Senast provade vinerna

 

2015 Monrosso

Region: Toscana
Appellation: Chianti (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 109kr

Till vinet >>

Ett enkelt men gott rödpang. Det är körsbär (såklart) och koltablett, och en skvätt vaniljyoughurt i avslutet. Det är ingenting ämnat för djupare analys, men det gör sitt jobb helt klart till hembakade pizzan.

2016 Naturé Côtes du Jura

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Domaine L’Aigle á Deux Têtes
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 259kr

Till vinet >>

Förväntningar som infrias. Finns det något bättre? Ja det skulle vara förväntningar som överträffas. Och vi rör oss i det häradet här. Fyllig men aldrig klumpig. Frisk men aldrig obalanserad. Det mesta faller på plats med lite tid i glaset. Skrädmjöl och Läkerol Original omfamnar en kärna av passionsfrukt. Kalk och liljekonvalj förgyller. Rent ut sagt svingott från ett nyhetssläpp nära dig.

2016 Dolcetto d'Alba

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-10-15
Pris: 146kr

Till vinet >>

Vi gillar verkligen när dolcetto uttrycker sig så här lättsamt och omedelbart. Det är initialt lite stall som vädrar bort; sedan blir det röda körsbär och asfalt med lite sälta av typ lakritsrot. Det finns smågrusiga tanniner som säkert borgar för lagring några år; men vinet rinner lätt och friskt nu.

2015 Reinhold Haart Piesporter Riesling Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reinhold Haart
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 159kr

Till vinet >>

Ett ungt, ruskigt friskt vin i fruktdriven stil med lätt anstrykning av våta stenar. Frukten drar åt lime, citron, vita vinbär och omogna krusbär. Friskt och gott men också lite endimensionellt. Skulle nog vinna på att få ligga lite längre.

2015 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 159kr

Till vinet >>

Aromatisk och rik med djup honung, grillad citron, ängssyra och skimrande mineral. Kanongott och välbalanserat. Drick nu eller spara.

2009 Le Roi Domaine de Rocheville

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ännu en suverän flaska av årgången och nästan osannolikt ungdomlig trots ålder. Cabernet francig såklart men inte övertydligt på något sätt, snarare harmoniskt och rent med lätta anstrykningar av vinbär, körsbär,gräs och eneträ. Avrundade tanniner, fortsatt pigga syror och stadig fruktighet ger drickbarhet på topp. Sista flaskan av årgången. Ett stort litet vin.

2014 Brouilly Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Georges Descombes
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 185kr

Till vinet >>

Rost, rosor, funk, blod och granit. Lätt och klunkig men seriös och otroligt intressant smak. Naturvinskänslan är tydligt närvarande. Ingen panik men dricks suveränt just nu.

2017 Kir-Yianni Assyrtiko

Region: Makedonien
Appellation: Florina
Producent: Kir-Yianni Estate
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 99kr

Till vinet >>

Päronaktig smak med rökig mineralitet. Balanserat och gott om än lite enkelspårigt. Druvan har såklart mer att ge men det här är ändå ett okej uttryck. Vi saknar lite spets i syran och hittar uppenbara luckor i koncentrationen.

2014 Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP du Comté Tolosan
Producent: Domaine Viticole du Château de Cabidos
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 169kr

Till vinet >>

Fet och fyllig utan att kännas tung. Kraftfull, tropisk frukt med mango och papaya i centrum. Limeskal, viss örtighet och mineral kompletterar och ger finess och fräschör. Eftersmaken är lång med bra tryck hela vägen. Anas en lätt sötma i eftersmaken? Kanske, men svårt att säga då syran verkligen slår i taket. Ett kanonvin som lätt kan lagras många år.

2015 Riesling Kabinett Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 229kr

Till vinet >>

Inte lika omedelbart generös som föregående årgång. Men vi läskas av vita blommor och mineralsälta; diskret däckverkstad och sötsyrliga ananaskarameller. Fortfarande i yngsta laget men säkert med en fin framtid för sig.

2015 Chateau Cap de Faugeres

Region: Bordeaux
Appellation: Côtes de Castillon
Producent: Chateau Cap de Faugeres
Provningsdatum: 2018-10-12
Pris: 199kr

Till vinet >>

Ungdomligt med söt ek och flörtig frukt. Typiska markörer av svarta vinbär, kaffe och choklad. Bra tanniner och syra som nog mår bra av några år på rygg. Inget jättevin men helt okej drickbarhet som ungt och med framtidsutsikter. Lite väl polerat för vår smak.

2015 Riesling Vieilles Vignes Cuvée Daniel

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Nicolas Zusslin
Provningsdatum: 2018-10-12
Pris: 132kr

Till vinet >>

Ruskigt god, aromatisk riesling med tropisk frukt, honung och distinkt mineralitet. Syror som känns mer balanserade än vassa och överlag en ganska munrund upplevelse med begynnande utveckling. Ett ärligt vin som dricks bra nu utan att erbjuda någon jättekomplexitet.

