrits, lagerblad, eneträ och en aning bacon. Tät smak men samtidigt saftig och läskande. Supergott.

2013 Signature

Region: Transdanubien
Appellation: Villány
Producent: Malatinszky Kúria
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 185kr

Till vinet >>

Snygg ungersk tolkning av Bordeaux ungefär där ungdom möter ålderdom. Rökig mineral, körsbär, korinter, kaffe och gräs ger balans åt fina tanniner och pigg syra. Eftersmaken dröjer kvar med vuxna toner av inrökt fåtölj, torra höstlöv och svettig mockakavaj. En viss svärta drar ner helheten men den positiva känslan består. Det här vill vi dricka igen, både yngre och äldre årgångar.

NV Corpus #1

Region: Slovakien
Appellation: Slovakien
Producent: Strekov 1075
Provningsdatum: 2018-09-09
Pris: 189kr

Till vinet >>

En stor lantlig och köttig doft. I gommen känner vi blåbär och tranbär blandat med muskotnöt och yoghurt. Det finns en drickschvung men också ett visst motstånd som håller intresset uppe.

2017 Don Zsolt

Region: Južnoslovenská
Appellation: Južnoslovenská
Producent: Strekov 1075
Provningsdatum: 2018-09-09

Till vinet >>

En väldig mängd fällning i den gulgrumliga vätskan. Initialt lite diskret i doften, men exploderar i gul frukt och en liten honungssötma när vi smakar. Lätt pärlande mousse. Äppelmust de luxe.

2016 La Croix des Rameaux Jean Claude Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2018-09-08
Pris: 199kr

Till vinet >>

Sanslöst bra gamay där graniten talar till oss, bara lätt filtrerat genom mosade röda bär, syrligt violgodis och rostiga spikar. Parfymen som når näsa och gom påminner om granndruvan i norr men det sammanlagda uttrycket är tydligt vad gäller ursprung och handlag. Låt oss se till att det alltid finns ett gäng drickfärdig Lapalu i källaren.

2017 Erasmo Barbera Garnacha

Region: Valle Central
Appellation: Maule Valley
Producent: Viña la Reserva de Caliboro
Provningsdatum: 2018-09-07
Pris: 135kr

Till vinet >>

En rätt skön mix av småkärv, körsbärsbärig barbera och generös, smultronsöt grenache. På pappret en ohelig allians men i glaset en intressant kombo. En udda upplevelse vilket håller intresset vid liv flaskan ut. Gamla stockar, sval odling och sparsam ekbehandling har gett oss ett vin som talar både från druva och jord. Fruktdrivet såklart en med påtaglig mineralkänsla och ett torrt uttryck som tilltalar oss. Välgjort och småkomplext.

2015 Greywacke Pinot Noir

Region: Marlborough
Appellation: Marlborough
Producent: Greywacke Vineyards
Provningsdatum: 2018-09-03
Pris: 229kr

Till vinet >>

Spontaninhandlad Marlborough-pinne visar sig vara ett lyckokast. Det är Cherry-Coke, orientaliska kryddor och våt asfalt i doften. Körsbärsyoughurt, kaffe och saltlakrits i munnen. En mineralpuff på slutet. Generöst och elegant på samma gång.

2016 Suzanne Mondeuse

Region: Savoie
Appellation: Vin de Savoie
Producent: Domaine du cellier des Cray
Provningsdatum: 2018-09-01
Pris: 199kr

Till vinet >>

Kräver luft för att komma igång någorlunda men även då upplevs vinet väldigt snålt och sparsmakat. Näsan är bättre än smaken med fin parfym, mosade hallon, röda vinbär, färskt gräs och en lätt, lätt köttighet. Upplevelsen är frisk, fräsch och elegant även om helheten säger klent och kort. Det som bjuds är gott men lockar inte till återköp.

2015 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-08-31
Pris: 105kr

Till vinet >>

Kryddigt och syrligt med rödbärighet, lättrökt chark och en jordig ton. Bärigheten drar åt körsbär, krossade blåbär och hallon. Tät smak men inte tung. Bra längd och tanninstruktur. Överlag mycket välgjort och ruskigt gott utan att vara superkomplext.

