Alla provade viner från appellationen Ungern


Röda viner

Card image cap

2018 Homonna Kekfrankos

Röda viner |  Ungern |  Ungern |  Ungern |  Homonna Szolobirtok |  150 cl |  279 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2020-07-13

Provningsanteckningar: Ett lättsamt vin, med läskande syra och finstämd bärighet. Ett rent och snyggt hantverk men ärligt talat inte mycket att analysera. Magnumbuteljen är såklart fördömligt innehållsrik och visst finns det druvtypicitet och ett smått mineralisk avslut men både ursprungskänsla och djup saknas. Inget ånger på köpet dock då vinet löser kokta wienerkorven med sötstark senap och krämig potatissallad alldeles föredömligt.

Till vinet >>


Mousserande viner

Card image cap

NV Kreinbacher Brut Nature

Mousserande viner |  Ungern |  Ungern |  Ungern |  Kreinbacher Birtok Kft |  75 cl |  179 kr

Druvsammansättning: 71% furmint, 29% chardonnay

Information om vinet i denna årgång: Odlingsområde: Nagy-Somlói är ett vindistrikt i nordvästra Ungern. Vinodlingarna ligger till största delen kring den sedan länge utslocknade vulkanen Somló-hegy. Druvorna kommer ifrån de kyligare, östra jordlotterna i Somló. Jordmån: Vulkanisk basalt. Skörd: Manuell. Tillverkning/Vinifiering Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt traditionellt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. För en brut nature tillsätter man inget socker innan förslutning. Lagring: Vinet har lagrats 18-22 månader på sin jästfällning.

Provningsdatum: 2019-03-09

Provningsanteckningar: Initialt något blyg i smaken med citrus och mineral. Med luftning rikare genom bulldeg, grape, mariekex och nougat. Upplevelsen är knastertorr med läskande mousse. Vi gillar det här skarpt och både rekommendation och återköp känns givna.

Till vinet >>