2012 Churchill's Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Churchill
Provningsdatum: 2018-10-11
Pris: 99kr

Till vinet >>

Balanserat sött med något lättare textur än tidigare årgång (2011). Härligt fruktig smak med torkat som pockar på. Inslag av tobak, torkade rosor och fikon. Den här årgången dricker vi på uppstuds utan tid i källaren även om lagring såklart är möjlig.

2015 Chiara Condello

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Romagna (DOC)
Producent: Chiara Condello
Provningsdatum: 2018-10-10
Pris: 139kr

Till vinet >>

Hyfsat mjuk och saftig munupplevelse men samtidigt stöddigt kärv och ettrig. Smakerna drar åt körsbär, plommon, torkade örter, kanel och svartpeppar vilket känns någorlunda druvtypiskt men helhetsintrycket ger något annat än det vi är vana vid från Toscana. Ett trevligt och personligt litet vin, väl värt ett köp och kanske även värt ett par platser i lagringshyllan.

2005 Castelnau de Suduiraut

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 159kr

Till vinet >>

Det är avrundat och sammansatt. Marmeladerna i doften består av aprikos, apelsin och kvitten. Vi får även marsipan och bananpuré. Det är en lagom dos botrytisbeska toppat av en skvätt rosenvatten. En fin och lagom komplex utveckling för den ringa pengen alltså. Troligen ingen poäng att lagra vidare.

2001 Chateau Le Coteau

Region: Bordeaux
Appellation: Margaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Här bolmar ladugård, höstlöv, läder och en sötsyrliga frukt ur glaset. Det är blå plommon och svarta vinbär i frukten. En stenig mineral och en slank och sval munkänsla toppas av pigga syror. Fortfarande kanongott. Ett utmärkt exempel på lagringsduglig BDX till ringa peng.

2013 Lalama

Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Dominio de Bibei
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ribeira Sacra; Den heliga stranden. ’13 Lalama har nu fått lite utveckling men kan säkert med fördel ligga till sig lite till och få käka upp de ekfatsinslag som finns där. Det är örtsalt, blå frukt, och en liten kyss av vanilj. Och en härlig Lakrisalmineral. Det är lite rustikt och elegant på samma gång. Riktigt gott. Årgång ’14 finns på de statliga hyllorna just nu

2004 Clos St Yves Savennières

Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 189kr

Till vinet >>

Det är igenkännliga saker som tropisk nektar, grönt äpple, svamp, halmtapp och arrak. Enormt pigg syra och stålmineral i en slank kropp borgar för vidare lagring. Men vi avstår nog återköp. Det är lite för förutsägbart.

2008 Clos St Yves Savennières

Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 189kr

Till vinet >>

Vi känner igen svamp och arrak. Texturen är feta och oljigt fyllig. Det känns rätt klumpigt. Det finns även Läkerol original, kaffe, granskog och Lovikkavante. Vi avstår återköp. Det måste vara årgången som spökar.

2016 Nerocapitano

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Lamoresca
Provningsdatum: 2018-10-05
Pris: 189kr

Till vinet >>

Saftig, torr smak med härlig fräschör och sandig tanninstruktur. Mininaturvinskänsla genom stallighet och äpplemustvilda syror. Ett ganska lättsamt vin utan större komplexitet, däremot väldigt gott. Klarbär, tomatjuice, kanel, lakrits, färska örter och en stenig känsla dominerar smakbilden. Toppen.

2013 Simonnet-Febvre Cuvée S2011 Crémant de Bourgogne

Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Simonnet-Febvre
Provningsdatum: 2018-09-29
Pris: 169kr

Till vinet >>

Rejält utvecklad med avrundad syra, krämig mousse och äpplig känsla. Ett torrt vin med bra längd. Intressant, gott och lite udda med röda krusbär och äpplen, grönpepprighet, rostat bröd och stålmineral.

2015 Bourgogne Tonnerre Vieilles vignes Les Vauceuses

Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-09-29
Pris: 152kr

Till vinet >>

Typisk och generös med småsmörig fyllighet. Paj av gula äpplen och plommon med tillhörande vaniljsås och kalkig mineral. Vinet är runt men med bibehållen fräschör och en ek som säger lagra men frukt som säger drick. Gott i all enkelhet trots lite otydligt budskap.

2014 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2018-09-29
Pris: 149kr

Till vinet >>

Kraftfullt kryddig nebba med tydlig utveckling. Bra struktur med tanniner och syra på plats. Torkad frukt, lakrits- och hallonbåtar, kanel, nyponsoppa och mörka körsbär. Kanske inte supertypiskt men supergott. Årgången håller flera år till.

2016 Rosso di Valtellina Arpepe

Region: Lombardiet
Appellation: Rosso di Valtellina (DOC)
Producent: Arpepe
Provningsdatum: 2018-09-27
Pris: 189kr

Till vinet >>

Lätt, frisk och elegant. Små, fina tanniner, pigg syra och en saftig stil. Alla nebbioloepitet man kan tänka sig men i puttenuttig form. Inga stora penseldrag. Nypon, rosor, tjära, jordgubbar, röda körsbär, violblommor. Mycket bra. Mycket gott. Redan nu.

