Alla provade viner från appellationen Mosel

Röda viner

2009 "Spitzhäuschen" Spätburgunder

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2012-03-31

Till vinet >>

Frisk, mjuk, lite örtbränd smak med inslag av jordgubbar och violgodis. Inte mycket att analysera men tvivelsutan ett rent, välgjort vin som i sin enkelhet smakar gott för stunden.

2007 Bernkastel-Kueser Weisenstein Spätburgunder Spätlese Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-12-11
Pris: 80 kr

Till vinet >>

Färgen är tunt röd med viss rostbrun ton i kanten. Smaken är som väntat frisk och mjuk i väldigt lätt stil. Vi bjuds på syrliga lingon som övergår i något sötare smultron och jordgubbar, en lätt blommighet, blandade vingummigodisar och en flyktig läderton. Viss druvtypicitet alltså. Det här är ett rätt klent vin, dock välgjort och drickvänligt.

Vita, torra viner

2001 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Auslese Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Leo Schwab
Provningsdatum: 2011-01-22
Pris: 55 kr

Till vinet >>

Stor, utvecklad doft med inslag av gräsklippardiesel, mineral, botrytis, citrus och blandade tropiska frukter. Torr, lätt, elegant smak med friska men balanserade syror. Inslag av apelsin, citrongodis, botrytis, diesel och grape. Härligt häng i eftersmaken och med lagom mix av ungdom och mognad. Superb kvalitet av vår favoritproducent.

2010 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Spätlese Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-10-07
Pris: 65 kr

Till vinet >>

Superung, lättviktig, outvecklad smak som behöver tid för att få mer komplexitet. I nuläget får vi sylvassa syror, lime och vichyvattenmineral. Fräscht och uppiggande men inte mycket att snacka om.

1986 Brauheck-Weinhandel Qualitätswein

Region: Mosel
Producent: Brauheck-Weinhandel GmbH
Provningsdatum: 2014-07-24

Till vinet >>

Den djupa gyllengula färgen skvallrar om mognad. Doft och smak ger oss en pedagogisk lärdom om utveckling. Det handlar så klart om tycke och smak om man gillar de övermogna tonerna av hö, petroleum och gräddkola som levereras förpackade i en gles antydan av förgången frukt. Men syrorna och den behagliga sötman vittnar om ett hyggligt vin som förmodligen var på sin topp för ett tjugotal år sedan.

2008 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Rainer Heil
Provningsdatum: 2011-07-10
Pris: 85 kr

Till vinet >>

Från den mäktigt branta väggen av vin strax över floden från Brauneberg hämtar Reiner Heil druvorna till detta vin. Ungefär hälften av vinhusets 5,5 ha odlingar i Mosel består av Riesling, resterande hälft ägnar vi inget intresse. Smaken är superfruktig och samtidigt häftigt mineralsalt med en balanserad syra och lång eftersmak. Vinet har redan en antydan till utvecklade nyanser av diesel. Det här gillar vi skarpt. Bra jobbat Heil!

2016 Fritz Haag Mosel Riesling QbA

Region: Mosel
Producent: Fritz Haag
Provningsdatum: 2020-04-18
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Mycket citrus och päron såklart men även något djupare saker som petroleum och kanderad ananas. En pytteliten sötma kan skönjas. Vi gissar på någonstans kring 6g/liter. Summa summarum en kvalitetsriesling för en högst rimlig peng. Kostar 159 spänn på bolis.

2011 Graacher Domprobst Riesling Spätlese Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Kees-Kieren
Provningsdatum: 2015-06-19
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Supergod smak, torr men med söt frukt, skiffermineralstinn och packad med honung, ananaspastiller och gröna marmeladkulor. Mineralen ger en härligt pepprig dimension till vinet som såklart fortfarande är ungt och friskt. Vi hittar även en jordgubbston som vi ofta förknippar med vingårdarna kring Graach. Seriöst, välgjort och otroligt gott.

2009 Karlheinz Weis Zeller Schwarze Katz Riesling Spätlese Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Karlheinz Weis
Provningsdatum: 2011-07-12
Pris: 80 kr

Till vinet >>

Precis där gågatan slutar i Zell, strax innan de extremt smala husen tar vid sitter vi ner och smakar på Weingut Karlheinz Weis Spätlese Trocken. Fru Weis berättar, eftersom vi inte är helt hemma i de här regionerna av Mosel, att den kända beteckningen Schwarze Katz går bra att använda på viner med druvor från samtliga vingårdar runt byn. Weis separerar dock druvorna från sina gårdar, d.v.s. gör olika viner från olika vingårdar men väljer ändå att klistra på etiketten Schwarze Katz på dem eftersom det säljer bra. Detta om detta. Vinet då? Det här är en mycket enkel Riesling med många saker på rätt plats. Bra syra, fräschör, ungdomliga druvtypiska toner av gröna äpplen och citrus. Välsmakande men innehålls- och karaktärslös. Det här är inget man köper med sig en låda av men fungerar fint som törstsläckare i åskvärmen.

2016 Karthäuserhof Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Karthäuserhof
Provningsdatum: 2019-10-05
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Ung, oförlöst och typisk på alla sätt och vis med päron, tutti frutti och mineral. Ett friskt, fräsch, rent vin som är gott nu men med potential att utvecklas positivt under många år.

1992 Maringer Honigberg Riesling Auslese Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Johannes Schneider
Provningsdatum: 2011-07-10
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Weingut Johannes Schneider driver enligt sin hemsida sedan 1984 ekologisk vinodling enligt riktlinjerna från federationen Ecovin. Vi vet inte om det finns något samband men det här vinet har tyvärr inte pallat en längre lagring. Syran är visserligen intakt men vinet är tydligt övermoget och har delvis gått in i den berömda papplådan. Vi ges givetvis även lite annat smått och gott såsom äppelmos, bensin, mineral, tobak och botrytis. Delvis intressant trots övermogenheten men ärligt talat inte så gott.

2013 Markus Molitor Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Markus Molitor
Provningsdatum: 2015-01-30
Pris: 154 kr

Till vinet >>

En godisgod riesling där mineralitet och ursprung får ge vika för fruktighet. Enkelt strukturerad, visserligen med fin syra, men något gles i smaken med nyanser av honungsmelon, päron och vingummin. Prissättningen motsvarar inte direkt kvalitén, kanske är det årgången som spökar då Molitor har förgyllt våra gommar tidigare. Vi avstår ytterligare köp.

2009 Münsterter Hof Lehnert-Veit Duarte Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Münsterter Hof
Provningsdatum: 2011-07-09
Pris: 70 kr

Till vinet >>

I vackra Trittenheim, där Mosel gör en berömd krök kan man bo hemma hos pensionerade paret Lehnert-Veit. Herren i huset berättar för oss att barn och barnbarn har tagit hand om produktionen och att huvuddelen av verksamheten ligger i Piesport några mil nedströms. Vi provar en torr basriesling från en god årgång för att bilda oss en uppfattning om ambitionen hos weingutten. Smaken är härligt tropikfruktig med ett uns mineralsting. Vinet känns väldigt välgjort och är i sin relativa enkelhet väldigt gott. Ledordet är balans. Eftersmaken är ganska lång vilket gör oss nöjda. Det här vinet dricker vi i på frukten, i sin ungdom, då syran inte är riktigt så hög som längre lagring kräver.

2013 Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2014-05-09
Pris: 131 kr

Till vinet >>

Torr, frisk och ren smak med inslag av melon, päron, clementin och Samarin. Ett enkelspårigt men gott vin med helt okej längd som med fördel dricks välkylt nu i sin ungdom. Visserligen lite väl tilltaget pris för en så pass enkel QbA men ett klart kvalitetstecken är att vinet klarar att komma upp i rumstemperatur utan att bli jolmigt och trist.

2015 Reinhold Haart Piesporter Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Reinhold Haart
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Ett ungt, ruskigt friskt vin i fruktdriven stil med lätt anstrykning av våta stenar. Frukten drar åt lime, citron, vita vinbär och omogna krusbär. Friskt och gott men också lite endimensionellt. Skulle nog vinna på att få ligga lite längre.

