Senast provat

 

2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2019-07-18
Pris: 139kr

Till vinet >>

En rejäl pang av brett och volatila syror. Så småningom tränger den fina stenkrossen, parfymen och hallonen igenom. Fortfarande ungt och piggt; ett seriöst vin.

2016 Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay

Region: Kalifornien
Appellation: Santa Rita Hills (AVA)
Producent: Sandhi Wines
Provningsdatum: 2019-07-17
Pris: 299kr

Till vinet >>

Sta. Rita Hills "Villages" med skärpa. Kiwi, mineral och nötter. Ungt såklart men med en härlig balans och drickbarhet redan nu. Den som har mer tålamod än oss kommer att bli rikligt belönad, tror vi.

2017 Gala Bergrus Pinot Noir - Merlot

Region: Moravia
Appellation: Palava
Producent: Botanická zahrada Praha
Provningsdatum: 2019-07-13

Till vinet >>

Oortodox blend men fullt begriplig när man väl smakat. Ett seriöst vin med inslag av pigga röda bär från pinotdruvan och blå mjuk frukt från merlotdruvan. Med lite tid i glaset blir det en kraftig merlotdominans; det är mjuka tanniner och blå plommon. Otroligt gott, lättsänkt och välbalanserat trots 14% och med ekfaten endast återhållsamt bidragande till helheten.

1999 F de Fesles

Region: Loire
Appellation: Bonnezeaux
Producent: Château de Fesles
Provningsdatum: 2019-07-10
Pris: 226kr

Till vinet >>

Botrytisladdad mogen Bonnezeaux upphittad längst in i källaren. Hittelönen består av kanderad apelsin, aprikosmarmelad och nougat inbäddat i en lätt simmig sötma. En rejält kindnypande syra balanserar upp. Gott och klart moget,

2012 Rupestre Sassella

Region: Lombardiet
Appellation: Valtellina Superiore (DOCG)
Producent: Menegola Walter
Provningsdatum: 2019-07-06
Pris: 199kr

Till vinet >>

Härligt utvecklat med nedslipade tanniner och torkad frukt. Munkänslan ger ett ganska lätt vin med en hel del druvtypicitet. Smaken är dynamisk och intressant nog att analysera och samtidigt läskande och god. Återköp är inte omöjligt. Riktigt bra.

2018 Château Bonnet

Region: Bordeaux
Appellation: Entre-Deux-Mers
Producent: André Lurton
Provningsdatum: 2019-07-05
Pris: 89kr

Till vinet >>

Initialt lite beskt och pepprigt med stort fokus på sauvignonaromer. Efter luftning lite mer återhämtning av övriga druvor och då fruktigare och blommigare med intressantare sensationer av ylle, och gummi. På det hela taget ett okej vin, inte helt utan finesser, som kan användas i olika sammanhang.

2016 Sandahl Riesling Tie Mania

Region: Transdanubien
Appellation: Badacsony
Producent: Villa Sandahl
Provningsdatum: 2019-07-03
Pris: 119kr

Till vinet >>

Nyligen provat med en mellanlandning i en skadad flaska och intrycken består: ett ganska generöst vin med honung, citronpastiller, apelsinmarmelad och mineral. Vitala syror bygger upp en fräsch känsla och drar med smakerna länge i gommen. Texturen är lite fet och oljig vilket vi inte riktigt är vana vid från druvan. Riktigt gott utan att vara superkomplext och kan säkert ligga några år till i källaren.

2015 Munjebel

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Frank Cornelissen
Provningsdatum: 2019-06-29
Pris: 355kr

Till vinet >>

Nerello Mascalese med attityd. Det är syrliga röda bär, nypon och rosor. Jordigt, örtigt, och en salt mineral. Knastertorrt med kindnypande syror. En livsbejakande käftsmäll helt enkelt.

2009 Château Larrivet-Haut-Brion Blanc

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2019-06-24
Pris: 416kr

Till vinet >>

Utvecklad, frisk smak med kraftfulla ektoner, tobak, mandelmassa och arrak. Både otroligt komplex och god i en stil som vi dricker alltför sällan. Fantastiskt bra.

2017 Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais-Villages
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2019-06-23
Pris: 171kr

Till vinet >>

Havtorn och rödbeta. Cola, peppar och våt asfalt. Läckert läskande när den sänks kylskåpskall. Vi anar en något högre alkohol som värmer lite jämfört med årgång '16, men det är inget som stör. Bör ha en fin framtid på några års sikt. Kanske den bästa Villages där ute?

2016 Milan Nestarec Pinot Noir Forks & Knives

Region: Moravia
Appellation: Moravia
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2019-06-22

Till vinet >>

Se hit ni som gillar goda, saftiga, personliga och naturliga viner. Det här var en upplevelse. Osvavlat, ofiltrerat. Först en hel del urinal på ett sämre hak. Men redan efter några minuter är det röd och blå frukt framburet av närmast spritsiga syror och en mineralpuff i avslutet. Efter 4 dagar i öppnad flaska är det fortfarande svingott. Frukten har fått sällskap av Dr Pepper och hallonbåtar. Det här bara måste vi ha mer av.