2009 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-09-19
Pris: 149kr

Till vinet >>

Husvinet. Går bra såväl i oststinna risotton som kocken. Skrädmjöl, grape och honung känns igen. Frukt och syror börjar svikta nu. Dags att dricka upp årgången alltså.

2017 Chemin des Prières Muscadet

Region: Loire
Appellation: Muscadet
Producent: Jérémie Huchet Vigneron
Provningsdatum: 2018-09-18
Pris: 139kr

Till vinet >>

En härlig muscadet i en ännu lite barnslig kostym med päronsplit, citronpastill och mineral som främsta markörer. Här hade krävts tid för att locka fram ytterligare komplexitet och harmoni. Med det sagt är detta ändå ett riktigt gott vin med fräschör, lite jästfet fyllighet och hygglig längd. Frågan är om det inte blir påfyllning här med tanke på de skaldjur som ska ätas hösten 2022 och framåt.

2016 P.F Bobal

Region: Kastillien-La Mancha
Appellation: Manchuela (DO)
Producent: Bodegas y Viñedos Ponce
Provningsdatum: 2018-09-14
Pris: 179kr

Till vinet >>

Seriös bobal med pepprigt och rödbärigt anslag. Stilen är saftig men med stabila tanniner, koncentration och komplexitet. Nyansrikt med körsbärskärnor, färska örter, stjälkar, muskot, kryddnejlika, kakao och björnbär. Riktigt gott och överraskande stramt.

2017 Cerasuolo Amfora

Region: Abruzzerna
Appellation: Cerasuolo D'Abruzzo (DOC)
Producent: Agricola Cirelli
Provningsdatum: 2018-09-14
Pris: 189kr

Till vinet >>

Rosé på montepulciano heter alltså cerasuolo. Då har vi fyllt på med för oss ny kunskap. Och vilken rosé sen. Det är jordgubbar och torkade gojibär. Blodapelsin och mineral. Inte alls den funk som förhandsrapporterna vittnat om. Men det kan säkert vara stor flaskvariation. Jäst och lagrat på amforor av terrakotta. Naturligt och traditionellt. Oerhört livsbejakande.

2012 Signature du Haut Bourg

Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Producent: Domaine du Haut Bourg
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 140kr

Till vinet >>

En återkommande favorit som släpps med några år på flaska vilket druvan i fråga verkligen vinner på. Utvecklad i frukten men frisk och med mineralisk energi. Mandelblommig och plommonfruktig med lätt jästig eftersmak. Rent, gott och småkomplext. Helt klart värt ett köp när det dyker upp på statens hyllor.

2013 Saint-Joseph Equis

Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Equis
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 249kr

Till vinet >>

Ett riktigt bra vin med riktigt skön utveckling. Visserligen har drickfönstret precis öppnats men tanninerna är fullt drickbara och syran och frukten fortfarande fräscha. Tydligt men inte övertydligt vad gäller ursprung med körsbär, lakrits, lagerblad, eneträ och en aning bacon. Tät smak men samtidigt saftig och läskande. Supergott.

2013 Signature

Region: Transdanubien
Appellation: Villány
Producent: Malatinszky Kúria
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 185kr

Till vinet >>

Snygg ungersk tolkning av Bordeaux ungefär där ungdom möter ålderdom. Rökig mineral, körsbär, korinter, kaffe och gräs ger balans åt fina tanniner och pigg syra. Eftersmaken dröjer kvar med vuxna toner av inrökt fåtölj, torra höstlöv och svettig mockakavaj. En viss svärta drar ner helheten men den positiva känslan består. Det här vill vi dricka igen, både yngre och äldre årgångar.

NV Corpus #1

Region: Slovakien
Appellation: Slovakien
Producent: Strekov 1075
Provningsdatum: 2018-09-09
Pris: 189kr

Till vinet >>

En stor lantlig och köttig doft. I gommen känner vi blåbär och tranbär blandat med muskotnöt och yoghurt. Det finns en drickschvung men också ett visst motstånd som håller intresset uppe.

2017 Don Zsolt

Region: Južnoslovenská
Appellation: Južnoslovenská
Producent: Strekov 1075
Provningsdatum: 2018-09-09

Till vinet >>

En väldig mängd fällning i den gulgrumliga vätskan. Initialt lite diskret i doften, men exploderar i gul frukt och en liten honungssötma när vi smakar. Lätt pärlande mousse. Äppelmust de luxe.

2016 La Croix des Rameaux Jean Claude Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2018-09-08
Pris: 199kr

Till vinet >>

Sanslöst bra gamay där graniten talar till oss, bara lätt filtrerat genom mosade röda bär, syrligt violgodis och rostiga spikar. Parfymen som når näsa och gom påminner om granndruvan i norr men det sammanlagda uttrycket är tydligt vad gäller ursprung och handlag. Låt oss se till att det alltid finns ett gäng drickfärdig Lapalu i källaren.