2015 Reinhold Haart Piesporter Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Reinhold Haart
Provningsdatum: 2017-02-18
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Arketypiska noter för tokung Moselrisling: piggelin, päronsplit, citruspastiller, honung och ett lätt skimmer av stenig mineral. Mycket är super- här: gott, fräscht, välgjort, läskande, rent, oförlöst. Generösare efter några dagars luftande i flaskan men här bör man nog vänta med urkorkandet ett tag om man inte är en sucker för sylvassa limesyror. Potential finns för den tålmodige.

2008 Riesling Aus Der Steillage

Region: Mosel
Producent: Rudolf Müller
Provningsdatum: 2011-02-25
Pris: 80 kr

Till vinet >>

Elegant, mineralisk, stram smak med fin syra och en lätt sötma. Vi bjuds på härligt druvtypiska inslag av svarta vingummin, päron, litchi och honung, samt ursprungskänsla i form av steniga toner. Rent och fläckfritt i oemotståndligt drickvänlig stil

2015 Riesling Kabinett Trocken

Region: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Inte lika omedelbart generös som föregående årgång. Men vi läskas av vita blommor och mineralsälta; diskret däckverkstad och sötsyrliga ananaskarameller. Fortfarande i yngsta laget men säkert med en fin framtid för sig.

2014 Riesling Kabinett Trocken

Region: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Provningsdatum: 2017-06-01
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Det ska sägas direkt att vi älskar Mosel och vinerna därifrån. Ofta dricker vi Moselviner med viss sötma, men här en helt torr variant. Den lilla fylligheten gör att vinet känns generöst redan nu. Vi kan inte önska mer. Det finns gummiverkstad, honung, mineral och tropisk frukt uppbackat av gröna krispiga äppelsyror. Helt underbart att bara klunka, eller till en lätt het fisksoppa. Det finns i skrivande stund flaskor kvar i Systembolagets beställningssortiment.

2018 Saar Riesling Weingut Van Volxem

Region: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem
Provningsdatum: 2020-05-08
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En rökig skifferbomb med bra drag i honung och frukt. Ung syra såklart. Mycket gott nu eller i en framtid.

2015 Saar Riesling Weingut Van Volxem

Region: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem
Provningsdatum: 2019-05-19
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Fruktdrivet med mineralstänk. Lätt petroleum men frukten dominerar. Gott och välgjort men lite ospännande - möjligen något ungt fortfarande.

2015 Saar Riesling Weingut Van Volxem

Region: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem
Provningsdatum: 2016-08-15
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Spritzig på tungan, piggelinsöt (om än diskret) i gommen och skiffermineralisk i näsan (och smaken) är ursprunget svårt att ta miste på. Vi får även limezest och en imponerande syra. Vi kanske borde ha lite tålamod och låta vinet ligga ett tag för att rundas av men det är så lättsamt och okomplicerat att vi gärna dricker det redan nu.

2015 Saar Riesling Weingut Van Volxem

Region: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem
Provningsdatum: 2016-06-08
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Sällsynt lyckad kombination av massiv Rieslingfrukt och -mineral. Mänger av ungdom samsas i glaset i form av apelsin, grönt äpple, lime, honung och skifferstenig mineral. Smakerna bärs fram av en minst sagt vass syra. Eftersmaken är lång och bjuder på en minimalistisk, godisgod sötma. Kroppen är lätt och elegant med låg, exakt balanserad alkohol, precis som vi vill ha den. Det här vinet platsar både i glaset och i källaren. Köprekommendationen är oomkullrunkelig.

2018 Schmitges Grauschiefer Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Schmitges
Provningsdatum: 2019-07-25
Pris: 124 kr

Till vinet >>

Mineralisk och djupt fruktig, nära nog fruktsöt med grymma syror som balanserar. Nyansrikt och koncentrerat med honung, apelsinkaramell, ananas och stark, grå skiffermineral. Drick eller lagra, det här vinet bjuder på mycket redan nu men har säkert mer att hämta. Inte jätteofta en så ung riesling levererar så här bra.

2012 Sybille Kuntz Mosel Riesling Spätlese Trocken

Region: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Provningsdatum: 2018-01-07
Pris: 279 kr

Till vinet >>

Lystern. Det räcker att titta på vinet för att förväntningarna ska skena. Vinet är elegant även i doft och smak. Små nyanser av krutrök och nätmelon samsas med jasmin. Trots lite söta förnimmelser i doften är vinet knastertorrt i munnen. Ett stort vin i vår bok.

2016 Vom roten schiefer Riesling

Region: Mosel
Producent: Weingut Paulinshof
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Syrlig, enormt fruktig smak. Utförandet är rent och snyggt med upplevd sötma. Cintronpastiller och en lätt hint av diesel sticker ut. Ungt och piggt och inte alls svårt att klunka i sig välkylt.

2009 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese trocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Fries
Provningsdatum: 2011-02-26
Pris: 130 kr

Till vinet >>

Ung, frisk smak i ren, lätt, torr stil. Initialt gröna toner av mineral, citron och lime följs av fint tropiska, sötare inslag i eftersmaken. Vinet känns väl ungt med sin vassa syra. Lagra några år för mer komplexitet.

2014 Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese white capsule

Region: Mosel
Producent: Weingut Markus Molitor
Provningsdatum: 2019-12-31
Pris: 749 kr

Till vinet >>

Stor, kraftfull smak med närmast oändlig nyansrikedom. Vi bjuds på saffran, gula plomman, physalis, botrytis, mineral, tobak och gula äpplen. Eftersmaken är lång med tydlig botrytisbeska. Den som gillar stilen är överväldigad medan andra kanske saknar sötman för att balansera det bitterbeska. En stor upplevelse hur som helst.

2017 Zilliken Saarburger Riesling Trocken

Region: Mosel
Producent: Zilliken
Provningsdatum: 2019-06-08
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Må vi aldrig glömma vilka fina viner det finns i Saar. Här får vi en härlig skärpa av knivsegg mot sten uppblandat med lime och päron. Syrorna kan säkert stilla sig lite med något år i källaren, men med lite luftning är det förbannat gott redan nu. Finns i skrivande stund en del flaskor kvar på det statliga monopolet.

Vita, halvtorra viner

2009 Bernkastel-Kueser Bratenhöfchen Riesling Spätlese Feinherb

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-10-07
Pris: 65 kr

Till vinet >>

Härligt frisk, ung, porlande smak med inslag av päron, honung, piggelinglass och en lätt mineralitet. Supergott och anspråkslös men balanserad till perfektion.

2004 Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Kabinett Halbtrocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-10-08
Pris: 47 kr

Till vinet >>

Härligt fruktig smak med lätt sötma. Syran är mjuk och redan ganska avrundad. Harmoniskt och gott i okomplicerad stil. Drick snarast.

2009 Bernkastel-Kueser Rosenberg Riesling Auslese Halbtrocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-05-21
Pris: 94 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg. Stor, nyanserad, fruktig doft med inslag av tropisk frukt, lime och våta stenar. Ungdomlig smak med balanserad syra och knappt märkbar sötma. Gröna äpplen, gröna marmeladkulor, lime. Alldeles för ungt förstås men ändå härligt typiskt i fruktig stil. Inte jättekomplext och vi saknar helt botrytistoner men gott, piggt och fräscht nog att sitta och sippa på en stund.

2003 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Anton Zimmermann
Provningsdatum: 2014-05-09
Pris: 88 kr

Till vinet >>

Endast svaga nyanser av aprikos och honung orkar sig igenom dammig papplåda och fuktig källare. Det här vinet har varit dött ett bra tag nu och alla återupplivningsförsök har varit förgäves. Håller man för näsan kan man dricka vinet och fortfarande njuta av en fint avvägd sötma och syra.