2015 Bourgogne Pinot Noir Fernand & Laurent Pillot

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Fernand & Laurent Pillot
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 179kr

Till vinet >>

Efter lång luftning får vi härliga noter av vildhallon, violgodis och ädelträ. Smaken är tät och kraftfull med fin mineralsälta och kryddighet i eftersmaken. Lite väl komplext och finlemmat för att bälga i sig oluftat i kalla grillkolsvindar. Drick eller spara.

2012 Meandro

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Quinta do Vale Meão
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 149kr

Till vinet >>

Rejält, lite rustikt och kantigt med härligt motvalls struktur. Tanninerna är knappast nedslipade men hålla schack av rik mörk frukt. Vinet är torrt och piggt med antydan till ålderdom genom läder och kanderad frukt. Gott och okonstlat till grillen eller som smuttevin dagen efter grillen. Nu ser vi fram emot producentens tyngre pjäser.

2007 Chateau d'Arlay Vin Jaune

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 456kr

Till vinet >>

Ett otroligt komplext vin som i minsta detalj är mjuk, frisk och harmonisk. Skaldjur, mandelkubb, ost och curry samsas med torkad frukt och lite toner av oxidation. Det här är inte ett vin för alla, men för dem som det är för är det outstanding.

2005 Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico

Region: Toscana
Appellation: Vin Santo del Chianti Classico (DOC)
Producent: Fattoria di Fèlsina
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 289kr

Till vinet >>

Stark, söt, krämig, sanslöst nyanserad smak med russin, torkad frukt, nagellack, aprikospuré, sirap choklad och en viss rödbärighet. Otroligt gott med evighetslång eftersmak. Inga tecken på trötthet trots ålder.

2010 Ridge Estate Cabernet Sauvignon Ridge Vineyards

Region: Kalifornien
Appellation: Santa Cruz Mountains (AVA)
Producent: Ridge Vineyards
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 329kr

Till vinet >>

Lätt utvecklad smak med stort cabbigt uttryck. Smaken är närmast fransk och känns på det hela taget så elegant en jänkare kan bli. Svarta vin bär såklart, mixat med björnbärspaj, kryddor, kokos och rostad ek. Ett kanonvin även om vi inte riktigt känner oss helt vana vid eller bekväma med den kraftiga ekbehandlingen.

2013 Morgon "Côte du Py"

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 259kr

Till vinet >>

Utvecklad och fullständigt harmoniskt med vitalitet och fräschör. Klassiska toner av rost, blod röda bär, stall och andra animaliska toner övergår i en stark eftersmak av granitmineral. Det här vinet regerar i Beaujolais och äger mången betydligt dyrare Bourgogne.

2011 Berg Roseneck Katerloch

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Weingut Leitz
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 399kr

Till vinet >>

Utvecklad, smörig, koncentrerad smak med balanserade syror. Honung, litchi, aprikoser och mineral dominerar. En fantastiskt god riesling med alldeles lagom utveckling för oss. Drick upp!

2010 Pertois-Moriset L'Année Grand Cru

Region: Champagne
Appellation: Champagne Grand Cru
Producent: Pertois-Moriset
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 449kr

Till vinet >>

Torr, frisk smak med god utveckling. Fin längd och koncentration. Nyansrikt drar åt vinteräpplen, bröd, honung, nougat och mineral. En uppfriskande uppfriskande men samtidigt något av en besvikelse.

2012 Caparsino Chianti Classico Riserva

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Caparsa
Provningsdatum: 2019-06-15
Pris: 203kr

Till vinet >>

Genuin drickglädje. Mer välordnat och -strukturerat jämfört med producentens Rosso. Samma nycklar till ursprung och druva men uppbackat av lite stora ekkfat. Drick eller spara.

2012 Arbois Rouge Tradition

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine Rolet
Provningsdatum: 2019-06-15

Till vinet >>

Solmogna jordgubbar och skolkrita (ni yngre får googla). Riktigt läckert och drickbart just nu. Säljes i sexpack på bolis.

NV Rosso di Caparsa

Region: Toscana
Appellation: Rosso Toscano (IGT)
Producent: Caparsa
Provningsdatum: 2019-06-14
Pris: 143kr

Till vinet >>

Underbart ungt och saftigt med syrliga körsbärssyror, småkärva tanniner, torkade örter och tjuriga bär, grusväg och stallbacke. Druva och ursprung därmed inringat på ett personligt och intressant sätt. Kan sparas men ruskigt gott redan nu.

2013 Marble Leaf Pinot Noir

Region: Marlborough
Appellation: Marlborough
Producent: Framingham Wines
Provningsdatum: 2019-06-14
Pris: 149kr

Till vinet >>

Druvtypiskt även om utveckling försvårar blindprovningen något. Det är pepprigt, rödbärig, parfymerat och lätt blommigt med toner av det torkade och kanderade. Eftersmaken är ganska lång och blottar lätt rostade toner av ek. Riktigt gott men det är dags att dricka upp nu innan rotfrukterna tar över.

