Provat 2014-12-28

 

2011 Redoma Branco

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Niepoort
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Fräscht gulfruktig smak mot en kritmineralisk botten. Närmast champagnechardonnayig gräddighet och eknougatighet. Fräsch syra, tätt fyllig textur och småörtig elegans. Ett riktigt smarrigt vin med välbyggda väggar som står pall mycket i matväg, exempelvis vitlöksosande bruschettas med fetaost, men som också fungerar på egen hand. Ett mycket, mycket bra vin i egensinnig stil som varmt rekommenderas.

2012 Pittnauer Pitti

Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Weingut Pittnauer
Pris: 128 kr

Till vinet >>

Otroligt kraftfull röd- och mörkbärighet i ren, läskande stil. Nästan helt mjuk med syrlig syra i närmast Beaujolaisaktig stil. Fruktdrivet med en viss rostad svärta på djupet. Inte helt okomplext för den analystörstige men framförallt makalöst gott lite lätt avkyld att bara sitta och läppja på. Oförskämt plånboksvänlig dessutom gör det här till ett solklart återköp. Största möjliga köprekommendation.

2009 Vertente

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Niepoort
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Svalt körsbärsfruktig smak med klassiskt skolad struktur. Härlig syra som bär fram en rik smakpalett och nedslipade men närvarande tanniner. Smått utvecklad med välintegrerad ek och antydan till läder och piptobak. På det hela taget ett fantastiskt gott och välgjort vin som både fungerar att sitta och smutta på som till långkokta lammlägget med kraftfulla gräddsåsen. Här blir det till att beställa fler flaskor, det här var riktigt, riktigt bra grejer. Rekommenderas varmt även för frankofiler och andra mer konservativa vindrickare.

2009 Niepoort Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Niepoort
Pris: 182 kr

Till vinet >>

Generöst packad smak med tät, solmogen, söt frukt och härligt fräsch syra samt småbråkiga tanniner som skänker balans. Vi bjuds på klassiska nyanser av torkade fikon, russin, plommon, körsbär i likör och arraksboll. Ett fint strukturerat vin med djup och längd i smaken vilket borgar för lagring. Men varför vänta? Det här är oförskämt gott redan nu. Kraftigt underprisat med tanke på kvalitén ska också sägas. Köp!