2003 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Anton Zimmermann
Provningsdatum: 2011-03-05
Pris: 88 kr

Till vinet >>

Gul färg. Något smörig, fruktig doft med inslag av tropisk frukt, citrus, mandarin och diesel. Fruktig smak med viss sötma. Inslag av tropisk frukt, diesel och tropisk frukt. Bland godsakerna hittar vi tyvärr lite räliga bitoner av pappkartong och faddhet. Drick allra snarast. Helst igår.

2006 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Spätlese Halbtrocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-10-08
Pris: 64 kr

Till vinet >>

Halvtorr, frisk smak med viss utveckling. Riktigt bra tryck med fin längd. Vi hittar citron, mineral och diesel. Fruktpackad men ändå elegant och transparent. Precis lika bra som när vi testade vinet för ett halvår sedan.

2006 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Spätlese Halbtrocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-05-23
Pris: 64 kr

Till vinet >>

Komplex, något utvecklad, rökigt mineralisk doft med inslag av citrus, gröna äpplen, passionsfrukt och radergummi. Frisk, knappt halvtorr, medelfyllig, örtig, något utvecklad smak med grapebeska och inslag av lime, honung och mineral. Mycket långeftersmak med redan nu skönt utvecklade nyanser som tangerar cykelkällare. Extremt terroirdrivet vin med nära nog brännande skifferton, givetvis i kombination med skön frukt och len honung. Precis som vi vill att vår Weisenstein ska vara.

2006 Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2014-10-31
Pris: 60 kr

Till vinet >>

Utvecklad, halvsöt smak med frisk, nästan spritsig syra. Otroligt god och läskade kompott av söta vindruvor, vingummi och mineralsälta. Fantastiskt välbevarad och fräsch.

2006 Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-12-10
Pris: 60 kr

Till vinet >>

Gulgrön, inte helt klar färg. Härligt mineralisk och utvecklad näsa med inslag av vingummi, ananas, gummislang och våta stenar. Halvsöt, limesyrlig smak med rejäla honungstoner. Vi får även en riktigt generös, tropisk frukt och drivor med vingummi. Alltihop är elegant utfört med en enorm balans bland samtliga element som vi sällan hittar utanför Mosels dalgång.

2008 Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese Halbtrocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-10-07
Pris: 55 kr

Till vinet >>

Vinet är lite mer torrt än sött och känns något kantigt och tunt. Vi hittar en hel del honung, riktigt påfallande mineraltoner och framförallt en rejäl släng botrytis som med sin bitterhet överskuggar eventuell fruktighet. Helt okej med ett glas eller två givetvis men inget man återvänder till.

2007 Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese Halbtrocken

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-06-02
Pris: 63 kr

Till vinet >>

Ljusgrön färg. Doften är frisk, ungdomlig, druvaromatisk och riktigt fet av fruktighet. Vi hittar päron, gröna marmeladkulor, honung och mineral. Smaken är påfallande frisk och med en lätt spritsighet och en finstämd, superbt avvägd sötma. Nyanserna drar åt vindruvor, magnifik honung, päron, gröna marmeladkulor och kyliga, blå mineraltoner som skänker en god beska. Ett underbart fräscht och ungdomligt, ännu helt petroleumbefriat vin med solmogen Badstubefrukt. Drick nu eller lagra en evighet.

2007 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Schloss Lieser
Provningsdatum: 2011-04-23
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Ren, klar, ljusgul färg. Ungdomlig, druvaromatisk, fruktig doft med inslag av solmogna tropiska frukter. Frisk, mer än halvtorr, ungdomlig smak med inslag av solmogna tropiska frukter och viss mineralitet. Fullständig harmoni och fokus i lagringsduglig stil. Saknar ett uns komplexitet men för övrigt ett otroligt gott vin.

2015 Dr L Riesling

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2016-08-29
Pris: 87 kr

Till vinet >>

Instegsriesling från storproducent. Vi får mer druva än lägestypicitet. Det är klassiska piggelintoner och rejäl honungssötma. Balansen är bra och vinet slinker lätt ner i stora kalla klunkar. Vi saknar dock all form av komplexitet. Ett enkelt vin. Helt enkelt.

2009 Dr L Riesling

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2011-02-25
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Syrlig, välbalanserad smak med viss sötma. Vi får citrus, mineral och diesel i en lagom smakrik och generös kompott. Ett gott, anspråkslöst vin som vi gärna dricker i sin ungdoms dagar, välkylt i stora klunkar.

2013 Dr Loosen Riesling Kabinett Blue Slate

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2014-09-13
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Färgen är ungdomligt gröntransparent ock klar. Vi får skarp mineral som dominerar rakt igenom, men även en generös fruktighet av krusbär, persika och citrus. Även en blommighet bidrar med komplexitet. Sagosoppan gör sig gällande i avslutet. Vän av syror blir inte besviken. En balanserad sötma ger fyllighet. Ett elegant vin med typiskt hög kvalitet från Dr Loosen. Köp om ni kommer över.

2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2018-04-06
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Dr Loosens Kabinett öppnar lite reduktivt på näsan. Lemoncurd och metallisk mineral följer i smaken. Ett långt efterhäng av ananaspastill avslutar. Och så de markerade syrorna som gör att man nästan missar sötman som finns där. Gott nu, inte allt för komplext, men kan säkert vinna på något år i källaren.

2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2016-06-17
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Härligt fruktdriven Kabinett med ungdomlig citron, lime och rabarber i centrum. En fjäderlätt mineral skänker elegans tillsammans med en riktigt vass syra. Dessutom alldeles lagom sött för att ändå kännas fräscht och läskande. Här finns inget att gnälla på, det är bara att kyla hårt och klunka i sig.

2009 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2011-10-07
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Halvtorr, ungdomlig smak med superbt balanserad syra. Toner av lime och örter brukar vara kabinettypiska epitet och återfinns även här. Vi hittar också skaldjursliknande mineraler. Det här är ett riktigt gott och fräscht vin med viss komplexitet. Möjligtvis lite otypiskt tungfotad och klumpig för att vara en kabinett och troligen rejält överprissatt men det kan man ju bortse ifrån om man blir bjuden.

2015 Graacher Domprobst Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Provningsdatum: 2017-12-01
Pris: 173 kr

Till vinet >>

I glaset arketypisk Kabinett. Gummiverkstad, fläder, gula plommon, äppelmos, gröna marmeladkulor och kanderad tropisk frukt framburet av en sprittande syra dansar den fram på lätta fötter. Mineralpuff i avslutet. Otroligt gott.

2014 Graacher Domprobst Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Provningsdatum: 2016-04-15
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Här får vi hela batteriet av ung Moselriesling med gröna bordsdruvor, gråpäron, Tutti Frutti, gula plommon och den obligatoriska skiffermineralen. Syrorna är markerade och sötman diskret balanserad. Vinet är elegant och lättillgängligt redan nu. Man kan ana en liten botrytiston. På det hela taget finns inget att gnälla över. Bara att dricka nu eller lagra några år för den som vill.

2001 Heinz Schmitt Longuicher Maximiner Herrenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Heinz Schmitt
Provningsdatum: 2014-07-12
Pris: 93 kr

Till vinet >>

Det här är ett vin som vi har följt under sex år och som visserligen var väldigt bra redan från början men som faktiskt har blivit mer och mer harmoniskt med åren. Visst har den ungdomliga frukten gått tillbaka en hel del men utvecklade nyanser väger upp helhetsintrycket tillsammans med den fint balanserade syran och integrerade sötman. Nu finns det knappast någon mening med att vänta längre eftersom utvecklingskurvan bör vara på sin absoluta topp men visst håller strukturen för ytterligare lagring om man så önskar. I nuläget får vi godisgoda vingummin, citron och lime, lätt stenig mineral och en småsmörig nyans. Typisk både för druva, predikat och ursprung. Det här är fortfarande ett av de största fynd vi har gjort på Systembolagets nyhetssläpp genom åren, trots viss flaskvariation. Helt perfekt till sötsyrligstarka vietnamesiska nudelsalladen med lax.

