Alla provade viner 2021-04-12


Card image cap

2010 Clos de l'Olive

Röda viner |  Frankrike |  Loire |  Chinon |  Couly-Dutheil |  75 cl |  229 kr

Druvsammansättning: cabernet franc

Information om vinet i denna årgång: Importörens info: Framställning: Även om man inte är till 100% ekologisk producent så undviker man så långt det går kemisk bekämpning av sjukdomar och skadeinsekter. Avkastningen begränsas utomordentligt hårt och förskörd av löv förbättrar klasarnas mognadsprocess. Alla klasar skördas för hand, vinerna filtreras ytterst lite och för de riktigt stora vinerna sker det inte alls någon filtrering. Vinerna lagras nere i de gamla kalkbrottskällarna där temperaturen ligger runt 12 – 14 grader och med väldigt små variationer mellan sommar och vinter. Fatkaraktär undviks även om vinerna lagras klassiskt på barriquer. Där kan vinerna mogna upp emot två år på fat. Man separerar viner som kommer från sandjordar närmast floden med sluttningsjordar och viner som vuxit uppe på kalkplatån. Man använder bara naturlig jäst och viner från stora år håller förbluffande bra upp till 50 år i en bra källare!

Provningsdatum: 2021-04-12

Provningsanteckningar: Klassiker med klass? Visst smakar det klassiskt på alla sätt. Blyertspenna och svarta vinbär. Julkryddor och kaffe. Och visst finns det lite grön paprika. Några år på hyllan har verkligen gjort gott här. En begynnande mognad rentav där tanninerna blivit hanterbara. Eken är helt ok integrerad även om den bidrar med en bitter tjärlik svärta. Det hela mynnar ut i en lång mineralsvans. Det finns även en underliggande rotfrukt som stör något. På det hela taget en stil av CF som vi inte direkt jagar.

Till vinet >>


Card image cap

2017 Bott Frigyes Kadarka

Röda viner |  Slovakien |  Južnoslovenská |  Pohronie |  Bott Frigyes |  75 cl |  249 kr

Druvsammansättning: Kadarka

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2021-04-12

Provningsanteckningar: Ett härligt egensinnigt vin. Aska i saften så att säga. Burgundiska jordgubbar och en hint apelsin. Lite volatila syror får det att pirra till.

Till vinet >>