Senast provat

 

2015 Il Frappato

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-05-18
Pris: 274kr

Till vinet >>

'16 finns (eller fanns) i butik just nu. Vi bereder plats och poppar en flaska '15. Å hej vilken bukett av rosor, stall, apelsin och slånbär det är. Svart mineralaska (!). En begynnande mognad tycker vi oss finna. Mäktigt och finstämt på samma gång. Inte helt olikt Barolo. Otroligt bra. Halleluja!

2016 Arbois Poulsard Vieilles Vignes

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine Rolet
Provningsdatum: 2019-05-17
Pris: 199kr

Till vinet >>

Förföriskt lättdrucken Poulsard med jordgubbar, körsbär och våta stenar i förgrunden.

2016 Domaine de Verquière Rasteau

Region: Rhône
Appellation: Rasteau
Producent: Domaine de Verquière
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 147kr

Till vinet >>

Mixade hallon, lakrits, grus och torkade örter. Ett lätt pepprigt bett av alkohol men förvånansvärt bra blans trots allt med fräsch frukt och rätt svalt uttryck. Riktigt gott och med tanniner som säkert kan slipas ner några år i en sval källare.

2009 Château Paloumey

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 159kr

Till vinet >>

Stram och elegant och som vi ser det helt perfekt utvecklad. Klassiska markörer av svarta vinbär, jord, kaffe, muskot, mint och ceder. Vinet som var ganska knutet i sin ungdom är nu vidöppet och avrundat mot det saftiga hållet. Ett ljuvligt vin som har behövt lite tid i källaren. Värt varje väntad minut.

2012 Crozes Hermitage Domaine de Thalabert

Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Paul Jaboulet Ainé
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 199kr

Till vinet >>

Typiskt utan att vara överdrivet med svarta oliver, vitpeppar, örter, blåbär och syrligt violgodis. Otroligt välstrukturerad och balanserad, dessutom fin drickfas nu med lätt läderton och cigarrlåda. Underbart gott faktiskt med kraft och elegans i symbios. Borde köpt fler.

2014 Lalama

Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Dominio de Bibei
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 179kr

Till vinet >>

Generöst bärigt och saftigt mot det röda och mörka. Mjukt och friskt med viss kärvänlig kärvhet och örtbeska. Inga spår av utveckling. Ett kanonvin i vår bok.

2015 Vouvray Les Enfers Tranquilles

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Michel Autran
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 185kr

Till vinet >>

Underbart fruktig genom rosenkvitten, aprikoser och gula krusbär. Vinet är rent och porlande friskt med finfin koncentration och längd. Viss utveckling redan med smått kanderad frukt. Eftersmaken ger en lätt mineralsälta. Mycket gott nu så tveka inte att dricka upp årgången.

2016 Costadilà 330 SLM

Region: Venetien
Appellation: Venetien (IGT)
Producent: Costadilà
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 179kr

Till vinet >>

Vi blir lite förvånade över den pigga moussen och fina syra. Bra med äppeltoner i kombo med stålull, jäst och något obestämt animaliskt. Riktigt läskande men knappast komplext. Gott eller ej är en smaksak men intressant och personligt nog att hålla diskussionen uppe och törsten i schack. Gott så.

2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Provningsdatum: 2019-05-05
Pris: 249kr

Till vinet >>

Kvitten, citruspastill, passionsfrukt, bivax, lakrisal. Ja det går att rabbla. Men det primära är den stora njutningen. Det här vinet lämnar inte mycket i övrigt att önska. Det skulle i så fall vara att vi hade fler flaskor i källaren.

2015 Barbera d'Alba Superiore

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Elio Sandri
Provningsdatum: 2019-05-04
Pris: 186kr

Till vinet >>

Mintfräsch smak med rik, mörk bärighet genom körsbär och plommon. Här finns parfymerade och blommiga toner invävda samt lite örtbeska och någon slags svärta, kanske tobak. Helhetsupplevelsen är dock fruktsöt och lättdrucken även om vinet är kruttorrt. Otroligt gott och välgjort med fingerspitz vad gäller balans och finess. Drick eller spara, även om vi nog lutar åt drick.

2016 Domaine de la Touraize Arbois Chardonnay En Flandre

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine de la Touraize
Provningsdatum: 2019-05-04
Pris: 175kr

Till vinet >>

Domaine de la Touraize är en helt ny bekantskap i Caviste-familjen. Och vilken trevlig bekantskap. Vi öppnar Caviste-låda #99 och plockar fram Arbois Chardonnay En Flandre och får Jura-typicitet med skrädmjöl och gråpäron. Krämig textur, tropisk frukt och rökig mineral. Det här vill vi ha mera av. Välkommen i familjen!

2017 Irancy La Croix Montjoie

Region: Bourgogne
Appellation: Irancy
Producent: La Croix Montjoie
Provningsdatum: 2019-05-03
Pris: 199kr

Till vinet >>

En lättviktig med god pinot med druvans kryddighet, parfym, jordighet och rödbärighet. Eftersmaken klingar ut i mineral och violblommighet. Svalodlad känsla med lingonkärvhet, ett litet tanninbett och superpigga syror. Gott och personligt utan att sopa undan benen på oss.

2014 Chinon Gabare

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2019-05-01
Pris: 165kr

Till vinet >>

Vi luftar rejält och får belöning i form av djup och komplexitet. Det här är ett kraftfullt vin med sval och elegant frukt, närvarande tanniner och läskande syror. Viss utveckling genom tobak och läder men svartvinbärsfrukten talar ännu ett ganska ungdomligt språk. En rakt igenom sammansatt och harmonisk upplevelse utan några störningsmoment. Mäktigt och otroligt gott.