2017 Erasmo Barbera Garnacha

Region: Valle Central
Appellation: Maule Valley
Producent: Viña la Reserva de Caliboro
Provningsdatum: 2018-09-07
Pris: 135kr

Till vinet >>

En rätt skön mix av småkärv, körsbärsbärig barbera och generös, smultronsöt grenache. På pappret en ohelig allians men i glaset en intressant kombo. En udda upplevelse vilket håller intresset vid liv flaskan ut. Gamla stockar, sval odling och sparsam ekbehandling har gett oss ett vin som talar både från druva och jord. Fruktdrivet såklart en med påtaglig mineralkänsla och ett torrt uttryck som tilltalar oss. Välgjort och småkomplext.

2015 Greywacke Pinot Noir

Region: Marlborough
Appellation: Marlborough
Producent: Greywacke Vineyards
Provningsdatum: 2018-09-03
Pris: 229kr

Till vinet >>

Spontaninhandlad Marlborough-pinne visar sig vara ett lyckokast. Det är Cherry-Coke, orientaliska kryddor och våt asfalt i doften. Körsbärsyoughurt, kaffe och saltlakrits i munnen. En mineralpuff på slutet. Generöst och elegant på samma gång.

2016 Suzanne Mondeuse

Region: Savoie
Appellation: Vin de Savoie
Producent: Domaine du cellier des Cray
Provningsdatum: 2018-09-01
Pris: 199kr

Till vinet >>

Kräver luft för att komma igång någorlunda men även då upplevs vinet väldigt snålt och sparsmakat. Näsan är bättre än smaken med fin parfym, mosade hallon, röda vinbär, färskt gräs och en lätt, lätt köttighet. Upplevelsen är frisk, fräsch och elegant även om helheten säger klent och kort. Det som bjuds är gott men lockar inte till återköp.

2015 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-08-31
Pris: 105kr

Till vinet >>

Kryddigt och syrligt med rödbärighet, lättrökt chark och en jordig ton. Bärigheten drar åt körsbär, krossade blåbär och hallon. Tät smak men inte tung. Bra längd och tanninstruktur. Överlag mycket välgjort och ruskigt gott utan att vara superkomplext.

NV Vve Fourny & Fils Premier Cru Vertus Brut Nature Blanc de Blancs

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Vve Fourny & Fils
Provningsdatum: 2018-08-31
Pris: 319kr

Till vinet >>

Fräsch och pigg med snygg mousse, krämig frukt och jästiga övertoner. Gula äpplen och krusbär samsas med Mariekex, ljus nougat och ostronskalslik mineralsälta. Eftersmaken är god men kort. Lättgillat, lättklunkat och lättglömt. Vi kan tänka oss att bli bjudna på det här men återköp kanske inte är högsta prio.

2016 Follas Novas Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Arousana
Provningsdatum: 2018-08-26
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ingen större skillnad mot senast vi drack vinet för ett år sedan. Fortfarande en härlig persikofrukt med lite rondör och en klingande mineral. Päron och vita blommor fyller på. Men man kan kanske ana utförsbacken nalkas runt hörnet. Syrorna känns lite mer avrundade nu.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-08-25
Pris: 119kr

Till vinet >>

Den här reafyndet får vi inte nog av (importören valde att sänka priset från 149 till 119 kronor). Violjuice och våt asfalt. Moget men inte övermoget. Och då menar vi moget som i skön fruktighet och färdigt för konsumtion. Inte alls utvecklat i bemärkelsen torkad frukt. Kommer säkert att utvecklas fint i flera år till om man gillar mer utveckling.

2015 Chenas Quarts Domaine Piron-Lameloise

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais
Producent: Domaine Piron-Lameloise
Provningsdatum: 2018-08-24
Pris: 175kr

Till vinet >>

Körsbärslikör, småbrända örter, mörka bär, lite ettrig alkohol, mineralpepprighet, saltlakrits och choklad. Inte så dumt faktiskt med stor nyansrikedom även om balansen inte är helt hundra. Atypiskt vad gäller ursprung och druva, desto tydligare vad gäller årgång.

2017 Vin de France La Cousine de ma mère

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2018-08-24
Pris: 115kr

Till vinet >>

Sydfransk feeling med violblommig, björnbärsfruktig, örtig och kryddig smak. Fruktdriven utan att vara tung eller söt. I nuläget ung och busig och kanske i behov av att stilla sig något år. Gott och ganska enkelt med lakritsremmar, hallonbåtar, druvjuice och järnstång. Lirade bra ihop med vegburgaren.

2011 Paraschos Kai

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Provningsdatum: 2018-08-19
Pris: 200kr

Till vinet >>

Ett harmoniskt vin med pigga syror (dock inte VA) och viss strävhet. Otroligt gott och komplext med hjortron, apelsinskal, aprikoser, någon slags polishmedel och viss blommighet. Avslutet är mjukt kryddigt. Fantastiskt bra.

2010 Austri San Fereolo

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 179kr

Till vinet >>

Stökiga provningsförhållanden med mat och barn som främsta störande faktorer. Kanske är det därför det inte riktigt klickar denna gång med favoritvinet? Vi upplever en lite störande värme och en frukt som drar åt burktomat och torkade bär. Viss ekighet och lite kladdig choklad drar ner betyget. När maten är uppäten och barnen åter leker (och vinet har fått ett uns luft) vidgas upplevelsen och vinet blir mer harmoniskt. Förmodligen värt att prova igen under andra förhållanden men ikväll blir det inga hurrarop.

