Provat 2008-06-13

 

2000 Château de Cruzeau

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Gyllengul färg. Frisk doft med utvecklade aromer av ananaspastill, vingummi, gröna marmeladkulor och saffran men också vitalitet speglat i nässlor och krusbär. Det finns även en mineralisk rökighet. Smaken är frisk och torr med stor fruktig smak av gul kiwi men även utveckling och terroir speglat i lakrisal, saffran, gula äpplen, vanilj, mineral, rök, halm och ananaspastill. Vinet har en ganska lätt textur och är elegant i en vital men förföriskt konsumtionsvänlig utvecklingsfas.

2000 Château Picque Caillou

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Pris: 174 kr

Till vinet >>

Röd färg med ett uns utveckling. En fantastisk Bordeauxnäsa av läder, svettig häst och hund, stall, knäck, svarta vinbär, mörka körsbär, charkuterier, rostad ek, ceder och mineral. En stram elegans med vitala syror ger smakaromer av Stomatolmineral, svarta vinbär, kaffe, fuktig tobak, mörk choklad, bläckmörka bigarråer, korinter samt en lätt eldighet som ej stör. Vinet mjuknar av tillsammans med en enkel gös under chokladtäcke med jordgubbs- och fruktsalsa innehållande chili och lime. Framförallt chokladaromerna förlänger en lång harmonisk eftersmak i vinet. Vinet har också tillräckligt rustik textur för att matcha tyngden i maträtten. Frukten är tillräckligt ungdomlig för att bädda in chilihettan. På det hela taget speglar vinet sitt ursprung med alla beståndsdelar på plats och visar potential för vidare lagring.

2000 Château Tayac

Region: Bordeaux
Appellation: Margaux
Producent: Bordeauxslott
Pris: 195 kr

Till vinet >>

Stor, integrerad doft med viss utveckling och inslag av läder, choklad, svarta vinbär och söt mörk frukt. Stor, frisk, kryddig, medelfyllig smak med inslag av jord, muskot, mogna plommon och svarta vinbär. Vinet är fortfarande vitalt och kan utveckla ytterligare aromer vid lagring. Tanninerna har börjat rundas av och inbjuder redan nu till smuttande.

2005 Dourthe La Grand Cuvée

Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Producent: Bordeauxslott
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Stor, fruktig, kryddig doft med inslag av rostad ek, mintchoklad och kaffe. Stor, fyllig, frisk, fortfarande ungdomlig smak med inslag av rostad ek, färska örter, ceder, kaffe och blåbär. Vinet har en härlig balans och en förförisk sötfruktighet. Koncentration och struktur borgar för fortsatt lagring trots att vinet redan nu är gott. Lysande till pasta med köttfärssås.