2016 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2019-05-01
Pris: 159kr

Till vinet >>

Gröna äpplen, nätmelon och cykelslang. Vansinnigt mycket kvalitet för pengen. Kan säkert ligga till sig några år men det är hög slurpfaktor redan nu. En återkommande favorit.

2017 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-04-30
Pris: 189kr

Till vinet >>

Den nya årgången bjuder på samma omedelbara drickglädje som tidigare, Det är härligt josigt även om det absolut finns struktur genom hög syra och närvarande tanniner. Smakmässigt väldigt ursprungstroget med körsbär, rosmarin och och rökig mineral. Söta toner och viol och parfym förgyller. Det här är ett farligt gott vin, så pass farligt att analyserandet blir lidande. Slå i glasen!

2017 Keller Scheurebe Kabinett

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Keller
Provningsdatum: 2019-04-27
Pris: 187kr

Till vinet >>

Så kom sommaren. Och med den Kabinett-suget. Vi väljer Kellers Scheurebe och blir positivt överraskade av den pigga äppelsyran som balanserar sötman. Nätmelon och krusbär adderar mumsfaktor. Kalkig mineral bidrar med fräschör. Finns just nu kvar på bolis i Gårda för den som vill prova.

2017 Katharina Wechsler Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Katharina Wechsler
Provningsdatum: 2019-04-26
Pris: 159kr

Till vinet >>

Otroligt lättdrucken med läskande syra i ganska lätt stil. Fortfarande ungdomlig och outvecklad vilket gör upplevelsen ganska enkelspårig, om än god. Vi ser gärna några års lagring här för att få citrusfrukten att blomma ut lite mer. Ingen direkt mineral att tala om, här är det frukt och syra som får tala. Lite snålt och ospännande i nuläget som sagt.

2018 Verus Vineyards Sauvignon Blanc

Region: Podravina
Appellation: Ljutomer-Ormoz
Producent: Verus Vinogradi d.o.o
Provningsdatum: 2019-04-16
Pris: 119kr

Till vinet >>

Tydlig men inte övertydlig druvkaraktär hos den här slovenen. Det är torrt, lättsamt och rent med fin frukt som drar åt krusbär, svartvinbärsblad och viss nässlighet samt en snygg mineralisk efterklang. Syran är hög och skänker fräschör och klunkighet. Ett stabilt vin som vi säkert köper igen.

2017 Montirius Vacqueyras Garrigues

Region: Rhône
Appellation: Vacqueyras
Producent: Montirius
Provningsdatum: 2019-04-15
Pris: 199kr

Till vinet >>

Ganska saftigt och josigt anslag även om det finns struktur genom tät frukt och tanniner. Lättdrucket hur som helst utan ekpåverkan med druv- och ursprungstypiska nyanser av röda bär, vilda örter och lila blommor, lakrits, svartpeppar och någon slags rökig stenighet. En lantlig dassighet smyger fram men kräver nog lagring för att blomma ut helt och hållet. Riktigt välgjort och gott med balans på alla fronter, inklusive alkoholen.

NV Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut Extra

Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Clotilde Davenne
Provningsdatum: 2019-04-13
Pris: 149kr

Till vinet >>

Ett stabilt och rikt bubbel med generös citrusfrukt och smålyxiga toner av nougat och och nybakt bröd. Fina bubblor och läskande syra i småfyllig kostym. Väl värt ett köp.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2019-04-13
Pris: 119kr

Till vinet >>

Lika underbar som vanligt med sin naturliga känsla och sitt på alla sätt (ursprungs-, druv-, hus-) typiska stil. Det är småfunkigt i klunkbar stil med mjuka tanniner och fräscha syror. Cabernet francfrukten gen vinbär, lätt gräsighet och cederträ men här finns också en stenig känsla som bygger på med komplexitet och seriositet. Här finns absolut inget att gnälla på och utförsbacken verkar inte vara nära.

2017 Turonia Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Quinta Couselo S.L.
Provningsdatum: 2019-04-12
Pris: 149kr

Till vinet >>

Ungt och piggt i den fruktdrivna skolan även om en mineralsälta i avslutet visst kan anas. Vi håller inte riktigt med i bolagets uppfattning om fyllighet och syra utan tycker snarare att det här är ett lite lättare vin med ganska rund, balanserad syra. Gula och gröna tropiska frukter ger ett gott vin om än inte superintressant.

2010 Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Domaine l'Entre Deux
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 175kr

Till vinet >>

Upplevs elegantare och med mer återhållsam frukt än 09an. Samma fina struktur dock med viss utveckling genom korinter och tobak men här finns säkert mer att hämta med lagring. Typiska noter av cassis, jord, rostad ek (med påföljande mintigthet och cocos). Eken, liksom övriga komponenter känns fullt ut integrerade. Ett kanonvin för den som gillar röd Bordeaux.

2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 139kr

Till vinet >>

Fortfarande ung och pigg i sinnet men en mer komplett och sammansatt upplevelse än vid släppet ett och ett halvt år tillbaka i tiden. Bärigt, stenigt, lite brettigt med lättsam blommighet och parfym. Ett småkomplext men framför allt oootroligt gott och harmoniskt vin.

