Alla provade viner från appellationen Bandol

Röda viner

2013 Bandol Moulin des Costes Rouge Bunan

Region: Provence
Producent: Domaines Bunan
Provningsdatum: 2016-12-03
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Här snackar vi klassisk struktur, elegans och balans. Redan i sniffet får vi en föraning av vad som komma skall genom småstallighet, blåbläckighet och lermineral. Smaken är tight men så pass öppen att en rik, floral fruktighet och smådyngig lerighet avslöjas. Ekfaten ger strävhet och komplexitet. Vi får en mycket stram, knastertorr upplevelse där syran står i rampljuset. Vän av stall sparar såklart en flaska i fem, tio, ja kanske femton år. Vi andra gör det också men dricker även nu med välbehag. Så välstrukturerat och tidlöst. Så gott. Ett tveklöst köp och priset är skrattretande lågt.

2006 Bandol Moulin des Costes Rouge Bunan

Region: Provence
Producent: Domaines Bunan
Provningsdatum: 2013-05-23
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Färgen är hallonröd med lite lila nyans och släpper igenom en hel del ljus. Något tillbakahållen doft med inslag av hallon, viol, salmiak, salvia, jord och nygödslad leråker. Helt klart en skön doft som känns mer robust och rejäl än elegant och finlemmad. Smaken är läskande och fräsch med sandiga tanniner. Vi får en ren, pigg, och energisk smak med varm frukt som framkallar endast ett uns syltighet. Hallon, viol, plommon, lakrits och choklad. Alla ingående komponenter balanseras riktigt fint och vi bjuds på superb drickbarhet just nu. Riktigt gott och välgjort.

2014 Bandol Rouge Château Vannières

Region: Provence
Producent: Château Vannières
Provningsdatum: 2020-04-25
Pris: 278 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg som glesar ut lite mot kanten. Fruktig, varm doft med viss animalitet och ett överflöd av bruna kryddor och örter i full blom. Smaken är mullig och fyllig med rik blålila frukt, kalkig mineral och söt tobak. Sval finish men värmande, med balans och finess. Det godaste röda på ett bra tag. Drick nu eller lagra läng(r)e.

2008 Domaine de Cagueloup

Region: Provence
Producent: Richard Prebost
Provningsdatum: 2012-08-11
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Färgen är röd med viss tegelnyans mot kanten. Doften är svagt animalisk eller kanske snarare lite rökig som en redigt inrökt skinnfåtölj. Intrycket är dock att vinet är rejält uppstramat och något slutet i nuläget men vi hittar i alla fall körsbär, lakrisal, bittermandel, rostad ek och något som påminner om stål. Smaken är varm, torr och stram med härlig syra. Nyansrikt och elegant men aningen knutet. Hallon, paprika, kaffe, choklad, mynta. Det här är ett klassiskt skolat vin som nog inte tilltalar alla och som vi bedömer behöver slipas ner i vinkällaren under ett antal år.

2012 Domaine Maubernard

Region: Provence
Producent: Domaine Maubernard
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Underbart typiskt med sin strama struktur, animalitet och blå frukt. Vi hittar plommonskal, tung mineralsälta och häststallar. Fin utveckling med tanniner och syra i behåll som tål betydligt längre lagring. 14 % alkohol i suverän balans. Ett härligt vin som var värt att vänta på.

2012 Les Lauves Domaine la Suffrene

Region: Provence
Producent: Domaine la Suffrene
Provningsdatum: 2018-12-22
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Det här vinet är i behov av ytterligare lagring. I nuläget gott och delvis avrundat men samtidigt lite grovt och småtaggigt. Den solmogna, blå frukten känns primär med bara antydan till utveckling. Här hade vi velat se mer av hästens hud och boning. Smakrikt och typiskt hur som helst utan att vara stort med fortsatt potential. Spara om du har en flaska.

Roséviner

2012 Domaine de la Tour du Bon Rosé

Region: Provence
Producent: Domaine de la Tour du Bon
Provningsdatum: 2013-06-14
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Balanserad, fräsch smak med smultron, röda vinbär, mynta, lakrits och mineral. Avslutet är angenämt bitterbeskt. Superskön upplevelse från första zippen. Ett riktigt välgjort vin med elegans och ursprungskänsla. Varmaste rekommendationer.

2017 La Lézardière

Region: Provence
Producent: Moulin de la Roque
Provningsdatum: 2019-03-08
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Klassiska noter av hallon, röda vinbär och örter men också ett uppstramande mineralsting. Vinet andas fräschör med sin höga syra och syrliga saftighet. Eftersmaken klingar ut i karamelliserad citrus. Ett riktigt gott vin.