Alla provade viner 2021-07-10


Card image cap

2020 Soltész Egri Csillag Selection

Vita, torra viner |  Ungern |  Norra massivet |  Eger |  Ostorosbor Zrt |  75 cl |  120 kr

Druvsammansättning: 50% királyleányka, 10% hárslevelu, 10% olaszrizling, 10% muscat ottonel, 7% pinot gris, 7% sauvignon blanc och 6% furmint

Information om vinet i denna årgång: Ursprung: Eger ligger i nordöstra Ungern. Egri Csillag betyder 'Egers Stjärna' och är en ursprungsbeteckning som gäller för vita viner. Appellationen kom till så sent som 2010 som ett svar på en ökad efterfrågan av lätta, aromatiska vita viner. Vinerna med denna beteckning ska vara gjorda till minst 50 procent av minst fyra druvsorter från Karpaterna som olaszrizling, hárslevelu, furmint, leanyka och királyleányka med flera. Detta vin består till 76% av Királyleányka, olaszriezling, hárslevelü och furmint. Vinerna delas vidare in i tre kvalitétsklasser - Classicus för de lätta, unga vinerna, Superior för mer komplexa fatlagrade viner och Grand Superior där druvorna ska komma från en enskild vingård och vinet ska ha lagrats en längre tid. Detta vin går under klassificeringen Classicus och druvorna kommer från producentens vingårdar i framförallt Eger och Ostoros. Skörd: Druvorna skördades huvudsakligen med maskin mellan 13 september och 25 oktober. Tillverkning: Musten jäste i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Druvsorterna vinifieras tillsammans utifrån när de skördats. Lagring: Vinet har lagrats tre till fyra månader i rostfria ståltankar. Mer information: I detta vin ingår fyra av de tillåtna druvsorterna för Egri Csillag - Királyleányka, olaszriezling, hárslevelü och furmint. Királyleányka är det ungerska namnet på den druva som också är känd som feteasca regala. Druvan är en korsning mellan feteasca alba och grasa, och odlas framför allt i Ungern och Rumänien. Druvsorten olaszrizling kallas även welschriesling och riesling italico och används till både söta och torra viner. Druvan är namnet till trots inte släkt med riesling.

Provningsdatum: 2021-07-10

Provningsanteckningar: Friskt och gott som vi brukar säga. Lätt, druvigt och torrt med vita blommor, melon och lite ört- och limeskalbeska. Fyller helt klart en funktion som törstsläckare men är inget för någon djupare analys.

Till vinet >>