2016 Nero di Lupo Cos

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Cos
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Naturlig känsla med bärigt och småfunkigt. Stilen är saftig och lätt men med lite mer kraft i frukt och tanniner jämfört med exempelvis Beaujolais. Mycket god nu men kanske ännu lite piggare för ett år sedan? Ett ganska enkelt vin trots allt.

2016 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2019-04-06
Pris: 179kr

Till vinet >>

Årgång '17 finns på bolis i drickande stund. Vi bereder plats och öppnar en '16. Det är apelsin och muskot, och saftiga körsbär. En lätt rökig mineral. Någon form av blommigt finns där, typ torkade blommor. Inte mycket funk. Frukten får tala. En lätt äppelcidervinäger vittnar om att vi har naturliga saker i glaset. Förföriskt gott helt enkelt.

2009 Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Domaine l'Entre Deux
Provningsdatum: 2019-03-30
Pris: 175kr

Till vinet >>

Härlig utveckling med kraftfull, syrlig frukt som verkligen är intakt och levande. Nedslipade tanniner och fullt ut integrerad ek bidrar till en harmonisk helhet med fin balans. Smakmässigt mot det mörkbäriga med ekkrydda och kaffe som stöttar upp. Munkänslan är sval och harmonisk. Här finns inget att klaga på. Drick eller lagra vidare.

2017 Carrick Unravelled Pinot Noir

Region: Central Otago
Appellation: Central Otago
Producent: Carrick Wines
Provningsdatum: 2019-03-29
Pris: 169kr

Till vinet >>

Pinotkryddigt med härlig, godisgod frukt och ett lite blommigt inslag. Fat och alkohol finns men stör inte direkt. Ett korrekt, gott vin med rätt ambitionsnivå kontra pris.

2017 Ameal Solo Único

Region: Minho
Appellation: Minho (VR)
Producent: Quinta do Ameal
Provningsdatum: 2019-03-28
Pris: 159kr

Till vinet >>

Lätt, syradriven smak med lime, citron och ängssyra. Rent och fräscht utan tillstymmelse till komplexitet eller djup. Gott men lite väl enkelt kanske. Ett sting av mineral hade inte direkt skadat helhetsupplevelsen.

2006 Château Bouscassé

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 119kr

Till vinet >>

Rejält utvecklat mot höstlöv, tryffel och läder. Viss burktomat och russin lurar i bakgrunden. Frukten är i det närmsta utplånad sånär som på katrinplommon och korinter. Faten är närvarande men inte direkt beska. Utvecklingen till trots är tanninerna ännu ganska påtagliga och långt ifrån mjuka. Det är svårt att inte imponeras av vinet även om det egentligen bara är halvgott.

2016 Valdaya Ribera del Duero

Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: De Haan Altés
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 289kr

Till vinet >>

Initialt väldigt fatig och kraftfull. Med luft betydligt lättare och mer välintegrerad. Frukten är mörk åt det bärig hållet med rejäla skopor grus, nästan kalk, samt med småblommiga toner. Fylligt och småsträvt såklart men fullt drickbart med vidöppen palett. Alkoholen (14,5 %) är otroligt bra balanserad vilket gör att vinet aldrig blir baktungt. Imponerande.

2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 249kr

Till vinet >>

Ett magnifikt vin och som vi ser det perfekt utvecklat med fullt integrerad ek och intakt frukt. Här samsas rökig mineral med lätt vidbrända popcorn, citrusfrukt, mandlekubb och kamomill. Hela upplevelsen lindas in i superfrisk syra och bivaxfyllig kropp. Blint gissas det som vanligt på Loirechenin men ursprung och druva utkristalliserar sig med lite luft. Makalöst gott.

2016 Fleurs de Prairie

Region: Provence
Appellation: Côtes de Provence
Producent: Apricot
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 49kr

Till vinet >>

Rent och fräscht med smultronbärighet och en lätt nyans av lavendel och timjan. Lätt och luftigt i munnen med en eftersmak som klingar av väldigt snabbt. Det som bjuds är gott för stunden men inbjuder inte till djupare analys eller eftertanke.

NV Victoria La Dolce Vita Capo di Grande

Region: Venetien
Appellation: Venetien (IGT)
Producent: T.C.S. Borgogno S.R.L.
Provningsdatum: 2019-03-22
Pris: 49kr

Till vinet >>

Otroligt lättsamt och lite småflörtigt genom söta körsbär och chokladiga nyanser. Fräscht genom hög syra och klunkigt genom snälla tanniner. Det här vinet saknar personlighet och riktning men fyller ett syfte till fredagspizzan. Gott så. Nästa.

2010 Château Recougne

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 135kr

Till vinet >>

Fortfarande ett riktigt vitalt vin, nu med avrundade tanniner och begynnande utveckling. Det är mörka bär, tobak och jordiga toner i fin harmoni med den klassiskt medelfylliga kroppen. Imponerande med tanke på prislapp och ålder men framförallt väldigt gott.

2009 Château Fourcas-Hosten

Region: Bordeaux
Appellation: Listrac-Médoc
Producent: Château Fourcas Hosten
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 175kr

Till vinet >>

Otroligt gott och närmast perfekt utvecklat (sa vi även för två år sedan). Här finns inget drickmotstånd även om vinet står upp fint strukturmässigt med intakt frukt, tanniner och syra. Blå frukt med svarta vinbär i förarsätet, snyggt kompletterat med blå plommon, kaffe, tobak och lätt blommig parfym. Något animaliskt som påminner om läder framträder men knappast något stall att tala om. Ett kanonvin som kändes helt rätt att plocka nu (vilket säkert gäller många 09-or i de nedre prissegmenten).