2014 Baby Bad Boy

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Producent: Thunevin
Provningsdatum: 2019-06-14
Pris: 99kr

Till vinet >>

Härlig tropisk frukt som har fått en exakt lagom dos ek i ryggen. Det är runt och bjussigt med mango, ananas, majs, rostad ek och mineral. Hygglig koncentration och längd. Gott och väldigt välgjort med både kraft och elegans.

2016 Sandahl Riesling Tie Mania

Region: Transdanubien
Appellation: Badacsony
Producent: Villa Sandahl
Provningsdatum: 2019-06-14
Pris: 119kr

Till vinet >>

Efter rejäl luftning ett ganska generöst vin med honung, citronpastiller, apelsinmarmelad och mineral. Vitala syror bygger upp en fräsch känsla och drar med smakerna länge i gommen. Texturen är lite fet och oljig vilket vi inte riktigt är vana vid från druvan. Riktigt gott utan att vara superkomplext och kan säkert ligga några år till i källaren.

2012 Origine du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Producent: Domaine du Haut Bourg
Provningsdatum: 2019-06-11
Pris: 168kr

Till vinet >>

Frisk men samtidigt fet smak med mogen och utvecklad frukt, kraftfull mineralitet och lång eftersmak. Vinet är munrunt och harmoniskt med mogen mango, gul persika och ingefärskokta päron. Det finns en vaxig, fyllig textur i vilken den fina syran kan skära. Ett smakrikt, nyanserat, egensinnigt och väldigt fint åldrat vin.

2010 Château de Cérons

Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Producent: Château de Cérons
Provningsdatum: 2019-06-10
Pris: 186kr

Till vinet >>

Cérons Cabernet-dominerade vin levererar lätt och sval frukt med svarta vinbär, röda Ferrari-bilar och smågrusiga tanniner. Ingen panik här, det är friskt och fräscht i många år till om man önskar vänta. Ett praktexempel på klassisk BDX som vi vill ha den.

2010 Château Rollan de By

Region: Bordeaux
Appellation: Médoc
Producent: Rollan de By
Provningsdatum: 2019-06-09
Pris: 203kr

Till vinet >>

Merlot-dominerade Rollan de By ger oss bland annat Dr Pepper och välanvänd hockeyhandske. Tobak, kaffe och jordgubbssylt följer. Ligger mjuk i munnen. Klart långt fram i sin utveckling, men inte någon panik ännu. Ett något empyriskt avslut stör helheten. När vi kikar på etiketten ser vi att alkoholen i Médoc-vinet ligger på 14% vilket är något anmärkningsvärt. Lite för mycket av allt för att vi ska vara helt nöjda.

2015 Langhe Nebbiolo

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-06-08
Pris: 182kr

Till vinet >>

En doftexplosion av körsbär, ädelträ, orientaliska kryddor, parfymer och blomsterkvastar. Tät och fokuserad smak, alldeles lagom mjuk och drickvänlig. Underbart gott nu men kan såklart ligga längre.

2017 Zilliken Saarburger Riesling Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Zilliken
Provningsdatum: 2019-06-08
Pris: 179kr

Till vinet >>

Må vi aldrig glömma vilka fina viner det finns i Saar. Här får vi en härlig skärpa av knivsegg mot sten uppblandat med lime och päron. Syrorna kan säkert stilla sig lite med något år i källaren, men med lite luftning är det förbannat gott redan nu. Finns i skrivande stund en del flaskor kvar på det statliga monopolet.

2016 La Selva Morellino di Scansano

Region: Toscana
Appellation: Morellino di Scansano (DOCG)
Producent: La Selva
Provningsdatum: 2019-06-06
Pris: 120kr

Till vinet >>

Provas under stressiga förhållanden varför noterandet blir något komprimerat. Ursprungskänsla genom körsbär, torkade örter och grusig väg. Ungdomligt och stramt med ännu hög syra och småtaggiga tanniner. Skulle kunna blomma ut med lagring, i nuläget lite stum i frukten och allmänt dammig dock.

2017 Vin de France La Cousine de ma mère

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2019-06-06
Pris: 115kr

Till vinet >>

Sydfransk feeling med violblommig, björnbärsfruktig, örtig och kryddig smak. Allra mest smakar det kanske av hallon och blåbär. Fruktdrivet alltså men utan att vara tungt eller sött. Gott, (ganska) enkelt och lättglömt även om vi kombinerade lyckat med diverse från grillen.

2017 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-06-06
Pris: 189kr

Till vinet >>

Nyligen provat och intrycken består: den nya årgången bjuder på samma omedelbara drickglädje som tidigare, Det är härligt josigt även om det absolut finns struktur genom hög syra och närvarande tanniner. Smakmässigt väldigt ursprungstroget med körsbär, rosmarin och rökig mineral. Söta toner och viol och parfym förgyller. Provas under svåra förhållanden och upplevelsen blir därmed något lidande.