2001 Heinz Schmitt Longuicher Maximiner Herrenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Heinz Schmitt
Provningsdatum: 2013-12-20
Pris: 93 kr

Till vinet >>

Underbart utvecklad med söt, kraftfull, tropisk frukt, honung, distinkt mineralsälta och perfekt balans mellan syra och sötma. Lite dammiga pappkartongtoner försvinner med rejäl luftning. Vinet saknar lite koncentration och därmed längd men det stör knappast när det som ges är så komplext och gott. Vi har provat vinet tidigare och då tyckt att sötman har varit något tung och klumpig men denna är nu helt integrerad och harmonisk. Superbra utdelning på lite tid i källaren men skulle kanske ha konsumerats redan för några år sedan.

1994 Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Von Othegraven
Provningsdatum: 2014-04-25
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Mycket frisk och petroleumladdad. Det svårt att tro att vinet har tillbringat 20 år i flaskan. Sötman känns återhållsam eftersom syrorna är påtagligt framträdande. Smaken är syrlig och fräsch med bra längd. Vi hittar citruspastiller, svarta vinbär, gummi samt lite halm och mineraler. Ett härligt omodernt vin som om det inte vore för den usla korken säkert överlever flera år till.

1983 Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Von Othegraven
Provningsdatum: 2015-04-13
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Gyllengul, kraftfull färg. Klart mogen doft med bokna äpplen, arrakboll, apelsin och rökig mineral. Smaken är syrlig med mogen frukt och komplext utvecklade toner av tobak, röda äpplen, mandelmassa och mandariner. Det är ganska meningslöst att rabbla upp en massa olika intryck då helheten är betydligt större än de ingående delarna. Smått fantastiskt att vinet har hållit ihop så pass bra under årens lopp.

1983 Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Von Othegraven
Provningsdatum: 2013-11-01
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Kraftfull, briljant, gyllengul färg. Doften är superkomplex i mogen, djupt komplex stil och domineras av toner av fet papaya, torkade ananasringar, blandade vingummin, punschpraliner och våta stenar. En fullständig knockout på näsan och smaken gör oss inte heller besvikna. Frukten har nästan helt ersatts av svamp, tobak och mandelkubb men det finns alltjämt en härlig äppel- och citrussyrlighet kvar vilken skänker fräschör och energi åt vinet. Mineraliteten är livfull och sötman har helt integrerats i vinet. Ett otroligt komplext vin som knappast hade hållit så många år utan att i grunden ha varit ett stabilt bygge. Mäktigt, spännande och gott.

1983 Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Von Othegraven
Provningsdatum: 2011-07-03
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Söndertorkad smulig kork, mörkgul färg och extrema äppeltoner i sniffet ger oss hintar om ofrivillig oxidation. Nu är den här gamla Spätlesen från Saar inte så tokig ändå med sin höga syra, välavvägda honungssötma, smygande mineralton och småsmöriga fyllighet. Blir till att sila korksmulor och dricka ur utan större analyser. Gott så.

2008 Kaseler Nies'chen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Bischöfliche Weingüter Trier
Provningsdatum: 2020-04-10
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ett gott och välutvecklat vin med det mesta på plats vad gäller druva och ursprung; clementiner, honung, gröna vindruvor, lätt mineralitet och ett uns cykelverkstad. Tyvärr lite ihålligt och okoncentrerat vilket ger en något klen och kort upplevelse. Det som bjuds är dock helt okej och plussidan väger något tyngre varför vi ändå känner oss hyfsat nöjda.

2006 Kaseler Nies'chen Riesling Spätlese Reichsgraf von Kesselstatt

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2017-02-14
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Hjortronorange färg, betydligt mer utvecklad än vad vi hade trott. Sniffet är komplext och sammansatt med aprikoser, kvittenfrukt och stenar. Ursprungskänslan är maximerad även i smaken med en adderad cykelslangskomponent och en miniantydan till botrytis. Utvecklat och munrunt med superb balans och lömsk drickbarhet. Det här är på inga sätt en fulländad Spätlese, bara ett jäkligt gott vin med många komponenter på plats. Åldern till trots hade vi gärna sett ett uns mer ungdomlig energi. I vinet alltså.

2003 Kaseler Nies'chen Riesling Spätlese Reichsgraf von Kesselstatt

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2015-03-16
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Den fantastiska doften av honung, aprikos och petroleum och den utvecklade smaken med den välbalanserade sötman gör att mungiporna far upp till öronen. När vi sedan kastar ett öga på prislappen kan vi inte annat än utfärda köprekommendation för konsumtion eller lagring beroende på tycke och smak.

2015 Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2017-03-30
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Färgen är klar och drar mot gult. Det finns en liten viskositet. Doften är medelintensiv. Citrus, främst mogen lime som även är markerad i smaken, honung, gröna marmeladkulor, den torkade frukten i sagosoppan, och så dörren på glänt till gummiverkstaden. I munnen ligger vinet medelfylligt, halvsött och med syrorna på topp. Balanserad och ursprungstypisk. Vi gillar och klunkar gärna i oss, med eller utan mat.

1989 Lieserer Süssenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Robert Schmitz-Herges
Provningsdatum: 2011-12-11
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Till en början känns vinet tveksamt men efter rejäl luftning försvinner de lite äggiga och unkna tonerna. Kvar står ett härligt moget vin med frisk syra i halvtorr still. Frukten är så där perfekt Moselskt gyllengul med noter av mango och honung. Mer frukt än mineral ska sägas. Rejält fylligt med superb balans.

2014 Loosen Riesling Kabinett Old Vines

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Mosellätt i munnen såklart med fräsande syror och väl maskerad sötma. Förvånansvärt tät och koncentrerad smak där honung, citrusfrukter och ångande skiffer möter en ganska påtaglig dieselton. Otroligt gott och lite imponerande från doktorn.

2012 Markus Molitor Zeltinger Himmelreich Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Weingut Markus Molitor
Provningsdatum: 2015-02-20
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En riktigt seriös kabinett med krutrökig mineral, grön - men söt -fruktighet och fin balans mellan syra och sötma. Eftersmaken är ren och fin med hyfsad längd. Ett intressant och gott vin som vi gärna köper igen trots att det är något överprissatt.

2018 Nik Weis Bockstein Riesling Kabinett

Region: Mosel
Producent: Weingut Nik Weis
Provningsdatum: 2019-12-08
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Alltid kul när det dyker upp välbalanserad och fräsch Moselriesling som inte kostar skjortan på hyllorna. Restsötman på 35 g/l balanseras snyggt av krusbärssyror och skiffermineral. Vi borde köpt flera tänker vi efterklokt.

2017 Piesporter Goldtröpfchen Kabinett

Region: Mosel
Producent: Weingut Haart
Provningsdatum: 2019-07-27
Pris: 179 kr

Till vinet >>

En seriös Kabinett med tropisk frukt, pigga gröna äpplen och en lagom dos mineral.

2009 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Goerg
Provningsdatum: 2014-07-09
Pris: 69 kr

Till vinet >>

Bara så otroligt gott med sin fina balans mellan syra och sötma, den honungslena eftersmaken, den rika tropiska fruktigheten, den småmineraliska sältan. Perfekt harmoni och drickbarhet just nu i generös, fortfarande ungdomligt pigg stil. Alldeles oförskämt lättklunkat en varm sommarkväll.

2013 Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2018-05-14
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Otroligt gott och balanserat med en härlig mix av tropisk frukt, honung och mineralitet. Ungt men med viss utveckling genom något rundare frukt än senast. Kan lagras betydligt längre men är i nuläget helt oemotståndligt.

2013 Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Gott och balanserat med dragning åt det friska. Bra mix mellan tropisk frukt, honung och mineralitet. Ungt såklart och egentligen inte ett spår av de tre-fyra åren på flaska. Vinet andas framtid. Vi kan inte få nog av Spätlese och har inte förmåga eller ork att leta fel och brister. Det finns säkert luckor i aromatik och koncentration men de luckorna får andra hitta. Otroligt gott.

1989 Reinhold Oster Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Reinhold Oster
Provningsdatum: 2012-06-15
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Rejält utvecklad smak med en härligt frisk syra i behåll. Ganska lätt i stilen och inte jättetät. Vi får de förväntade torkade aprikoserna, svampen och mineralerna. Det här är kanske inget vin för fortsatt lagring men väldigt trevligt just nu för en rimlig penning.

