Alla provade viner från appellationen Porto (DOC)

Röda viner

2009 Morgadio da Calçada Tinto

Region: Trás-os-Montes
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2013-02-09
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Här får vi en pigg, skogsbärsdoftande näsa med ungdomlig fatkryddighet och stort fruktdjup. Smaken är föredömligt sval och balanserad med klassiskt stram ryggrad i form av fräsch syra och kornig strävhet. Fruktighet och ekkryddighet är ännu dominant och kan må gott av att slipas ner under några år i källaren. Visst, här finns en rika, solmogna nyanser av björnbär, blåbär och hallon men vi tackar ändå Niepoort för att vi slipper överextraherad frukt, sötsliskig ek och varm alkoholhetta. Riktigt gott nu men vi lägger nog ner några flaskor i gömmorna för ytterligare utdelning.

2012 Vertente

Region: Trás-os-Montes
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2017-10-09
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Vi dricker gärna Douro då och då, och gillar. Men vad är det som är så gott? Och rentav typiskt? Vi finner ofta en Bordeaux-lik blå frukt men utan stall. Istället finns ofta en diskret sälta och örtighet. Den här kan säkert rundas av ytterligare några år men frukten är sval med en violblommighet, och ekfaten hålls integrerade, så det blir svårt att vänta.

2009 Vertente

Region: Trás-os-Montes
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Svalt körsbärsfruktig smak med klassiskt skolad struktur. Härlig syra som bär fram en rik smakpalett och nedslipade men närvarande tanniner. Smått utvecklad med välintegrerad ek och antydan till läder och piptobak. På det hela taget ett fantastiskt gott och välgjort vin som både fungerar att sitta och smutta på som till långkokta lammlägget med kraftfulla gräddsåsen. Här blir det till att beställa fler flaskor, det här var riktigt, riktigt bra grejer. Rekommenderas varmt även för frankofiler och andra mer konservativa vindrickare.

Vita, torra viner

2011 Redoma Branco

Region: Trás-os-Montes
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Fräscht gulfruktig smak mot en kritmineralisk botten. Närmast champagnechardonnayig gräddighet och eknougatighet. Fräsch syra, tätt fyllig textur och småörtig elegans. Ett riktigt smarrigt vin med välbyggda väggar som står pall mycket i matväg, exempelvis vitlöksosande bruschettas med fetaost, men som också fungerar på egen hand. Ett mycket, mycket bra vin i egensinnig stil som varmt rekommenderas.

Starkviner

2012 Churchill's Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Producent: Churchill
Provningsdatum: 2018-10-11
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Balanserat sött med något lättare textur än tidigare årgång (2011). Härligt fruktig smak med torkat som pockar på. Inslag av tobak, torkade rosor och fikon. Den här årgången dricker vi på uppstuds utan tid i källaren även om lagring såklart är möjlig.

2011 Churchill's Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Producent: Churchill
Provningsdatum: 2017-03-12
Pris: 100 kr

Till vinet >>

I väntan på att årgångsporten från det hyllade 2011 ska mogna, vilket lär dröja, kan man glädjande nog finna LBV från samma årgång i ordinarie sortiment på Bolis. Den här skapelsen är helt harmonisk och sömlöst utvecklad redan. Alkoholen balanseras så lent av frukten och sötman. Här finns blåbär, körsbär och choklad. Vi lassar in en sexa i källaren för att smutta på när suget blir överväldigande. Finns både som hel- och halvpanna att köpa efter tycke och behov. Helt klart ett av de största fynden (för att prata vinkolumnistspråk) i ordinarie sortiment.

2011 Churchill's Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Producent: Churchill
Provningsdatum: 2016-12-30
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Årgång 2011 för portvin skryter med sin förträfflighet och vi när därför en tanke om att låta diverse utvalda LBVer (Late bottled vintage) från året i fråga mogna i källaren (utöver de självskrivna vintagevinerna). Churchill's LBV är ofiltrerad vilket borde ge en naturlig lagringspotential utöver den som årgången verkar kunna ge. Såklart bäst att låta gommen säga sitt innan man fyller källaren, och oj vilket ruskigt bra vin vi får i glaset. Tuggiga tanniner, fräsch syra och mättad sötma ger tillsammans med en fenomenalt frisk fruktighet ett supergott och -strukturerat vin. Frukten är så pass kompakt att upplevelsen av alkoholen balanseras perfekt och ger ett högst sammansmält intryck. Romrussin, körsbär, svart vinbärsgelé, alla Aladdinaskens chokladbitar och diverse kaffedrinkar slåss om utrymmet i glaset. Närmast chockerande bra trots vetskapen om årgångens högljudda skryt. Även chockerande att bolagets hyllor dignar av denna ädla dryck och till ett pris som känns skrattretande lågt med tanke på kvalitén. Största möjliga köprekommendation såklart och helflaska rekommenderas för bästa utdelning. Supergott redan nu men med utrymme för ytterligare utveckling och komplexitet genom lagring säkert tio år framöver.