2018 Stoneleigh Sauvignon Blanc

Region: Marlborough
Appellation: Marlborough
Producent: Stoneleigh Vineyards
Provningsdatum: 2019-06-06
Pris: 109kr

Till vinet >>

Så typiskt ett vin kan bli vad gäller ursprung och druva; svart vinbärsblad, fläder, krusbär, nässlor. Hög syra och i övrigt kruttorrt i munnen. Här finns inte mycket att analysera men välkylt fungerar vinet såklart väldigt bra som törstsläckare i hettan.

2016 Brouilly Reverdon

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Château Thivin
Provningsdatum: 2019-05-31
Pris: 247kr

Till vinet >>

Uppväxt på rosa granit. Man kan nästan känna hur rosa granit smakar; kvitten, röda vinbär och våt asfalt. Ungt, friskt, syrligt och kryddigt. Otroligt gott via Pompette Dryckeshandel.

2018 Rosa Puglia

Region: Apulien
Appellation: Apulien
Producent: Progetto Calcarius
Provningsdatum: 2019-05-29
Pris: 259kr

Till vinet >>

Grumligt oreangerött. Citrusfriskt med blodapelsin, röda vinbär och lite gräsiga toner. Lätt naturkänsla genom lantliga toner men i övrigt otroligt rent och fräscht. Ärligt och härligt men i den lättdruckna och lättglömda skolan.

2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula

Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2019-05-29
Pris: 145kr

Till vinet >>

Feta vita blommor, gula äpplen och plommon. En skopa skrädmjöl också. Och mineral. Svingott och klart moget. Spara inte.

2016 Raats Dolomite Cabernet Franc

Region: Coastal Region
Appellation: Stellenbosch (District)
Producent: Raats Family Wines
Provningsdatum: 2019-05-25
Pris: 175kr

Till vinet >>

En härligt stram upplevelse med bra tannin- och syraavtryck. Vi får Bordeauxvibbar genom mörkbärighet, mint och stilig ek. Nyansrikt och balanserat med sval känsla. Ett kanonvin.

2015 Cabernet Rosu Sec Leuntea Vin

Region: Moldavien
Appellation: Moldavien
Producent: Leuntea Vin
Provningsdatum: 2019-05-25
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ett josigt, mjukt vin med saftig, småsöt mörk- och rödbärighet. Naturlig känsla utan direkt ekpåverkan. Kryddor och örter adderas bärigheten och ger ett välgjort vin med annan karaktär än vi är vana vid från druvan. Gott men i sanningens namn ganska enkelt.

2016 Pinotin Edelacker Freyburg

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Bernard Pawis
Provningsdatum: 2019-05-25
Pris: 178kr

Till vinet >>

Liksom vid provningen för ett år sedan imponeras vi av den kraftfulla frukten och den förföriskt småblommiga, kryddiga och tätt blåfruktiga doften. Smaken bär spår av ekbehandling vilket stör vissa med söt träighet och vanilj. Ett gott vin med bra koncentration i josig, mjuk och frisk stil.

2015 Vinarství pánu z Lipé Frankovka

Region: Moravia
Appellation: Popice
Producent: Botanická zahrada Praha
Provningsdatum: 2019-05-25

Till vinet >>

Ett välstrukturerat vin med bra tanniner och syra. Anslaget är ganska lätt och elegant med aprikoser och röda bär. Bra kraft och lång eftersmak.

2016 Pet Nat Vol 2

Region: Österrike
Appellation: Österrike
Producent: Fuchs und Hase
Provningsdatum: 2019-05-25
Pris: 169kr

Till vinet >>

Grönt och pepprigt från grünern, gult och blommigt från muskatellern. Mineralisk bottenklang, frisk syra och fräsande bubblighet. Intressant, spännande och riktigt gott. Dessutom, efter ett år på rygg mycket mer komplexitet än i det unga vinet. Framförallt har den härligt blommiga fruktigheten fått mer utrymme nu. En lysande starter.

2017 Mendel Semillon

Region: Cuyo
Appellation: Cuyo
Producent: Bodega Mendel
Provningsdatum: 2019-05-24
Pris: 149kr

Till vinet >>

Blint går tankarna till vit Bourgogne med ananasfrukt, lite nötiga, smöriga toner och stenig mineralitet. Efterhand framträder mer druvtypiska nyanser av gummi och bivax. Den balanserade syran hör också hemma i ett något varmare klimat. Det här är verkligen ett elegant, välgjort vin som vi gärna återkommer till. Prismässigt väldigt mycket vin för pengarna.

2015 Saar Riesling Weingut Van Volxem

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem
Provningsdatum: 2019-05-19
Pris: 160kr

Till vinet >>

Fruktdrivet med mineralstänk. Lätt petroleum men frukten dominerar. Gott och välgjort men lite ospännande - möjligen något ungt fortfarande.

NV Ecoltura Prosecco

Region: Venetien
Appellation: Prosecco
Producent: Domaine Wines
Provningsdatum: 2019-05-18
Pris: 99kr

Till vinet >>

Päronfruktig, lite oren smak med stora bubblor och en smått rökig nyans. Frisk syra jobbar upp en acceptabel fräschör. Restsötman i eftersmaken (trots extra brut) kämpar emot. Vi är inte helt sålda på den här vintypen varför vi kanske är lite väl kritiska. Iskallt går det ner men blir knappast något återköp.

