Alla provade viner från appellationen Champagne Grand Cru

Mousserande viner

2002 Camille Savès Millésime Grand Cru Brut

Region: Champagne
Producent: Camille Savès
Provningsdatum: 2011-12-29
Pris: 310 kr

Till vinet >>

Färgen är ganska kraftfullt gul med dragning åt det beigea. Doften är omedelbar och ger en rejäl dos nymalet kaffe, mjölkchoklad, sprödbakad baguette och vispgrädde. Även härliga svenska höstäpplen, lite söt, tropisk frukt och blandat godis. I bakgrunden en viskning av kalkig mineral. Riktigt häftigt så här långt, ingen tvekan om att vi har rejäla doningar att handskas med här. I gommen bygger vinet på med lite syrligare, småbeska frukter och mer mineral utöver tidigare nämnda nyanser. Syran är så där härligt bitsk och fräsch, moussen verkligen på sin plats och eftersmaken generös och lång. Den här skumpan bjuder på fin elegans, balans och koncentration. Ett riktigt bra köp i den här prisklassen tycker vi. Kan säkert sparas många långa år i vinkällaren för ytterligare mognad.

1996 Cuvée St Vincent Blanc de Blancs Grand Cru

Region: Champagne
Producent: R & L Legras
Provningsdatum: 2014-09-06
Pris: 751 kr

Till vinet >>

Frisk och fräsch, fortfarande ganska ungdomlig smak som känns helt ren. Vi bjuds på både djup och bredd vad gäller nyansrikedom genom äpplen, mineral, nougat och kaffe. Eftersmaken är mycket lång och rik, men framförallt väldigt god. Vi hittar inga egentliga brister men vinet saknar kanske ändå det där lilla extra som hade gjort oss överlyckliga.

2008 Launois Vintage Blanc de Blancs Brut

Region: Champagne
Producent: Launois Père & Fils
Provningsdatum: 2017-03-18
Pris: 349 kr

Till vinet >>

Med all respekt för alla som håller Champagne högst bland jästa drycker av druvmust. Vi har aldrig fallit totalt. Men så har vi inte heller druckit 8000 Champagner. Vi har heller inte mycket erfarenhet av Champagne som måltidsdryck. Mot den bakgrunden går vi all in och öppnar en 2008 Launois till chèvrepajen, och låter sedan glasen fyllas på till räksoppan med stänk av chilli. Färgen i vinet är lätt ljusgul. Lite halm. Doftintrycken inleds med den typiska bröddegen som snart kompletteras med mogna aprikoser och päron. En genomgående kalkig mineral ger en känsla av fräschör som även går igenom i smaken. I munnen ligger vinet mycket friskt, naturligtvis, men även lite tropiska frukter och hasselnötter anländer och ger lite fylligare kropp (i vinet). Mjölkchoklad adderar komplexitet innan det långa återigen kritmineraliska avslutet. Ett mycket gott vin nu men forfarande ungt. Efter tycke och smak kan man säkert låta 5-10 år passera om man vill få mer utvecklade uttryck. Så, hur blev det med vinet till maten? Till chèvrepajens friska och brödiga karaktär sitter syrorna och brödigheten i vinet som ett smäck. Den mustiga räksoppan är lite tyngre (läs grädde) men vinet klarar matchen. Kombon lockar fram lite mer äppelbokna toner i vinet. Så helhetsintrycket blir positivt. Entrecôte nästa gång?

2004 Michel Gonet Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature

Region: Champagne
Producent: Michel Gonet
Provningsdatum: 2014-08-29
Pris: 339 kr

Till vinet >>

Redan något utvecklad med röda äpplen och nougat men vi får också ungdomligare nyanser av citrus. Fin fräschör genom syrlig syra och kalkig mineral. Verkligen en ren och fin Champagne med hyggligt tryck i smakerna men samtidigt inget under av komplexitet vilket man väl egentligen borde kunna förvänta sig av ett vin i den här prisklassen? Flaskan är oerhört vacker i alla fall.

2010 Pertois-Moriset L'Année Grand Cru

Region: Champagne
Producent: Pertois-Moriset
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 449 kr

Till vinet >>

Torr, frisk smak med god utveckling. Fin längd och koncentration. Nyansrikt drar åt vinteräpplen, bröd, honung, nougat och mineral. En uppfriskande uppfriskande men samtidigt något av en besvikelse.