1988 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Hubertushof
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Frisk, halvtorr, mogen smak. Inslag av torkade aprikoser, clementin, mentol och mineraler. Fint balanserad men lite kort smak. Frukten sjunger på sista verser. Drick snarast alltså.

2007 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weinhaus Trithemius
Provningsdatum: 2017-08-05
Pris: 58 kr

Till vinet >>

Inte mycket att orda om. En god och typisk Spätlese med tydlig utveckling och bra balans. Lite tunn men viss energi i frukt, mineral och syra finns kvar. Inget att spara längre dock. Matchade lite friterat med sötsurstark sås alldeles utmärkt.

2007 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weinhaus Trithemius
Provningsdatum: 2015-07-02
Pris: 58 kr

Till vinet >>

En alldeles fantastisk Spätlese med underbart solmogen - och fortfarande vital - frukt, sprittande syror som perfekt balanserar upp en rejäl sötma och en antydan till sekundära aromer genom flasklagring. Gula krusbär och plommon, hjortron och en finstämd skiffermineral slåss om - eller kanske snarare samsas om - utrymmet. Så rent, så fint och så lättklunkat. Inte jättekomplext, inte jättelång eftersmak men jättejättegott.

2015 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese Feinherb

Region: Mosel
Producent: Weingut Rainer Mattes
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Efter veckolång luftning med ett par deciliter kvar i öppnad flaska öppnar det tidigare snåla vinet upp en helt underbar doft och smak med stora doser druva och ursprung. Tropisk frukt, honung, botrytis och mineral slåss om utrymmet i glaset tillsammans med syrliga syror och en ganska lätt syra. Spätlese till trots är detta ett vin som drar mer åt torrt än sött. Otroligt gott men knutet och stängt direkt ur flaskan. Lagra eller lufta alltså.

2012 Wehleier Klosterberg Riesling Feinherb

Region: Mosel
Producent: Dr Pauly-Bergweiler
Provningsdatum: 2016-06-17
Pris: 127 kr

Till vinet >>

På typiskt vänstra stranden-manér dansar mineralen på fjäderlatta fötter med den fruktiga russinbaserade sagosoppan. Vinet blir aldrig lika på djupet solmoget som systerdruvorna från den andra strandkanten och vinet är därför enklare. Men livsglädjen slår som vanligt i taket och raggarbilsgaragets portar står vidöppna. Eller är det rentav Jogi Löws fingrar som varit inblandade? Mycket gott och otroligt prisvärt.

2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2020-03-14
Pris: 220 kr

Till vinet >>

En härligt solig nektar med många goda år kvar om man vill ha mer utveckling. Klassiskt.

2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 220 kr

Till vinet >>

En fantastisk aperitif med hög syra och sötma i balans, kanske med ett uns övervikt åt det söta. Riktigt tät i smaken med typiska noteringar av tropisk frukt, vindruvor, honung, lätt diesel och mineral. Ett ungt vin såklart men suveränt gott redan nu på den pigga frukten. Intensivt och energiskt avslut.

2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2017-04-13
Pris: 220 kr

Till vinet >>

I glaset glimmar vinet lätt gyllengult. Ungdomligt. Vi sätter näsan till kanten och får genast en liten dos däckverkstad och sagosoppa. Vinet ger både färsk tropisk frukt som persika och gröna bananer men även torkade aprikoser och citruspastiller. I munnen är sötman påtaglig men balanseras upp av de fantastiska syrorna. En mineralsträng kan också anas. Vi skulle kunna bli ännu mer långrandiga i hyllningarna men nöjer oss med att konstatera att det här är precis det vin man vill ha många flaskor av i källaren. Vinet gick ner till isterband med krämig potatissallad. Riktigt lyckad kombo.

2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2019-11-12
Pris: 199 kr

Till vinet >>

En härligt mogen nektar med inslag av garage och smör. Pangfynd när det släpptes via importören Vin Till Mat.

2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 199 kr

Till vinet >>

En härligt solmogen fruktkocktail med en hint cykelslang som inte ändrats nämnvärt sedan sist vi sågs. Kanske är rentav den här flaskan lite ungdomligare. Det kanske beror på flaskvariation eller att vinet inte fick någon längre stund att luftas. För så gott och välkomnade är det. Vi tycker oss notera en husstil efter att ha drucket en hel del Kerpen. Vinerna är mycket generösa inom varje Prädikat. Det är sol på flaska.

2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2016-07-25
Pris: 196 kr

Till vinet >>

För oss som tillhör den hårda kärnan av Moselvänner är det alltid julafton när Systembolaget tar in en gammal Riesling från den kurviga dalgången. När vi dessutom får ett så välbalanserat och ursprungstypiskt exemplar är glädjen total. Vi får den solmogna frukten som varvas med mineral och petroleum helt enligt Moselvinernas instruktionsbok. I munnen är sötman rejält påtaglig men så är även syrorna. Balans var det. Vill man lagra ytterligare är det inget problem vad gäller vinet, problemet blir snarare att övertyga den egna karaktären att motstå frestelsen.

2008 Willi Schaefer Riesling QbA

Region: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Otroligt lockande näsa med rökig skiffermineral, limeskal och kanderad, syrlig, tropisk frukt. Smaken är rejält söt med fantastisk syra som ger balans och längd åt vinet. Viss utveckling kan anas genom den milda, lite runda frukten men annars känns vinet fortfarande piggt ungdomligt och fullt av liv. Inte mycket slår en välbyggd Mosel i den här prisklassen. Det här kan vara en av de bättre QbA:na vi har provat och vi önskar bara att vi hade fler.

2008 Willi Schaefer Riesling QbA

Region: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Provningsdatum: 2014-10-24
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Betydligt mer harmoniskt och integrerat än för bara några år sedan. Den djupa, tropiska frukten har lugnat sig något och släpper nu fram rejäla mineraltoner. En lätt dieselton kan skönjas i den saftiga, småsöta eftersmaken. Riktigt gott och drickvänligt just nu varför vi väljer att dricka upp medan syran fortfarande är i behåll.

2008 Willi Schaefer Riesling QbA

Region: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Provningsdatum: 2012-07-28
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Hög syra och lätt sötma möter en hel korg fullproppad med papaya, apelsin, vingummin och våta stenar. Vinet är inte lägesbestämt utan snarare ett hopkok av diverse vingårdar men Moselkänslan går inte att ta miste på. Visst, det saknas kanske lite koncentration och finess men drickbarheten är så oerhört hög att flaskan ganska snabbt töms.

Söta viner

1998 Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Eiswein Gutsabfüllung

Region: Mosel
Producent: Weingut Anton Zimmermann
Provningsdatum: 2014-11-07
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Äpplig, knäckig, citronsyrasyrlig smak med inslag av clementin, röda äpplen, citronkola och ingefära. Helt ren, superfokuserad smak med sylvass syra. Bedövande storslaget och finstämt på en och samma gång, men framförallt väldigt gott och intressant. Vinet har tyvärr lagrats något för varmt vilket har medfört en alltför snabb mognad och missfärgning men ger oss ändå en häftig upplevelse.

2003 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Leo Schwab
Provningsdatum: 2017-05-01
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Svårnotatat då flaskan går åt snabbare än snabbt. Utvecklat såklart men fullständigt intakt vad gäller syror, energi och frukt. Kombinerar det ultrafruktiga (årgången?) med det elegant mineraliska. Otroligt gott med fullkomlig balans och bra tryck i koncentration och eftersmak. På många sätt så gott ett vin kan bli. Viss reservation för partiskhet vad gäller producenten.

2001 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Leo Schwab
Provningsdatum: 2014-11-07
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Oemotståndligt fruktig och närmast perfekt utvecklad med härlig mineralsätlta. Syrlig smak med ”torr” sötma, djupa nyanser av citrus, piggelin, honung, vingummin och våta stenar. Inte världens mest koncentrerade vin men otroligt gott och harmoniskt.