2016 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2019-05-18
Pris: 159kr

Till vinet >>

Här samsas som vänligt frukt, mineral och diesel i ett och samma glas. Försvinnande gott med rätt tät frukt och supersyror. Ett härligt vin varje årgång som kan drickas både nu och senare. Om man kan hålla sig borta från flaskorna.

2015 Il Frappato

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-05-18
Pris: 274kr

Till vinet >>

'16 finns (eller fanns) i butik just nu. Vi bereder plats och poppar en flaska '15. Å hej vilken bukett av rosor, stall, apelsin och slånbär det är. Svart mineralaska (!). En begynnande mognad tycker vi oss finna. Mäktigt och finstämt på samma gång. Inte helt olikt Barolo. Otroligt bra. Halleluja!

2016 Beaujolais Villages Nouveau

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2019-05-17
Pris: 131kr

Till vinet >>

Funkigt, mjölkgrumligt, rödbärigt och jordigt. Lätt bubblighet och helt mjukt och lent såklart. Smakar på pricken likadant som vid släppet för 18 månader sedan. Lagring har varken gjort till eller från alltså. Riktigt gott om man gillar stilen.

2016 Arbois Poulsard Vieilles Vignes

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine Rolet
Provningsdatum: 2019-05-17
Pris: 199kr

Till vinet >>

Förföriskt lättdrucken Poulsard med jordgubbar, körsbär och våta stenar i förgrunden.

2016 Boina Tinto

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Portugal Boutique Winery
Provningsdatum: 2019-05-14
Pris: 139kr

Till vinet >>

Tät fruktighet och i övrigt fin struktur. Violblommigt i glaset med lakrits, björnbär och färska örter. Ett rätt kraftfullt, lite rustikt vin med lagringspotential. På det hela taget ett gott vin med en lagom dos personlighet och charm. Ganska enkelt trots allt men etiketten är fin.

2016 Domaine de Verquière Rasteau

Region: Rhône
Appellation: Rasteau
Producent: Domaine de Verquière
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 147kr

Till vinet >>

Mixade hallon, lakrits, grus och torkade örter. Ett lätt pepprigt bett av alkohol men förvånansvärt bra blans trots allt med fräsch frukt och rätt svalt uttryck. Riktigt gott och med tanniner som säkert kan slipas ner några år i en sval källare.

2009 Château Paloumey

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 159kr

Till vinet >>

Stram och elegant och som vi ser det helt perfekt utvecklad. Klassiska markörer av svarta vinbär, jord, kaffe, muskot, mint och ceder. Vinet som var ganska knutet i sin ungdom är nu vidöppet och avrundat mot det saftiga hållet. Ett ljuvligt vin som har behövt lite tid i källaren. Värt varje väntad minut.

2012 Crozes Hermitage Domaine de Thalabert

Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Paul Jaboulet Ainé
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 199kr

Till vinet >>

Typiskt utan att vara överdrivet med svarta oliver, vitpeppar, örter, blåbär och syrligt violgodis. Otroligt välstrukturerad och balanserad, dessutom fin drickfas nu med lätt läderton och cigarrlåda. Underbart gott faktiskt med kraft och elegans i symbios. Borde köpt fler.

2014 Lalama

Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Dominio de Bibei
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 179kr

Till vinet >>

Generöst bärigt och saftigt mot det röda och mörka. Mjukt och friskt med viss kärvänlig kärvhet och örtbeska. Inga spår av utveckling. Ett kanonvin i vår bok.

2015 Vouvray Les Enfers Tranquilles

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Michel Autran
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 185kr

Till vinet >>

Underbart fruktig genom rosenkvitten, aprikoser och gula krusbär. Vinet är rent och porlande friskt med finfin koncentration och längd. Viss utveckling redan med smått kanderad frukt. Eftersmaken ger en lätt mineralsälta. Mycket gott nu så tveka inte att dricka upp årgången.

2016 Costadilà 330 SLM

Region: Venetien
Appellation: Venetien (IGT)
Producent: Costadilà
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 179kr

Till vinet >>

Vi blir lite förvånade över den pigga moussen och fina syra. Bra med äppeltoner i kombo med stålull, jäst och något obestämt animaliskt. Riktigt läskande men knappast komplext. Gott eller ej är en smaksak men intressant och personligt nog att hålla diskussionen uppe och törsten i schack. Gott så.

2012 Arbois Rouge Tradition

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine Rolet
Provningsdatum: 2019-05-10
Pris: 179kr

Till vinet >>

Lätt och läskande men med riktigt bra koncentration och längd. Rödbärigt, mineraliskt, lätt parfymerat, blommigt och småkryddigt. Viss utveckling vilket bidrar till harmoni och skön drickglädje. Suveränt gott lite lätt kylt.

