Alla provade viner från appellationen Ribera del Duero (DO)

Röda viner

2009 Alenza Gran Reserva Condado de Haza

Region: Kastilien-León
Producent: Condado de Haza
Provningsdatum: 2019-11-16
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Fylligt, kraftigt, sött, eldigt. Ganska tungrott alltså jämfört med vad våra smaklökar är vana vid men samtidigt välsnidat och intressant. I munnen bärigt, blommigt och mintigt med massor av vaniljstång och och dillchips från faten. Ett häftigt vin för den som gillar stilen.

2010 Aventino 200 Barrels

Region: Kastilien-León
Producent: Vinnico Export
Provningsdatum: 2014-07-15
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Fyllig och fruktsöt i munnen med småsträva tanniner. Otroligt välmakad med lyxiga ekfat och rik körsbärsfrukt. Saltlakrits och nötter adderar till komplexitet och djup. Rekommenderas om du vill ha ett gott vin i inte överbombastisk stil.

2009 Campos Góticos Tempranillo

Region: Kastilien-León
Producent: Campos Góticos
Provningsdatum: 2013-08-23
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Tät, blålila färg. Bombastisk, generöst fruktig, sötekig doft med inslag av moreller, björnbär, russin, sötlakrits, vanilj och torkade rosor. Väldigt publik men ganska angenäm. Smaken ger en fin syra och viss strävhet i sötfruktig stil. Frukten känns inte helt ren och har en lite bränd ton vilket stör. Alkoholen är bra balanserad men övriga komponenter såsom frukt och ek är överdimensionerade vilket ger en något överväldigande upplevelse. Helt ok med några glas tack vare frisk fräschör men ganska endimensionellt och fabricerat i längden.

2008 Campos Góticos Tempranillo

Region: Kastilien-León
Producent: Campos Góticos
Provningsdatum: 2011-06-17
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Mörk, blårödlila färg. Doften ger en rejält bärig toner med en god dos ek i form av kaffe, pepparkakor och vanilj. Frukten är ändå åt det syrliga, fräscha hållet. Lovande. Smaken följer spikrakt på doftens spår. Ungt, bärigt, friskt med bäriga toner och goda, integrerade ektoner. Skönt motstånd i tanninerna, medelfyllig, alkoholbalanserad stil. Drick inom ett par år. Lite medhårs givetvis men välgjort och vi gillar det här ganska mycket faktiskt.

2007 Condado de Haza Crianza

Region: Kastilien-León
Producent: Condado de Haza
Provningsdatum: 2013-04-26
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Fint balanserad smak med god syra och bra tanniner. Inslag av björnbär, körsbärsmarmelad, rökig mineral, jazztobak (!) och stall. Mycket bra redan nu men kan absolut slipas ner lite till med lagring. Varm rekommendation.

2013 Dorivm Reserva Seleccion de la Familia

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Thesaurus
Provningsdatum: 2018-07-15
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Rejäla doningar såklart men frukten upplevs hyfsat sval och spänstig och motståndet i tanninerna är inte jättestort. Bra drickbarhet alltså även om vinet tyngs lite av andelen amerikanska ekfat och en småeldig svans. Ganska nyansrikt och intressant dock med mörkbärighet i form av plommon och korinter, uppbackat av lite dillig örtighet, samt choklad och vanilj. Gott för stunden även om stilen inte riktigt tilltalar oss just nu. Kanske bättre till en matbit?

2005 El Pedrosal

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Hnos Pérez Pascuas
Provningsdatum: 2011-03-26
Pris: 82 kr

Till vinet >>

Röd färg med transparent tunga. Utvecklad, fruktig, något örtig doft med inslag av svarta vinbär, blåbär, hallon, lakrits, svamp, blyertspenna och en inte alltför angenäm ton av burktomat. Smaken är utvecklad, syrlig, lätt och mjuk med ett uns eldighet och en säregen salt ton. Vi hittar torkad frukt och grön paprika. Ett lite för utvecklat vin som tappar en hel del stuns med luftning.

2004 El Pedrosal

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Hnos Pérez Pascuas
Provningsdatum: 2012-07-22
Pris: 77 kr

Till vinet >>

Rejält utvecklad färg, katrinplommonröd med bruna nyanser i det glesa skiktet vid glasets kant. Nära nog burgundisk, mycket sammansatt doft med utvecklade drag av söt blå frukt, violgodis, jordgubbar, choklad och kaffe. Även den svettiga hästen med tillhörande lädersadel dyker upp, om än på distans. Mäktig, komplex, mogen smak med fint avrundade tanniner och stabil syra. Den blå frukten är vidöppen och kompletteras med fina toner av kaffe och läder. En kalkig mineralton ger vinet en livfull energi för att tala Michel Jamais. Det är egentligen svårt att urskilja några specifika nyanser då vinet är mycket sammansatt och helt och hållet integrerat. Ett fullmatat vin med total balans på alla håll och kanter faktiskt. Klockren formtopp och utdelning på ett billigt vardagsvin. Det ska dock sägas att senare årgångar har visat sig vara betydligt publikare med sämre lagringsstruktur (som så ofta hos ett vin som etablerar sig på Systembolaget).

2013 Ribera 1 One

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Aster
Provningsdatum: 2015-12-18
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Fullt ös från första sniffen till sista smutten med överextraherad, nästa torkad frukt, körsbärslikörpraliner, mjölkchoklad, hasselnötskräm och den allra sötaste vaniljen. Vinet är mycket fylligt med hög alkoholhalt men med en syra som trots allt lyckas balansera helheten något. På inga sätt ett dåligt vin men det här är för våra gommar en ganska tröttsam och förlegad vinstil.

2011 Sentido

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas NEO
Provningsdatum: 2016-11-11
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Ett härligt vin i gränslandet mellan det klassiska och det publika. Stor blåfruktighet med inslag av syrliga, mörka bär. Rejäl ekfatslagring, dock med väl integrerade noter av kaffe, mörk choklad och vanilj. Mycket lång och kraftfull eftersmak. Pigg syra, rejäla tanniner och balanserad alkohol gör det här vinet till en riktig matvän.

2016 Valdaya Ribera del Duero

Region: Kastilien-León
Producent: De Haan Altés
Provningsdatum: 2019-03-23
Pris: 289 kr

Till vinet >>

Initialt väldigt fatig och kraftfull. Med luft betydligt lättare och mer välintegrerad. Frukten är mörk åt det bärig hållet med rejäla skopor grus, nästan kalk, samt med småblommiga toner. Fylligt och småsträvt såklart men fullt drickbart med vidöppen palett. Alkoholen (14,5 %) är otroligt bra balanserad vilket gör att vinet aldrig blir baktungt. Imponerande.

2013 Viña Pedrosa Crianza

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Hnos Pérez Pascuas
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 162 kr

Till vinet >>

Liksom tidigare årgång plussar vi för schysst generositet och koncentration samt en mjuk drickbarhet. Den totala dominansen av ek släcker intresset ganska snabbt. Ett glas är nog och ger jordgubbsfruktighet, kokos, mint och mjölkchoklad. Ett något själlöst vin som passerar obemärkt förbi.

2011 Viña Pedrosa Crianza

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Hnos Pérez Pascuas
Provningsdatum: 2015-05-09
Pris: 161 kr

Till vinet >>

Ekdominerad, fullbodied smak med mjuka tanniner och balanserad syra. Mycket fatkryddig och -chokladig med lakritssvärta och örtighet mot en botten av mullig, söt plommonfruktighet. Något överekad för våra gommar men ändå gott och generöst med bra koncentration.