2007 Bernkasteler Alte Badstube am Doctorsberg Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Erben Karl Dillinger
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 87 kr

Till vinet >>

En ung tioåring med bra fräs i både syra och frukt. Utveckling anas såklart genom avrundning och harmoni men vi har långt kvar till cykelverkstaden. Tropisk frukt dominerar, liksom honung (såklart), blommighet och stenig mineral. Det här huset har levererat fruktiga, generösa, livskraftiga viner för inga pengar alls men nu är lådorna slut. Vi behöver åka ner och fylla på alltså. Riktigt bra.

2007 Bernkasteler Alte Badstube am Doctorsberg Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Erben Karl Dillinger
Provningsdatum: 2014-08-28
Pris: 87 kr

Till vinet >>

Färgen är klar och ljusgul och skvallrar om ett ungt vin. Doften är delikat fruktig och vi finner även en stenig mineral. Smaken är förhållandevis lätt och elegant och aprikos, grape, passionsfrukt och honung går igen. Avslutet har en del petroleum. Lagringspotentialen är tveklös men vinet är mycket njutbart och balanserat för konsumtion redan nu.

2007 Bernkasteler Alte Badstube am Doctorsberg Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Erben Karl Dillinger
Provningsdatum: 2014-06-14
Pris: 87 kr

Till vinet >>

Oändligt smarrig smak i halvsöt, frisk stil. Vi får en fantastiskt solmogen tropisk frukt mixat med honung och mineral. Vinet har börjat få viss utveckling vilket har bidragit till mer komplexitet och harmoni. Visst, det kanske finns en liten lucka i koncentration och längd men lagringsdugligheten är otvivelaktig, det här kommer att hålla i många år till för den som så önskar.

2005 Bernkasteler Alte Badstube am Doctorsberg Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Erben Karl Dillinger
Provningsdatum: 2016-02-26
Pris: 87 kr

Till vinet >>

En helt fantastisk flaska koncentrerad smak av Mosel. Honung, hjortron, botrytis, torkad papaya. Alltihop med en lätt utveckling och inlindat i de friskaste av syror och den ickeklibbigaste sötman. Det här är balanserat guld och vi kan bara ångra att vi inte fyllde bilen med fler flaskor. Så bra för inga pengar alls.

2013 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 116 kr

Till vinet >>

Det är sött och syrligt. Tropisk frukt och honung med en smörig svans. Väldigt gott och i behändigt format att ha hemma för det lilla sällskapet när sötsuget faller på. Finns i ordinarie bolissortiment. Bara en sån sak.

2010 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2017-04-15
Pris: 110 kr

Till vinet >>

På färgen kan man inte ana någon ålder. Det är gyllene, kristallklart och djupt. Doften ger oss mogna tropiska frukter som mango, nektarin och guava. Därtill finns en smörighet, smörstekta fläskkotletter rentav. Man anar även lite petroleum. I munnen är sötman det första som smaklökarna reagerar (positivt) på. Sedan kommer syran smygande, och bettet är rejält. Honung och ett litet sting av ingefära anländer och skvallrar om botrytis. Det är egentligen ingen skillnad mot när vi drack vinet för cirka tre år sedan. Sett till literpriset kanske det ändå saknas något, men vi kan inte riktigt sätta fingret på vad det skulle vara. Otroligt gott är det. Den lilla pygméflaskan känns plötsligt i minsta laget.

2010 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2014-06-22
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Ett vin i mycket elegant och balanserad stil som tack vare den markerade syran aldrig blir överdrivet sött. Men sött är det givetvis. Sammansatta nyanser av aprikoser, mandelmassa och honung blandas med botrytisbitterhet. Rena godiset alltså. Balansen är utmärkt och längden tilltagen. Ska man önska något ytterligare skulle det vara lite mer komplexitet. Men det är snarast en randanmärkning som kanske kan lagras fram.

2006 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Äppelmust, honung, aprikosmarmelad. Nypande pigga syror och lite garage i avslutet. Glädje på flaska.

1994 Dr Pauly-Bergweiler Erdener Herrenberg Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Dr Pauly-Bergweiler
Provningsdatum: 2014-04-25
Pris: 99 kr

Till vinet >>

En mycket typisk och generös bukett av tropiska frukter, däckverkstad, hallon, honung, skiffermineral och ett uns botrytis lämnar inget i övrigt att önska. Fylligheten balanserar perfekt med sötman och de fantastiska syrorna. De som har fler flaskor i källaren är det bara att gratulera. Vinet är vitalt och energifyllt och kommer säkert att hålla i flera år till.

1998 Dr Pauly-Bergweiler Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Dr Pauly-Bergweiler
Provningsdatum: 2016-02-27
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Det var tre år sedan vi senast provade det här vinet och egentligen har inte mycket hänt i utvecklingen. Vi får en mycket välbehållen flaska innehållandes en närmast knallgul dryck vars doft är stor, utvecklad och sötfruktig. Smaken är söt med balanserad syra och med bra koncentration. Typiska nyanser av honung, aprikoser, cykelslang och våta stenar men kanske inte så värst mycket botrytis. Ett rent och superbalanserat vin med god längd och smak. Då som nu tycker vi inte att vinet behöver lagras ytterligare utan dricks mycket väl just nu.

1998 Dr Pauly-Bergweiler Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Dr Pauly-Bergweiler
Provningsdatum: 2013-04-13
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Gyllengul, tät färg. Stor, utvecklad, sötfruktig doft med inslag av torkade aprikoser, honung, cykelslang och en lätt nyans av pappkartong. Smaken är söt med balanserand syra och riktigt bra koncentration i oljig, fruktig stil. Vi får en fin utveckling med ursprungstypicitet. Ett riktigt bra vin med fin längd och superb balans som vi inte tycker behöver lagras längre utan med fördel kan drickas nu med största behag.

1998 Dr Pauly-Bergweiler Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Dr Pauly-Bergweiler
Provningsdatum: 2012-04-21
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Gyllengul, tät färg. Stor, utvecklad, sötfruktig doft med inslag av torkade aprikoser, honung, cykelslang och en lätt nyans av pappkartong. Smaken är söt med balanserand syra och riktigt bra koncentration i oljig, fruktig stil. Vi får en fin utveckling med ursprungstypicitet. Ett riktigt bra vin med fin längd och superb balans som vi inte tycker behöver lagras längre utan med fördel kan drickas nu med största behag.

1998 Dr Pauly-Bergweiler Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Dr Pauly-Bergweiler
Provningsdatum: 2011-02-04
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Färgen är vackert gul med spegeleffekter. Doften är tydligt utvecklad med mogna nyanser av valnötter, honung och fet grädde. Vi får även en hel del ungdomliga egenskaper i form av citrus och tropisk frukt och en distinkt mineralton. Smaken är halvsöt och fint fyllig med en något avrundad syra. Vi ges fräschör i form av citrus, apelsin, vit blomma och mineral samt lite tyngd och utveckling i form av honung och grädde. En minimal förnimmelse av pappkartong i kombination med den mjuka syran ger lite aningar om att det här vinet möjligen bör konsumeras inom en inte alltför avlägsen framtid. Sammanfattningsvis talar vi här om ett riktigt gott vin, helt drickfärdigt, i en rättfram, inte alltför komplicerad stil. Vad mer begära?

1994 Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Schwaab-Kiebel
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Mycket frisk, halvsöt, utvecklad smak med inslag av torkad, tropisk frukt och honung. Harmonisk och fortfarande spänstig i frukten. Kan lätt lagras längre men riktigt god just nu.

1994 Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Schwaab-Kiebel
Provningsdatum: 2010-12-31
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Mogen, komplex, arketypisk doft med inslag av honung, diesel, grapeskal och mineral. Medelsöt, elegant, frisk, mindre än medelfyllig smak med inslag av Zoo-godis, honung, mineral och diesel. Superb balans och fin mognad med frukten i behåll. Vansinnigt gott men saknar lite tryck i den ganska snabbt avklingande eftersmaken.

