Alla provade viner från appellationen Priorat (DOC)

Röda viner

2005 Abellars

Region: Katalonien
Producent: Noguerals
Provningsdatum: 2018-05-13
Pris: 172 kr

Till vinet >>

Sötfruktig men torr smak med russin, söt tobak, plommon, tjärrökighet och viss stenighet. Fyllig men ändå läskande vid rätt temperatur. Utvecklingen är vad vi kan bedöma helt perfekt. Bra tryck av alkohol och extrakt i eftersmaken med balansen bibehålls ändå. Imponerande och riktigt gott.

2005 Abellars

Region: Katalonien
Producent: Noguerals
Provningsdatum: 2012-10-20
Pris: 172 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg med rejäl fällning. Mustig, nästan pepparkaksaktig doft med mängder av varma nyanser såsom jordgubbar, blåbär i mjölk, apelsin, katrinplommon, russin, tobak och tryffel. Smaken är helt mogen med mjuka tanniner. Vi bjuds på en elegant, kryddig upplevelse där intrycken drar åt syrliga körsbär, sandelträ, choklad och mineral. Ett superbt harmoniskt vin, långt ifrån alkoholeldighet och kladdigt söt frukt. Imponerande längd och eftersmak.

2004 Abellars

Region: Katalonien
Producent: Noguerals
Provningsdatum: 2012-05-26
Pris: 195 kr

Till vinet >>

Vi bjuds på en utvecklad, ganska svart smak med pigg syra. Vi hittar nyanser av russin, korinter, svarta vinbär, moreller, choklad och rosmarin. Hela skapelsen paketeras i en fyllig, tät kropp med fin tanninstruktur. Inte mycket har hänt sedan vi testade vinet för två år sedan. Riktigt gott i lagom mängd och ett trevligt vin att lagra.

2004 Clos de l'Obac

Region: Katalonien
Producent: Costers del Siurana
Provningsdatum: 2012-03-17
Pris: 449 kr

Till vinet >>

Mörkt röd färg. Ungdomlig, lite kokt doft med inslag av örter, rotfrukter, svarta vinbär, tobak och stall. Fyllig, frisk, balanserad smak med viss strävhet. Vi får russin, katrinplommon, viol och lakrits. Ett koncentrerat vin med lyxig ekbehandling. Det här är inte riktigt vår stil och efter ett par glas falnar intresset.

2004 Finca el Puig

Region: Katalonien
Producent: Cellers Fuentes
Provningsdatum: 2011-09-23
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg. Stor, ekdominerad doft i modernt sötfruktpackad och kompakt stil. Vi bjuds på choklad, kryddor, korinter, lätt stallighet och portvin. Det är fjäskigt men samtidigt väldigt inbjudande. Smaken är vollmundig som tysken skulle ha sagt. Ganska oslipade tanniner, solmogen, söt, nästan torkad frukt, lyxiga fatkryddor, oliver och lakrits slåss om utrymmet. Det är verkligen bra tryck på alla fronter för den som gillar stilen eller är på det humöret.

2001 Gueta Lupia

Region: Katalonien
Producent: Bodegas Bordalas Garcia
Provningsdatum: 2014-04-25
Pris: 198 kr

Till vinet >>

Typiskt sötfruktig och alkoholvarm smak med en påtaglig utveckling i form av stall och burktomater. Kraftigt ekbehandling ger oss hela buketten av pepparkakskryddorna. Frukten drar åt moreller och plommonkompott. Det här är ett riktigt kraftpaket som har bjudit oss på flera högtidsstunder genom åren men som nu tydligt har passerat bäst-före-datum. Trots allt intressant och klart drickbart.

2001 Gueta Lupia

Region: Katalonien
Producent: Bodegas Bordalas Garcia
Provningsdatum: 2013-02-02
Pris: 198 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg. Doften är något övermogen men komplex och fint sammansatt. En lite otrevlig ton av burktomat bedövar finare nyanser av parfym, tryffel och choklad. Smaken är fullbodied med fruktsötma och kryddighet. Tyvärr också något övermogen men med bra power och hög maffighetsfaktor. Vi bjuds på grovhuggna nyanser av blåbär, korinter och paprika som lindas in i en syra som inte direkt andas fräschör. Om man har fler flaskor av det här vinet bör man nog konsumera det inom kort, åtminstone om det har lagrats i ultimata förhållanden.

