Alla provade viner från appellationen IGP Frusinate


Vita, torra viner

Card image cap

2019 Senza Vandalismi Bianco

Vita, torra viner |  Italien |  Lazio |  IGP Frusinate |  Abbia Nòva |  75 cl |  195 kr

Druvsammansättning: Passerina

Information om vinet i denna årgång: Senza Vandalismi blir översatt till svenska "utan vandalism" och syftar på att det här är ett vin av naturligt snitt som skapats utan några kemiska tillsatser i vare sig mark eller vin. Vinet görs på den lokala och sällsynta druvan Passerina och kommer från 51 år gamla vinstockar i den kalkrika vingården San Giovanni. Kalkrika jordar och högt belägen vinmark. Vinifikation: Druvor skördas för hand och därefter påbörjas jäsning i hela klasar. Druvklasarna pressas sedan och musten jäser vidare med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras på sin fällning till nästföljande vår då det dras om till stora damejeanner där det får vila ytterligare två månader innan buteljering.

Provningsdatum: 2021-01-04

Provningsanteckningar: En piggare flaska än den förra med bra drag syror och frukt. Ett kalkigt skimmer ger glans åt äppelpaj, mandelkubb och gråpäron. Det lyfter inte fult ut denna gång heller men totalkänslan landar på plus.

Till vinet >>


Card image cap

2019 Senza Vandalismi Bianco

Vita, torra viner |  Italien |  Lazio |  IGP Frusinate |  Abbia Nòva |  75 cl |  195 kr

Druvsammansättning: Passerina

Information om vinet i denna årgång: Senza Vandalismi blir översatt till svenska "utan vandalism" och syftar på att det här är ett vin av naturligt snitt som skapats utan några kemiska tillsatser i vare sig mark eller vin. Vinet görs på den lokala och sällsynta druvan Passerina och kommer från 51 år gamla vinstockar i den kalkrika vingården San Giovanni. Kalkrika jordar och högt belägen vinmark. Vinifikation: Druvor skördas för hand och därefter påbörjas jäsning i hela klasar. Druvklasarna pressas sedan och musten jäser vidare med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras på sin fällning till nästföljande vår då det dras om till stora damejeanner där det får vila ytterligare två månader innan buteljering.

Provningsdatum: 2020-09-12

Provningsanteckningar: Till skillnad från förra årgången (och gången) ger vinet nu ett halvljummet intryck. Äppligt med mandeltoner, lätt örtbeska och bulldeg ger med en på-gränsen-syra en lite dammig och luddig upplevelse. Det går ner men lämnar utöver en rätt skön mineralitet inga större intryck.

Till vinet >>


Card image cap

2018 Senza Vandalismi Bianco

Vita, torra viner |  Italien |  Lazio |  IGP Frusinate |  Abbia Nòva |  75 cl |  199 kr

Druvsammansättning: Passerina

Information om vinet i denna årgång: Odlingsområde: Frusinate ligger i centrala Italien, i DOC området Lazio. Druvorna till detta vin kommer från vinodlingsläget San Giovanni. Planteringstätheten är 3 000 vinstockar per hektar. Vinrankorna är uppbundna i dubbel guyot. Jordmån: Lerjord med ett överliggande lager med kalksten. Skörd: Druvorna plockades för hand. Skördeuttaget var 2 kilo druvor per vinranka.Tillverkning/Vinifiering: Inledningsvis jäste de hela druvklasarna i 12-16 timmar. Därefter pressas druvklasarna och musten jäser med naturligt förekommande jäststammar på ståltankar. Efter avslutad jäsning vilade vinet med sin jästfällning en tid innan vinet drogs om till stora glasflaskor, så kallade damejeanner, där vinet vilade i ytterligare två månader innan buteljering.

Provningsdatum: 2019-10-20

Provningsanteckningar: Bland det piggaste och godaste på länge. Djup fruktighet i det klara, friska, lätta registret där citrus, örter, rödäpplighet och mineral samsas om utrymmet. Lager på lager av nyanser i den dynamiska eftersmaken. Ett otroligt härligt vin.

Till vinet >>


Roséviner

Card image cap

2019 Berlame Rosato

Roséviner |  Italien |  Lazio |  IGP Frusinate |  Abbia Nòva |  75 cl |  230 kr

Druvsammansättning: Cesanese d’Affile, Cesanese Nostrano

Information om vinet i denna årgång: Abbia Nóva's Rosato kommer från vingården Berlame och vinstockarnas ålder sträcker sig från 17 till 21 år gamla. Vinmarken ligger på 550 meters höjd och jordarna är vulkaniska med inslag av sandsten. Druvblandningen består till hälften av Cesanese d'Affile och till hälften av sub-varianten Cesanese Nostrano. Berlame Rosato görs alltid i väldigt begränsad volym och årgång 2019 var inget undantag med sina blygsamma 1700 flaskor. Vinifikation: Druvor skördas för hand och därefter påbörjas jäsning i hela klasar. Druvklasarna pressas sedan och musten jäser vidare med naturlig jäst på cement. Vinet lagras på sin fällning till nästföljande vår då det dras om till stora damejeanner där det får vila ytterligare två månader innan buteljering.

Provningsdatum: 2021-04-24

Provningsanteckningar: Rejäl, fruktig smak med smultron, klarbär, citronmeliss och limejuice. Här finns knastrig blodapelsinsyra och skimmer av mineral. Fräschören är slående även om det finns en respektingivande fyllighet, genren till trots. En ruskigt god rosé.

Till vinet >>


Card image cap

2019 Berlame Rosato

Roséviner |  Italien |  Lazio |  IGP Frusinate |  Abbia Nòva |  75 cl |  230 kr

Druvsammansättning: Cesanese d’Affile, Cesanese Nostrano

Information om vinet i denna årgång: Abbia Nóva's Rosato kommer från vingården Berlame och vinstockarnas ålder sträcker sig från 17 till 21 år gamla. Vinmarken ligger på 550 meters höjd och jordarna är vulkaniska med inslag av sandsten. Druvblandningen består till hälften av Cesanese d'Affile och till hälften av sub-varianten Cesanese Nostrano. Berlame Rosato görs alltid i väldigt begränsad volym och årgång 2019 var inget undantag med sina blygsamma 1700 flaskor. Vinifikation: Druvor skördas för hand och därefter påbörjas jäsning i hela klasar. Druvklasarna pressas sedan och musten jäser vidare med naturlig jäst på cement. Vinet lagras på sin fällning till nästföljande vår då det dras om till stora damejeanner där det får vila ytterligare två månader innan buteljering.

Provningsdatum: 2020-10-24

Provningsanteckningar: En härligt generös rosé där frukten står i centrum. Vi får en rik bukett av körsbär, jordgubbar och klarbär med snygga instick av blodapelsin och mynta. Det finns en stening bottenklang med sälta som för tankarna till våt granit men denna är underordnad bärigt och floralt. Och visst finns det något animaliskt där i bakgrunden också; läder? yllevante? Ett komplext och väldigt gott vin.

Till vinet >>