2003 Graacher Domprobst Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Leo Schwab
Provningsdatum: 2016-01-30
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Här finns inte mycket att klaga på. Perfekt utvecklad smak med allt tänkbart godis i form av honung, tropisk frukt och stenig mineral. Frisk syra och hög sötma balanserar varandra utsökt och en lätt botrytiston ger ytterligare komplexitet. Otroligt gott från favoritproducenten.

2003 Graacher Domprobst Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Leo Schwab
Provningsdatum: 2011-07-11
Pris: 95 kr

Till vinet >>

När vi ringde på Leo Schwabs Gasthaus i Bernkastel var det ingen som öppnade. Det kan ha varit på grund av att vi kom precis när kyrkklockan ringde till gudstjänst på söndagsförmiddagen men det kan lika gärna vara ett tecken på att den dörren aldrig mer kommer att öppnas. De gamla Schwabarna var riktigt gamla och risiga redan när vi besökte dem 2006 tyvärr. Vi får istället leta oss till vinmuséet/shopen och köpa loss en flaska lätt åldrad Schwab och testa på hotellrummet. Utvecklingen är påtaglig med svarta vingummin, diesel, hjortron, pomerans och honung. Har vinet månne lagrats felaktigt eller är det den varma årgången som har slagit till? Så här snabbmognande brukar inte en Schwab vara nämligen. Visst, det finns bra stuns kvar i syra och kropp men utförsbacken närmar sig. Vi får i alla fall en balanserad sötma med rejält botrytissting och en ganska robust, fyllig textur i relativt alkoholstark kostym. Det är gott och välgjort men inte omvälvande på något sätt.

2005 Graacher Himmelreich Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Friedrich-Wilhelm-Gymnasium
Provningsdatum: 2017-10-07
Pris: 112 kr

Till vinet >>

Absolut ingenting har hänt sedan vi provade vinerna för arton månader sedan. Fortfarande otroligt läskande och närmast ungdomligt med citrustropisk frukt, honung, mineral och bara ett lätt skimmer av diesel. Inga problem vad gäller balansen mellan syra och sötma. Smakintensivt och godisgott.

2005 Graacher Himmelreich Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Friedrich-Wilhelm-Gymnasium
Provningsdatum: 2016-05-04
Pris: 112 kr

Till vinet >>

En otroligt pigg elvaåring med bara en lätt antydan till utveckling genom petroleum och torkad frukt. Syran är fortfarande frisk och balanserar en rejäl sötma alldeles perfekt. I övrigt druv- och framförallt ursprungstypiskt med honung, burkmandariner, smultron och mineral. Makalöst läskande och gott.

2005 Graacher Himmelreich Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Friedrich-Wilhelm-Gymnasium
Provningsdatum: 2011-07-11
Pris: 112 kr

Till vinet >>

Det första som slår oss med denna Auslese från vingården Himmelreich som vi gick igenom dagen innan ovanför byn Graach, är att den är alldeles för ung. Smakerna har inte alls hunnit harmonisera och bilda den komplexa enhet som vi eftersträvar. Köpläge för den som vill lagra alltså. Vi ges en frisk, ungdomlig, pärlande, småsöt smak med ren, fin, tropisk frukt och en knappt kännbar ädelröta. Superbalanserat. Vi ser en framtid i det här vinet och ber att få återkomma om ett decennium eller två.

2003 Heinz Schmitt Köwericher Laurentiuslay Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Heinz Schmitt
Provningsdatum: 2015-07-18
Pris: 89 kr

Till vinet >>

En återkommande favorit från källaren men nu är den sista flaskan urdrucken. Beklagligt eftersom det här är ett oerhört gott vin, helt okej eftersom vinet förmodligen har nått sin topp. Ren, djup tropisk frukt samsas med steniga mineraltoner och en lätt limeskalsbeska. Botrytisen är inbäddad i vinet och ger komplexitet men ingen bitterhet. Vinet är fylligt och fullmatat, kanske tack vare den heta årgången, med en hög sötma som balanseras upp av fortfarande fräscha syror. En av de mest kraftfulla Auslese vi har druckit i sin prisklass.

2003 Heinz Schmitt Köwericher Laurentiuslay Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Heinz Schmitt
Provningsdatum: 2014-04-19
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Utvecklad, sötfruktig smak med fantastisk fruktkoncentration och imponerande balans mellan syra och sötma. Vi bjuds på lager på lager av honung, torkade tropiska frukter och aprikoser. Fin syra och total avsaknad av botytisbeska gör vinet underbart lättklunkat. Kanske börjar vinet ge vika för tidens tand och vi vill nog helst dricka upp resterande flaskor inom kort medan det fortfarande finns vitalitet och spänst.

1990 Hubertushof Thörnicher Ritsch Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weinhaus Hubertushof
Provningsdatum: 2015-08-09

Till vinet >>

Gyllenklar förförisk färg som ändå inte ser vidare oxiderad ut. Vid inandning finner vi direkt de typiska gummi- och petroleumnyanserna. Tropisk frukt och bivax följer. I munnen ligger vinet relativt lätt och de vitala äppelsyrorna samsas med mer malolaktiska toner. Eftersmaken präglas av viss botrytisbeska och sötman är synnerligen balanserad. Det är inte den allra mest komplexa Auslese vi har provat men det är med stor vördnad vi konstaterar att 25 år inte är något problem alls för det här kvalitetsvinet i sin ursprungstypiska och unika stil.

1999 Josephshöfer Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2017-04-22
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Här var vi lite oroliga för överlagring. Men korken var fräsch, vinet ooxiderat ljusgult och doften helt underbar med den typiska sagosoppan och en aning gummiverkstad. Oron obefogad alltså. Och ytterligare ett bevis på lagringspotentialen i de här vinerna. I munnen en närmast krämig sötma men syrorna slår också till med piruetter av citrusfräschör. Sånt här dricker vi gärna alla dagar i veckan. Året om.

1994 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Meulenhof
Provningsdatum: 2014-04-20
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Mörkgul, klar färg. Stor, lite smörig, massivt fruktig doft med inslag av aprikoser, clementiner, vingummin, mandelmassa och honung. Härligt utvecklad och noll murkenhet. Smaken går i samma spår. Vi får en munrund, sötfrisk, perfekt balanserad smak med söt tropisk frukt, vingummin, honung och en lätt botrytisbeska. Vinet, åtminstone den här flaskan, är sanslöst välbevarat, vitalt och energiskt men vi finner ingen anledning att spara resterande flaskor ytterligare.

1992 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Meulenhof
Provningsdatum: 2013-12-31
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Förvånansvärt intakt gulfruktighet men såklart helt mogen med aprikoser, champinjoner, mandelmassa, arrak, vingummin och honung. Fin balans mellan syra och sötma och bra koncentration och längd. Möjligen på väg utför redan för några år sedan men ett gott exempel på vad Mosel kan producera.

1992 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Meulenhof
Provningsdatum: 2012-06-15
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Rejält gul färg. Stor, utvecklad doft med mängder av tropisk frukt och godistoner. Vi får också en hel del diesel och mineral. Smaken är söt med en briljant syra som möter upp och balanserar. Tropisk frukt, honung, botrytis och mineral fyller ut den långa eftersmaken. Lagom moget och drickvänligt nu tycker vi.

2008 Norwig Brauneberger Juffer Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Ingo Norwig
Provningsdatum: 2011-07-10
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Weingut Ingo Norwig gör en del viner från lite mindre kända vingårdar runt byn Burger, inte helt i närkontakt med Mosel. Det här vinet är dock från soliga, flodnära Juffer mittemot Brauneberg ett stenkast uppströms från Bernkastel. Smaken ger oss direkt Ausleseutdelning i form av botrytisbeska och honungssötma. Smaken är lätt och fin i närmast godisgod stil med inslag av fläder och lätt mineral. Syra och sötma balanserar fint mot varandra och slutsatsen blir att det här är en förbaskat god, ytterst ung Auslese med vissa framtidsutsikter. Tack Ingo.