2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Provningsdatum: 2019-05-05
Pris: 249kr

Till vinet >>

Kvitten, citruspastill, passionsfrukt, bivax, lakrisal. Ja det går att rabbla. Men det primära är den stora njutningen. Det här vinet lämnar inte mycket i övrigt att önska. Det skulle i så fall vara att vi hade fler flaskor i källaren.

2015 Barbera d'Alba Superiore

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-05-04
Pris: 186kr

Till vinet >>

Mintfräsch smak med rik, mörk bärighet genom körsbär och plommon. Här finns parfymerade och blommiga toner invävda samt lite örtbeska och någon slags svärta, kanske tobak. Helhetsupplevelsen är dock fruktsöt och lättdrucken även om vinet är kruttorrt. Otroligt gott och välgjort med fingerspitz vad gäller balans och finess. Drick eller spara, även om vi nog lutar åt drick.

2016 Domaine de la Touraize Arbois Chardonnay En Flandre

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine de la Touraize
Provningsdatum: 2019-05-04
Pris: 175kr

Till vinet >>

Domaine de la Touraize är en helt ny bekantskap i Caviste-familjen. Och vilken trevlig bekantskap. Vi öppnar Caviste-låda #99 och plockar fram Arbois Chardonnay En Flandre och får Jura-typicitet med skrädmjöl och gråpäron. Krämig textur, tropisk frukt och rökig mineral. Det här vill vi ha mera av. Välkommen i familjen!

2017 Irancy La Croix Montjoie

Region: Bourgogne
Appellation: Irancy
Producent: La Croix Montjoie
Provningsdatum: 2019-05-03
Pris: 199kr

Till vinet >>

En lättviktig med god pinot med druvans kryddighet, parfym, jordighet och rödbärighet. Eftersmaken klingar ut i mineral och violblommighet. Svalodlad känsla med lingonkärvhet, ett litet tanninbett och superpigga syror. Gott och personligt utan att sopa undan benen på oss.

2014 Chinon Gabare

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2019-05-01
Pris: 165kr

Till vinet >>

Vi luftar rejält och får belöning i form av djup och komplexitet. Det här är ett kraftfullt vin med sval och elegant frukt, närvarande tanniner och läskande syror. Viss utveckling genom tobak och läder men svartvinbärsfrukten talar ännu ett ganska ungdomligt språk. En rakt igenom sammansatt och harmonisk upplevelse utan några störningsmoment. Mäktigt och otroligt gott.

2016 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2019-05-01
Pris: 159kr

Till vinet >>

Gröna äpplen, nätmelon och cykelslang. Vansinnigt mycket kvalitet för pengen. Kan säkert ligga till sig några år men det är hög slurpfaktor redan nu. En återkommande favorit.

2017 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-04-30
Pris: 189kr

Till vinet >>

Den nya årgången bjuder på samma omedelbara drickglädje som tidigare, Det är härligt josigt även om det absolut finns struktur genom hög syra och närvarande tanniner. Smakmässigt väldigt ursprungstroget med körsbär, rosmarin och och rökig mineral. Söta toner och viol och parfym förgyller. Det här är ett farligt gott vin, så pass farligt att analyserandet blir lidande. Slå i glasen!

2017 Keller Scheurebe Kabinett

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Keller
Provningsdatum: 2019-04-27
Pris: 187kr

Till vinet >>

Så kom sommaren. Och med den Kabinett-suget. Vi väljer Kellers Scheurebe och blir positivt överraskade av den pigga äppelsyran som balanserar sötman. Nätmelon och krusbär adderar mumsfaktor. Kalkig mineral bidrar med fräschör. Finns just nu kvar på bolis i Gårda för den som vill prova.

2017 Katharina Wechsler Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Katharina Wechsler
Provningsdatum: 2019-04-26
Pris: 159kr

Till vinet >>

Otroligt lättdrucken med läskande syra i ganska lätt stil. Fortfarande ungdomlig och outvecklad vilket gör upplevelsen ganska enkelspårig, om än god. Vi ser gärna några års lagring här för att få citrusfrukten att blomma ut lite mer. Ingen direkt mineral att tala om, här är det frukt och syra som får tala. Lite snålt och ospännande i nuläget som sagt.

2018 Verus Vineyards Sauvignon Blanc

Region: Podravina
Appellation: Ljutomer-Ormoz
Producent: Verus Vinogradi d.o.o
Provningsdatum: 2019-04-16
Pris: 119kr

Till vinet >>

Tydlig men inte övertydlig druvkaraktär hos den här slovenen. Det är torrt, lättsamt och rent med fin frukt som drar åt krusbär, svartvinbärsblad och viss nässlighet samt en snygg mineralisk efterklang. Syran är hög och skänker fräschör och klunkighet. Ett stabilt vin som vi säkert köper igen.

2017 Montirius Vacqueyras Garrigues

Region: Rhône
Appellation: Vacqueyras
Producent: Montirius
Provningsdatum: 2019-04-15
Pris: 199kr

Till vinet >>

Ganska saftigt och josigt anslag även om det finns struktur genom tät frukt och tanniner. Lättdrucket hur som helst utan ekpåverkan med druv- och ursprungstypiska nyanser av röda bär, vilda örter och lila blommor, lakrits, svartpeppar och någon slags rökig stenighet. En lantlig dassighet smyger fram men kräver nog lagring för att blomma ut helt och hållet. Riktigt välgjort och gott med balans på alla fronter, inklusive alkoholen.