2015 Domaine Binet Jacquet Faugères

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 135kr

Till vinet >>

En härligt omedelbar och lättsam drickbarhet med röda bär och lite stall för vissa blindgissningar till Bojo, vilket inte är helt fel. Den här dricks nog som bäst nu, så om man har fler flaskor det bara att poppa.

2014 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Provningsdatum: 2019-03-17
Pris: 195kr

Till vinet >>

Blå frukt, mineral och en fint integrerad ek samt en dos stall och pepprighet ger oss ett balanserat och generöst vin. Vi tycker att vinet har en rejäl mognad nu och rekommenderar konsumtion om man ligger på fler flaskor.

2017 Toi Toi Gisborne Chardonnay

Region: Gisborne
Appellation: Gisbourne
Producent: Marlborough Wine Limited
Provningsdatum: 2019-03-16
Pris: 119kr

Till vinet >>

Intressant smak om än något vattnig i avslutet med en lite suddig syra som inte riktigt bär nyanserna som vi önskar. Tveklös druvkaraktär genom småfet, mineralisk känsla uppbackat av apelsin, ananas och gult äpple. Saknas lite för att vi ska gå igång fullt ut även om ambitionen finns där.

2017 Proemio Syrah Reserve

Region: Cuyo
Appellation: Maipú
Producent: Proemio Wines
Provningsdatum: 2019-03-16
Pris: 119kr

Till vinet >>

Mulligt, maffigt och rejält fruktigt med småkladdig, utanpåliggande ek. Överekningen känns onödig för vi tycker oss finna fin, fräsch frukt under choklad och trä. Uppenbara druvreferenser genom svarta oliver, och köttgrytekryddor och -örter. God struktur överlag genom syror och tanniner men det här känns som ett vin för omedelbar konsumtion. Gott men opersonligt.

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Provningsdatum: 2019-03-15
Pris: 99kr

Till vinet >>

Skön tropisk känsla med fräsande syror i medelfyllig stil. Druvkaraktären uteblir men den gula frukten är rik och mineralsältan infinner sig i avslutet. Vi var ruggigt törstiga men det här kändes även i efterhand som ett riktigt bra vin. Gott i alla fall.

2017 Old Vines White

Region: Coastal Region
Appellation: Swartland (District)
Producent: Mullineux
Provningsdatum: 2019-03-15
Pris: 199kr

Till vinet >>

Ett rätt igenom gott och välgjort vin. En elegant känsla genomsyrar hela vinupplevelsen och vinet rinner ned väldigt fort. Väl integrerade fat blandas med smaker av melon, ananas, gula äpplen, gula plommon och ett uns vanilj. Kanske inget vin man hoppar jämfota över men stabilt och gott. Jämförelser med vin vi provat från Loire är lätt att ta till, med skillnaden att därifrån erbjuds ofta en extra krydda av spänning. En nyfikenhet väcks dock kring vad lagring skulle kunna göra med detta vin, då det upplevs som ungt. Kanske inhandlas en flaska för källaren.

2006 Château La Reyne L'Excellence

Region: Sud-Ouest
Appellation: Cahors
Producent: Château La Reyne
Provningsdatum: 2019-03-10
Pris: 199kr

Till vinet >>

Otroligt bra utvecklat med tobak, korinter, plommon, saltlakrits och mörka körsbär. Här finns kraft och tyngd som med ålder har mejslat fram elegans och drickglädje. Strukturmässigt fortfarande tannintät med pigga syror. Ett kanonvin som kanske inte ändå nått sin fulla potential.

2005 Domaine l'Entre Deux Mondes Cuvée des Mille et une Nuits Bordeaux Supérieur

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Domaine l'Entre Deux
Provningsdatum: 2019-03-09
Pris: 175kr

Till vinet >>

Superharmonisk, sammansatt och välutvecklad. Krämiga svarta vinbär, kaffe, höstlöv och tryffel. Gott och komplext och inte alls i utförsbacke, snarare tvärtom.

2015 Château Bouscassé Les Jardins Philosophiques

Region: Sud-Ouest
Appellation: Pacherenc du Vic-Bilh
Producent: Alain Brumont
Provningsdatum: 2019-03-09
Pris: 139kr

Till vinet >>

En Lakrisal- och mineralbomb som samtidigt bjuder på fin, solmogen, gul frukt och jästiga övertoner. I gommen fylligt och med balanserade syror. Eftersmaken är lång och pepprig. Riktigt gott och intressant.

NV Kreinbacher Brut Nature

Region: Ungern
Appellation: Ungern
Producent: Kreinbacher Birtok Kft
Provningsdatum: 2019-03-09
Pris: 179kr

Till vinet >>

Initialt något blyg i smaken med citrus och mineral. Med luftning rikare genom bulldeg, grape, mariekex och nougat. Upplevelsen är knastertorr med läskande mousse. Vi gillar det här skarpt och både rekommendation och återköp känns givna.

2017 La Lézardière

Region: Provence
Appellation: Bandol
Producent: Moulin de la Roque
Provningsdatum: 2019-03-08
Pris: 79kr

Till vinet >>

Klassiska noter av hallon, röda vinbär och örter men också ett uppstramande mineralsting. Vinet andas fräschör med sin höga syra och syrliga saftighet. Eftersmaken klingar ut i karamelliserad citrus. Ett riktigt gott vin.

