Alla provade viner 2017-02-10


Card image cap

2014 Gérard Bertrand Château L'Hospitalet La Réserve Rouge

Röda viner |  Frankrike |  Languedoc-Roussillon |  Coteaux du Languedoc |  Gérard Bertrand |  75 cl |  160 kr

Druvsammansättning: Syrah, mourvèdre och grenache

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2017-02-10

Provningsanteckningar: Sammetsröd, medeltät färg med blå reflex mot kanten. Vi får en doft laddad med blå, kryddig frukt, lite (med tanke på vinets namn passande) medicinalörter, violblommighet och en lätt nyans av rostad ek. Smaken är syrligt frisk, fräscht fruktig och föredömligt torr. Svansen bär på viss värme och småsyltighet med lyxiga noter av tobak och choklad. Varken fjäskigt eller tillgjort, bara väldigt gott och välgjort. Ett hederligt hantverk som ingen kan ogilla men inte heller bli överväldigad över.

Till vinet >>


Card image cap

2015 Pinot Gris Premium Réserve

Vita, torra viner |  Frankrike |  Alsace |  Alsace |  Bestheim |  75 cl |  96 kr

Druvsammansättning: Pinot gris

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2017-02-10

Provningsanteckningar: Fullt ös med druvtypiciteten här genom blomster, vindruvor, persikor och melon. Lite baktung med låg syra och höga restsötma men ändå mycket smakrik och intressant. På det hela taget ett gott vin med lång eftersmak som helst avnjuts välkylt.

Till vinet >>


Card image cap

2013 Quartz Reef Bendigo Estate Pinot Noir

Röda viner |  Nya Zeeland |  Central Otago |  Bendigo |  Quartz Reef |  75 cl |  380 kr

Druvsammansättning: pinot noir

Information om vinet i denna årgång: Hand-picked 3rd April from our Biodynamic Demeter Certified Bendigo Estate vineyard; with a vine density of 5,000–8,000 plants per hectare on grafted pinot noir clones, planted in 1998. The soils on the beautiful north facing slope are Waenga fine sandy loam and Letts steepland with an elevation from 217 – 264 metres, on 44.55° south. Selected from the mid-section of the vineyard Blocks 7 & 12: Clone 115 & Abel on various rootstock. Each small batch was vinified separately,15% whole bunch, left for 5-7 days cold soak before indigenous yeast fermentation kicked in, peaking at 33°C. Gentle plunging throughout ferment, followed by post-fermentation maceration of up to 12 days to ensure optimum tannin balance. Total time on skin; 28 days. Pressing directly into selected French oak barrique; of which 17% new, 33% one year old and 50% three years old. The wine underwent natural malolactic fermentation in spring and bottled 9th July 2015, without fining and filtration. The winemaking was very much in keeping with the traditional practices of the Old World. The winemaker, Rudi Bauer, has combined these techniques, and his own personal understanding, to create this wine: Technical data: pH: 3.6 TA: 4.6g/l Alcohol: 14.0%

Provningsdatum: 2017-02-10

Provningsanteckningar: Kliniskt ren och genomsläppligt röd i färgen ger vinet en hint om druva. Första doftintrycket är intensivt krutrökigt. Röd frukt och röda bär följer. I smaken får vi samma dominerande mineral, nu med betoning på finmald Lakrisal. Röd mycket frisk frukt och diskret cigarrlåda följer. Med lite luftning kommer en örtighet och viss sälta som landar i kaffe latte. Tanninerna är små och fina men inte helt snälla. Det smakar lite grus i avslutet som övergår i en liten eldighet. Helhetsintrycket är ett mineraldrivet och slankt vin med uppenbart sval adress. Gott och intressant.

Till vinet >>


Card image cap

2011 Calera Mt. Harlan Pinot Noir Ryan Vineyard

Röda viner |  USA |  Kalifornien |  Mt. Harlan (AVA) |  Calera Wine Company |  75 cl |  399 kr

Druvsammansättning: pinot noir

Information om vinet i denna årgång: We had another cool year in 2011. The early spring was wet and cold delaying bud break by a few weeks. With colder summer temperatures averaging in the low 70’s we were forced to hang the fruit a month later than usual, but to our surprise the waiting brought us rich wines with bright acidity and lower sugars. The Ryan vineyard was picked four separate times between Oct 7th and Oct 19th. Each day’s picking became a separate lot up until shortly before bottling. Each was fermented by the action of native yeasts in small open top fermenters. Each lot was pressed 14 days after harvest, racked by gravity to French oak barrels, then aged without racking in those barrels, 30% new, for eighteen months. The lots were then combined and the resultant wine was bottled without filtration, as always.

Provningsdatum: 2017-02-10

Provningsanteckningar: Färgen drar åt tegelsten på en äldre fabrikslokal, och ger en hint om vilken druva vi har i glaset. Det första doftintrycket är jordigt med inslag av undervegetation. Sedan anländer rotfrukter, och vi hinner bli lite oroliga. Men ganska snart tränger mogen mörk frukt och diskret cigarrlåda ur glaset. Vi smakar och får en pigg tranbärssyra och tanniner av finaste sandpapper. En diskret men läcker mineral går igenom frukten både i doft och smak. Efter ytterligare tid kommer godiset i form av Romerska bågar och chokladtryffel. Och de här lager på lager-nyanserna skvallrar om kvalitet, komplexitet och koncentration. Helhetskänslan är rakt igenom lyxig. Allt är intill perfektion balanserat. Inte ens den rejält tilltagna 14,5%-iga alkoholhalten lyckas få bygget ur balans. Gott och smuttvänligt.

Till vinet >>