Alla provade viner 2019-12-31

 

2010 Diebolt-Vallois Fleur de Passion

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Diebolt-Vallois
Pris: 959 kr

Till vinet >>

Stor smak med fin mousse och lätt utveckling i frukten. Röda bär, vinteräpplen möter upp kex och nougat. Finstämt och kraftfullt på samma gång och såklart omöjligt att ogilla. Vissa runt bordet gillar det här vinet mycket mer medan andra dricker upp och går vidare.

2008 Château de Fargues

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 592 kr

Till vinet >>

Frisk smak med "torr" sötma. Vinet uppträder utvecklat men samtidigt lite spretigt och oharmoniskt med rejält botrytispådrag och ointegrerade kemiska toner. Frukten är ljuvlig med aprikoser, apelsiner, honung och gula russin. Gott och intressant men det slutgiltiga lyftet kommer aldrig riktigt.

2012 Meandro

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Quinta do Vale Meão
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Utvecklat med lätt dammighet mot det jordiga. Det är rödbetor, lakrits och örter i den föredömligt torra smaken. Ett charmigt vardagsvin utan större finess.

2010 Nectar Dei nittardi

Region: Toscana
Appellation: Maremma Toscana (DOC)
Producent: Fattoria Nittardi
Pris: 495 kr

Till vinet >>

Efter en stor doft fylld av fat och chark möts vi av en nyanserad smak med fin balans mellan frukt, syra och ek. Eftersmaken är lång och intensiv. Vinet är polerat till perfektion vilket gör det otroligt mjukt och drickvänligt men samtidigt lite opersonligt och själlöst. Det sista är såklart en smakfråga men vi ställer oss ändå lite undrande över syftet med vinet; What's the messege?

2014 Catena Zapata White Stones

Region: Mendoza
Appellation: Mendoza
Producent: Bodega Catena Zapata
Pris: 549 kr

Till vinet >>

Något av det mer udda men också mäktiga vi har provat. Näsa och gom knockas totalt av after eightig chokladmintighet och djup blommighet innan en härligt syrlig, tropisk citrusfrukt träder fram. Lång, harmonisk eftersmak med mineralnyhyvlad ekplanka (framträder lite mer efter luftning) och kamomillte. Syran är inte sylvass, snarare åt det runda hållet vilket harmoniserar fint med vinets smakprofil. Stort, häftigt och en riktig snackis runt bordet.

2015 Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Vergers Fernand & Laurent Pillot

Region: Bourgogne
Appellation: Chassagne-Montrachet Premier Cru
Producent: Fernand & Laurent Pillot
Pris: 397 kr

Till vinet >>

Ett fantastiskt fint hantverk med balans på alla fronter och precision i ekbehandlingen. Ungdomligt såklart med ljus tropisk frukt, popcorn och mineral som hänger kvar i eftersmaken. Fin längd och en ruggigt bra spelare till vitlöks- och persiljergratinerade havskräftorna. Superbt drickbart redan nu men kommer säkert att utvecklas till något större och mer komplext med tiden. Allra bäst dag två efter att ha stått i öppen flaska.

2014 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese gold capsule

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Markus Molitor
Pris: 779 kr

Till vinet >>

Frisk, söt, ung smak med aprikoser, saffran och botrytis. Det är harmoni och precision på alla fronter och rabblandet av smaknyanser känns meningslöst. Närmast osannolikt gott med fantastisk längd och intensitet. Blir bättre och bättre med mer luft. Ett stort vin.

2014 Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese white capsule

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Markus Molitor
Pris: 749 kr

Till vinet >>

Stor, kraftfull smak med närmast oändlig nyansrikedom. Vi bjuds på saffran, gula plomman, physalis, botrytis, mineral, tobak och gula äpplen. Eftersmaken är lång med tydlig botrytisbeska. Den som gillar stilen är överväldigad medan andra kanske saknar sötman för att balansera det bitterbeska. En stor upplevelse hur som helst.