Alla provade viner från appellationen Sonoma County (County appellation)

Röda viner

2008 Icon

Region: Kalifornien
Producent: Ravenswood
Provningsdatum: 2016-09-16
Pris: 402 kr

Till vinet >>

En hel del fällningar och lite tegel i kanten skvallrar om mognad. Och initialt är doften oroväckande dammig. Men med en timma i karaffen ersätts dammet av torkad frukt och pinjenötter. Tidens tand har gjort aromerna sammansatta. Men vi urskiljer fikon och russin och kaffe. I munnen känns vinet därför förvånansvärt friskt och piggt med rejäla körsbärskärnesyror. Espresso och punchpralin dyker upp i det långa avslutet. Koncentrationen är helt klart hög men vinet upplevs vare sig sött (enligt uppgift ligger restsockret på 0,8g/l) eller alkoholtyngt (trots sina 15%). Rock & Roll må vara Ravenswoods motto, och visst är det fullt ös på högsta volym här, men vinmakeriet är seriöst och vinet balanserat.

2006 Kenwood Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Producent: Kenwood Vineyards
Provningsdatum: 2011-06-01
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Mörk blåröd färg. Doften är stor med blåmurrig frukt och tobak. Man kan även känna viol och lakrits. Vinet är fylligt och frukten packad. Vinet har inte utvecklats nämnvärt på de två, tre år sedan vi provade 06:an senast. Vi gillar det habila och generösa men konstaterar också att vinet inte är särskilt spännande eller utmanande.

2003 Ravenswood Sonoma County Zinfandel

Region: Kalifornien
Producent: Ravenswood
Provningsdatum: 2013-04-13
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Rejält mogen, skönt osyltig smak med god fatkrydda, körsbärsbärighet och touch av jordgubbschutney men också mindre smickrande toner av burktomat och russin. Syran är bra och alkoholbalansen hygglig. Vi är lite småimponerade av kraftfullheten med tanke på vinets ålder men i ärlighetens namn borde vi nog ha druckit det här för flera år sedan.

2007 Ridge Geyserville

Region: Kalifornien
Producent: Ridge Vineyards
Provningsdatum: 2016-08-20
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Utvecklad smak men ändå med frukt och syror i perfekt behåll. Frukten är plommonblå med upplevd fruktsötma. Från ekfaten får vi choklad, kokos och mandelkubb. Tanninerna är mjuka och minst sagt drickvänliga. Balans är nyckelordet när vi summerar, speciellt vad gäller alkoholen på stadiga 14,5% som inte märks av det minsta (förrän efter konsumtionen såklart). Välmakat, publikt (i positiv bemärkelse) och makalöst gott. Ett av de bäst utvecklade vinerna från Kalifornien vi har druckit, ja kanske till och med ett av de bästa vinerna över huvud taget.

2010 Rodney Strong Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2014-11-01
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Härligt rikt blåfruktig smak med rejäla doser rostade ektoner såsom vanilj och choklad. Redan nu viss utveckling. Smaken ät torr och fräsch med elegant, rund, mjuk textur. Flörtigt såklart men på rätt sida gränsen i föredömligt medelfyllig, lågalkoholhaltig stil. Lång smak med en lite förnäm körsbärskärnbitterhet. Ett mycket bra vin som vi gärna dricker igen. Rekommenderas.

2012 Seghesio Sonoma Zinfandel

Region: Kalifornien
Producent: Seghesio Family vineyards
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Utvecklad och lite murken i doften med jordgubbssyltighet. Desto fräschare i munnen med hallon, körsbär och örter. Bären är visserligen söta men balansen är ändå okej. Höstlöv skvallrar om ålder och helhetskänslan säger att vinet har passerat sin topp. The thrill is gone så att säga. Gott ändå med småörtig efterklang.

2005 Tin Barn Vineyards Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Producent: Tin Barn Vineyards
Provningsdatum: 2014-02-08
Pris: 260 kr

Till vinet >>

Superläckert med fet, fräsch björnbärsfrukt och slösaktigt av lyxig ek. Allting är väl hopbundet genom en bra syra, närvarande tanniner och fint balanserad alkohol. Vinet har nått viss utveckling (kan nog sägas vara mitt i drickfönstret) och därmed blivit fantastiskt sammansatt och drickvänligt. Finishen är lång med kaffe, mörk choklad och syrlig, blå frukt. Flörtigt och generöst såklart men också harmoniskt och elegant. Och framförallt otroligt gott.

Vita, torra viner

2017 Lioco Chardonnay Sonoma County

Region: Kalifornien
Producent: Lioco
Provningsdatum: 2019-08-02
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Underbart fruktig och samtidigt mineralisk med fin skärpa i syran. Ungt och piggt med grillad citron, ananas och färska skaldjur. Lite smörigt och örtigt adderar djup och komplexitet. Mycket bra. Mycket gott. Tips: behöver luftas.

2013 Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay

Region: Kalifornien
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2016-04-23
Pris: 159 kr

Till vinet >>

En god dos av vardera frukt, ek och mineral. Gula äpplen, popcorn och våta stenar. Frisk syra ger ett nödvändigt lyft åt den småfeta texturen. I övrigt är vinet bra balanserat och gott, kanske inte jättekomplext utan snarare habilt med en prislapp som med nöd och näppe motsvarar kvalitén. Det negativa anslaget till trots: vi lär köpa och gilla det här vinet igen. Kan säkert ligga några år i källaren för ytterligare komplexitet.

2011 Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay

Region: Kalifornien
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2014-10-25
Pris: 131 kr

Till vinet >>

Härligt fruktintensiv, delikat eksmörig och lätt kalkmineralisk smak. Vi får en ganska bred palett av tropisk frukt, persikor och honung. Fin syra, kaliforniskt solmogen frukt och fräsch torr osötma i finishen gör det här till en riktigt trevlig och välbalanserad upplevelse.

2011 Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay

Region: Kalifornien
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2013-09-21
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Fyllig, fet smak med bra syra. Nyansrikt i form av mango, papaya, lime, färska örter, bivax, mandelmassa och rökig mineral. Hygglig längd och koncentration med fin balans vad gäller ek och alkohol. Vinet saknar i nuläget lite finess och elegans och känns något klumpigt, något som säkert kan avhjälpas med några år i källaren.