2017 Arinto dos Açores Azores Wine Company

Region: Azorerna
Appellation: Pico
Producent: Azores Wine Company
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 199kr

Till vinet >>

Snygg, ren, frisk och aromatisk smak med citruspastiller, grön örtighet, samarin och kalksten. Riktigt välgjort med bra koncentration och längd. Egensinnigt och intressant men samtidigt ett uns enkelt sett till prisnivån.

2012 Domaine Maubernard

Region: Provence
Appellation: Bandol
Producent: Domaine Maubernard
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 200kr

Till vinet >>

Underbart typiskt med sin strama struktur, animalitet och blå frukt. Vi hittar plommonskal, tung mineralsälta och häststallar. Fin utveckling med tanniner och syra i behåll som tål betydligt längre lagring. 14 % alkohol i suverän balans. Ett härligt vin som var värt att vänta på.

2013 Domaine Binet Jacquet Faugères Grande Réserve

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 295kr

Till vinet >>

Bra tryck i den djupt mörkbläckiga frukten. Piggt, något strävt, lite utanpåliggande ek och en munfyllig, småeldig alkohol som ber oss att lagra längre. Betydligt längre förmodligen, för här slutar det att vara alltför spretigt först efter många, långa timmars luftning. Smakmässigt hittar vi hästar, lakrits, dill, plommon. Inte riktigt vår vintyp just nu och producentens billigare viner tilltalar oss mer med sin klunkiga stil.

2014 Mâcon-Uchizy Cuvée La Martine

Region: Bourgogne
Appellation: Mâcon-Uchizy
Producent: Bret Brothers
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 219kr

Till vinet >>

Friskt och något utvecklat med rund, krämig frukt och integrerad ek. Citruspastill, gula plommon och kalkmineral ger stöd åt smörig fetma och popcornrökighet. Härlig, lång eftersmak. Ett harmonisk, välgjort och framförallt otroligt gott vin där man låter sig imponeras av den perfekt avvägda ekfatsbehandlingen.

2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula

Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 145kr

Till vinet >>

Friskt, fräscht och gott med en fet vitblommighet långt från karikatyr-savignon blanc. Bör nog konsumeras inom ett par år för bibehållen vigör.

2015 Bourgogne Epineuil Rouge

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Oliver Wartel
Provningsdatum: 2018-08-16
Pris: 182kr

Till vinet >>

En härlig pinot med bra tryck i den körsbärsaktigt syrliga frukten. Lätt stenighet, färska örter och violblommighet samsas med en ung, frisk syra och ger ett piggt uttryck även om det finns tyngd och substans i kroppen. Kanske inte den mest typiska Bourgogne vi har provat men riktigt god och rejäl. Tål flera år till i källaren ska sägas men dricks riktigt fint nu.

2014 l'Esprit de Chevalier Blanc

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Domaine de Chevalier
Provningsdatum: 2018-08-16
Pris: 289kr

Till vinet >>

Torr vit Bordeaux. En härlig vinstil om det görs rätt (det vill säga med lagom inslag av ekfat). Nötter, kaffe, mandelmassa, krusbär, lime och nektarin. Och så massor av kalkmineral och vässade syror. Komplext, balanserat och supergott helt enkelt. Och en mångsidig matvän. Några år till i källaren kan göra ytterligare gott. Gillar man stilen eller är nyfiken finns en hel del flaskor kvar på bolis av det här andravinet från Domaine de Chevalier.

2016 Müller Thurgau halbtrocken

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weinhaus Zur Sonnenuhr
Provningsdatum: 2018-08-11
Pris: 110kr

Till vinet >>

Det man oftast läser om Müller-Thurgau är att det är en druva för enklare viner och blandningar, mer för volym än kvalitet. När man kommer till Tyskland och får prova viner på denna druva märker man att det framställs seriösa, om än oftast enkla, men bra viner. Det här vinet understryker just det. Inte särskilt komplext men med en fin renhet och härliga blommiga och fruktiga toner. Etiketten säger halbtrocken (halvtorr) och visst finns det sötma i vinet men det är inte i närheten av likar från regioner som exempelvis Mosel eller Rheingau. I en druvig doft hittas också melon, lindblom och nektarin. Smaken är något söt, bra syra finns, druvighet med päron och tropiska frukter dominerar. Ett rent, härligt och drickvänligt vin till ett bra pris. Inhandlat på plats i Freyburg (Unstrut).

2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-08-11
Pris: 145kr

Till vinet >>

Vinet ger oss syrliga mörka körsbär och blyertspenna med mjuk tanninstruktur. Mycket italienskt i karaktären och läckert klunkvänligt lite lagom kylt. Inköpt via Caviste.