NV Vve Fourny & Fils Premier Cru Vertus Brut Nature Blanc de Blancs

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Vve Fourny & Fils
Provningsdatum: 2018-08-31
Pris: 319kr

Till vinet >>

Fräsch och pigg med snygg mousse, krämig frukt och jästiga övertoner. Gula äpplen och krusbär samsas med Mariekex, ljus nougat och ostronskalslik mineralsälta. Eftersmaken är god men kort. Lättgillat, lättklunkat och lättglömt. Vi kan tänka oss att bli bjudna på det här men återköp kanske inte är högsta prio.

2016 Follas Novas Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Arousana
Provningsdatum: 2018-08-26
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ingen större skillnad mot senast vi drack vinet för ett år sedan. Fortfarande en härlig persikofrukt med lite rondör och en klingande mineral. Päron och vita blommor fyller på. Men man kan kanske ana utförsbacken nalkas runt hörnet. Syrorna känns lite mer avrundade nu.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-08-25
Pris: 119kr

Till vinet >>

Den här reafyndet får vi inte nog av (importören valde att sänka priset från 149 till 119 kronor). Violjuice och våt asfalt. Moget men inte övermoget. Och då menar vi moget som i skön fruktighet och färdigt för konsumtion. Inte alls utvecklat i bemärkelsen torkad frukt. Kommer säkert att utvecklas fint i flera år till om man gillar mer utveckling.

2015 Chenas Quarts Domaine Piron-Lameloise

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais
Producent: Domaine Piron-Lameloise
Provningsdatum: 2018-08-24
Pris: 175kr

Till vinet >>

Körsbärslikör, småbrända örter, mörka bär, lite ettrig alkohol, mineralpepprighet, saltlakrits och choklad. Inte så dumt faktiskt med stor nyansrikedom även om balansen inte är helt hundra. Atypiskt vad gäller ursprung och druva, desto tydligare vad gäller årgång.

2017 Vin de France La Cousine de ma mère

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2018-08-24
Pris: 115kr

Till vinet >>

Sydfransk feeling med violblommig, björnbärsfruktig, örtig och kryddig smak. Fruktdriven utan att vara tung eller söt. I nuläget ung och busig och kanske i behov av att stilla sig något år. Gott och ganska enkelt med lakritsremmar, hallonbåtar, druvjuice och järnstång. Lirade bra ihop med vegburgaren.

2011 Paraschos Kai

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Provningsdatum: 2018-08-19
Pris: 200kr

Till vinet >>

Ett harmoniskt vin med pigga syror (dock inte VA) och viss strävhet. Otroligt gott och komplext med hjortron, apelsinskal, aprikoser, någon slags polishmedel och viss blommighet. Avslutet är mjukt kryddigt. Fantastiskt bra.

2010 Austri San Fereolo

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 179kr

Till vinet >>

Stökiga provningsförhållanden med mat och barn som främsta störande faktorer. Kanske är det därför det inte riktigt klickar denna gång med favoritvinet? Vi upplever en lite störande värme och en frukt som drar åt burktomat och torkade bär. Viss ekighet och lite kladdig choklad drar ner betyget. När maten är uppäten och barnen åter leker (och vinet har fått ett uns luft) vidgas upplevelsen och vinet blir mer harmoniskt. Förmodligen värt att prova igen under andra förhållanden men ikväll blir det inga hurrarop.

2017 Arinto dos Açores Azores Wine Company

Region: Azorerna
Appellation: Pico
Producent: Azores Wine Company
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 199kr

Till vinet >>

Snygg, ren, frisk och aromatisk smak med citruspastiller, grön örtighet, samarin och kalksten. Riktigt välgjort med bra koncentration och längd. Egensinnigt och intressant men samtidigt ett uns enkelt sett till prisnivån.

2012 Domaine Maubernard

Region: Provence
Appellation: Bandol
Producent: Domaine Maubernard
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 200kr

Till vinet >>

Underbart typiskt med sin strama struktur, animalitet och blå frukt. Vi hittar plommonskal, tung mineralsälta och häststallar. Fin utveckling med tanniner och syra i behåll som tål betydligt längre lagring. 14 % alkohol i suverän balans. Ett härligt vin som var värt att vänta på.

2013 Domaine Binet Jacquet Faugères Grande Réserve

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 295kr

Till vinet >>

Bra tryck i den djupt mörkbläckiga frukten. Piggt, något strävt, lite utanpåliggande ek och en munfyllig, småeldig alkohol som ber oss att lagra längre. Betydligt längre förmodligen, för här slutar det att vara alltför spretigt först efter många, långa timmars luftning. Smakmässigt hittar vi hästar, lakrits, dill, plommon. Inte riktigt vår vintyp just nu och producentens billigare viner tilltalar oss mer med sin klunkiga stil.