2007 Churchill's Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Producent: Churchill
Provningsdatum: 2013-12-31
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En riktigt välbalanserad LBV med rik frukt och fint avvägd fatkrydda. Mer åt det strama än det söta hållet med viss utveckling. Klassiska smaknyanser av katrinplommon, fikon, mörka körsbär och choklad. Potential att rundas av ytterligare med flasklagring men väldigt god och harmonisk redan nu. Största möjliga köprekommendation.

1982 Dalva Porto Colheita

Region: Trás-os-Montes
Producent: C. da Silva (Vinhos) SA
Provningsdatum: 2016-02-27
Pris: 349 kr

Till vinet >>

Tveklöst en av de allra bästa Tawnys vi har provat. Söt knäckighet, rostad nötighet och torkad fruktighet har smält ner och samman till en fantastiskt harmonisk enhet. Vinet är verkligen lent och följsamt i gommen, helt utan stickande alkohol eller sockrig sötma. Balans och kvalitet är ledorden. Evighetslång eftersmak. Magiskt.

1994 Dalva Porto Vintage

Region: Trás-os-Montes
Producent: C da Silva (Vinhos) SA
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 332 kr

Till vinet >>

Mogen smak där nötter, russin och fikon dominerar men även smått ungdomliga nyanser som drar åt körsbär (i sprit) och violblom. Fin balans mellan alla ingående delar gör detta vin verkligen njutbart. Den petige hittar en avlägsen bitterhet, något som en annan härleder till stenig mineral eller rostad ek. Eftersmaken är inte jättelång och som helhet handlar detta inte om ett superkomplext vin men otroligt snyggt och gott är det i alla fall.

1994 Dalva Vintage Porto

Region: Trás-os-Montes
Producent: Dalva
Provningsdatum: 2019-08-18

Till vinet >>

25 år är ingen ålder på den här. Sammansatt frukt för gottegrisar. Ett långt mineraliskt avslut. Riktigt bra port helt enkelt.

1996 Fonseca Guimaraens Vintage Port

Region: Trás-os-Montes
Producent: Fonseca Guimaraens
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Komplext, sött och delvis sammansatt med hela julbatteriet av russin, korinter och kryddor. Gott men längre lagring hade kunnat ge ytterligare harmoni och utveckling. Saknar lite edge för att kallas stort men tvivelsutan fantastiskt gott.

NV Graham's Fine Ruby Port

Region: Trás-os-Montes
Producent: Graham's
Provningsdatum: 2019-08-31
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Sött men balanserat med frukt och godisgott i fokus. Choklad, lakrits och peppar slåss om utrymmet med blåa plommon, björnbärssylt och körsbärslikör. Det är gott men enkelspårigt. Inte helt utan charm men ändå lite opersonligt. Fyller någon slags funktion, åtminstone till den mörka chokladen med grönmögelost och svartvinbärsmarmelad.

1992 Graham's Malvedos Vintage Port

Region: Trás-os-Montes
Producent: Graham's
Provningsdatum: 2020-01-29

Till vinet >>

Chokladpraliner och kaffe. Röd frukt och russin i ett värmande avslut. Inga som helst ålderskrämpor. Många fina år kvar för den som har.

NV Grahams The Tawny

Region: Trás-os-Montes
Producent: Graham's
Provningsdatum: 2017-01-27
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Här samlas allsköns typiska markörer såsom plommonkompott. sultanrussin, saftsoppa och mandelkrokant liksom pepprig alkohol och balanserad sötma. Fin attack och bra intensitet ända in det långa värmande avslutet. Ett superbt välgjort vin med komplexitet och generositet. Saknar väl ett uns elegans men det är man ju inte alltid ute efter när man häller upp ett glas Tawny.

NV Grådask

Region: Trás-os-Montes
Producent: Pernod Ricard
Provningsdatum: 2015-07-18
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Det här är absolut en hygglig port att ha till hands när suget efter starkvin blir för stort. Vi får en seriös tawnynäsa med rostade mandlar, knäck och crème caramel. Smaken är inte superbalanserad och elegant, snarare robust och spretig men ändå riktigt god. Hög alkohol men med en syra som styr upp situationen. Klar köprekommendation även om det såklart finns betydligt bättre portviner i prisklassen.