2015 Chianti Classico Annata

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 179kr

Till vinet >>

Lätt och ung med pigg syra och snälla tanniner. Röda, syrliga bär såsom körsbär, transbär och lingon ges viss komplexitet av örtig, lite parfymerad rosmarin. Ett saftigt, välgjort vin att dricka nu eller att spara några år.

2011 Kanonkop Cabernet Sauvignon

Region: Coastal Region
Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 229kr

Till vinet >>

Fruktdrivet, lite gräsigt och pepprigt med svarta vinbär och undervegetation. Någon hittar blint en rökig referens men i övrigt är vinet silkeslent och harmoniskt med topputveckling. Texturen är något köttig, klart fyllig och med viss fruktsötma. Otroligt gott och väl värt att vänta på. Ett kanonko¨p.

2016 Domaine Roger Champault Côte de Champtin Rouge

Region: Loire
Appellation: Sancerre
Producent: Roger Champault et Fils
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 239kr

Till vinet >>

Härligt pinotfruktig med lätt rostning och järnig mineral. Finstämt med blommor, örter och violgodis men också mer robusta toner av mörka, söta bär och kött. En god, kraftfull pinne.

2016 Jurtschitsch Käferberg Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Jurtschitsch
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 349kr

Till vinet >>

En kalkstensbomb med mogen, solig frukt och druvtypisk pepprighet. Nyansrikt värre med blommighet, lätt tvålighet, persikor, godis och diesel. Friska syror som bär smakerna länge, länge i munnen. Ett mycket bra vin.

2015 Bourgogne Tonnerre d'Eon

Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-08-09
Pris: 179kr

Till vinet >>

Härligt friskt åt det fruktdrivna hållet med väl integrerad ek. Ananas, citrus och en småsmörig fyllighet möter upp ett skimmer av kalkig mineral. Varken superkomplext eller med lång eftersmak, däremot gott, rent och energiskt. Växer med luft och temp.

2010 Château Croix Mouton

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-08-08
Pris: 180kr

Till vinet >>

Väldigt långt ifrån hur vi vill ha vår röda Bordeaux. Här hittar vi hög alkohol, övermogen och -extraherad frukt med rejäla doser ny ek. Den glesa, portvinsosande frukten har åldrats dåligt och känns russinsöt och uttorkad. Smaken är annars bränd och obalanserad likt något sämre från Valpolicella. Otydligt budskap minst sagt och en stor besvikelse (igen).

2010 Brunello di Montalcino Annata Il Poggiolo

Region: Toscana
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Producent: E.Roberto Cosimi s.s
Provningsdatum: 2018-08-06
Pris: 430kr

Till vinet >>

Tveklöst i ett mycket fint drickfönster just nu även om ytterligare lagring inte är några som helst problem. Avrundat och harmoniskt, utvecklat såklart men fortfarande energiskt och fräscht. Vi får bruna nyanser av mocka, höstlöv, tryffel och jord men också frukt i skepnad av korinter, tranbär och torkade jordgubbar. Viss blommighet och parfymerade övertoner ger djup och finess. Det var länge sedan vi drack ett så nyanserat och samtidigt sammansatt vin. Komplext är bara förnamnet, speciellt efter några timmars luft. Stort på egen hand eller till köttgrytan med potatispurén.

2017 Saumur Rouge "Clos Mazurique"

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine Arnaud Lambert
Provningsdatum: 2018-08-06

Till vinet >>

Direkt ur flaskan i glaset uppträder vinet lite småreduktivt med rejält gröna pyraziner. Detta botas dock lätt med lite luft vilket ger ett härligt josigt vin med tät vinbärsbärighet, grafit, eneträ och gräs. I bakgrunden lurar en köttighet och stabil struktur. Kan men behöver verkligen inte lagras länge eller längre. Supergott redan nu.

NV Cancelli Rosso

Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2018-08-03
Pris: 155kr

Till vinet >>

Lätt och saftig munkänsla men ändå välstrukturerat genom läskande syror och närvarande tanniner. Vi hittar en bärighet som pendlar mellan det röda och det blå. Vi landar mer i blåbär än i hallon även om båda är framträdande. Lite kvistar och blad från bären är också närvarande. Småkryddigt och -örtigt genom salvia och svartpeppar men den mjuka, fräscha fruktigheten står ändå i centrum. Ett kanonvin helt klart som inte kommer bli sämre av några års lagring.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-07-30
Pris: 149kr

Till vinet >>

Vi har druckit det här vinet frekvent ett tag nu och omdömena består. Brettigt med svartvinbärs- och blåbärsfrukt, grafit och violblommighet. Smaken är utvecklad med känsla av smakmässig peak, dock knappast någon större panik vad gäller konsumtion. Friska syror och ministrävhet ger god struktur åt det josiga anslaget. Ett säreget, personligt och otroligt gott vin som vi gärna dricker om och om och om igen.

NV Domaine Pierre Frick Voyages

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Domaine Pierre Frick
Provningsdatum: 2018-07-21
Pris: 179kr

Till vinet >>

Vi känner igen rabarbersaften och äppelmusten från tidigare provning. Vinet är moget, lite jästigt och med en aning restsötma. Fräschören är det dock inget fel på vilket vi uppskattar. Vinner absolut på att få lufta en stund. Riktigt gott även om man kanske kunde önska ett uns mer komplexitet.

