Alla provade viner från appellationen Côtes de Provence

Roséviner

2014 Cuvée Madame Sélection des Demoiselles

Region: Provence
Producent: Chateau des Demoiselles
Provningsdatum: 2016-03-25
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Laxrosa, ljus färg. Sötbärig doft av smultron, citrus och gräs. Ung, fräsch smak med elegans och finess. Stram bärighet med ett lätt skimmer av stenig mineral. Absolut ett välgjort vin med läcker återhållsamhet som behöver lite luft för att blomma ut och släppa lite spretighet, Vi återkommer gärna till detta vin eller andra i producentens katalog.

2017 Cuvée Prestige Caroline

Region: Provence
Producent: Clos Cibonne
Provningsdatum: 2019-11-16
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Smultronbärig, citrusfruktig, piggt mineralisk och härligt koncentrerad i ren, fräsch stil. Väldigt fokuserat med god mix av kraft och finess. Här finns inte mycket att gnälla på och har man börjat inse poängen med rosé bör man nog vända sig häråt för att övertygas ytterligare. Förmodligen den bästa rosén vi någonsin har provat.

2016 Fleurs de Prairie

Region: Provence
Producent: Apricot
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 49 kr

Till vinet >>

Rent och fräscht med smultronbärighet och en lätt nyans av lavendel och timjan. Lätt och luftigt i munnen med en eftersmak som klingar av väldigt snabbt. Det som bjuds är gott för stunden men inbjuder inte till djupare analys eller eftertanke.

2015 Minuty Prestige Rosé

Region: Provence
Producent: Château Minuty
Provningsdatum: 2016-07-02
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Ljus, laxrosa färg. En smultronbomb i sniffet med örtgrönt, pomerans och solvarm sten. I smaken friskt, koncentrerat och balanserat med lätt rödbärighet och vitvinskänsla. Förmodligen årets bästa rosé så här långt (i konkurrens med en handfull andra) med imponerande smakpalett och längd. Ett seriöst och mycket gott vin med tveklös rekommendationsstämpel för den som diggar genren.

2013 Miraval Rosé Jolie-Pitt & Perrin

Region: Provence
Producent: Jolie-Pitt & Perrin
Provningsdatum: 2014-05-02
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Färgen är ljust laxrosa. Doften är ungdomligt livlig och rejält mineralstinn. Vi får också en drös röda, söta smultron och hallon, friska citrusfrukter samt färska, saftiga örter. Smaken är intensivt koncentrerad och knastertorr och ger oss samma nyanser som i doften, nu inlindade i en frisk syra och elegant kropp. Den långa eftersmaken utstrålar energi och renhet. Vi letar men hittar inga egentliga brister. Rosévin brukar inte vara vår grej men det här är riktigt bra. Och gott. Kanske det bästa vi har testat i genren.

2010 Montregal

Region: Provence
Producent: Joseph Duvernay
Provningsdatum: 2011-05-21
Pris: 66 kr

Till vinet >>

Vi brukar prova en eller ett par roséviner varje vår, mest för att få bekräftat att det är en meningslös vinstil utan existensberättigande. Så även i år alltså. Färgen ger en ljusrosa nyans, lite som alltför utspädd jordgubbssaft. Sniffet är lätt smultronrödbärigt och friskt med rejäla citrustoner. Vi hittar även en lite parfymerad ton, fläder kanske? I munnen får vi en ganska seriös upplevelse av örter, grape, röda vinbär och blodapelsin. Purungt såklart med riktigt fräsch syra och ett nästan heltorrt uttryck. Komplext nog att sitta och smutta på en solig eftermiddag på balkongen, men också syrligt och koncentrerat nog att matcha ugnsbakade laxen med kall örtsås. Det blir nog till att testa en rosé till i år för att få våra förutfattade meningar bekräftade…

2018 Pierre Chavin Côtes de Provence Rosé

Region: Provence
Producent: Domaines Pierre Chavin
Provningsdatum: 2020-04-24
Pris: 125 kr

Till vinet >>

Ljust, läskande laxrosa färg. På näsan stenigt och rödbärigt med fräscha blodapelsintoner och en örtighet. Rik smak där det lätta röda möter det vita med smultron, grapeskal, basilika och mineralpepprighet. En riktigt bra rosé, långt ifrån det blaskiga, att klunka iskall på solig balkong.