NV Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut Extra

Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Clotilde Davenne
Provningsdatum: 2019-04-13
Pris: 149kr

Till vinet >>

Ett stabilt och rikt bubbel med generös citrusfrukt och smålyxiga toner av nougat och och nybakt bröd. Fina bubblor och läskande syra i småfyllig kostym. Väl värt ett köp.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2019-04-13
Pris: 119kr

Till vinet >>

Lika underbar som vanligt med sin naturliga känsla och sitt på alla sätt (ursprungs-, druv-, hus-) typiska stil. Det är småfunkigt i klunkbar stil med mjuka tanniner och fräscha syror. Cabernet francfrukten gen vinbär, lätt gräsighet och cederträ men här finns också en stenig känsla som bygger på med komplexitet och seriositet. Här finns absolut inget att gnälla på och utförsbacken verkar inte vara nära.

2017 Turonia Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Quinta Couselo S.L.
Provningsdatum: 2019-04-12
Pris: 149kr

Till vinet >>

Ungt och piggt i den fruktdrivna skolan även om en mineralsälta i avslutet visst kan anas. Vi håller inte riktigt med i bolagets uppfattning om fyllighet och syra utan tycker snarare att det här är ett lite lättare vin med ganska rund, balanserad syra. Gula och gröna tropiska frukter ger ett gott vin om än inte superintressant.

2010 Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Domaine l'Entre Deux
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 175kr

Till vinet >>

Upplevs elegantare och med mer återhållsam frukt än 09an. Samma fina struktur dock med viss utveckling genom korinter och tobak men här finns säkert mer att hämta med lagring. Typiska noter av cassis, jord, rostad ek (med påföljande mintigthet och cocos). Eken, liksom övriga komponenter känns fullt ut integrerade. Ett kanonvin för den som gillar röd Bordeaux.

2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 139kr

Till vinet >>

Fortfarande ung och pigg i sinnet men en mer komplett och sammansatt upplevelse än vid släppet ett och ett halvt år tillbaka i tiden. Bärigt, stenigt, lite brettigt med lättsam blommighet och parfym. Ett småkomplext men framför allt oootroligt gott och harmoniskt vin.

2016 Nero di Lupo Cos

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Cos
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Naturlig känsla med bärigt och småfunkigt. Stilen är saftig och lätt men med lite mer kraft i frukt och tanniner jämfört med exempelvis Beaujolais. Mycket god nu men kanske ännu lite piggare för ett år sedan? Ett ganska enkelt vin trots allt.

2016 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Årgång '17 finns på bolis i drickande stund. Vi bereder plats och öppnar en '16. Det är apelsin och muskot, och saftiga körsbär. En lätt rökig mineral. Någon form av blommigt finns där, typ torkade blommor. Inte mycket funk. Frukten får tala. En lätt äppelcidervinäger vittnar om att vi har naturliga saker i glaset. Förföriskt gott helt enkelt.

2009 Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Domaine l'Entre Deux
Provningsdatum: 2019-03-30
Pris: 175kr

Till vinet >>

Härlig utveckling med kraftfull, syrlig frukt som verkligen är intakt och levande. Nedslipade tanniner och fullt ut integrerad ek bidrar till en harmonisk helhet med fin balans. Smakmässigt mot det mörkbäriga med ekkrydda och kaffe som stöttar upp. Munkänslan är sval och harmonisk. Här finns inget att klaga på. Drick eller lagra vidare.

2017 Carrick Unravelled Pinot Noir

Region: Central Otago
Appellation: Central Otago
Producent: Carrick Wines
Provningsdatum: 2019-03-29
Pris: 169kr

Till vinet >>

Pinotkryddigt med härlig, godisgod frukt och ett lite blommigt inslag. Fat och alkohol finns men stör inte direkt. Ett korrekt, gott vin med rätt ambitionsnivå kontra pris.

2017 Ameal Solo Único

Region: Minho
Appellation: Minho (VR)
Producent: Quinta do Ameal
Provningsdatum: 2019-03-28
Pris: 159kr

Till vinet >>

Lätt, syradriven smak med lime, citron och ängssyra. Rent och fräscht utan tillstymmelse till komplexitet eller djup. Gott men lite väl enkelt kanske. Ett sting av mineral hade inte direkt skadat helhetsupplevelsen.

2006 Château Bouscassé

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 119kr

Till vinet >>

Rejält utvecklat mot höstlöv, tryffel och läder. Viss burktomat och russin lurar i bakgrunden. Frukten är i det närmsta utplånad sånär som på katrinplommon och korinter. Faten är närvarande men inte direkt beska. Utvecklingen till trots är tanninerna ännu ganska påtagliga och långt ifrån mjuka. Det är svårt att inte imponeras av vinet även om det egentligen bara är halvgott.

