Alla provade viner från appellationen Rasteau

Röda viner

2016 Domaine de Verquière Rasteau

Region: Rhône
Producent: Domaine de Verquière
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 147 kr

Till vinet >>

Mixade hallon, lakrits, grus och torkade örter. Ett lätt pepprigt bett av alkohol men förvånansvärt bra blans trots allt med fräsch frukt och rätt svalt uttryck. Riktigt gott och med tanniner som säkert kan slipas ner några år i en sval källare.

2013 Rasteau 1921

Region: Rhône
Producent: Domaine les Aphillanthes
Provningsdatum: 2018-06-22
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Udda noter av körsbär, blomstjälkar, medicinalörter, besk mineral (saltsten) och ljusare nyanser av fläder, grapefrukt och jenka. Tät frukt och i övrigt härlig struktur. Mycket bra och personligt.

2012 Xavier Rasteau

Region: Rhône
Producent: Xavier Vins
Provningsdatum: 2017-09-19
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Vuxengodis med finess. Så tyckte vi för ett år sedan. Och det finns ingen anledning att omvärdera det omdömet. Frukten är fortfarande murrigt mörk och mogen. Orientaliska kryddor och Gott & blandat. Vinet är rejält åt det fylliga hållet. Den tilltagna alkoholen balanseras på ett bra sätt; det går aldrig över styr även om det värmer lite. Gott helt enkelt.

2012 Xavier Rasteau

Region: Rhône
Producent: Xavier Vins
Provningsdatum: 2016-08-12
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Färgen är något utvecklad röd. Vi får vid första sniffen tobak och plommon i Madeira. Frukten är mörk och mogen. Löven har legat några veckor i höstrusket och stallbacken är nära. Ett stänk vitpeppar avslöjar andradruvan (Syrah). I munnen lägger sig vinet åt det fylliga hållet och den rikliga alkoholen balanseras på exakt rätt sida av snapsavgrunden tack vare den generösa frukten och den steniga mineralen. Kaffe, lakritsrot och mörk choklad anländer och de relativt avrundade men nödvändiga tanninerna hindrar fruktsötman från att gå bananas. Om man (som vi) älskar Hallon- och lakritsdödskallarna är man hemma. Det är vuxengodis med finess.