Alla provade viner från appellationen Rheinhessen

Röda viner

2012 Thörle Saulheimer Spätburgunder Kalkstein

Region: Rheinhessen
Producent: Weingut Thörle
Provningsdatum: 2015-05-08
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Här bjuds vi på en riktigt generös Spätburgunder (Pinot noir) med mogna jordgubbar, hallon och blåbär i centrum. Vi får en fin kanelkryddighet, kanske från ekbehandling, som ger djup och karaktär åt vinet. Syran är riktigt hög och det finns även en liten strävhet som ger utrymme till längre lagring. Det här är en fin, tysk tolkning av Pinot noir, precis så körsbärssötfruktig och chokladkryddig som vi känner druvan från Kalifornien men också med en del av den stramhet och mineralitet som vi får i Bourgogne. Stark köprekommendation för den som vill ha ett karaktärsfullt, personligt vin. Fungerar framförallt som sällskapsvin men kanske också till smakrika kyckling- eller fläskrätter.

Vita, torra viner

2015 Groh Organic Grauburgunder Trocken

Region: Rheinhessen
Producent: Estate Groh
Provningsdatum: 2017-05-24
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Medhårs, ganska intetsägande smak utan riktig adress. Samtidigt gott, läskande och i stort sett felfritt. Syrorna är på plats och skänker fräschör. Frukten upplevs lite otydlig och klen men ger åtminstone lite utrymme till viss mineralitet. Man bör nog kunna kräva lite mer finess och finish av ett vin i den här prisklassen.

2011 Gustav Adolf Schmitt Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Producent: Okänd
Provningsdatum: 2012-10-19
Pris: 64 kr

Till vinet >>

Ljust gulgrön färg. Pigg och fruktig doft, något endimensionell dock, med inslag av Piggelin, päron och vindruvor. Ett stråk av konstlad jäst luftar bort efter ett tag. I smaken får vin en hyggligt frisk och fruktig upplevelse i ganska fyllig stil. Välkylt bjuder vinet på fräschör i form av vindruvor, krusbär och mandariner. När temperaturen stiger avslöjas dock den lite klumpiga, alkoholiga obalansen och de spretigt orena tonerna. Kallt fungerar vinet absolut som aperitif, resten får gärna åka i risotton.

2013 Keller Grüner Silvaner Trocken Weingut Keller

Region: Rheinhessen
Producent: Keller
Provningsdatum: 2014-10-10
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Småpepprig, frisk, härligt fruktpackad smak med lätt sötma i eftersmaken. I smaken ungdomliga nyanser av stenfrukt, gräs och mineral. Riktigt gott, egensinnigt, drickfärdigt och faktiskt inte helt utan komplexitet. Rekommenderas varmt.

2016 Westhofener Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Producent: Weingut Wittmann
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 219 kr

Till vinet >>

En ren och fin Riesling från Rheinhessen. Citrus och mineral såklart, men även jasmin och stenfrukt. Och en uttalad syra. God nu men säkert ännu bättre om ett par år.

2015 Wittmann Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Producent: Weingut Wittmann
Provningsdatum: 2016-05-28
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Gul, substansrik, klar färg. En riktigt tät, fruktpackad doft möter näsan. Vi bjuds på solmogna men syrliga nektariner, Kongen av Danmark halspastiller, citruskarameller och rökig mineral. Den suveräna upplevelsen så långt övergår i en lika fantastisk upplevelse i munnen. Här finns det mesta man kan önska sig från en ung, kruttorr Riesling: superfrisk syra, en lite oljig solmogen fruktighet, väldefinierad mineral och en på toppen av det en mycket bra koncentration och längd. Verkligen en av de bättre basrieslingar vi har provat på länge och med tanke på stoppningen i det här vinet så är det läge att stoppa ner ett gäng flaskor i källaren också. Levererar klart över sitt pris och rekommendationen är solklar.

Vita, halvtorra viner

2013 Landgraf Riesling Kabinett

Region: Rheinhessen
Producent: Weingut Landgraf
Provningsdatum: 2015-01-31

Till vinet >>

Ett enkelt men korrekt vin i typisk halvtorr stil. Det är Piggelin, melon och citrus som för hela slanten. Syrorna balanserar upp och ger en spritsig kittling på tungspetsen. Köpvärd om man inte är ute efter någon djupare analys. Annars avråder vi.