2016 Valdaya Ribera del Duero

Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: De Haan Altés
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 289kr

Till vinet >>

Initialt väldigt fatig och kraftfull. Med luft betydligt lättare och mer välintegrerad. Frukten är mörk åt det bärig hållet med rejäla skopor grus, nästan kalk, samt med småblommiga toner. Fylligt och småsträvt såklart men fullt drickbart med vidöppen palett. Alkoholen (14,5 %) är otroligt bra balanserad vilket gör att vinet aldrig blir baktungt. Imponerande.

2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 249kr

Till vinet >>

Ett magnifikt vin och som vi ser det perfekt utvecklat med fullt integrerad ek och intakt frukt. Här samsas rökig mineral med lätt vidbrända popcorn, citrusfrukt, mandlekubb och kamomill. Hela upplevelsen lindas in i superfrisk syra och bivaxfyllig kropp. Blint gissas det som vanligt på Loirechenin men ursprung och druva utkristalliserar sig med lite luft. Makalöst gott.

2016 Fleurs de Prairie

Region: Provence
Appellation: Côtes de Provence
Producent: Apricot
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 49kr

Till vinet >>

Rent och fräscht med smultronbärighet och en lätt nyans av lavendel och timjan. Lätt och luftigt i munnen med en eftersmak som klingar av väldigt snabbt. Det som bjuds är gott för stunden men inbjuder inte till djupare analys eller eftertanke.

NV Victoria La Dolce Vita Capo di Grande

Region: Venetien
Appellation: Venetien (IGT)
Producent: T.C.S. Borgogno S.R.L.
Provningsdatum: 2019-03-22
Pris: 49kr

Till vinet >>

Otroligt lättsamt och lite småflörtigt genom söta körsbär och chokladiga nyanser. Fräscht genom hög syra och klunkigt genom snälla tanniner. Det här vinet saknar personlighet och riktning men fyller ett syfte till fredagspizzan. Gott så. Nästa.

2010 Château Recougne

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 135kr

Till vinet >>

Fortfarande ett riktigt vitalt vin, nu med avrundade tanniner och begynnande utveckling. Det är mörka bär, tobak och jordiga toner i fin harmoni med den klassiskt medelfylliga kroppen. Imponerande med tanke på prislapp och ålder men framförallt väldigt gott.

2009 Château Fourcas-Hosten

Region: Bordeaux
Appellation: Listrac-Médoc
Producent: Château Fourcas Hosten
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 175kr

Till vinet >>

Otroligt gott och närmast perfekt utvecklat (sa vi även för två år sedan). Här finns inget drickmotstånd även om vinet står upp fint strukturmässigt med intakt frukt, tanniner och syra. Blå frukt med svarta vinbär i förarsätet, snyggt kompletterat med blå plommon, kaffe, tobak och lätt blommig parfym. Något animaliskt som påminner om läder framträder men knappast något stall att tala om. Ett kanonvin som kändes helt rätt att plocka nu (vilket säkert gäller många 09-or i de nedre prissegmenten).

2015 Domaine Binet Jacquet Faugères

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 135kr

Till vinet >>

En härligt omedelbar och lättsam drickbarhet med röda bär och lite stall för vissa blindgissningar till Bojo, vilket inte är helt fel. Den här dricks nog som bäst nu, så om man har fler flaskor det bara att poppa.

2014 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 195kr

Till vinet >>

Blå frukt, mineral och en fint integrerad ek samt en dos stall och pepprighet ger oss ett balanserat och generöst vin. Vi tycker att vinet har en rejäl mognad nu och rekommenderar konsumtion om man ligger på fler flaskor.

2017 Toi Toi Gisborne Chardonnay

Region: Gisborne
Appellation: Gisbourne
Producent: Marlborough Wine Limited
Provningsdatum: 2019-03-16
Pris: 119kr

Till vinet >>

Intressant smak om än något vattnig i avslutet med en lite suddig syra som inte riktigt bär nyanserna som vi önskar. Tveklös druvkaraktär genom småfet, mineralisk känsla uppbackat av apelsin, ananas och gult äpple. Saknas lite för att vi ska gå igång fullt ut även om ambitionen finns där.

2017 Proemio Syrah Reserve

Region: Cuyo
Appellation: Maipú
Producent: Proemio Wines
Provningsdatum: 2019-03-16
Pris: 119kr

Till vinet >>

Mulligt, maffigt och rejält fruktigt med småkladdig, utanpåliggande ek. Överekningen känns onödig för vi tycker oss finna fin, fräsch frukt under choklad och trä. Uppenbara druvreferenser genom svarta oliver, och köttgrytekryddor och -örter. God struktur överlag genom syror och tanniner men det här känns som ett vin för omedelbar konsumtion. Gott men opersonligt.

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Provningsdatum: 2019-03-15
Pris: 99kr

Till vinet >>

Skön tropisk känsla med fräsande syror i medelfyllig stil. Druvkaraktären uteblir men den gula frukten är rik och mineralsältan infinner sig i avslutet. Vi var ruggigt törstiga men det här kändes även i efterhand som ett riktigt bra vin. Gott i alla fall.