2017 La Croix des Rameaux Jean Claude Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2019-03-04
Pris: 215kr

Till vinet >>

Lite mer rejäl och generöst fyllig än vad vi är vana vid från producenten och regionen. Verkligen gott om man är ute efter lite stöddigare Bojo där kraft och stor frukt går före elegans och transparens. Anslaget är kryddigt och lite fatigt med mörk frukt och lätt örtighet. Trots viss tyngd är vinet mjukt och friskt och sitter som en smäck till Camemberten. Ett mycket stabilt även om andra årgångar har känts lite mer spännande och finessrika.

2016 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2019-03-02
Pris: 169kr

Till vinet >>

Den här versionen känns mer drickbar på studs än andra årgångar. Eken är inte utanpåliggande utan snarare integrerad och sammanfogad med mineraltonerna likt i en välgjord Bourgogne. Den gula frukten lyser starkt och binds upp av mycket friska syror och fyllig munkänsla. Den som orkar lagra kommer få belöning genom mandelkubb och arraksboll men annars fungerar vinet utmärkt redan nu i sin ungdom.

2018 Beaujolais Villages Nouveau

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2019-03-02
Pris: 129kr

Till vinet >>

Ingen märkbar förändring mot det purfärska vinet för fyra månader sedan. Fortfarande rödbärig och läskande med fräsande syror, snyggt uppbackat av steniga toner och bonnig funk. Så lättsamt och samtidigt seriöst. Det här blir fint lite lätt kylt på vårsolig balkong.

2006 Lecea Gran Reserva

Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Lecea
Provningsdatum: 2019-03-02

Till vinet >>

Här finns mycket av det som gör Rioja till ett unikt vin; fattoner en masse, torkad frukt, kryddighet och mjuka tanniner. Imponerande vitalitet med tanke på sin ålder och inga direkta tecken på utförsbacke. Saknar lite djup och finess men det vägs upp av god smak och fräschör (om man nu kan tala om det i Riojasammanhang). En bra direktimport.

NV Premier Cru Brut

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Philippe Charpentier
Provningsdatum: 2019-03-02

Till vinet >>

En ganska enkel men ruskigt törstsläckande vardagschampagne i fruktdriven stil. Småsöt finish med fina syror, läskande mousse och fin autolytisk känsla. Brioche, rostade toner och tropisk frukt slåss om utrymmet. Gott och generöst.

2017 Tyrrell's Hunter Valley Semillon

Region: New South Wales
Appellation: Hunter Valley
Producent: Tyrrell's Wines
Provningsdatum: 2019-03-01
Pris: 159kr

Till vinet >>

Fruktdrivet utan att vara överdådigt eller svulstigt. Snarare imponeras vi av finstämdheten i vinet. Det är ganska smakrikt men lätt och alkoholsvagt i stilen vilket vi kan uppskatta. Bivax, honung och gula plommon ger viss druvkaraktär men kanske hade vi hoppats på lite mer gummiverkstad och blommiga kamomilltoner. Syran kunde ha varit ett snäpp vassare också.

2016 Contadino Etna Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Frank Cornelissen
Provningsdatum: 2019-03-01
Pris: 223kr

Till vinet >>

En skön Nerello Mascalese-dominerad blandning av diverse druvor. Den har legat till sig ett tag. Här händer det grejer. Det är josigt och mineraliskt. Det är packat med sprittande röd frukt, blodapelsin och blommor och lite brända örter, tjära. Stor drickglädje.

2017 Jimenez-Landi El Corralón

Region: Kastillien-La Mancha
Appellation: Méntrida (DO)
Producent: Bodegas Jimenez-Landi
Provningsdatum: 2019-02-19
Pris: 159kr

Till vinet >>

Rödbärig, örtig och mineralisk smak där syrahn slår igenom lite med kryddpeppar och lagerblad. Bären drar iväg härligt mot det syrliga, lite kartiga genom lingon och klarbär. Friskt och klunkigt utan minsta motstånd vad gäller tanniner eller fat. Vinet känns ärligt men saknar lite personlighet och wow-faktorn uteblir. 14 % känns men stör inte. Inte idag i alla fall.

2010 Barbera della Stoppa La Azienda Vitivinicola La Stoppa

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Emilia IGT
Producent: La Azienda Vitivinicola La Stoppa
Provningsdatum: 2019-02-16
Pris: 229kr

Till vinet >>

Bra tryck i den här barberan som med sina lädertoner och parfymer närmast för tankarna till Barolo. Bråddjup frukt med lager på lager av nyanser; plommon, viol, tobak, örtbeska, kryddlåda och våta stenar. Eftersmaken är lång med tandköttsdröjande tanniner och läskande syra. Och visst upplever vi någon slags hustypisk (?) sötma i avslutet? Ett ruggigt bra vin som i våra ögon borde vara på sin utvecklingstopp just nu.

2016 Trebbiolo Rosso La Stoppa

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Emilia IGT
Producent: La Azienda Vitivinicola La Stoppa
Provningsdatum: 2019-02-15
Pris: 169kr

Till vinet >>

Skönt funkig med rödbärighet och en lite köttig eftersmak. Fräschör uppnås genom pigga syror och mineralisk sälta. Här finns tanniner för ytterligare lagring men visst är det här vinet tänkt att drickas på uppstuds? En lätt lätt sötma dröjer sig kvar i munnen men balaseras fint av det syrliga. Ett härligt vin med stor personlighet.