1997 Krohn Colheita

Region: Trás-os-Montes
Producent: Wiese & Krohn
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 309 kr

Till vinet >>

Åldrad, söt och frisk smak med fantastisk nyansrikedom genom knäck, gräddkola, torkade körsbär, fikon och jordgubbar. Vi låter oss inte luras av vinets grumliga uppsyn utan njuter på egen hand eller till chokladbräcken. Oemotståndligt gott.

NV Krohn Heritage Fine Tawny Port

Region: Trás-os-Montes
Producent: Wiese & Krohn
Provningsdatum: 2014-11-15
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Färgen skvallrar (givetvis) om utveckling, men kanske inte fullt så mycket som man skulle kunna tro. Det är mycket rött kvar i teglet. Fortsätter vi med doften så kan vi nämna torkade frukter och mocka. Där finns fikon och russin. Smaken adderar lite kaffebönor och en behagligt uppstramad sötma. I munnen är vinet fylligt med bra längd och en viss mineral i avslutet överraskar. Vinet är ganska ”vinöst” vilket skvallrar om en inte alltför lång fatlagring. Ska vi klanka lite så kunde mer tid på fat ha adderat ytterligare komplexitet och knäckighet.

NV Krohn Tawny Port 20 Anos

Region: Trás-os-Montes
Producent: Wiese & Krohn
Provningsdatum: 2020-04-15
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Rostade och kanderade mandlar, gula russin och fudge. Och en liten hint av röda bär som visar att det finns frukt kvar i den här '13-buteljeringen. Balanserad vågar vi påstå.

NV Niepoort Crusted Port

Region: Trás-os-Montes
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2017-12-23
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Fantastisk balans där ingenting sticker ut eller stör. Samtidigt finns ett djup i vinet och en hantverksmässig skicklighet som verkligen lyser igenom. Munkänslan är ungdomlig med mängder av mosade, syltade, mörka bär och frukter. Kryddigt såklart med torkade inslag av korinter och tranbär. Längd och komplexitet saknas inte. Drick eller spara.

2009 Niepoort Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 182 kr

Till vinet >>

Generöst packad smak med tät, solmogen, söt frukt och härligt fräsch syra samt småbråkiga tanniner som skänker balans. Vi bjuds på klassiska nyanser av torkade fikon, russin, plommon, körsbär i likör och arraksboll. Ett fint strukturerat vin med djup och längd i smaken vilket borgar för lagring. Men varför vänta? Det här är oförskämt gott redan nu. Kraftigt underprisat med tanke på kvalitén ska också sägas. Köp!

2000 Portal Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Producent: Quinta do Portal
Provningsdatum: 2012-12-29
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Precis så här önskar man att (chansköpta och -lagrade) viner ska vara när de öppnas. Helt perfekt utveckling, precis på mognadstoppen, mjukt och fint med komplexitet och harmoni. Den här åldrade LBVn ger en hel del fällning i glaset. Smaken är superbt söt och mogen. Ingen strävhet eller kartighet, bara mjuk, munrund frukt i vackert samklang med ekfatstonerna. Sötma, alkohol och syra är i total balans. Superbt gott och riktigt bra utdelning på några års lagring.

1995 Quinta de Vargellas Vinha Velha Vintage Port

Region: Trás-os-Montes
Producent: Taylor Fladgate & Yeatman
Provningsdatum: 2014-12-20
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Färgen skvallrar om utveckling med rubinröd kärna och tegelpannor på tungan. Doften är sammansatt, komplex och generös. Vi urskiljer mocka, godis, plommon, torkad frukt, sylt och kaffe. Smaken är len och harmoniskt mogen med fin syra. Eftersmaken är lång men en aning vanilj. Frukten är inte helt uttorkad och vinet överlever minst ett decennium till utan problem.

NV Quinta do Tedo Ruby Finest Reserve

Region: Trás-os-Montes
Producent: Quinta do Tedo
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Brunröd färg. Komplex och helt komplett, knäckig, utvecklad doft precis där ung frukt övergår i mognad. Vi hittar torkad blå frukt, kanderat socker, blod och läder. Smaken är söt, fyllig, utvecklad och riktigt koncentrerad. Moreller, läder, rostade ekfat och torkade frukter samsas vackert om utrymmet. Den här porten är otroligt harmonisk och drickvänlig nu med en enastående renhet och ett fokus som vi tidigare sällan har upplevt.