Alla provade viner från appellationen Beaujolais

Röda viner

NV Beaujolais Royal

Region: Bourgogne
Producent: Dufouleur Frères
Provningsdatum: 2012-07-14
Pris: 66 kr

Till vinet >>

Beaujolais Royal är en mycket enkelspårig långkörare på Systembolaget. Smaken bjuder på en onyanserad kompott av jordgubbar, hallon och lite milda örter. Kroppen är lätt och saftig, helt mjuk, dock med en fin syra som håller vinet över likgiltighetens kant. Fungerar lätt kylt till inte alltför kraftfulla bufférätter.

2015 Chenas Quarts Domaine Piron-Lameloise

Region: Bourgogne
Producent: Domaine Piron-Lameloise
Provningsdatum: 2018-08-24
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Körsbärslikör, småbrända örter, mörka bär, lite ettrig alkohol, mineralpepprighet, saltlakrits och choklad. Inte så dumt faktiskt med stor nyansrikedom även om balansen inte är helt hundra. Atypiskt vad gäller ursprung och druva, desto tydligare vad gäller årgång.

2005 Domaine de Milhomme Beaujolais

Region: Bourgogne
Producent: Domaine de Milhomme
Provningsdatum: 2012-01-21
Pris: 120 kr

Till vinet >>

Röd färg med bruna nyanser som skvallrar om utveckling, något som bekräftas i doften. Vi får höstgrytekryddor, gammalt svettigt läder, textilier och buljong men också ungdomliga noter av hallon och körsbär. En järnig, blodig mineralton ger ytterligare komplexitet och nyansrikedom. Smaken är härligt frisk, mjuk och tydligt utvecklad med en närmast Rhônelik syrahkryddighet. Vi får ändå en hel massa frisk, solmogen fruktighet i form av körsbär och hallon. Det här är ett kanonvin, precis i krysset mellan det ungdomligt fräscha och det mogna komplexa. Här finns elegans och kraft i samma paket för ett ringa pris. Bra råvaror och skickligt vinmakande torde ligga bakom det här.

2018 Gamay Noir Vignes d’Ecussol

Region: Bourgogne
Producent: Château Thivin
Provningsdatum: 2019-11-22
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Ung, frisk och bärig såklart med lingon, hallon- och lakritsbåtar, örter och regnstänkt Bohusgranit. Enkelt men förföriskt gott i ren, snygg och klunkvänlig stil.

Vita, torra viner

2018 Terres Doreés Beaujolais Blanc

Region: Bourgogne
Producent: Domaine des Terres Dorées
Provningsdatum: 2020-02-21
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Vi provar igen och låter oss kanske imponeras ett uns mer än förra gången. Det finns mycket som är gott i det här vinet och mixen av mineral och gul frukt är intressant. Samtidigt trollbinds vi inte och honungsmelon, gula päron, gul kiwi, kalkighet och äpplighet går ganska obemärkt förbi. Vit Bojo - what's the message?

2018 Terres Doreés Beaujolais Blanc

Region: Bourgogne
Producent: Domaine des Terres Dorées
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Ung, något kalkig smak med inslag av honungsmelon, gula päron och gul kiwi. Ett enkelt, friskt vin med avsaknad av ek. Gott men lättglömt.