2016 Petér Wetzer Kékfrankos

Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2018-07-21
Pris: 189kr

Till vinet >>

Med sin lätt krämiga textur och sin syrliga bärighet är det här rent himmelskt gott. Kolsyrejäst kan man ana (och läsa sig till) att den är. Söta kryddor och ett läckert mineraliskt efterhäng utgör pricken över. Finns enstaka flaskor kvar på Bolis.

2015 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Aligoté
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2018-07-18
Pris: 125kr

Till vinet >>

Med sin lite oljiga textur och fräscha vita frukt har Goisots Aligoté blivit en riktig favorit i Caviste-portföljen.

2014 Bruno Hertz Pinot Gris Réserve

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Bruno Hertz
Provningsdatum: 2018-07-18
Pris: 155kr

Till vinet >>

Pinot gris dricker vi inte så ofta. Men det kan vara riktigt gott när man vänjer sig vid den lite lägre syran. Här får vi en oljig textur och inlagda päron. Kryddig och smörig med en aning restsötma. Kanske även lite reduktiva kännetecken. Ett enkelt men mångsidigt vin till såväl ost som havskatt.

2013 Dorivm Reserva Seleccion de la Familia

Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: Bodegas Thesaurus
Provningsdatum: 2018-07-15
Pris: 229kr

Till vinet >>

Rejäla doningar såklart men frukten upplevs hyfsat sval och spänstig och motståndet i tanninerna är inte jättestort. Bra drickbarhet alltså även om vinet tyngs lite av andelen amerikanska ekfat och en småeldig svans. Ganska nyansrikt och intressant dock med mörkbärighet i form av plommon och korinter, uppbackat av lite dillig örtighet, samt choklad och vanilj. Gott för stunden även om stilen inte riktigt tilltalar oss just nu. Kanske bättre till en matbit?

2016 Graševina Kutjevo

Region: Continental Croatia
Appellation: Slavonia
Producent: Kutjevo
Provningsdatum: 2018-07-15
Pris: 79kr

Till vinet >>

Ett snabbt återbesök hos en ny flaska av detta vin ger liknande upplevelser som för en vecka sedan; friskt och fruktigt med en pytteliten sötma i eftersmaken. God men enkel smak där persika, gula plommon och citron dominerar. Tydligt blommig också vilket borde tilltala vissa.

2016 Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais-Villages
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2018-07-14
Pris: 171kr

Till vinet >>

Lätt i stilen såklart men med ryggrad och frukt som ger struktur och seriositet. Blandat godis åt det lila hållet, svarta och röda bär, krossade stenar. Med luftning rostig metall och bloddrypande kött. Ungt och piggt i munnen och förmodligen som bäst just nu lite lätt kylt. Imponerande.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2018-07-14
Pris: 299kr

Till vinet >>

Tydligt vad gäller druva och ursprung med omgående drickbarhet. Här hittar vi struktur och frukt i fin balans med en ganska lagom utveckling. Nyansrikt värre med parfym, violer, rosor, målarlåda, nypon, körsbär och korinter. Inte mycket att klaga på. Stabilt och mycket gott.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 149kr

Till vinet >>

Brettigt med svartvinbärs- och blåbärsfrukt, grafit och violblommighet. Smaken är utvecklad med känsla av smakmässig peak, dock knappast någon större panik vad gäller konsumtion. Friska syror och ministrävhet ger god struktur åt det josiga anslaget. Ett säreget, personligt och otroligt gott vin som vi gärna dricker om och om och om igen.

NV J-M Sélèque Solessence Brut Nature

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: J-M Sélèque
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 309kr

Till vinet >>

På alla sätt rent och fräscht med solmogen frukt i relativt fyllig, generös stil. Syrliga syror ger stöd åt typiska sensationer citrus, gröna äpplen och mineral. En småjästig känsla ger djup. Väldigt gott och välgjort även om wow-effekten uteblir.

2006 Château de Cruzeau

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ett härligt, återkommande fynd på systemhyllorna om man gillar stilen. Moget förstås men knappast någon fara för utförsbacke. Tobak, hör, mineral och gummiverkstad mot en fond av citrusosande frukt. Föredömligt torrt och friskt.

2016 Morgon Nature

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Marcel Lapierre
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 229kr

Till vinet >>

Floral och jordig med en del volatila syror. Helt klart ett lite vildare uttryck än årgång '15. Mycket god nu med sina typiska mosade hallon och det rostiga brunnsvattnet, men kan säkert må bra av att stilla sig lite till i källaren.

2013 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-07-12

Till vinet >>

Fortfarande ungdomligt med citron och mineral i förgrunden; men även typiska anslag av skrädmjöl och nätmelon. Årgången ger ett fint balanserat lätt och friskt vin på 12,5%. Elegant.

2016 Elbling Trocken

Region: Sachsen
Appellation: Sachsen
Producent: Weingut Schloss Proschwitz
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 100kr

Till vinet >>

Ett lätt, torrt vin utan särskild karaktär. Ändå korrekt och läskande med sin limesyrlighet, citrusfrukt och honungstyngd.