2016 Tragaldabas

Region: Kastilien-León
Appellation: Salamanca
Producent: Mandrágora Vinos
Provningsdatum: 2019-02-14
Pris: 199kr

Till vinet >>

Rödbärig karaktär med småblommiga inslag. Saftig känsla i munnen i mindre än medelfyllig stil med pigga syror och småsträva tanniner. Det finns inte så mycket mer att säga om vinet än att det är gott och välgjort. Det sista lyftet saknas dock. Vi är inte besvikna men går vidare.

2014 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2019-02-09
Pris: 135kr

Till vinet >>

Med vårt sätt att se det en alldeles lagom utvecklad Mandolás med tropisk frukt fortfarande intakt och med ekfat som har jobbat sig in snyggt. Har finns den ungerska vulkanen, mandelkubben och arraksbollen såklart. Årgången har alltid känts som en av de elegantaste, mest transparenta och lättast i alkohol, så också idag. Ett riktigt lyxigt husvin men nu får det nog bli en paus ett tag. På återseende Mandolás.

2015 Vino di Melnik

Region: Strumadalen
Appellation: Melnik
Producent: Melnikon
Provningsdatum: 2019-02-09
Pris: 189kr

Till vinet >>

Rödbärigt och lite naturvinsfunkigt i lätt, mjuk och saftig stil. Vi upplever en läskande mineralisk sälta i avslutet. Eftersmaken är inte jättelång men god. På det hela taget ett välgjort, ganska enkelt vin som dricks väldigt bra just nu. Vi ser inte vad ytterligare lagring skulle göra för nytta.

2017 Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Weingut Leitz
Provningsdatum: 2019-02-09
Pris: 159kr

Till vinet >>

En riktigt fin riesling med oväntat bra koncentration och längd. Djup, tropisk frukt, limeskal, lemon curd och färsk basilika ger tillsammans med kraftfulla mineraltoner en ganska komplex upplevelse. Men framförallt är det väldigt gott redan nu. Ungt och fräscht såklart och den som vill kräma ur lite mer honung och kanderat gömmer såklart undan vinet ett tag. Smått imponerande och som en hand i en bättre handske till smöriga laxgratängen.

2015 Conceito Vinhos Espumante Brut Nature

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Conceito Vinhos Lda
Provningsdatum: 2019-02-09
Pris: 199kr

Till vinet >>

Ett otroligt gott vin med mycket av det man önskar och ofta saknar hos viner av samma typ från ädlare vindistrikt; superfriska syror, småfyllig munkänsla, ung gulfrukt, brödiga och nötiga toner, kalkig mineralitet och ett örtbeskt avslut. Koncentration och längd kombineras med balans och transparent elegans. Fantastiskt bra.

2016 Arbois Poulsard Vieilles Vignes

Region: Jura
Appellation: Arbois
Producent: Domaine Rolet
Provningsdatum: 2019-02-08
Pris: 199kr

Till vinet >>

Fjäderlätt i stilen men gott om substans i smaken. Sommarens alla röda bär, peppriga och örtiga inslag och skira nyanser av ädelträ bärs upp av höga syror och mjuka tanniner. Lite lätt kylt är det här en riktigt fin drink som håller både för njutning och analys. Stark köprekommendation för den som gillar det eleganta och puttinuttiga.

2016 Colombera & Garella Coste della Sesia

Region: Piemonte
Appellation: Coste della Sesia (DOC)
Producent: Colombera & Garella
Provningsdatum: 2019-02-05
Pris: 155kr

Till vinet >>

En ren och fräsch upplevelse där druvor och framförallt ursprung får tala fritt. Syrligt och småsträvt i munnen med körsbär, tjärpastiller, nypon och örter. Det finns en härlig mineralsälta i eftersmaken vilket förhöjer drickglädjen. Kanske inte ett stort vin, åtminstone inte ännu, men tveklös väldigt gott och välgjort. Transparent och ärligt. Nästa flaska får ligga några år.

2017 Etna Bianco

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Tenuta delle Terre Nere
Provningsdatum: 2019-02-03
Pris: 169kr

Till vinet >>

Vi får inte glömma de vita vinerna från Etna. Här ett härligt exempel från ett nyhetssläpp nära dig. Det är gul frukt och kryddor som anis och kummin. Rökig mineral och bivax adderar komplexitet. Piggt och friskt.

2009 Château Carignan

Region: Bordeaux
Appellation: Côtes de Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2019-02-02
Pris: 161kr

Till vinet >>

Utvecklat med stabil frukt och rejäla ekdoningar. Här samsas klassiska toner av cassis, cigarrlåda och inrökt fåtölj med jord och fat. Vinet är runt och mjukt nu med närmast karamelliserad frukt. Helt klart dags att dricka upp. Komplext? Nja. Gott? Tveklöst.

2007 Cuilleron Les Pierre Sèches

Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Yves Cuilleron Viticulteur à Chavanay
Provningsdatum: 2019-02-02
Pris: 200kr

Till vinet >>

Så saftig och syrligt läskande och fortfarande fullt vital '07 Cuilleron är. Alla markörer sitter på rätt plats; frukten är blå och sval, tanninerna lagom nerslipade, violblom och rökta kryddor, och en lagom skvätt korvspad. Kul när det kommer mogna viner på bolis till ett bra pris!

2016 Breton Bourgueil Trinch

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2019-02-01
Pris: 209kr

Till vinet >>

Saftigt och stalligt ger husstilen vi så väl känner och uppskattar. Det här är lite mer easy drinking än vi är vana vid från producenten med mjuka tanniner och frisk syra. Säkra markörer av ceder, gräs, svarta vinbär och grafit ger druva och ursprung. Inget lagringsobjekt som vi ser det men ett riktigt gott vin rätt upp och ner.

