Alla provade viner från appellationen Ribeira Sacra (DO)

Röda viner

2015 Algueira Mencía

Region: Galicien
Producent: Adega Algueira
Provningsdatum: 2017-04-28
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Färgen är transparent och vinröd och vittnar om ungdom. I doften en örtig, något blommig upplevelse med röda och mörka bär, lakrits och mineral. Ungt och fräscht säger näsan, något som bekräftas när vi smakar. Här är det energiskt och piggt med lingonsyra och nära nog burgundiska toner av hallon och violpastill. Verkligen fräscht, saftigt och lättklunkat utan att tulla på personligheten. En frisk fläkt i ett annars enkelspårigt bolagssortiment.

2014 Guímaro Finca Meixeman

Region: Galicien
Producent: Guímaro
Provningsdatum: 2017-08-09
Pris: 220 kr

Till vinet >>

Ribeira Sacra är ju minst sagt på tapeten; och det med rätta. Här får vi en härlig balans där lätthet och klunkvänlighet samsas med seriositet och ett visst tuggmotstånd. Det är skogens syrliga pigga bär och torkade örter på samma gång. Det är också blyertspenna och en rökpuff. Här finns egentligen inget alls att klaga på. Det är gott och intressant. Det här ger mersmak och vi blir såklart nyfikna på producentens premiumnivå.

2015 Guimaro Mencia

Region: Galicien
Producent: Guimaro
Provningsdatum: 2016-12-03
Pris: 145 kr

Till vinet >>

En vattendelare i panelen. Här får vi en Mencia i en slank, småsträv, rejält örtig stil med gröna inslag och smått syrlig bärighet. Vän av mer rejäla, fläskiga viner rynkar på näsan medan andra som uppskattar det personliga, svala uttrycket njuter hela vägen till sista droppen. Båda lägren förenas i ett gillande av viol- och sötbäriga toner och enas om att vinet åtminstone skapar debatt och rör till lite i grytan. Inga anmärkningar vad gäller koncentration och struktur heller. Pennan rekommenderar med reservation för att det kommer att krävas ett öppet sinne för att till fullo finna uppskattning.

2014 Lalama

Region: Galicien
Producent: Dominio de Bibei
Provningsdatum: 2019-05-11
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Generöst bärigt och saftigt mot det röda och mörka. Mjukt och friskt med viss kärvänlig kärvhet och örtbeska. Inga spår av utveckling. Ett kanonvin i vår bok.

2013 Lalama

Region: Galicien
Producent: Dominio de Bibei
Provningsdatum: 2018-10-06
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Ribeira Sacra; Den heliga stranden. ’13 Lalama har nu fått lite utveckling men kan säkert med fördel ligga till sig lite till och få käka upp de ekfatsinslag som finns där. Det är örtsalt, blå frukt, och en liten kyss av vanilj. Och en härlig Lakrisalmineral. Det är lite rustikt och elegant på samma gång. Riktigt gott. Årgång ’14 finns på de statliga hyllorna just nu

2013 Lalama

Region: Galicien
Producent: Dominio de Bibei
Provningsdatum: 2017-07-14
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Det här vinet bjuder direkt på en delikat balans mellan elegans och generositet. Frukten drar åt mörka och röda bär med småstjälkiga inslag och en lätt fatkryddighet. Den goda frukten i all ära men det här vinet bygger på struktur; koncentration, syra, mineralitet. Endast en lätt värme i avslutet hindrar oss hamna i Bourgogne. Klunkvänligt men med lager av nyanser och komplexitet. Ett oerhört snyggt hantverk som aldrig blir för polerat eller opersonligt, tvärtom hålls intresset vid liv flaskan ut. Största möjliga rekommendation.