Alla provade viner 2021-09-17


Card image cap

2017 Edes szamorodni

Söta viner |  Ungern |  Norra massivet |  Tokaj-Hegyalja |  Grand Tokaj |  50 cl |  129 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Alkohol 10%, Sockerhalt 135 g/L.

Provningsdatum: 2021-09-17

Provningsanteckningar: Ett rakt igenom supergott, nyanserat och typiskt vin. Rejält botrytisladdad smak med honung, aprikoser och saffran. Bra tryck i sötman som balanseras fint av en ihärdig syra. Applåder.

Till vinet >>


Card image cap

2020 Vylyan White Cuvée

Vita, torra viner |  Ungern |  Transdanubien |  Villány |  Vylyan |  75 cl |  129 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Producenten uppger att produkten är veganvänlig.

Provningsdatum: 2021-09-17

Provningsanteckningar: Ren och fin men märkligt neutral i smaken. Lite druvaromatiskt, viblommigt och citronsyrligt men i övrigt generiskt och karaktärslöst. Ett helt okej vin trots allt där vi kräver mycket mer komplexitet från prislapp och framförallt adress.

Till vinet >>


Card image cap

2018 Ried Rabenkropf Blaufränkisch

Röda viner |  Österrike |  Burgenland |  Burgenland |  Weingut Wohlmuth |  75 cl |  169 kr

Druvsammansättning: Blaufränkisch

Information om vinet i denna årgång: Ursprung: Regionen Burgenland ligger i landets östra del, nära gränsen till Ungern. Den består av fyra deldistrikt: Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland och Südburgenland. Ried betyder enskild vingård i Österrike och druvorna till detta vin kommer från vingården Rabenkropf i Neckenmarkt. Vingården omfattar 1,75 hektar och vetter mot söder. Jordmån: Kalksten och lerskiffer. Skörd: Druvorna skördades för hand i mitten av oktober. Avkastningen var 32 hektoliter per hektar. Tillverkning: Fyra veckors spontanjäsning och skalmaceration följt av malolaktisk omvandling. Lagring: Vinet har lagrats två år på franska ekfat om 225 liter, så kallade barriquer, varav 35 procent var nya.

Provningsdatum: 2021-09-17

Provningsanteckningar: Rejäl, bärig smak med lika rejäla delar ek. Vi får ett josigt vin med pepprighet, violblommighet och lakritssälta. Typiskt i ordets positiva bemärkelse skulle man kunna säga. Lite sötbärighet och fattoner stör ett uns om vi ska vara petiga. Och det ska vi.

Till vinet >>


Card image cap

NV Legacy Methode Traditionnelle

Mousserande viner |  Nya Zeeland |  Nya Zeeland |  Nya Zeeland |  Soljans Estate Winery |  75 cl |  199 kr

Druvsammansättning: 60% chardonnay och 40% pinot noir

Information om vinet i denna årgång: Ursprung: Druvorna till detta mousserande vin kommer från två olika regioner i Nya Zeeland - chardonnay från Hawke's Bay och pinot noir från Marlborough. Vingårdarna i Marlborough ligger på flodterrasser där jordmånen är stenig. Klimatet är varmt och torrt men med svala nätter om hösten. Vingårdarna i Hawke's Bay är planterade i sten och lera. Här är det betydligt varmare än i Marlborough och soltimmarna är många. Samtliga vingårdar vetter mot norr. Jordmån: Jordmånen skiljer sig lite åt mellan regionerna men domineras av sten och lerjord. Skörd: Pinot noir skördades manuellt och chardonnay skördades med maskin. Druvorna plockades första veckorna i mars. Skördeuttaget var 45 hektoliter per hektar. Tillverkning: Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Dosagen i detta vin var 13 gram socker per liter. Lagring: Vinet har lagrats fem år tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

Provningsdatum: 2021-09-17

Provningsanteckningar: Smålyxig känsla genom kraftigt gul färg och pigga bubblor, aprikos- och nougatmättad näsa samt intensiv, fruktstinn smak. Lite banala godistoner balanseras upp av fräsch syra och vitstenigt. Riktigt gott med personlighet nog att trollbinda och törstsläcka en bra stund.

Till vinet >>