2017 Cacique Maravilla Pipeño Pais

Region: Region del Sur
Appellation: Secano Interior de Yumbel
Producent: Agricola y Vitivicola Cacique Maravilla SPA
Provningsdatum: 2019-01-31
Pris: 99kr

Till vinet >>

Naturlig känsla genom lätt, skogsbärig, stallig smak med fräsande syra. Pepprigt, småkryddigt och rätt ettrigt i munnen. Spännande, personligt, oväntat och gott med reservation för att man gillar stilen.

2013 Cecchi Riserva di Famiglia Chianti Classico Riserva

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Cecchi
Provningsdatum: 2019-01-27
Pris: 150kr

Till vinet >>

Otroligt fin utveckling nu mot korinter, tobak och nysvettad häst. Frukten är intakt genom djupt sötfruktig körsbärsjuice och svart vinbärsgelé. Ursprung röjs ytterligare genom grusvägar, svarta oliver och örtighet. Här finns också en köttig, närmast blodig nyans som tilltalar. Den rika frukten till trots är det här ett stramt vinbygge med finfin struktur som säkert pallar ytterligare år på rygg. Mycket gott redan nu dock och ett superb utdelning på några års lagrande.

2016 Milan Nestarec Forks and Knives White

Region: Moravia
Appellation: Moravia
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2019-01-25
Pris: 300kr

Till vinet >>

Efter skakande och hällande får vi ett grumligt, gult mot ljustoranget vin i glaset. I munnen kruttorrt med rabarbersyror och mogna persikor. En stor kryddbukett följer upp liksom en kalkig bakgrundston. Det här är ruskigt gott för den som gillar den lite bokna stilen och inte räds syror som drar åt äppelcidervinäger. Härlig kraft och koncentration utan att någonsin bli klumpigt.

2012 Langhe Nebbiolo Azelia

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Provningsdatum: 2019-01-25
Pris: 169kr

Till vinet >>

Elegantare, blommigare och lite mer parfymerat än vad vi minns vinet. Kanske är det för att frukten nu tydligt börjar torka ut? Helt oekat talar den blålila frukten fritt genom ett filter av rosor, violer, krossade stenar och lakrits. Riktigt gott och som vi ser det alldeles lagom utvecklat. Friska syror och avrundade tanniner ger fin drickbarhet. Gott, intressant, typiskt och bra utdelning på några års lagring.

2015 Monrosso

Region: Toscana
Appellation: Chianti (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Provningsdatum: 2019-01-19
Pris: 109kr

Till vinet >>

Som tidigare beskrivits behövs ingen djupare analys av det här vinet. Det är drink snarare än think. Med det sagt är det här ett väldigt välgjort vin i generös, sötfruktig stil med körsbär (såklart), vanilj, örter och grusväg. Ingen långliggare i källaren men ett par, tre år på rygg skulle nog kunna lugna ner viss busighet och kanske till och med locka fram lite lädernyanser. Låt oss prova det.

2017 Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Tenuta delle Terre Nere
Provningsdatum: 2019-01-18
Pris: 169kr

Till vinet >>

Inget snack om att det här är ett fantastiskt gott och välgjort vin, år efter år. Denna årgång andas blodapelsinfräschör och mineralpepprighet samtidigt som rödbärigheten fyller ut både på bredden och längden. Oemotståndlig i sin ungdom med små, fina tanniner i saftig men strukturerad stil. En lätt värme i avslutet skänker behövande tyngd och förstärker intensiteten. Otroligt bra.

2015 Campolargo Rol de Coisas Antigas

Region: Beiras
Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Campolargo
Provningsdatum: 2019-01-18
Pris: 159kr

Till vinet >>

Lätt munkänsla med talande frukt i kryddig, smått stenig omgivning. Syrligt snarare än sött och med tanniner som är närvarande men långtifrån jobbiga. Ett superhärligt vin med stor personlighet. Bakom den josiga, saftiga fasaden döljer sig ett strukturerat och koncentrerat vin där mörka bär, peppar och och torkade örter ges spelrum. Fin syra ger både drickbarhet och lagringspotential. Mycket bra.

2015 Concrete

Region: Abruzzerna
Appellation: Montepulciano d'Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Provningsdatum: 2019-01-14

Till vinet >>

Jäst och lagrat på betong. Buteljerat utan filtrering. Naturligt och gott. Närmast Bordeaux-näsa med stall och mörk frukt. Markerad syra drar upp mungiporna. Riktigt häftigt rent ut sagt.

2016 Sanpansè Barbera d’Asti

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Fratelli Rovero
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 119kr

Till vinet >>

Nyligen provat och mycket känns igen. Möjligen är den här flaskan lite piggare i frukten och vinet överlag mer harmoniskt. Vi pratar dock fortfarande om ett ganska enkelt vin i matorienterad stil utan större ambitioner att chockera eller imponera. Fatat med mjölkchoklad och nyhyvlad ekplanka vilket döljer den jordgubbsdrivna fruktigheten något. Blåbär, plommon, körsbär och lingon tittar fram. Bra klös i syra och strävhet piggar upp.

2015 Poeirinho Niepoort Vinhos

Region: Beiras
Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 279kr

Till vinet >>

Fräscht bärig och saftig i lätt, alkoholsvag stil. Traditionellt makad med kalkiga nyanser, lätt naturvinskänsla i syrorna och viss vipepprighet. Ett otroligt egensinnigt vin som andas kvalitet och personlighet, egentligen inte likt något annat vi har druckit.