2001 Gueta Lupia

Region: Katalonien
Producent: Bodegas Bordalas Garcia
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 198 kr

Till vinet >>

Röd färg. Stor, fruktig, syrlig doft med inslag av violpastiller, sötlakrits och granskog. Smaken är stor, fyllig, fruktig i ungdomlig, komplex stil med rejäl strävhet. Inslag av svarta vinbär, kaffe och choklad. Ett superstrukturerat vin, fortfarande ungdomligt med bra koncentration och längd. Omdömen som mäktigt, vitalt och lagringskrävande flyger genom luften.

2013 Les Crestes

Region: Katalonien
Producent: Celler Mas Doix
Provningsdatum: 2015-10-17
Pris: 241 kr

Till vinet >>

Det här var en häftig vinupplevelse och verkligen annorlunda mot de alkoholtyngda, powerpriorater vi tidigare har testat. Här får vi en ung, superbärig upplevelse i godisaktig stil. Fylligt, friskt och kryddigt men på ett balanserat, oeldigt sätt. Vi känner inga direkta ektoner - istället är det en koncentrerade lingon, blåbär och hallon som får tala i den långa eftersmaken.

2017 Mas de l'Alba Classic

Region: Katalonien
Producent: Borealis S.L
Provningsdatum: 2019-10-02
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Mörk, svärtad smak med söta bär, brända örter och sotig mineral. Hyfsat sval känsla trots hög alkoholhalt med snälla tanniner och balanserad syra. Texturen är fyllig med eldig känsla i svansen. Ett helt okej vin, ja till och med korrekt, men inte fullt ut vår stil.

2006 Rotllan Torra Reserva

Region: Katalonien
Producent: Rotllan Torra
Provningsdatum: 2011-12-17
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Tät, mörkblå färg. Stor, varm, ekkryddig doft med inslag av choklad, kaffe, julkryddor och torkad frukt (tänk korinter). Smaken är maffig, fyllig, extremt välmatat fruktig med inslag av nejlika, korinter, plommon (av det torkade slaget) samt lite stall. Vi finner också en liten stjälkig ton och en rejält eldig eftersmak, vilka båda drar ner helhetsomdömet. Det här är ett vin med fullt ös hela vägen men som trots detta inte blir klumpigt utan snarare bara väldigt generöst och lättgillat.

2007 Scala Dei Prior Crianza

Region: Katalonien
Producent: Scala Dei
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Vinröd färg. Stor, kryddig, fruktig doft med inslag av hallon, körsbärslikör, vaniljstång och smörstekt svamp. Stor, fruktig, komplex och kraftfull smak med viss strävhet. Inslag av hallon, körsbär, plommon, lagerblad och smörstekt svamp. Ett mycket koncentrerat vin i fruktsöt stil med rejäl obalans i alkoholen. Gott i små mängder men avsaknaden av finstämdhet gör att man tröttnar ganska snabbt.

2003 Scala Dei Prior Crianza

Region: Katalonien
Producent: Scala Dei
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Röd färg med brun touch. Stor, utvecklad doft, nära nog helt befriad från primär frukt. Nyanserna drar istället åt farinsocker, soltorkade tomater och svartpeppar. Smaken är mogen, lite kokt med bra strävhet. Inslag av russin, torkade frukter, höstlöv, te, farinsocker och våt häst. Ett komplext vin som känns lite övermoget, alternativt hårt drabbat av en ovänlig årgång.

Vita, torra viner

2015 Les Brugueres

Region: Katalonien
Producent: La Conreria d'Scala-Dei
Provningsdatum: 2017-06-21
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Vinvärlden svämmar över av viner. Och tiden är knapp. Därför hör det till ovanligheterna att vi jagar fatt på samma vin vi redan druckit. Men ibland är vinet så knäckande att det leder till återköp. Den här vita Prioraten hör till den kategorin. Nu liksom för ett halvår sedan får vi en finlemmad frukt. Vit persika och päron. Men även örter och en fanatiskt fin mineral. Vinet är otroligt väl balanserat. Syrorna finns där men i en naturligt avrundad form. Vinet är lätt fylligt utan att tappa i fokus. Vi tänker oss liknelsen med en Viogniner med skärpa. Supergott.

2015 Les Brugueres

Region: Katalonien
Producent: La Conreria d'Scala-Dei
Provningsdatum: 2017-01-06
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Ung och frisk smak med fin fyllighet. Vinet upplevs otroligt välstrukturerat och balanserat på alla sätt. Vit persika och peppriga mineraltoner spelar fint ihop och hela vägen till det långa avslutet. Här finns ingen oenighet hos provarna. Det här är ett stort, mäktigt vin som vi gärna dricker igen. Ett tecken på det är de fåordiga anteckningar. Flaskan gick åt i ett nafs.