2016 Pinotin Edelacker Freyburg

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Bernard Pawis
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 178kr

Till vinet >>

Kraftigt fruktig. lite köttig smak med ändå lätt och frisk munkänsla. Vinet är småblommigt med kryddnejlika, viol, björnbär, blåbär och körsbär. Lätt men tydlig ekbehandling stör något med träighet och vanilj.

2017 Weisser burgunder

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weingalerie im Schweigenberg
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 109kr

Till vinet >>

Lätt, kort smak om än läskande med god smak av citrus, godis, lakrisal och mineral. En udda nyans av ylle förbryllar och förgyller.

2017 Riesling Sweiga

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weingalerie im Schweigenberg
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 185kr

Till vinet >>

Syrlig smak med bra balans. Rik, ung frukt med persika, gråpäron och apelsin. Lite godisaktig men med mineral som stabiliserar. Ett mycket gott vin.

2016 Riesling Freyburg Edelacker

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Bernard Pawis
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 220kr

Till vinet >>

Ett speciellt vin som vinner något på luftning. Initialt lite pappkartong och billig damparfym, åtminstone i doften. Smaken är otroligt frisk, närmast obalanserad åt citronsyrahållet och väldigt gles. Förnimmelser av päron och blommor.

2017 Traminer Freyburg Edelacker

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Bernard Pawis
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 140kr

Till vinet >>

Druvaromatisk med mjuk frukt och viss mineral. Nyanserna drar åt citrus, ananas, litchi och Bliw handtvål. Ett udda men okej vin.

2015 Weninger Horitschoner Blaufränkisch

Region: Burgenland
Appellation: Mittelburgenland
Producent: Weingut Weninger
Provningsdatum: 2018-07-08
Pris: 159kr

Till vinet >>

Lite mindre funk än föregående flaska, men annars samma härliga omfamnande blåfruktighet och sötkryddighet. Softa tanniner och pigg syra. Slurp.

2016 Graševina Kutjevo

Region: Continental Croatia
Appellation: Slavonia
Producent: Kutjevo
Provningsdatum: 2018-07-07
Pris: 79kr

Till vinet >>

Friskt och fruktigt med en pytteliten sötma i eftersmaken. God men enkel smak där persika, gula plommon och citron dominerar. Tydligt blommig också vilket borde tilltala vissa.

2017 Markowitsch Chardonnay

Region: Niederösterreich
Appellation: Carnuntum
Producent: Gerhard Markowitsch
Provningsdatum: 2018-07-06
Pris: 129kr

Till vinet >>

Gott men enkelspårigt med mineral och ung frukt som drar åt det gula genom apelsiner, aprikoser och päron. Rent och snyggt, befriat från ek med en viss munrundhet. Lättdrucket och lättglömt.

2015 Fleurie Les Hauts du Py

Region: Bourgogne
Appellation: Fleurie
Producent: Villa Ponciago
Provningsdatum: 2018-07-02
Pris: 159kr

Till vinet >>

Ett halvår senare har inte mycket hänt. Fortfarande ganska kraftfull i sin genre med djup, mörk bärighet, rejäl kryddighet och en hint av körsbärslikör. Kanske inte lika gott och piggt som senast men ändå klunkigt såklart med mjuka tanniner och frisk syra. Saknar lite elegans och finess och eftersmaken är något alkoholig och baktung vilket förmodligen kan härledas till årgången.

2010 Fontalpino Chianti Classico

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Fattoria Carpineta Fontalpino
Provningsdatum: 2018-06-30
Pris: 189kr

Till vinet >>

Mitt i prick när det gäller utveckling och drickbarhet. Mycket har hänt sedan vi provade vinet för dryga två år sedan. Bittra och animaliska toner har ebbat ut. Istället får vi en mjuk, bärig smak med total balans och harmoni. Saftigt men ändå mot en botten av stabil tannin- och syrastruktur. Lite rostat och rökigt anas men smälter in fint bland violgodis, röda körsbär och svenska jordgubbar. Det finns också en tydligt stenig känsla. Så värt att vänta på.

2015 Vino di Melnik

Region: Strumadalen
Appellation: Melnik
Producent: Melnikon
Provningsdatum: 2018-06-30
Pris: 189kr

Till vinet >>

En väldigt trevlig bulgarisk bekantskap; särskilt för oss som gillar vin som går i lättdrucken saftig stil med smågrusiga tanniner. Det är jordgubbssaft och våt grusväg. Apelsin och knallpulver. Nio av tio hade säkert gissat Bojo eller Pinot Noir. Och den tionde måste vara bulgar.

2016 Nero di Lupo Cos

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Cos
Provningsdatum: 2018-06-29
Pris: 179kr

Till vinet >>

Friskt, lätt och otroligt drickvänligt med ynka 11 % alkohol och obetydliga tanniner. Smaken är solmoget bärig med blåbär, hallon och vulkanisk mineral. Fin harmoni och balans. Drick välkyld på den unga frukten i sommarhettan.