2010 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Hoffmann-Simon
Provningsdatum: 2018-03-22
Pris: 97 kr

Till vinet >>

Tyvärr något överlagrat vilket verkligen kommer som en sur överraskning. Lite unket blomvatten och härsket smör tar över något även om godssakerna därunder såklart tittar fram och förnöjer; aprikosmarmelad, hjortronsylt, kanderad citron, skiffermineral och botrytisbeska. Ingen risk att vi vaskar. Sött och friskt i balans med lång eftersmak men borde ha druckits yngre.

2001 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese Reichsgraf von Kesselstatt

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2017-07-09
Pris: 69 kr

Till vinet >>

Vi får direkt en smörbomb i nyllet. Sedan anländer mer typiska toner av honung, tropisk nektar, äpplen och saffran. Men det påminner mer om Sauternes än om cykelverkstad. En relativt lätt och enkel Auslese (för några år sedan uppleda vi vinet som betydligt mer spännande), rentav lite urvattnad, men helt korrekt och forfarande livskraftig.

2001 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese Reichsgraf von Kesselstatt

Region: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2013-11-02
Pris: 69 kr

Till vinet >>

Vinet kräver en ordentlig luftning för att komma loss. Belöningen kommer i doftform av kalk, mineral och ädelröta. Smaken är en rejält frisk kompott av honung, saffran, aprikos och kumquatmarmelad med lime, och, inte att förglömma, sagosoppa. Halvflaskan är fortfarande i sin ungdom. Den som har tålamod sparar och långlagrar. Prissättningen bekräftar tesen om att Mosel är det kanske sista området där man kan finna duktigt underprissatta viner.

2004 Trittenheimer Apotheke Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Otto Bollig
Provningsdatum: 2015-07-18
Pris: 73 kr

Till vinet >>

En härligt syrlig Riesling med fint balanserad sötma och bara ett uns botrytiskaraktär. Lite väl tunt och smakfattigt för sitt Prädikat för att vi ska vara helt nöjda men visst finns det både fin fruktighet och en aning mineral i smaken. Frukten ligger någonstans mellan honungsmelon och nektarin med en tydlig ovanpåliggande vindruvearomatisk nyans. Ett ganska enkelt vin som trots allt är väldigt välbevarat och alldeles lagom utvecklat. Gott.

2010 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2017-06-10
Pris: 298 kr

Till vinet >>

Färgen är sådär typiskt lystergul med pyttesmå läskande bubblor. Doften är komplex med mandelmassa och citrus. Honung och cykelslang. Lime och gröna marmeladkulor. I munnen spelar syror och sötma. Det är intensivt och dynamiskt. Och så vill vi ha våra Moselviner. Det är dynamiken och samklangen mellan beståndsdelarna som gör det intressant och gott. Vi drack vinet till jordgubbar med vaniljglass. Och det säger en hel del om vinet att det klarade matchen. Här har vi dessutom lagringspotential för lång tid, om bara karaktären tillåter.

1992 Zeller Pommerellen Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Heinrich Mayer
Provningsdatum: 2011-10-21
Pris: 73 kr

Till vinet >>

Härligt klar, lite gröngul färg, inte särskilt mörk med tanke på sin ålder. Fruktig doft med lite utvecklingstoner av diesel. En lite örtig nyans kan även anas samt en stenig ton som för tankarna till blå skiffer. Smaken är fint utvecklad med härliga vingummitoner, honung och bensin. Vi upplever trots allt att vinet är rätt ungdomligt med fint läskande apelsinsyror och en väl inbäddad sötma. Inte jättekomplext men utan tvekan jättegott

2009 Zeller Schwarze Katz Riesling Auslese Edelsüss

Region: Mosel
Producent: Weingut Karlheinz Weis
Provningsdatum: 2018-05-11
Pris: 83 kr

Till vinet >>

Halvsöt, något tunn (men god) smak nu med viss utveckling mot honung, rökig mineral och diesel. Fint fruktdriven med päron, mandarin, jordgubbar, citruspastill. Den fina syran ger fräschör åt en rejäl sötma samt förlänger smakupplevelsen. Grymt gott och vitalt från ett lite udda läge. Vi hade inte behövt stressa med denna flaska.

2009 Zeller Schwarze Katz Riesling Auslese Edelsüss

Region: Mosel
Producent: Weingut Karlheinz Weis
Provningsdatum: 2016-05-14
Pris: 83 kr

Till vinet >>

Halvsöt, något tunn (men god) smak med mer piggelin än botrytis (med tanke på Prädikatet). Fint fruktdriven med päron, mandarin, jordgubbar, citruspastill och skiffermineral och trots ålder utan märkbar utveckling. Den fina syran ger fräschör åt en rejäl sötma samt förlänger smakupplevelsen. Grymt gott men också enklare så som vi har lärt känna bättre delar av Mosel.

2009 Zeller Schwarze Katz Riesling Auslese Edelsüss

Region: Mosel
Producent: Weingut Karlheinz Weis
Provningsdatum: 2011-07-12
Pris: 83 kr

Till vinet >>

Ädelsöt säger etiketten. Den andra hälften är åtminstone korrekt, någon botrytiston känner vi nämligen inte. Nu spelar detta inte så stor roll för vinet är underbart gott ändå. Vi får en frisk syra och viss sötma i en mycket fruktig, tilltalande stil. Honung, tropisk frukt och en mild mineralton samsas om utrymmet. Helheten är mycket balanserad och vinet känns gediget och välgjort. Saknar kanske lite djup men vi chansar och köper med ett par flaskor. Tiden får utvisa om ytterligare dimensioner finns gömda i den här brygden.

1979 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Albert Gessinger
Provningsdatum: 2019-07-21
Pris: 200 kr

Till vinet >>

7 år sedan senast och inte mycket har hänt. Möjligen har syran klingat av lite ytterligare och möjligen har frukten tunnats ut något men i övrigt är det fortfarande ett imponerande och otroligt gott vin. Vi kopierar noterna från förra gången, för så kan det ju vara med riesling. Knallgul färg. Doften ger oss en hyfsat ungdomlig upplevelse av äpple, apelsinmarmelad, de sötaste vingummina och saltaste lakrisalen i godisskålen samt en aning stenig mineral långt där borta. Komplext och inbjudande på samma gång. Härligt utvecklad smak i oväntat fyllig stil. Inga bittra tråkigheter utan bara rena, gula tropiska frukter, söt lime, honung och mineral. Syran är lite fint avrundad, men fortfarande spänstig och inlindad i en balanserad sötma. Inte ett spår av förväntade dieseltoner heller, vilket vi faktiskt uppskattar. Eftersmaken är inte jättelång men superbt god med fin sötma som retar gommen. Gillar man inte det här så gillar man inte vin. En pigg 40-åring.

1979 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese

Region: Mosel
Producent: Weingut Albert Gessinger
Provningsdatum: 2012-07-21
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Knallgul färg. Doften ger oss en hyfsat ungdomlig upplevelse av äpple, apelsinmarmelad, de sötaste vingummina och saltaste lakrisalen i godisskålen samt en aning stenig mineral långt där borta. Komplext och inbjudande på samma gång. Härligt utvecklad smak i oväntat fyllig stil. Inga bittra tråkigheter utan bara rena, gula tropiska frukter, söt lime, honung och mineral. Syran är lite fint avrundad, men fortfarande spänstig och inlindad i en balanserad sötma. Inte ett spår av förväntade dieseltoner heller, vilket vi faktiskt uppskattar. Eftersmaken är inte jättelång men superbt god med fin sötma som retar gommen. Gillar man inte det här så gillar man inte vin. En pigg 33-åring.

2014 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese gold capsule

Region: Mosel
Producent: Weingut Markus Molitor
Provningsdatum: 2019-12-31
Pris: 779 kr

Till vinet >>

Frisk, söt, ung smak med aprikoser, saffran och botrytis. Det är harmoni och precision på alla fronter och rabblandet av smaknyanser känns meningslöst. Närmast osannolikt gott med fantastisk längd och intensitet. Blir bättre och bättre med mer luft. Ett stort vin.