Alla provade viner 2019-11-16

 

2017 Cuvée Prestige Caroline

Region: Provence
Appellation: Côtes de Provence
Producent: Clos Cibonne
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Smultronbärig, citrusfruktig, piggt mineralisk och härligt koncentrerad i ren, fräsch stil. Väldigt fokuserat med god mix av kraft och finess. Här finns inte mycket att gnälla på och har man börjat inse poängen med rosé bör man nog vända sig häråt för att övertygas ytterligare. Förmodligen den bästa rosén vi någonsin har provat.

2010 Betz Pére de Familie Cabernet Sauvignon

Region: Washington
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Producent: Betz Family Winery
Pris: 497 kr

Till vinet >>

Kallklimatkänsla direkt med grön paprika och blåbär inlindat i en elegant, pepprig struktur. Som sig bör från adressen väldigt klassiskt, svalt och finlemmat trots stadiga procent alkohol och en del rostad ek. Drick eller lagra vidare säger vi för här finns struktur och koncentration nog för det senare. Suveränt gott men trots allt lite enkelspårigt.

2009 Alenza Gran Reserva Condado de Haza

Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: Condado de Haza
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Fylligt, kraftigt, sött, eldigt. Ganska tungrott alltså jämfört med vad våra smaklökar är vana vid men samtidigt välsnidat och intressant. I munnen bärigt, blommigt och mintigt med massor av vaniljstång och och dillchips från faten. Ett häftigt vin för den som gillar stilen.

2004 Roda I Reserva

Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Roda
Pris: 699 kr

Till vinet >>

Utvecklat, moget, lent och harmoniskt in i minsta beståndsdel. Bra power men nedslipat och förfinat till silkeslen struktur. Djup bärighet kompletteras med rejäla doser choklad och vanilj samt en pytteliten, spännande dassighet. Alltihop sömlöst sammanvävt till en otroligt snygg och god helhet. Kanske lite för polerat för vissa runt bordet men ingen vettig människa spottar ut det här.

2008 Castello di Monsanto Riserva Cinquecentenario

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Pris: 448 kr

Till vinet >>

Rejält utvecklad både i doft och smak med chark, höstlöv, kaffe, lakrits och en besynnerligt död frukt. Det är dammigt, dovt och platt. Defekt, för gammal eller felaktigt förvarad frågar vi oss för så här borde det verkligen inte vara. En besvikelse.

2012 AmByth Estate Sangiovese

Region: Kalifornien
Appellation: Paso Robles (AVA)
Producent: AmByth Estate
Pris: 504 kr

Till vinet >>

Fruktdrivet med volatila syror som får käkbenen att vrida sig i ångestnjutning. Balans är inget ord som dyker upp i det här sammanhanget men står man ut med den galna stilen får man en riktigt kraftfull, parfymerad och kryddig frukt där druvans markörer står stadigt genom körsbär, korinter, plommon och mandel. Helheten är fräsch och sval trots hög alkohol. Intressant och gott på många sätt och tvärtom på många andra sätt men man vill inte ha det ogjort.

2009 Château Climens

Region: Bordeaux
Appellation: Barsac
Producent: Bordeauxslott
Pris: 594 kr

Till vinet >>

Ett fullständigt harmoniskt och balanserat vin med evighetslång eftersmak och hela skalan av nyanser; honung, botrytis, hjortron, plommon, sultanarussin, nektar, fudge. Allt sammanbundet till en helhet större än de ingående delarna och upplyft till sinnebilden av fräschör genom urstark syra. Det här är ett otroligt komplext och gott vin. Eventuellt det bästa söta vin vi har druckit.

2016 Riesling Orange

Region: Tyskland
Appellation: Tyskland
Producent: Sybille Kuntz
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Ett finstämt vin i ren och snygg still där vi hade kunna önska oss lite mer substans och nyansrikedom. Vi bjuds på en småkryddig smak med gula plommon, clementiner och mineral. Tanniner skojar till det lite i munnen men på det hela taget är alldeles för anonymt och nära nog trist. What's the message?