2009 Château Tronquoy-Lalande

Region: Bordeaux
Appellation: Saint-Estèphe
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 299kr

Till vinet >>

Stor och klassisk i näsa och gom med småsöta svarta vinbär, stall och flörtiga röda och svarta godisbåtar. I utseendet grumligt och utfällt. Det utvecklade bekräftas i smaken genom mjuk, nedslipad och rund känsla. Enligt vårt tycke på sin smakmässiga topp just nu. Ruskigt gott och imponerande struktur.

2014 Loosen Riesling Kabinett Old Vines

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 100kr

Till vinet >>

Mosellätt i munnen såklart med fräsande syror och väl maskerad sötma. Förvånansvärt tät och koncentrerad smak där honung, citrusfrukter och ångande skiffer möter en ganska påtaglig dieselton. Otroligt gott och lite imponerande från doktorn.

2016 Crozes-Hermitage Les Meysonniers

Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: M. Chapoutier
Provningsdatum: 2019-01-10
Pris: 179kr

Till vinet >>

En riktigt god, inte alltför stereotyp Crozes-Hermitage som gärna dricks på den unga frukten men som säkert har stoppning nog för lagring. Vi hittar inga direkt störande ekfatstoner, snarare är det den småsöta, generösa frukten som får tala genom björnbär och hallon, snyggt ackompanjerat av en lätt violblommighet, smårökt chark och söt tobak. Modest alkohol gör vinet saftigt och mungott. Väl värt att smaka. Nu eller om fem år.

2017 Sopron

Region: Sopron
Appellation: Sopron
Producent: Weninger, Franz
Provningsdatum: 2019-01-03
Pris: 99kr

Till vinet >>

Ett saftigt och drickvänligt vin. Välmakat i den enklare skolan. Näsan bjuds rostat kaffe och röda bär. Smaken är medelfyllig och fint sammansatt av röda bär, lite lakrits, mjuka tanniner och ängssyra. Kekfrankosen framträder tydligt men utöver det är ursprunget inte klockrent. Må vara att producenten även verkar i Österrike. På hela taget ett väldigt trevligt vin till en ringa peng. Köp och klunka idag eller spara nåt år.

2016 Dolcetto d'Alba

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 146kr

Till vinet >>

Lätt och fin i klunkig stil om man inte räds det brettiga anslaget. Annars allt vad som förväntas av kvalitativ dolcetto; grus, mörka bär, smånafsiga tanniner, alla tänkbara köttgryteörter och lingonsyrlig syra. Och som sagt: en rejäl stallton (som delvis luftar loss). Kul, gott, välgjort, personligt, egensinnigt, fokuserande och engagerande.

2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 255kr

Till vinet >>

Transparent och hyggligt tillgänglig med skir frukt i återhållsam stil. Någon tycker otypiskt medan andra finner rosor, målarlåda, tjärpapp, viol, hallon och kryddlåda. Alla tycker dock gott om vinet men det är enighet kring att vinet knappast är jättekomplext. Rent och gott i alla fall med tanniner som gott kan rundas av ytterligare.

2009 Château Faugères

Region: Bordeaux
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 384kr

Till vinet >>

Ung, tät, fruktig med lagom dos ek. Klassiska markörer av cigarrlåda, kaffe och mint. Frukten drar mer åt plommon än cassis. Fantastisk längd och kraft i behov av långlagring då tanninerna fortfarande känns påtagligt närvarande. 14,5 procent alkohol skojar man inte bort men kan förbises när helheten är så bra och god.

2017 Geil Muskateller Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Geil
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 100kr

Till vinet >>

Tvåligt, blommigt och parfymerat med fläder och citruspastiller. Acceptabel syra gör vinet drickbart, annars lite jolmigt och kväljande för den som inte är ett större fan av stilen.

2016 Geil Scheurebe Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Geil
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 100kr

Till vinet >>

Öppnar med luft upp en fin, gul, rund frukt och söta vingummin. Mineralisk svans med lite vaxig fyllighet. Enkelt men gott med något avrundad syra.

2010 Weingut Friedrich Becker Cuvée Salome

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Friedrich Becker
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 249kr

Till vinet >>

Sanslöst frisk med jästiga, brödiga toner bland den syrliga frukten och fina mineralen. Viss utveckling med svamp och kanderad (tropisk) frukt. Mycket imponerande och mycket gott.

2016 Laccento

Region: Piemonte
Appellation: Ruché di Castagnole Monferrato (DOCG)
Producent: Società Agricola Montalbera
Provningsdatum: 2018-12-30
Pris: 240kr

Till vinet >>

Otroligt vackra Piemontska nyanser av rosor, hallon- och lakritsbåtar, Läkerol original, salvia och ädelträ. Samtidigt lite klumpigt av hög alkohol. Trots gnäll ett udda och kul vin att prova och dricka.

2017 Cecchi Vernaccia di San Giminano

Region: Toscana
Appellation: Vernaccia di San Gimignano (DOCG)
Producent: Cecchi
Provningsdatum: 2018-12-26
Pris: 99kr

Till vinet >>

Det här var en trevlig introduktion till appellation och druva. Superungt och -fräscht med grönskimrande bär i framkant: krusbär, lime, honungsmelon och päron. Torrt, rent och snyggt paketerat blir det här en ypperlig drink att smutta på. Men någon djupare analys bjuds vi inte till.