Alla provade viner från appellationen Anjou

Röda viner

2017 La Cerisaie

Region: Loire
Producent: Domaine de la Bergerie
Provningsdatum: 2019-10-04
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Ungt vin som kräver luftning eller lagring. Efter ett par timmar i karaff är det fortfarande ganska kärvt. Den sista skvätten får lufta i flaskan i ett par dagar och då öppnar det upp. Doften levererar svarta vinbär, cederträ, tobak och mörk choklad. Smaken är stram och medelstor. Fortfarande ung men ändå drickvänlig, fruktig med tydliga toner av Cabernet-franc. Köp, lagra några år eller lufta ordentligt.

Vita, torra viner

2015 Château de Fesles Chenin Sec La Chapelle

Region: Loire
Producent: Château de Fesles
Provningsdatum: 2019-10-26
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Ett koncentrerat, syradrivet vin med rejäla doser ek. Frukten är citrusdominerad med tropiska inslag. Fin mineralitet i den koncentrerade, långa eftersmaken. Ett maffigt vin som gott kan ligga till sig några år.

2009 Domaine FL Le Chenin

Region: Loire
Producent: Domaine Jo Pithon
Provningsdatum: 2011-01-21
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Superfrisk, ganska fetfruktig, lite vaxig smak. Inslag av honung, lime, mineral, gräs och plommon. Bra koncentration och fyllig, lång eftersmak. Vi gillar det här och tvekar inte att lägga några flaskor i källar'n för att odla fram lite mer honung och runda av de sylvassa syrorna något.

Söta viner

1983 Anjou Blanc Réserve du Fondateur

Region: Loire
Producent: Moulin Touchais
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Den här flaskan var tydligt övermogen, möjligen för varmt lagrad eller bara ett dåligt exemplar. Frukten känns ofräsch med tung pappkartongighet. Borde ha druckits för många år sedan. Syran och koncentrationen är det dock inget fel på.