2014 Mâcon-Uchizy Cuvée La Martine

Region: Bourgogne
Appellation: Mâcon-Uchizy
Producent: Bret Brothers
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 219kr

Till vinet >>

Friskt och något utvecklat med rund, krämig frukt och integrerad ek. Citruspastill, gula plommon och kalkmineral ger stöd åt smörig fetma och popcornrökighet. Härlig, lång eftersmak. Ett harmonisk, välgjort och framförallt otroligt gott vin där man låter sig imponeras av den perfekt avvägda ekfatsbehandlingen.

2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula

Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 145kr

Till vinet >>

Friskt, fräscht och gott med en fet vitblommighet långt från karikatyr-savignon blanc. Bör nog konsumeras inom ett par år för bibehållen vigör.

2015 Bourgogne Epineuil Rouge

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Oliver Wartel
Provningsdatum: 2018-08-16
Pris: 182kr

Till vinet >>

En härlig pinot med bra tryck i den körsbärsaktigt syrliga frukten. Lätt stenighet, färska örter och violblommighet samsas med en ung, frisk syra och ger ett piggt uttryck även om det finns tyngd och substans i kroppen. Kanske inte den mest typiska Bourgogne vi har provat men riktigt god och rejäl. Tål flera år till i källaren ska sägas men dricks riktigt fint nu.

2014 l'Esprit de Chevalier Blanc

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Domaine de Chevalier
Provningsdatum: 2018-08-16
Pris: 289kr

Till vinet >>

Torr vit Bordeaux. En härlig vinstil om det görs rätt (det vill säga med lagom inslag av ekfat). Nötter, kaffe, mandelmassa, krusbär, lime och nektarin. Och så massor av kalkmineral och vässade syror. Komplext, balanserat och supergott helt enkelt. Och en mångsidig matvän. Några år till i källaren kan göra ytterligare gott. Gillar man stilen eller är nyfiken finns en hel del flaskor kvar på bolis av det här andravinet från Domaine de Chevalier.

2016 Müller Thurgau halbtrocken

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weinhaus Zur Sonnenuhr
Provningsdatum: 2018-08-11
Pris: 110kr

Till vinet >>

Det man oftast läser om Müller-Thurgau är att det är en druva för enklare viner och blandningar, mer för volym än kvalitet. När man kommer till Tyskland och får prova viner på denna druva märker man att det framställs seriösa, om än oftast enkla, men bra viner. Det här vinet understryker just det. Inte särskilt komplext men med en fin renhet och härliga blommiga och fruktiga toner. Etiketten säger halbtrocken (halvtorr) och visst finns det sötma i vinet men det är inte i närheten av likar från regioner som exempelvis Mosel eller Rheingau. I en druvig doft hittas också melon, lindblom och nektarin. Smaken är något söt, bra syra finns, druvighet med päron och tropiska frukter dominerar. Ett rent, härligt och drickvänligt vin till ett bra pris. Inhandlat på plats i Freyburg (Unstrut).

2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-08-11
Pris: 145kr

Till vinet >>

Vinet ger oss syrliga mörka körsbär och blyertspenna med mjuk tanninstruktur. Mycket italienskt i karaktären och läckert klunkvänligt lite lagom kylt. Inköpt via Caviste.

2015 Chianti Classico Annata

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 179kr

Till vinet >>

Lätt och ung med pigg syra och snälla tanniner. Röda, syrliga bär såsom körsbär, transbär och lingon ges viss komplexitet av örtig, lite parfymerad rosmarin. Ett saftigt, välgjort vin att dricka nu eller att spara några år.

2011 Kanonkop Cabernet Sauvignon

Region: Coastal Region
Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 229kr

Till vinet >>

Fruktdrivet, lite gräsigt och pepprigt med svarta vinbär och undervegetation. Någon hittar blint en rökig referens men i övrigt är vinet silkeslent och harmoniskt med topputveckling. Texturen är något köttig, klart fyllig och med viss fruktsötma. Otroligt gott och väl värt att vänta på. Ett kanonko¨p.

2016 Domaine Roger Champault Côte de Champtin Rouge

Region: Loire
Appellation: Sancerre
Producent: Roger Champault et Fils
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 239kr

Till vinet >>

Härligt pinotfruktig med lätt rostning och järnig mineral. Finstämt med blommor, örter och violgodis men också mer robusta toner av mörka, söta bär och kött. En god, kraftfull pinne.

2016 Jurtschitsch Käferberg Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Jurtschitsch
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 349kr

Till vinet >>

En kalkstensbomb med mogen, solig frukt och druvtypisk pepprighet. Nyansrikt värre med blommighet, lätt tvålighet, persikor, godis och diesel. Friska syror som bär smakerna länge, länge i munnen. Ett mycket bra vin.

2015 Bourgogne Tonnerre d'Eon

Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-08-09
Pris: 179kr

Till vinet >>

Härligt friskt åt det fruktdrivna hållet med väl integrerad ek. Ananas, citrus och en småsmörig fyllighet möter upp ett skimmer av kalkig mineral. Varken superkomplext eller med lång eftersmak, däremot gott, rent och energiskt. Växer med luft och temp.

2010 Château Croix Mouton

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-08-08
Pris: 180kr

Till vinet >>

Väldigt långt ifrån hur vi vill ha vår röda Bordeaux. Här hittar vi hög alkohol, övermogen och -extraherad frukt med rejäla doser ny ek. Den glesa, portvinsosande frukten har åldrats dåligt och känns russinsöt och uttorkad. Smaken är annars bränd och obalanserad likt något sämre från Valpolicella. Otydligt budskap minst sagt och en stor besvikelse (igen).

2010 Brunello di Montalcino Annata Il Poggiolo

Region: Toscana
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Producent: E.Roberto Cosimi s.s
Provningsdatum: 2018-08-06
Pris: 430kr

Till vinet >>

Tveklöst i ett mycket fint drickfönster just nu även om ytterligare lagring inte är några som helst problem. Avrundat och harmoniskt, utvecklat såklart men fortfarande energiskt och fräscht. Vi får bruna nyanser av mocka, höstlöv, tryffel och jord men också frukt i skepnad av korinter, tranbär och torkade jordgubbar. Viss blommighet och parfymerade övertoner ger djup och finess. Det var länge sedan vi drack ett så nyanserat och samtidigt sammansatt vin. Komplext är bara förnamnet, speciellt efter några timmars luft. Stort på egen hand eller till köttgrytan med potatispurén.

2017 Saumur Rouge "Clos Mazurique"

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine Arnaud Lambert
Provningsdatum: 2018-08-06

Till vinet >>

Direkt ur flaskan i glaset uppträder vinet lite småreduktivt med rejält gröna pyraziner. Detta botas dock lätt med lite luft vilket ger ett härligt josigt vin med tät vinbärsbärighet, grafit, eneträ och gräs. I bakgrunden lurar en köttighet och stabil struktur. Kan men behöver verkligen inte lagras länge eller längre. Supergott redan nu.

NV Cancelli Rosso

Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2018-08-03
Pris: 155kr

Till vinet >>

Lätt och saftig munkänsla men ändå välstrukturerat genom läskande syror och närvarande tanniner. Vi hittar en bärighet som pendlar mellan det röda och det blå. Vi landar mer i blåbär än i hallon även om båda är framträdande. Lite kvistar och blad från bären är också närvarande. Småkryddigt och -örtigt genom salvia och svartpeppar men den mjuka, fräscha fruktigheten står ändå i centrum. Ett kanonvin helt klart som inte kommer bli sämre av några års lagring.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-07-30
Pris: 149kr

Till vinet >>

Vi har druckit det här vinet frekvent ett tag nu och omdömena består. Brettigt med svartvinbärs- och blåbärsfrukt, grafit och violblommighet. Smaken är utvecklad med känsla av smakmässig peak, dock knappast någon större panik vad gäller konsumtion. Friska syror och ministrävhet ger god struktur åt det josiga anslaget. Ett säreget, personligt och otroligt gott vin som vi gärna dricker om och om och om igen.

NV Domaine Pierre Frick Voyages

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Domaine Pierre Frick
Provningsdatum: 2018-07-21
Pris: 179kr

Till vinet >>

Vi känner igen rabarbersaften och äppelmusten från tidigare provning. Vinet är moget, lite jästigt och med en aning restsötma. Fräschören är det dock inget fel på vilket vi uppskattar. Vinner absolut på att få lufta en stund. Riktigt gott även om man kanske kunde önska ett uns mer komplexitet.